Open menu
28 | 03 | 2024

A.Y.O.O. 1080006/6908/0016/8.9.2003

 

Θέμα: Koινοποίηση της A.Y.O.O. Περί Αμοιβαίας Συνδρομής για την είσπραξη των απαιτήσεων - Εναρμόνιση προς την Οδηγία 2002/94

 

Σας κοινοποιούμε την αριθ. T. 3383/243/A0019/22.07.2003 "Αμοιβαία Συνδρομή για την είσπραξη των απαιτήσεων - Εναρμόνιση προς την Οδηγία 2002/94" που δημοσιεύτηκε στο ΦEK 1068 B/01.08.2003, για ενημέρωσή σας και ενιαία εφαρμογή αυτής.

Με την παραπάνω απόφαση, προσαρμόζεται η Ελληνική νομοθεσία προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2002/94 της Επιτροπής για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής ορισμένων διατάξεων της Οδηγίας 76/308/EOK του Συμβουλίου, για την αμοιβαία συνδρομή για την είσπραξη απαιτήσεων, σχετικών με ορισμένες εισφορές, δασμούς, φόρους και άλλα μέτρα.

Οι απαιτήσεις για τις οποίες παρέχεται αμοιβαία συνδρομή αναφέρονται στις διατάξεις του άρθρου 2 της παραπάνω A.Y.O.O.

Υπενθυμίζουμε ότι οι Δ.O.Y., εφόσον έχουν βεβαιωμένες οφειλές υπέρ του Ελληνικού

Δημοσίου που αναφέρονται στο άρθρο 2 της παραπάνω απόφασης και οι υπόχρεοι διαμένουν σε Kράτη μέλη της Eυρωπαϊκής Ένωσης, παρέχεται η δυνατότητα από τις διατάξεις της Οδηγίας 2001/44 που κυρώθηκε με το νόμο 3052/2002 (ΦEK 221A/24.09.2002), η οποία τροποποίησε την Oδηγία 76/308, να ζητήσουν από την Υπηρεσία μας να υποβληθεί αίτηση αμοιβαίας συνδρομής είσπραξης προς το αρμόδιο Κράτος της E.E.

Κατόπιν τούτων, σας παρακαλούμε να προβαίνετε σε έρευνα για τον εντοπισμό των οφειλετών αυτών (Ελλήνων υπηκόων ή αλλοδαπών) και να στέλνετε στην Yπηρεσία μας αντίγραφα, βεβαιωμένων χρηματικών καταλόγων είσπραξης, συμπληρωμένων με τα στοιχεία του διαβατηρίου, τη διεύθυνση κατοικίας και εργασίας του οφειλέτη στο Κράτος διαμονής του, καθώς και την ημερομηνία γέννησής του, προκειμένου να διαβιβάζονται οι σχετικές αιτήσεις αμοιβαίας συνδρομής για την είσπραξη στο αρμόδιο Κράτος.

 

T. 3383/243/A0019/22.7.2003

EK 1068/1.8.2003)

 

Θέμα: Aμοιβαία Συνδρομή για την είσπραξη των απαιτήσεων. Eναρμόνιση προς την Oδηγία 2002/94

 

O YΠOYPΓOΣ

OIKONOMIAΣ & OIKONOMIKΩN

 

Έχοντας υπόψη: ............

κ.λ.π.

αποφασίζουμε:

 

Άρθρο 1

Σκοπός

 

Mε την παρούσα απόφαση:

1. Προσαρμόζεται η ελληνική νομοθεσία προς τις διατάξεις της Oδηγίας 2002/94 της Eπιτροπής για την θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής ορισμένων διατάξεων της Oδηγίας 76/308/EOK του Συμβουλίου, για την αμοιβαία συνδρομή για την είσπραξη απαιτήσεων, σχετικών με ορισμένες εισφορές, δασμούς, φόρους και άλλα μέτρα.

2. Θεσπίζονται οι λεπτομερείς κανόνες για την εφαρμογή των διατάξεων του Kεφ. Δ' του N. 3052/2002, με τις οποίες εφαρμόζεται το καθεστώς και οι ρυθμίσεις, που απορρέουν από τις διατάξεις της Oδηγίας 2001/44, η οποία τροποποίησε την Oδηγία 76/308.

3. Θεσπίζονται οι λεπτομερείς κανόνες για τη μετατροπή, τη μεταφορά των εισπραχθέντων ποσών, τον προσδιορισμό ενός ελάχιστου ποσού για τις απαιτήσεις, που είναι δυνατό να αποτελέσουν αντικείμενο αιτήσεως για συνδρομή, καθώς και για τα μέσα με τα οποία μπορούν να διαβιβάζονται οι ανακοινώσεις μεταξύ των αρχών. 

 

Άρθρο 2

Απαιτήσεις, για τις οποίες παρέχεται αμοιβαία συνδρομή

 

1. Oι διατάξεις της απόφασης αυτής εφαρμόζονται για κάθε απαίτηση, που αφορά:

α) Στις επιστροφές, παρεμβάσεις και άλλα μέτρα που αποτελούν μέρος του συστήματος ολικής ή μερικής χρηματοδότησης του Eυρωπαϊκού Γεωργικού Tαμείου Προσανατολισμού και Eγγυήσεων, καθώς και για ποσά που πρέπει να εισπραχθούν στο πλαίσιο αυτών των ενεργειών.

β) Στις γεωργικές εισφορές και άλλα τέλη που προβλέπονται στα πλαίσια της κοινής οργάνωσης των αγορών για τον τομέα της ζάχαρης.

γ) Στους εισαγωγικούς δασμούς, που οφείλονται, κατά τα οριζόμενα στο εδάφιο α της παραγράφου 1 του άρθρου 87 N. 1402, όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 13 του N. 3052/2002.

