Open menu
19 | 03 | 2024
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Αθήνα 03/05/2012
Αρ. πρωτ.:

ΠΟΛ. 1116


ΘΕΜΑ: Υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος των υποκειμένων σε φόρο, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 2 του ν. 2238/1994 και Απόδοσης του Φόρου προαιρετικά, με την χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας ή στην Δ.Ο.Υ., κατά περίπτωση κατά το οικονομικό έτος 2012.

 

ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:....κλπ.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Άρθρο 1
Τρόπος υποβολής της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος των υποκειμένων σε φόρο, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 2 του ν. 2238/1994.


1. Υποβάλλονται μέσω διαδικτύου, στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) www.gsis.gr. , οι αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος Ν.Π. της παρ. 4 του άρθρου 2, ανεξάρτητα αν το προκύπτον από αυτές υπόλοιπο είναι χρεωστικό, πιστωτικό ή μηδενικό, καθώς και οι αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις με αποκλειστικά χρεωστικό υπόλοιπο και τα συνυποβαλλόμενα με αυτές έντυπα αναλυτικής κατάστασης για τα μισθώματα ακινήτων (Ε2) και του μηχανογραφικού δελτίου οικονομικών στοιχείων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών (Ε3) συμπεριλαμβανομένων και των καταστάσεων φορολογικής αναμόρφωσης.
Αρχικά υποβάλλονται ηλεκτρονικά τα έντυπα Ε3 (με συνημμένη εφαρμογή υποβολής φορολογικής αναμόρφωσης) και Ε2 (εφόσον συντρέχει περίπτωση) και ακολουθεί η υποβολή του σχετικών εντύπων.
Η καταχώρηση των αναλυτικών στοιχείων του ισολογισμού είναι προαιρετική.
Τα λοιπά δικαιολογητικά που προβλέπονται από την οικεία απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, δεν συνυποβάλλονται, αλλά φυλάσσονται για τον έλεγχο.
2. Οι πάσης φύσεως τροποποιητικές και συμπληρωματικές δηλώσεις καθώς και οι εκπρόθεσμες μηδενικές ή πιστωτικές δηλώσεις υποβάλλονται υποχρεωτικά στην Δ.Ο.Υ.
3. Επίσης, η δήλωση υποβάλλεται υποχρεωτικά στην Δ.Ο.Υ. όταν το νομικό πρόσωπο:

α. έχει κάνει διακοπή εργασιών .
β. ζητάει συμψηφισμό του χρεωστικού υπολοίπου, εν όλω ή εν μέρει, με απαιτήσεις κατά του δημοσίου σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 3943/2011.
γ. έχει τεθεί σε εκκαθάριση ή υποβάλλει με επιφύλαξη.
δ. είναι εταιρίες που ασχολούνται με την ανέγερση και πώληση ανεγειρόμενων οικοδομών ή την εκτέλεση δημοσίων ή ιδιωτικών έργων και προσδιορίζουν τεκμαρτά κέρδη (κωδ. 100 της δήλωσης Ε5).
ε. κάνει χρήση του μειωμένου συντελεστή που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 118 του Κ.Φ.Ε. και συμπεριλαμβάνονται κέρδη από υποκαταστήματα που δεν υπόκεινται στις διατάξεις του άρθρου αυτού.
στ. προέρχονται από μετατροπή ή μετασχηματισμό ή συγχώνευση ή απορρόφηση στο έτος της διαχειριστικής περιόδου.
ζ. είναι εταιρείες εκτελωνιστών στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα των 3 μελών.

- Σε περίπτωση αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας ολοκλήρωσης της υποβολής της δήλωσης φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και των συνυποβαλλομένων εντύπων, η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα εντός 10 εργασίμων ημερών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής στη Δ.Ο.Υ..
Ως τεχνική αδυναμία θεωρείται:

