Εκτύπωση

Αθήνα 27/01/2021
Αρ. πρωτ.: 3242/76


ΘΕΜΑ: Καθορισμός της διαδικασίας και του τρόπου καταβολής της επιδότησης αποζημίωσης αποδοχών αδείας εργαζομένων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δωδεκάμηνης - συνεχούς λειτουργίας για το έτος 2020.

 

Aποφασίζουμε τον καθορισμό της διαδικασίας επιδότησης της αποζημίωσης αποδοχών αδείας εργαζομένων σε επιχειρήσεις- εργοδότες που ανήκουν στον ξενοδοχειακό κλάδο δωδεκάμηνης λειτουργίας, για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι συμβάσεις εργασίας των εργαζόμενων αυτών είχαν τεθεί σε αναστολή κατά το έτος 2020, που καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και τη διαδικασία πληρωμής της, ως ακολούθως:

Άρθρο 1
Καταβολή των αποδοχών αδείας και επιδόματος αδείας για το έτος 2020 από επιχειρήσεις - εργοδότες που ανήκουν στον ξενοδοχειακό κλάδο, δωδεκάμηνης-συνεχούς λειτουργίας


1. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν στον ξενοδοχειακό κλάδο δωδεκάμηνης λειτουργίας και απασχολούν εργαζόμενους με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας οι οποίες είχαν τεθεί σε αναστολή εντός του έτους 2020, καταβάλλουν στους εργαζόμενους αυτούς τις αποδοχές αδείας και το επίδομα αδείας, επί του ονομαστικού τους μισθού, για το έτος 2020, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, κατά τρόπο ώστε, να έχουν καταβληθεί:

- για όσους απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, το αργότερο έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, και
- για όσους απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, το αργότερο έως τη λήξη της σύμβασης ορισμένου χρόνου.

Για τον υπολογισμό των αποδοχών αδείας και του επιδόματος αδείας λαμβάνεται υπόψη:

- για τους εργαζόμενους με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι συμβάσεις εργασίας αυτές είχαν τεθεί σε αναστολή.
- για τους εργαζόμενους με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου το χρονικό διάστημα για το οποίο είχε συμφωνηθεί εξ αρχής η παροχή εργασίας.

2. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παραγράφου 1 έχουν, σε κάθε περίπτωση, την υποχρέωση συμπλήρωσης και τήρησης του βιβλίου αδειών καθώς και της συμπλήρωσης και καταχώρισης στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του Εντύπου Ε11 σύμφωνα με την παρ. 3 του άρ.4 του α.ν. 539/1945 (Α΄ 229), όπως ισχύει, καθώς και την υπό στοιχεία 40331/Δ1.13521/2019 (Β΄ 3520 υπουργική απόφαση, όπως ισχύει.

 

 

 

 

Άρθρο 2
Καταβολή από τον κρατικό προϋπολογισμό ειδικής αποζημίωσης αποδοχών αδείας εργαζομένων, για το χρονικό διάστημα που οι συμβάσεις εργασίας τους είχαν τεθεί σε αναστολή κατά το έτος 2020, σε επιχειρήσεις-εργοδότες που ανήκουν στον ξενοδοχειακό κλάδο δωδεκάμηνης-συνεχούς λειτουργίας


1. Στις επιχειρήσεις-εργοδότες του άρθρου 1 καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, για κάθε εργαζόμενο με σύμβαση αορίστου χρόνου του οποίου η σύμβαση έχει τεθεί σε αναστολή εντός του έτους 2020, ειδική αποζημίωση αποδοχών αδείας που ανέρχεται:

- για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, σε 2/25 υπολογιζόμενα επί της μηνιαίας αποζημίωσης ειδικού σκοπού των πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων ευρώ (534€) για τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, ως εξής:

ποσό ειδικής αποζημίωσης = 534/25 * 2 = 42,72 ευρώ ανά μήνα αναστολής της σύμβασης εργασίας, και

- για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, σε 2/25 υπολογιζόμενα επί της μηνιαίας αποζημίωσης ειδικού σκοπού

των πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων ευρώ (534€), για τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, κατ΄ αναλογία των ημερών εργασίας τους, ως εξής:

αριθμός ημερών μερικής απασχόλησης μηνιαίως/25 * 42,72 (π.χ μηναία απασχόληση 12 ημερών: 12/25 = 0,48* 42,72 = 20,51) ανά μήνα αναστολής της σύμβασης εργασίας.

Ο αριθμός ημερών μερικής απασχόλησης μηνιαίως προκύπτει ως εξής:

Οι ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησης των μερικώς απασχολούμενων διαιρούνται με το 40 που αντιστοιχεί στις εβδομαδιαίες ώρες πλήρους απασχόλησης και το αποτέλεσμα που προκύπτει πολλαπλασιάζεται με το 25 που αντιστοιχεί στον αριθμό ημερών πλήρους απασχόλησης μηνιαίως.

Σε περίπτωση κατά την οποία από τον ανωτέρω υπολογισμό προκύπτει δεκαδικός αριθμός 0,50 και πάνω γίνεται στρογγυλοποίηση προς τα πάνω. (π.χ. εβδομαδιαία εργασία 20 ώρες/40=0,5*25=12,5 ημέρες που στρογγυλοποιείται σε 13 ημέρες).

2. Το ποσό της αποζημίωσης αποδοχών αδείας της παρ. 1 είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.
3. Τα οριζόμενα στις παράγραφο 1 του παρόντος δεν εφαρμόζονται σε περιπτώσεις επιχειρήσεων- εργοδοτών που θα κάνουν χρήση της δυνατότητας που παρέχεται από το άρθρο 69 του ν. 4756/2020 (Α΄ 235) περί μεταφοράς της ετήσιας κανονικής άδειας έτους 2020 εργαζομένων με συμβάσεις εργασίας που τελούν σε αναστολή.