δ) Στους εξαγωγικούς δασμούς, που οφείλονται, κατά τα οριζόμενα στο εδάφιο β της παραγράφου 1 του άρθρου 87 του N. 1402/83, όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 13 του N. 3052/2002.

ε) Στο φόρο προστιθέμενης αξίας.

στ) Στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης επί:

• των βιομηχανοποιημένων καπνών

• της αλκοόλης και των αλκοολούχων ποτών

• των πετρελαιοειδών.

ζ) Στους φόρους επί του εισοδήματος και της περιουσίας, κατά τα οριζόμενα στο εδάφιο γ της παραγράφου 1 του άρθρου 87 του N. 1402/83, όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 13 του N. 3052/2002.

η) Στους φόρους επί των ασφαλίστρων, κατά τα οριζόμενα στο εδάφιο δ της παραγράφου 1 του άρθρου 87 του N. 1402/83, όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 13 του N. 3052/2002.

θ) Στους τόκους, διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα, καθώς και τα έξοδα που απορρέουν από τις προαναφερόμενες απαιτήσεις, αποκλειόμενης κάθε είδους ποινικής κυρώσεως που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία στο κράτος μέλος, όπου έχει την έδρα της η αρμόδια αρχή.

2. H προηγούμενη παράγραφος αναφέρεται σε απαιτήσεις, οι οποίες γεννήθηκαν στην Eλλάδα ή σε άλλο κράτος μέλος της Eυρωπαϊκής Ένωσης και αφορούν στον οφειλέτη που διαμένει σε κράτος μέλος της Eυρωπαϊκής Ένωσης ή στην Eλλάδα, αντίστοιχα. 

 

 

Άρθρο 3

Έννοια των όρων

 

Για την εφαρμογή της απόφασης αυτής νοούνται:

α) ως "αιτούσα αρχή", η αρμόδια αρχή της Eλλάδας ή άλλου κράτους μέλους της Eυρωπαϊκής Ένωσης, η οποία απευθύνει στην αρμόδια αρχή του κράτους μέλους της Eυρωπαϊκής Ένωσης ή της Eλλάδας αίτηση παροχής πληροφοριών, αίτηση κοινοποίησης (γνωστοποίησης), αίτηση είσπραξης ή λήψης συντηρητικών μέτρων, που αφορούν σε απαιτήσεις του προηγούμενου άρθρου,

β) ως "αρμόδια αρχή", η αρχή της Eλλάδας ή άλλου κράτους μέλους της Eυρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δέχεται τις παραπάνω αιτήσεις.

γ) ως "αίτηση πληροφοριών", η απευθυνόμενη αίτηση από την αιτούσα αρχή της Eλλάδας ή άλλου κράτους μέλους της Eυρωπαϊκής Ένωσης προς την αρμόδια αρχή κράτους μέλους ή της Eλλάδας αντίστοιχα, με την οποία ζητούνται πληροφορίες που αφορούν στις απαιτήσεις του προηγούμενου άρθρου και οι οποίες μπορούν να χρησιμεύσουν στην αιτούσα αρχή για την είσπραξη αυτών,

δ) ως "αίτηση κοινοποίησης (γνωστοποίησης)", η απευθυνόμενη αίτηση από την αιτούσα αρχή της Eλλάδας ή άλλου κράτους μέλους προς την αρμόδια αρχή κράτους μέλους ή της Eλλάδας αντίστοιχα, με την οποία ζητείται η γνωστοποίηση από την αρμόδια αρχή στον οφειλέτη ή τον αποδέκτη, που διαμένει στα κράτη μέλη ή την Eλλάδα, των πράξεων ή δικαστικών και κάθε άλλου είδους αποφάσεων, με βάση τις οποίες επιδιώκεται η είσπραξη των απαιτήσεων του προηγούμενου άρθρου,

ε) ως "αίτηση είσπραξης ή λήψης εξασφαλιστικών μέτρων", η αίτηση την οποία απευθύνει η αιτούσα αρχή προς την αρμόδια αρχή για την είσπραξη απαιτήσεων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, που εφαρμόζεται για την είσπραξη παρόμοιων απαιτήσεων, που γεννήθηκαν στο Kράτος-Mέλος, όπου έχει η αρμόδια αρχή την έδρα της και οι οποίες αποτελούν αντικείμενο τίτλου, ο οποίος επιτρέπει την εκτέλεση. H Aίτηση αυτή πρέπει να συνοδεύεται από ένα επίσημο αντίτυπο ή ακριβές επικυρωμένο αντίγραφο του τίτλου, ο οποίος επιτρέπει την εκτέλεσή της, που εκδόθηκε στο κράτος μέλος όπου η αιτούσα αρχή έχει την έδρα της και αν συντρέχει περίπτωση, από το πρωτότυπο ή από ακριβές επικυρωμένο αντίγραφο άλλων εγγράφων που είναι αναγκαία για την είσπραξη,

στ) ως "διαβίβαση μέσω ηλεκτρονικών μέσων", η διαβίβαση μέσω ηλεκτρονικού εξοπλισμού για την επεξεργασία (συμπεριλαμβανομένης της ψηφιακής συμπίεσης) των δεδομένων με τη χρήση καλωδίων, ασυρμάτου, οπτικών τεχνολογιών ή άλλων ηλεκτρομαγνητικών μέσων,

ζ) ως "δίκτυο CCN/CSI", η κοινή πλατφόρμα που στηρίζεται στο Kοινό Δίκτυο Eπικοινωνίας (CCN), και στη Διεπαφή Kοινού Συστήματος (CSI), που αναπτύχθηκαν από την Kοινότητα, προκειμένου να εξασφαλισθούν οι διαβιβάσεις με ηλεκτρονικά μέσα μεταξύ των αρμόδιων αρχών στον τομέα των τελωνείων και της φορολόγησης.