- Όταν εμφανίζονται λάθος δεδομένα από το Μητρώο TAXIS, είτε στο ΝΠ είτε στα μέλη με αποτέλεσμα να μην υπολογίζονται ορθά οι συντελεστές φορολόγησης. Στις περιπτώσεις αυτές ως αποδεικτικό στοιχείο μη δυνατότητας υποβολής ηλεκτρονικά, αποτελεί η εκτύπωση της πρώτης και της τελευταίας σελίδας της φόρμας με τα πλήρη στοιχεία.
- Όταν υπάρχει ασυμφωνία του πραγματικού ποσού προκαταβολής του προηγούμενου οικ. έτους με αυτό που είναι καταχωρημένο στο αρχείο προκαταβολών του TAXIS. Στις περιπτώσεις αυτές ως αποδεικτικό στοιχείο μη δυνατότητας υποβολής ηλεκτρονικά, αποτελεί η εκτύπωση της πρώτης σελίδας της φόρμας με τα πλήρη στοιχεία και το ποσό του κωδικού 008.
- Όταν εμφανίζεται το μήνυμα «Δεν έχετε υποχρέωση υποβολής για το συγκεκριμένο έντυπο και για το διάστημα αναζήτησης υποχρεώσεων που επιλέξατε» και εφόσον, το Ν.Π. είναι υπόχρεο σε υποβολή δήλωσης και έχει επιλεγεί από αυτό ο σωστός τύπος εντύπου Φ.Ε., τότε στις περιπτώσεις αυτές ως αποδεικτικό στοιχείο μη δυνατότητας υποβολής ηλεκτρονικά, αποτελεί η εκτύπωση της σελίδας με το μήνυμα όπου εμφανίζεται ο Α.Φ.Μ. του Ν.Π.
- Όταν εμφανίζονται λάθη και δεν επιτρέπεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής. Στις περιπτώσεις αυτές η Γ.Γ.Π.Σ. διερευνά το πρόβλημα και στη συνέχεια αποστέλλει έγγραφο στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την εμπρόθεσμη παραλαβή της δήλωσης.
- Προκειμένου να καταστεί δυνατή η υποβολή δηλώσεων εταιρειών, οι οποίες έχουν εισοδήματα που απαλλάσσονται της φορολογίας στο όνομα του νομικού προσώπου (οι κοινωνίες αστικού δικαίου που εκμεταλλεύονται μέχρι 2 φορτηγά ή επιβατικά Δ.Χ., οι λοιποί υπόχρεοι της παραγράφου 4 του άρθρου 2 που εκμεταλλεύονται ένα μόνο αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης και οι συνιδιοκτησίες που συνεκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι και δέκα (10) κόρους ολικής χωρητικότητας, στις οποίες συμμετέχουν αποκλειστικά επαγγελματίες αλιείς, (άρθρο 64 παρ. 7 του Κ.Φ.Ε.)., θα γίνεται χρήση του κωδικού 059 του εντύπου Ε5, τόσο στο TAXIS (εφαρμογή της Δ.Ο.Υ.) όσο και στο TAXISNET (διαδίκτυο).

Ο κωδικός αυτός θα λειτουργεί ως μειωτικός των κερδών που έχουν αναγραφεί στον κωδικό 040 και προέρχονται από εισοδήματα που απαλλάσσονται της φορολογίας στο όνομα του νομικού προσώπου.
Ο κωδικός 048 θα περιλαμβάνει μόνο τα κέρδη για τα οποία το νομικό πρόσωπο πρέπει να φορολογηθεί.
Η περιγραφή του κωδ. 059 συμπληρώνεται με την αιτιολογία της εκάστοτε περίπτωσης από τον υποβάλλοντα.
4. Η υποβολή της δήλωσης φόρου εισοδήματος (Ε5) με την χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet πραγματοποιείται από 19 Απριλίου 2012.

Άρθρο 2
Ηλεκτρονική υποβολή κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης


1. Η φορολογική αναμόρφωση υποβάλλεται, σε όλες τις περιπτώσεις, αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων, εκτός των περιπτώσεων που είναι αδύνατη από τους υπόχρεους, η προμήθεια κωδικών πρόσβασης.
2. Όταν η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος γίνεται ηλεκτρονικά, τότε η φορολογική αναμόρφωση συνυποβάλλεται με το έντυπο Ε3 .
3. Όταν η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος γίνεται σε έντυπη μορφή (χειρόγραφα) μέσω Δ.Ο.Υ., η φορολογική αναμόρφωση εξακολουθεί να υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω ανεξάρτητης εφαρμογής της ΓΓΠΣ μέχρι τις 22.6.2012.
4. Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά το έντυπο Ε3 και δεν συνυποβλήθηκε εκ παραδρομής η φορολογική αναμόρφωση, τότε αυτή μπορεί να υποβληθεί υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω της ανεξάρτητης εφαρμογής της ΓΓΠΣ μέχρι τις 22.6.2012.
5. Όταν από την ανωτέρω φορολογική αναμόρφωση προκύπτουν ποσά που έπρεπε να καταχωρηθούν στο Ε3, και συγκεκριμένα στον κωδικό 196 ή στους κωδικούς 564-567, τότε προκύπτει υποχρέωση υποβολής σε έντυπη μορφή (χειρόγραφα), τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
6. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης των πινάκων της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης, θα εμφανίζεται προειδοποιητικό μήνυμα προκειμένου οι υπόχρεοι να επιβεβαιώνουν ότι η υπόψη κατάσταση είναι μηδενική.
7. Στις περιπτώσεις τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος λόγω της φορολογικής αναμόρφωσης, η δήλωση φορολογίας εισοδήματος θα υποβάλλεται σε έντυπη μορφή (χειρόγραφα) στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ενώ η κατάσταση αναμόρφωσης θα υποβάλλεται υποχρεωτικά μέσω διαδικτύου, αλλά σε ανεξάρτητο εξωτερικό πρόγραμμα.
8. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει τροποποίηση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος αλλά απαιτείται η συμπλήρωση του ΙV πίνακα με τους έμμεσους - παρακρατηθέντες φόρους τότε θα υποβάλλεται μόνο η κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης μέσω της ανεξάρτητης εφαρμογής υποβολής.