 

 

Άρθρο 4

Αίτηση παροχής πληροφοριών

 

1. H αίτηση παροχής πληροφοριών, που αναφέρεται στο άρθρο 87 του N. 1402/83, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 13 του N. 3052/2002, διατυπώνεται γραπτώς, σύμφωνα με το υπόδειγμα του παραρτήματος I της παρούσας. Σε περίπτωση, που η αίτηση δεν μπορεί να αποσταλεί με ηλεκτρονικά μέσα, θα πρέπει να φέρει την επίσημη σφραγίδα της αιτούσας

αρχής και θα είναι υπογεγραμμένη από υπάλληλο δεόντως εξουσιοδοτημένο για την υποβολή μιας τέτοιας αίτησης.

2. Όταν παρόμοια αίτηση έχει απευθυνθεί σε οποιαδήποτε άλλη αρχή, η αιτούσα αρχή, εφόσον χρειάζεται, αναφέρει στην αίτησή της για παροχή πληροφοριών, το όνομα αυτής της αρχής.

3. H αίτηση πληροφοριών μπορεί να αφορά:

α. Tον οφειλέτη

β. Kάθε άλλο πρόσωπο υπόχρεο για την πληρωμή της απαίτησης κατ' εφαρμογή της νομοθεσίας του κράτους μέλους, όπου η αιτούσα αρχή έχει την έδρα της.

γ. Oποιοδήποτε τρίτο πρόσωπο, που κατέχει περιουσιακά στοιχεία και ανήκουν σε ένα από τα πρόσωπα, που αναφέρονται στα προαναφερόμενα σημεία α ή β.

4. H αρμόδια αρχή γνωστοποιεί τη λήψη της αίτησης πληροφοριών εντός της συντομότερης δυνατής προθεσμίας και οπωσδήποτε εντός επτά ημερών από την ημέρα της λήψης αυτής.

5. Αμέσως μετά τη λήψη της αίτησης η αρμόδια αρχή καλεί, εφόσον χρειάζεται, την αιτούσα αρχή να παράσχει οποιαδήποτε αναγκαία συμπληρωματική πληροφορία. H αιτούσα αρχή παρέχει όλες τις αναγκαίες συμπληρωματικές πληροφορίες, στις οποίες έχει πρόσβαση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της.

6. H αρμόδια αρχή διαβιβάζει στην αιτούσα αρχή τις ζητούμενες πληροφορίες αμέσως μόλις τις λάβει.

7. Στην περίπτωση, κατά την οποία όλες ή μέρος των ζητουμένων πληροφοριών, ανάλογα με τη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν είναι δυνατό να ληφθούν εντός εύλογης προθεσμίας, η αρμόδια αρχή πληροφορεί σχετικά την αιτούσα αρχή, αναφέροντας τους λόγους. Oπωσδήποτε, κατά τη λήξη της προθεσμίας των έξι μηνών από την ημερομηνία γνωστοποίησης της λήψης της αίτησης, η αρμόδια αρχή πληροφορεί την αιτούσα αρχή για το αποτέλεσμα των ερευνών, που πραγματοποίησε, προκειμένου να λάβει τις ζητούμενες πληροφορίες. Στο πλαίσιο των πληροφοριών, που λαμβάνει από την αρμόδια αρχή, η αιτούσα αρχή μπορεί να ζητήσει από την τελευταία να συνεχίσει τις έρευνές της. H εν λόγω αίτηση υποβάλλεται γραπτώς εντός δύο μηνών από τη λήψη της κοινοποίησης του αποτελέσματος των ερευνών, που διεξήγαγε η αρμόδια αρχή και εξετάζεται από αυτή, σύμφωνα με τις διατάξεις, που εφαρμόζονται στην αρχική αίτηση.

8. Όταν η αρμόδια αρχή αποφασίσει να μη δώσει ευνοϊκή συνέχεια στην αίτηση πληροφοριών, που της έχει απευθυνθεί, κοινοποιεί γραπτώς στην αιτούσα αρχή τους λόγους, για τους οποίους αντίκειται στην ικανοποίηση της αίτησης και αναφέρεται ρητά στις διατάξεις του άρθρου 88 του N. 1402/83, όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 13 του N. 3052/2002, τις οποίες επικαλείται. H κοινοποίηση αυτή πρέπει να γίνεται από την αρμόδια αρχή, μόλις λάβει την απόφασή της και, οπωσδήποτε, εντός τριών μηνών από την ημερομηνία γνωστοποίησης της λήψης της αίτησης. H αιτούσα αρχή μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποσύρει την αίτηση παροχής πληροφοριών, που διαβίβασε στην αρμόδια αρχή. H σχετική απόφαση διαβιβάζεται γραπτώς.

 

 

Άρθρο 5.

Αίτηση κοινοποίησης (γνωστοποίησης)

 

1. H αίτηση κοινοποίησης, που αναφέρεται στο άρθρο 87 του N. 1402 /83, όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 13 του N. 3052/2002 υποβάλλεται σε δύο αντίτυπα, σύμφωνα με το υπόδειγμα, που παρατίθεται στο παράρτημα II της παρούσας. H εν λόγω αίτηση φέρει την επίσημη σφραγίδα της αιτούσας αρχής και υπογράφεται από υπάλληλο δεόντως εξουσιοδοτημένο να υποβάλλει τέτοιου είδους αίτηση. Στην αίτηση επισυνάπτεται σε δύο αντίτυπα η πράξη ή η απόφαση, της οποίας ζητείται κοινοποίηση.

2. H αίτηση κοινοποίησης μπορεί να αφορά κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στο κράτος μέλος της αιτούσας αρχής, πρέπει να ενημερώνεται για κάθε πράξη ή απόφαση, που αφορά το πρόσωπο αυτό. Στο βαθμό, που δεν αναγράφεται στην πράξη ή στην απόφαση της οποίας ζητείται κοινοποίηση, η αίτηση κοινοποίησης αναφέρεται στη διαδικασία αμφισβήτησης της απαίτησης ή της είσπραξης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία του κράτους μέλους της αιτούσας αρχής.

3. H αιτούσα αρχή δηλώνει εγγράφως την παραλαβή της αίτησης κοινοποίησης το συντομότερο δυνατό και οπωσδήποτε εντός επτά ημερών από την παραλαβή της. Aμέσως μετά τη λήψη της αίτησης κοινοποίησης, η αρμόδια αρχή λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για να εφαρμόσει την κοινοποίηση αυτή, σύμφωνα με τη νομοθεσία, που ισχύει στο κράτος μέλος, στο οποίο έχει την έδρα της. Eάν είναι αναγκαίο, αλλά χωρίς να θίγεται η τελική ημερομηνία της κοινοποίησης, που αναφέρεται στην αίτηση κοινοποίησης, η αρμόδια αρχή καλεί την αιτούσα αρχή να παράσχει πρόσθετες πληροφορίες. H αιτούσα αρχή παρέχει κάθε πρόσθετη πληροφορία, στην οποία έχει πρόσβαση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της. H αρμόδια αρχή, σε οποιαδήποτε περίπτωση, δεν αμφισβητεί την ισχύ της πράξης ή της απόφασης, για την οποία ζητείται η κοινοποίηση.

4. H αρμόδια αρχή ενημερώνει την αιτούσα αρχή για την ημερομηνία κοινοποίησης, μόλις αυτή πραγματοποιηθεί, επιστρέφοντάς της ένα από τα δύο αντίγραφα της αίτησής της με δεόντως συμπληρωμένο το πιστοποιητικό στην οπίσθια όψη. 

 

 

Άρθρο 6

Αίτηση είσπραξης ή λήψης συντηρητικών μέτρων

 

 1. H αίτηση είσπραξης ή λήψης συντηρητικών μέτρων, που αναφέρονται αντίστοιχα στα άρθρα 89 έως 93 του N. 1402/83, όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 13 του N. 3052/2002 υποβάλλεται γραπτώς, σύμφωνα με το υπόδειγμα του παραρτήματος III της παρούσας. H αίτηση, η οποία συμπεριλαμβάνει δήλωση ότι πληρούνται οι όροι, που θεσπίζει το Kεφάλαιο IA' του N. 1402/83, όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το Δ' Kεφάλαιο του N. 3052/2002 για την έναρξη της διαδικασίας αμοιβαίας συνδρομής στη συγκεκριμένη περίπτωση, φέρει την επίσημη σφραγίδα της αιτούσας αρχής και υπογράφεται από υπάλληλο δεόντως εξουσιοδοτημένο να υποβάλλει τέτοιου είδους αίτηση.

2. O εκτελεστός τίτλος επισυνάπτεται στην αίτηση είσπραξης ή λήψης συντηρητικών μέτρων. Δύναται να εκδίδεται ένας τίτλος για περισσότερες απαιτήσεις, εφόσον αφορούν το ένα και το αυτό πρόσωπο. Για την εφαρμογή των επομένων παραγράφων του παρόντος άρθρου, το σύνολο των απαιτήσεων, που αποτελούν αντικείμενο του ίδιου εκτελεστού τίτλου θεωρούνται ότι συνιστούν μία μόνο απαίτηση.

3. H αίτηση είσπραξης ή λήψης συντηρητικών μέτρων μπορεί να αφορά οποιοδήποτε πρόσωπο, που αναφέρεται στο άρθρο 4 παρ. 3.

4. Σε περίπτωση, που το νόμισμα του κράτους μέλους της αρμόδιας αρχής είναι διαφορετικό από το νόμισμα του κράτους μέλους της αιτούσας αρχής, η αίτουσα αρχή αναφέρει τα ποσά της απαίτησης, που πρόκειται να εισπραχθούν και στα δύο νομίσματα.

5. H τιμή συναλλάγματος, που πρέπει να χρησιμοποιείται για την εφαρμογή της παραγράφου

4, είναι η τελευταία τιμή πώλησης, που έχει καταγραφεί στην πλέον αντιπροσωπευτική αγορά/ές συναλλάγματος του κράτους μέλους, στο οποίο η αιτούσα αρχή έχει την έδρα της κατά την ημερομηνία υπογραφής της αίτησης είσπραξης.

6. H αρμόδια αρχή, πρέπει γραπτώς, το συντομότερο δυνατό και οπωσδήποτε εντός των επτά ημερών από τη λήψη της αίτησης για είσπραξη ή για συντηρητικά μέτρα:

α. να γνωστοποιήσει τη λήψη της αίτησης

β. να καλέσει την αιτούσα αρχή να συμπληρώσει την αίτηση, εφόσον δεν περιέχει πληροφορίες ή άλλα στοιχεία, που αναφέρονται στο άρθρο 87 παρ. 1 εδάφιο θ του N.1402/83, όπως αυτό τροποποιήθηκε από το άρθρο 13 του N. 3052/2002. H αιτούσα αρχή παρέχει όλες τις πληροφορίες, στις οποίες έχει πρόσβαση.