Άρθρο 3
Αποδεικτικό ηλεκτρονικής υποβολής και καταβολής του φόρου


Οι υπόχρεοι που υποβάλλουν τη δήλωση φόρου εισοδήματος (Ε5) και καταβάλλουν το φόρο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, οφείλουν να δώσουν εντολή πληρωμής για την εφάπαξ ή με δόσεις καταβολή του φόρου, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία, σε τράπεζες που έχουν συμβληθεί με το Υπουργείο Οικονομικών για να παρέχουν την υπηρεσία αυτή. Το σύστημα μετά την οριστικοποίηση της υποβολής της δήλωσης παράγει το σημείωμα για πληρωμή του φόρου όπου περιέχεται η «Ταυτότητα Πληρωμής», στοιχείο απαραίτητο για να δοθεί η εντολή πληρωμής στην τράπεζα.
Σε περίπτωση που επιλέγεται η καταβολή του οφειλόμενου ποσού στις προβλεπόμενες από το νόμο δόσεις, στις συμβεβλημένες τράπεζες καταβάλλεται μόνο η πρώτη δόση, ενώ οι υπόλοιπες δόσεις καταβάλλονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
Όταν από τη δήλωση προκύπτει μηδενικό ή πιστωτικό αποτέλεσμα τότε η δήλωση θεωρείται ότι υποβλήθηκε κατά το χρόνο λήψης του μοναδικού αριθμού καταχώρησης.

Άρθρο 4
Ημερομηνία υποβολής


1. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής, μέσω διαδικτύου, είναι η 18η Μαΐου 2012.
2. Η πιο πάνω προθεσμία υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ισχύει και για τις τεχνικές οικοδομικές επιχειρήσεις της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ΚΦΕ, που εξακολουθούν να προσδιορίζουν τα καθαρά τους κέρδη εξωλογιστικά με βάση τις διατάξεις του άρθρου 34 του ΚΦΕ, οι οποίες λόγω της τεχνικής αδυναμίας της υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματός τους μέσω διαδικτύου, υποβάλλουν την δήλωσή τους σε φυσική μορφή (χειρόγραφα) στην Δ.Ο.Υ..
3. Για τις χρεωστικές δηλώσεις ως χρόνος υποβολής της δήλωσης, θεωρείται ο χρόνος πληρωμής του οφειλόμενου ποσού (ολόκληρου ή της πρώτης δόσης κατά περίπτωση) στην τράπεζα. Για τις δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, ο πρόσθετος φόρος που οφείλεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2523/1997 καταλογίζεται αυτόματα από το σύστημα.

Άρθρο 5
Έλεγχος - Ενημέρωση Δ.Ο.Υ.


1. Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. ενημερώνεται από την Γ.Γ.Π.Σ., αμέσως μετά την λήξη προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων και την διαπίστωση της καταβολής του φόρου, ανά υπόχρεο, με ταυτόχρονη καταχώρηση των βασικών στοιχείων παραλαβής και πληρωμής στο σύστημα TAXIS .
2. Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. έχει την δυνατότητα εμφάνισης του περιεχομένου των δηλώσεων Φόρου εισοδήματος καθώς και των συνυποβαλλόμενων εντύπων.

Άρθρο 6
Ισχύς της Απόφασης


1. Η παρούσα απόφαση ισχύει για το οικονομικό έτος 2012 και η ηλεκτρονική υποβολή της Δήλωσης Φόρου Εισοδήματος και Απόδοσης του Φόρου με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, είναι προαιρετική.
2. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σχετικά άρθρα
Σύνδεση Χρήστη

Για πλήρη πρόσβαση συνδεθείτε με τους παρακάτω κωδικούς. Όνομα Χρήστη : demo PSW : demo16

Πολιτική Cookies στην ΕΕ.. Το cookie είναι ένα μικρό τμήμα κειμένου που αποστέλλεται στο πρόγραμμα περιήγησης από έναν ιστότοπο που επισκέπτεστε. Διευκολύνει τον ιστότοπο να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή σας, όπως την προτιμώμενη γλώσσα σας και άλλες ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει την επόμενή σας επίσκεψη και να κάνει τον ιστότοπο πιο χρήσιμο για εσάς. Τα cookie παίζουν σημαντικό ρόλο. Χωρίς αυτά, η χρήση του ιστού θα ήταν μια πολύ πιο περίπλοκη εμπειρία. Χρησιμοποιούμε τα cookie για πολλούς λόγους. Τα χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, για την απομνημόνευση των προτιμήσεών σας όσον αφορά στην ασφαλή αναζήτηση, για να υπολογίσουμε τον αριθμό των επισκεπτών σε μια σελίδα ή για να σας διευκολύνουμε να εγγραφείτε στις υπηρεσίες μας και για να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας. Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση των cookies μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://ec.europa.eu/ipg/basics/legal/cookies/index_en.htm