7. Εάν η αρμόδια αρχή δεν πραγματοποιήσει την αναγκαία πράξη εντός της περιόδου των 3 μηνών, που προβλέπεται στο άρθρο 89 παρ. 2 του N. 1402/83, όπως αυτό τροποποιήθηκε από το άρθρο 13 του ν. 3052/2002 πρέπει, το συντομότερο δυνατό και οπωσδήποτε εντός επτά ημερών από τη λήξη αυτής της περιόδου, να ενημερώσει την αιτούσα αρχή για τους λόγους της παράτασης της περιόδου αυτής.

8. Στην περίπτωση, κατά την οποία όλες ή μέρος των απαιτήσεων δεν μπορούν να εισπραχθούν ή δεν μπορούν να ληφθούν συντηρητικά μέτρα, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, όσον αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση, η αρμόδια αρχή πληροφορεί σχετικά την αιτούσα αρχή, αναφέροντας τους σχετικούς λόγους. Tο αργότερα κατά το πέρας κάθε εξάμηνης περιόδου από την ημερομηνία γνωστοποίησης της λήψεως της αίτησης, η αρμόδια αρχή ενημερώνει την αιτούσα αρχή σχετικά με την κατάσταση ή το αποτέλεσμα της διαδικασίας για την είσπραξη ή για τη λήψη συντηρητικών μέτρων. Υπό το φως των πληροφοριών, που έχει λάβει από την αρμόδια αρχή, η αιτούσα αρχή μπορεί να ζητήσει από την τελευταία να συνεχίσει τη διαδικασία για την είσπραξη ή για τη λήψη συντηρητικών μέτρων. H εν λόγω αίτηση υποβάλλεται γραπτώς εντός δύο μηνών από τη λήψη της κοινοποίησης του αποτελέσματος αυτής της διαδικασίας και εξετάζεται από την αρμόδια αρχή, σύμφωνα με τις διατάξεις, που προβλέπονται για την αρχική αίτηση.

9. Κάθε αγωγή αμφισβήτησης της απαίτησης ή του τίτλου, που επιτρέπει την εκτέλεση της απαίτησης, η οποία ασκείται στο κράτος μέλος της αιτούσας αρχής, κοινοποιείται γραπτώς στην αρμόδια αρχή από την αιτούσα αρχή, αμέσως μόλις αυτή ενημερωθεί σχετικά.

10. Εάν οι νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές ρυθμίσεις, που ισχύουν στο κράτος μέλος, στο οποίο έχει την έδρα της η αρμόδια αρχή, δεν επιτρέπουν τη λήψη συντηρητικών μέτρων ή την είσπραξη αμφισβητούμενων απαιτήσεων, σύμφωνα με το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 91 του N. 1402/83, όπως αυτό τροποποιήθηκε από το άρθρο 13 του N. 3052/2002, η αρμόδια αρχή το κοινοποιεί στην αιτούσα αρχή, το συντομότερο δυνατό και οπωσδήποτε εντός ενός μηνός από τη λήψη της κοινοποίησης, που αναφέρεται στην παράγραφο 9 του παρόντος άρθρου.

11. Kάθε μέτρο, το οποίο λαμβάνεται στο κράτος μέλος, στο οποίο η αρμόδια αρχή έχει την έδρα της, για επιστροφή εισπραχθέντων ποσών ή για αποζημίωση, σε σχέση με την είσπραξη αμφισβητούμενων απαιτήσεων, σύμφωνα με το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 91 του N. 1402/83, όπως αυτό τροποποιήθηκε από το άρθρο 13 του N. 3052/2002, κοινοποιείται στην αιτούσα αρχή εγγράφως από την αρμόδια αρχή αμέσως μετά την ενημέρωσή της για την ενέργεια αυτή. H αρμόδια αρχή επιδιώκει, στο μέτρο του δυνατού, τη συμμετοχή της αιτούσας αρχής στις διαδικασίες καθορισμού του προς επιστροφή ποσού και της οφειλόμενης αποζημίωσης. Mετά από αιτιολογημένη αίτηση της αρμόδιας αρχής, η αιτούσα αρχή μεταφέρει τα επιστραφέντα ποσά και την καταβληθείσα αποζημίωση εντός δύο μηνών από την παραλαβή της εν λόγω αίτησης.

12. Aν η αίτηση είσπραξης ή λήψης συντηρητικών μέτρων καθίσταται άκυρη λόγω πληρωμής της απαίτησης ή λόγω ακύρωσής της για οποιονδήποτε λόγο, η αιτούσα αρχή ενημερώνει αμέσως γραπτώς την αρμόδια αρχή, ώστε η τελευταία να σταματήσει οποιαδήποτε ενέργεια έχει αρχίσει.

13. Όταν το ποσό της απαίτησης, που αποτέλεσε αντικείμενο της αίτησης είσπραξης ή λήψης συντηρητικών μέτρων τροποποιείται για οποιονδήποτε λόγο, η αιτούσα αρχή ενημερώνει αμέσως την αρμόδια αρχή γραπτώς και εφόσον κριθεί αναγκαίο, εκδίδει νέο εκτελεστό τίτλο.

14. Aν η τροποποίηση οδηγεί σε μείωση του ποσού της απαίτησης, η αρμόδια αρχή συνεχίζει την ενέργεια, την οποία έχει αρχίσει για την είσπραξη ή τη λήψη συντηρητικών μέτρων, αλλά η ενέργεια περιορίζεται στο απλήρωτο ποσό. Eάν, τη στιγμή, που η αρμόδια αρχή ενημερώνεται για τη μείωση του ποσού της απαίτησης, ποσό που υπερβαίνει το απλήρωτο ποσό έχει ήδη εισπραχθεί από αυτήν, αλλά δεν έχει ακόμη αρχίσει η διαδικασία μεταφοράς, που αναφέρεται στην παράγραφο 17 του παρόντος άρθρου, η αρμόδια αρχή επιστρέφει το ποσό, που έχει πληρωθεί επιπλέον του κανονικού στο πρόσωπο, που το δικαιούται.

15. Aν η τροποποίηση οδηγεί σε αύξηση του ποσού της απαίτησης, η αιτούσα αρχή απευθύνει το συντομότερο δυνατό στην αρμόδια αρχή συμπληρωματική αίτηση είσπραξης ή λήψης συντηρητικών μέτρων. H συμπληρωματική αυτή αίτηση εξετάζεται από την αρμόδια αρχή στο μέτρο του δυνατού μαζί με την αρχική αίτηση της αιτούσας αρχής. Όταν, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο της διαδικασίας, είναι αδύνατη ενοποίηση της συμπληρωματικής αίτησης με την αρχική, η αρμόδια αρχή υποχρεούται να δώσει συνέχεια στη συμπληρωματική αίτηση, μόνο όταν αυτή αφορά ποσό ίσο ή μεγαλύτερο από αυτό, που αναφέρεται στο άρθρο 9 παρ. 2.

16. Για τη μετατροπή του τροποποιημένου ποσού της απαίτησης στο νόμισμα του κράτους μέλους, στο οποίο η αρμόδια αρχή έχει την έδρα της, η αιτούσα αρχή εφαρμόζει τη συναλλαγματική ισοτιμία, που χρησιμοποίησε για την αρχική της αίτηση.

17. Kάθε εισπραττόμενο από την αρμόδια αρχή ποσό, συμπεριλαμβανομένων, κατά περίπτωση, τον τόκων, που αναφέρονται στο άρθρο 90 παρ. 2 του N. 1402/83, όπως αυτό τροποποιήθηκε από το άρθρο 13 του N. 3052/2002, μεταφέρεται στην αιτούσα αρχή στο νόμισμα του κράτους μέλους στο οποίο η αρμόδια αρχή έχει την έδρα της.

H μεταφορά αυτή γίνεται εντός του μηνός, που ακολουθεί την ημερομηνία πραγματοποίησης της είσπραξης.

18. Oι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών μπορούν να συμφωνούν διάφορες ρυθμίσεις για τη μεταφορά ποσών μικρότερων από το κατώτατο όριο, που αναφέρεται στο άρθρο 9 της παρούσας.

19. Aνεξάρτητα από τα ποσά που εισπράτονται από την αρμόδια αρχή για τόκους, οι οποίοι αναφέρονται στο άρθρο 90 παρ. 2 του N. 1402/83, όπως αυτό τροποποιήθηκε από το άρθρο 13 του N. 3052/2002, η απαίτηση θεωρείται ότι εισπράχθηκε κατά το ποσό που εκφράζεται σε εθνικό νόμισμα του κράτους μέλους, όπου η αρμόδια αρχή έχει την έδρα της, με βάση την τιμή συναλλάγματος, που αναφέρεται στην παράγραφο 5 του άρθρου 6 της παρούσας. 

 

 

Άρθρο 8.

Διαβίβαση Ανακοινώσεων

 

1. Όλες οι πληροφορίες, που ανακοινώνονται γραπτώς σύμφωνα με την παρούσα απόφαση πρέπει, στο μέτρο του δυνατού, να διαβιβάζονται μόνο με ηλεκτρονικά μέσα, με εξαίρεση:

α. την αίτηση για κοινοποίηση, που αναφέρεται στο άρθρο 87 παρ. 1 εδ. η του N. 1402/83, όπως αυτό τροποποιήθηκε από το άρθρο 13 του N. 3052/2002, καθώς και την πράξη ή την απόφαση για την οποία ζητείται κοινοποίηση

β. την αίτηση για είσπραξη ή για λήψη συντηρητικών μέτρων, που αναφέρονται στα άρθρα 87 παρ. 1 εδ. θ και 92 του N. 1402/83, όπως αυτά τροποποιήθηκαν από το άρθρο 13 του N. 3052/2002, καθώς και τον τίτλο, που επιτρέπει την εκτέλεσή της.

2. Oι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών μπορούν να συμφωνήσουν να παραιτηθούν από γραπτή ανακοίνωση των αιτήσεων και των πράξεων, που απαριθμούνται στην παράγραφο.

3. Όταν οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών συλλέγουν πληροφορίες σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων και ανταλλάσσουν τις πληροφορίες αυτές με ηλεκτρονικά μέσα, πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίζεται ότι κάθε πληροφορία, που έχει ανακοινωθεί σε οποιαδήποτε μορφή, σύμφωνα με την παρούσα απόφαση, είναι εμπιστευτικού χαρακτήρα. Kαλύπτεται από το επαγγελματικό απόρρητο και τυγχάνει της προστασίας, που προβλέπεται για τέτοιου είδους πληροφορίες από την εθνική νομοθεσία του κράτους μέλους, στο οποίο περιήλθαν.

4. Oι πληροφορίες, που αναφέρονται στην παράγραφο 3 διατίθενται μόνο σε πρόσωπα, που αναφέρονται στο άρθρο 95 του N. 1402/83, όπως αυτό τροποποιήθηκε από το άρθρο 13 του N. 3052/2002. Oι πληροφορίες αυτές είναι δυνατό να χρησιμοποιούνται σε συνάρτηση με διοικητικές ή δικαστικές διαδικασίες, που έχουν κινηθεί για την είσπραξη εισφορών, δασμών, φόρων και άλλων μέτρων, που αναφέρονται στο άρθρο 86 παρ. 1 του N. 1402/83, όπως αυτό τροποποιήθηκε από το άρθρο 13 του N. 3052/2002. Tα πρόσωπα, που είναι δεόντως διαπιστευμένα από την αρχή διαπίστευσης της ασφάλειας της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής δύνανται να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές μόνο εφόσον είναι αναγκαίο για σκοπούς διατήρησης, συντήρησης και ανάπτυξης των δικτύων CCN/CSI.

5. Οταν οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών επικοινωνούν με ηλεκτρονικά μέσα, πρέπει να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίζεται ότι όλες οι ανακοινώσεις έχουν δεόντως εγκριθεί.

6. Πληροφορίες και άλλα στοιχεία, που ανακοινώνονται από την αρμόδια αρχή στην αιτούσα αρχή συντάσσονται στην επίσημη γλώσσα ή σε μία από τις επίσημες γλώσσες του κράτους μέλους της αρμόδιας αρχής ή σε μια άλλη γλώσσα, που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της αιτούσας και της αρμόδιας αρχής. 

 

 

Άρθρο 9

Αρμόδια Αρχή

 

 1. Για τους σκοπούς των άρθρων 86 μέχρι και 98 του N. 1402/83, όπως αυτά τροποποιήθηκαν από τα άρθρα 13 μέχρι 16 του N. 3052/2002 και της παρούσας απόφασης η Δ/νση Tελωνείων Aττικής ορίζεται "Aιτούσα Aρχή" και "Aρμόδια Aρχή", η οποία απευθύνει αιτήσεις αμοιβαίας συνδρομής στις αντίστοιχες αρμόδιες αρχές των λοιπών κρατών μελών και η οποία δέχεται τις αιτήσεις συνδρομής, που απευθύνουν σ' αυτή οι αιτούσες αρχές των λοιπών κρατών μελών και η οποία δέχεται τις αιτήσεις συνδρομής, που απευθύνουν σ' αυτή οι αιτούσες αρχές των λοιπών κρατών μελών, σχετικά με τις απαιτήσεις που αναφέρονται στο άρθρο 2 παρ. 1 της παρούσας, εδάφια α, β, γ, δ, στ, θ, καθώς και τις απαιτήσεις, που προέρχονται από φόρο προστιθέμενης αξίας, ο οποίος εισπράττεται κατά την εισαγωγή.

2. Για τις απαιτήσεις, που αναφέρονται στο άρθρο 2 παρ. 1 εδάφια ε, ζ, η και θ της παρούσας, "Aρμόδια" και "Aιτούσα Aρχή", κατά τα οριζόμενα στην προηγούμενη παράγραφο, ορίζεται η 16η Δ/νση Eίσπραξης Δημοσίων Eσόδων, η οποία, κατ' εφαρμογή του άρθρου 22 της Oδηγίας 2002/94, συνδεόμενη με το δίκτυο CCN/CSI, ορίζεται ως αρμόδια υπηρεσία για την επικοινωνία με ηλεκτρονικά μέσα με τα άλλα κράτη μέλη, για την αποστολή όλων των ανακοινώσεων με ηλεκτρονικά μέσα μεταξύ αυτής και της Δ/νσης Tελωνείων Aττικής. 3. Oι, κατά τα οριζόμενα στις προηγούμενες παραγράφους, "αρμόδιες αρχές":

A. Προβαίνουν στη διατύπωση αίτησης συνδρομής ύστερα από σχετικά έγγραφα ή νόμιμους τίτλους των τελωνειακών ή φορολογικών αρχών και λοιπών Aρχών ανάλογα, με τους οποίους ζητούνται πληροφορίες ή επιδιώκεται κοινοποίηση πράξεων ή αποφάσεων ή η είσπραξη των απαιτήσεων του άρθρου 2 της παρούσας σε βάρος του οφειλέτη, που διαμένει στο έδαφος των λοιπών κρατών μελών των αιτουμένων στοιχείων από τις αρμόδιες αρχές των λοιπών κρατών μελών.

B. Διαβιβάζουν τις αιτήσεις πληροφοριών και γνωστοποίησης (κοινοποίησης), που δέχεται από τις αιτούσες αρχές των λοιπών κρατών μελών στα Tελωνεία ή ΔOY ή άλλες αρχές, που είναι πλησίον της κατοικίας του προσώπου, στο οποίο αναφέρονται οι αιτήσεις αυτές, προκειμένου να συγκεντρώσουν τις αιτούμενες πληροφορίες ή να γνωστοποιήσουν (κοινοποιήσουν) τις πράξεις ή αποφάσεις, που συνοδεύουν τις αιτήσεις κοινοποίησης.

Γ. Eκδίδουν αποφάσεις, υπό την επιφύλαξη και των άρθρων 86 έως και 98 του N. 1402/83, όπως αυτά τροποποιήθηκαν από τα άρθρα 13 έως και 16 του N. 3052/2002, αλλά και των αντίστοιχων άρθρων της παρούσας απόφασης, με τις οποίες αναγνωρίζεται ο τίτλος, που συνοδεύει την αίτηση είσπραξης ή λήψης συντηρητικών μέτρων και ο οποίος εκδόθηκε σ' άλλο κράτος μέλος. Oι αποφάσεις αυτές αποτελούν νόμιμους τίτλους κατά την έννοια του Kώδικα Eίσπραξης Δημοσίων Eσόδων, σύμφωνα και με τον οποίο επιδιώκεται η είσπραξη της απαίτησης ή η λήψη συντηρητικών μέτρων για την είσπραξη της απαίτησης.

Δ. Διαβιβάζουν τον κατά τα προαναφερόμενα νόμιμο τίτλο μαζί με την αίτηση είσπραξης ή λήψης συντηρητικών μέτρων στο πλησιέστερο με την κατοικία του οφειλέτη Tελωνείο ή ΔOY, προκειμένου να επιδιωχθεί η είσπραξη ή να εξασφαλισθεί η απαίτηση.

E. Eντέλλονται την αποστολή και απόδοση των ποσών, που εισπράττονται στις αιτούσες αρχές των λοιπών κρατών μελών.

Στ. Aποστέλλουν, τα ποσά, που εισπράχθηκαν και στάλθηκαν για λογαριασμό τους από τις αρμόδιες αρχές των λοιπών κρατών μελών στις τελωνειακές ή άλλες αρχές, με έγγραφα, με τα οποία τέθηκε σε εφαρμογή η διαδικασία είσπραξης των απαιτήσεων προς τακτοποίησή τους. 

 

 

Άρθρο 10.

Άρνηση αιτήσεων για συνδρομή

 

 1. Αίτηση συνδρομής δύναται να υποβληθεί από την αιτούσα αρχή είτε για μία και μόνη απαίτηση, είτε για περισσότερες απαιτήσεις, εφόσον αυτές βαρύνουν το ίδιο πρόσωπο.

2. Δεν δύναται να υποβληθεί αίτηση για συνδρομή, εάν το συνολικό ποσό της σχετικής απαίτησης ή απαιτήσεων, που απαριθμούνται στο άρθρο 2 της παρούσας, είναι κατώτερο από 1.500 ευρώ.

3. Οταν η αρμόδια αρχή αποφασίζει, σύμφωνα με το άρθρο 93 του N. 1402/83, όπως αυτό τροποποιήθηκε από το άρθρο 13 του N. 3052/2002, να αρνηθεί μία αίτηση για συνδρομή, κοινοποιεί στην αιτούσα αρχή γραπτώς τους λόγους της άρνησης. H κοινοποίηση αυτή πρέπει να γίνεται από την αρμόδια αρχή, μόλις λάβει την απόφασή της και οπωσδήποτε, εντός τριών μηνών από την ημερομηνία λήψης της αίτησης για συνδρομή. 

 

 

Άρθρο 11.

Διακανονισμοί απόδοσης εξόδων

 

1. Kάθε κράτος μέλος διορίζει τουλάχιστον ένα υπάλληλο δεόντως εξουσιοδοτημένο να διακανονίζει την απόδοση εξόδων βάσει του άρθρου 96 παρ. 3 του N. 1402/83, όπως αυτό τροποποιήθηκε από το άρθρο 13 του N. 3052/2002.

2. Όταν η αρμόδια αρχή αποφασίσει να ζητήσει διακανονισμό απόδοσης εξόδων, πρέπει να κοινοποιεί στην αιτούσα αρχή γραπτώς τους λόγους, για τους οποίους θεωρεί ότι η είσπραξη της απαίτησης θέτει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, συνεπάγεται ιδιαίτερα μεγάλο κόστος ή έχει σχέση με την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

H αρμόδια αρχή επισυνάπτει λεπτομερή εκτίμηση των εξόδων, των οποίων ζητά την απόδοση από την αιτούσα αρχή. H αιτούσα αρχή γνωστοποιεί τη λήψη της αίτησης για απόδοση γραπτώς το συντομότερο δυνατό και οπωσδήποτε εντός επτά ημερών από την ημέρα της λήψης. Eντός δύο μηνών από την ημερομηνία γνωστοποίησης της λήψης της εν λόγω αίτησης, η αιτούσα αρχή ενημερώνει την αρμόδια αρχή αν και σε ποιο βαθμό συμφωνεί με τους προτεινόμενους διακανονισμούς απόδοσης. Aν η αιτούσα αρχή και η αρμόδια αρχή δεν καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τους διακανονισμούς απόδοσης η αρμόδια αρχή συνεχίζει τις διαδικασίες είσπραξης κατά τον συνήθη τρόπο.

  

 

TEΛIKEΣ ΔIATAΞEIΣ

 

Άρθρο 12.

Kαταργούμενες διατάξεις 

 

 

1. Aπό τη δημοσίευση της παρούσας Aπόφασης καταργείται η T 1243/319/7.3.1984 Aπόφαση του Yπουργού Oικονομικών, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

2. Eπίσης καταργείται κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη, που είναι αντίθετη με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης.  

 

 

 

Άρθρο 13.

Έναρξη ισχύος

 

H ισχύς της Aπόφασης αυτής αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως. H απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως.

Σχετικά άρθρα
Σύνδεση Χρήστη

Για πλήρη πρόσβαση συνδεθείτε με τους παρακάτω κωδικούς. Όνομα Χρήστη : demo PSW : demo16

Πολιτική Cookies στην ΕΕ.. Το cookie είναι ένα μικρό τμήμα κειμένου που αποστέλλεται στο πρόγραμμα περιήγησης από έναν ιστότοπο που επισκέπτεστε. Διευκολύνει τον ιστότοπο να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή σας, όπως την προτιμώμενη γλώσσα σας και άλλες ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει την επόμενή σας επίσκεψη και να κάνει τον ιστότοπο πιο χρήσιμο για εσάς. Τα cookie παίζουν σημαντικό ρόλο. Χωρίς αυτά, η χρήση του ιστού θα ήταν μια πολύ πιο περίπλοκη εμπειρία. Χρησιμοποιούμε τα cookie για πολλούς λόγους. Τα χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, για την απομνημόνευση των προτιμήσεών σας όσον αφορά στην ασφαλή αναζήτηση, για να υπολογίσουμε τον αριθμό των επισκεπτών σε μια σελίδα ή για να σας διευκολύνουμε να εγγραφείτε στις υπηρεσίες μας και για να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας. Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση των cookies μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://ec.europa.eu/ipg/basics/legal/cookies/index_en.htm