 

 

 

 

Άρθρο 3
Διαδικασία λήψης ειδικής αποζημίωσης -Υπεύθυνη Δήλωση


Οι επιχειρήσεις - εργοδότες του άρθρου 1 προβαίνουν σε υπεύθυνη δήλωση στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ στην οποία καταχωρίζουν τα κάτωθι:

i. τα στοιχεία της επιχείρησης, μεταξύ των οποίων το ΑΦΜ, καθώς και τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού (IBAN),
ii. ότι κατέβαλλαν στους εργαζόμενους τις αποδοχές αδείας και το επίδομα αδείας επί του ονομαστικού μισθού για το έτος 2020,
iii. ότι δεν θα κάνουν χρήση της δυνατότητας που παρέχεται από το άρθρο 69 του Ν. 4756/2020 (Α΄ 235) περί μεταφοράς της ετήσιας κανονικής άδειας έτους 2020 εργαζομένων με συμβάσεις εργασίας που τελούν σε αναστολή.

 

 

 

 

Άρθρο 4
Γενικές διατάξεις


1. Για τη διαδικασία καταβολής της ειδικής αποζημίωσης, όπως αυτή ορίζεται στην παρούσα, ορίζεται ως αρμόδιος φορέας το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η παραπάνω καταβολή γίνεται με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου - εργοδότη, σύμφωνα με την υποβαλλόμενη δήλωσή του. Από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» εξάγεται σε ηλεκτρονική μορφή αναλυτική κατάσταση δικαιούχων - εργοδοτών, η οποία περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία τους, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή ΙΒΑΝ, το πιστωτικό Ίδρυμα στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός, το ποσό της καταβολής, όπως προκύπτει από την εφαρμογή του μαθηματικού τύπου της παρ. 1 του άρθρου 2, και τον ΑΦΜ τους.
2. Η ηλεκτρονική μορφή της κατάστασης αυτής είναι επεξεργάσιμη από την εταιρεία «Διατραπεζικά συστήματα Α.Ε.» (ΔΙΑΣ Α.Ε.) προς την οποία διαβιβάζεται. Επίσης, διαβιβάζεται στη ΔΙΑΣ Α.Ε., στη Διεύθυνση Ατομικών Ρυθμίσεων και στη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συγκεντρωτική κατάσταση δικαιούχων εργοδοτών σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, που περιλαμβάνει και τον αριθμό των δικαιούχων εργοδοτών, το συνολικό ποσό της καταβολής ολογράφως και αριθμητικώς, ανά τράπεζα ή πιστωτικό ίδρυμα.

Το ποσό της συνολικής δαπάνης εγκρίνεται από τον αρμόδιο διατάκτη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έπειτα από εισήγηση της Διεύθυνσης Ατομικών Ρυθμίσεων.
3. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εγκρίνεται η μεταφορά της πίστωσης του συνολικού ποσού αυτής μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης.
4. Η ανωτέρω έντυπη συγκεντρωτική κατάσταση αποστέλλεται μέσω της ΓΔΟΥ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στη Διεύθυνση Λογαριασμών και Ταμειακού Προγραμματισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Γ.Λ.Κ.) η οποία εκδίδει, βάσει αυτής, εντολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος για χρέωση του λογαριασμού του Ελληνικού Δημοσίου Νο 200 «Ελληνικό Δημόσιο - Συγκέντρωση Εισπράξεων - Πληρωμών», και την πίστωση του ενδιάμεσου λογαριασμού του Ελληνικού Δημοσίου με IBAN GR22 0100 0230 0000 0242 1220 698 με ονομασία «πληρωμές ΕΔ με τη μεσολάβηση της ΔΙΑΣ Α.Ε.» που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος με:

α) το συνολικό ποσό ανά δικαιούχο - εργαζόμενο και

β) με το ποσό που αφορά το ανά συναλλαγή κόστος προς τρίτους (ΔΙΑΣ ΑΕ), σύμφωνα με την υπ΄ αρ. 109/12-3-2019 πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η Τράπεζα της Ελλάδος εξουσιοδοτείται για την κάλυψη του ανά συναλλαγή κόστους προς τρίτους. Ύστερα από την έγκριση της Δ/νσης Λογαριασμών και Ταμ. Προγραμματισμού του ΓΛΚ, η οποία παρέχεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, χρεώνεται ο λογαριασμός με IBAN GR22 0100 0230 0000 0242 1220 698, προκειμένου να διοδευθούν οι επιμέρους πληρωμές προς τους τραπεζικούς λογαριασμούς των τελικών δικαιούχων.

Τυχόν υπόλοιπα στο λογαριασμό μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής, μεταφέρονται με εντολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος από τη Διεύθυνση Λογαριασμού Ταμειακού Προγραμματισμού του Γ.Λ.Κ., σε πίστωση του λογαριασμού με ΙΒΑΝ GR7101000230000000000200211 και λογιστικοποιούνται ως έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού.

Η ανωτέρω εντολή κοινοποιείται στη Διεύθυνση Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών και στη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης, της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και στη ΔΙΑΣ Α.Ε.
5. Τα ποσά που απέτυχαν να πληρωθούν επιστρέφουν στο λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου με ΙΒΑΝ: GR7101000230000000000200211 με αιτιολογία κίνησης τον ειδικό κωδικό πληρωμής της ΔΙΑΣ ΑΕ και λογιστικοποιούνται στα έσοδα του προϋπολογισμού.

Για τις αποτυχούσες πληρωμές η ΔΙΑΣ Α.Ε. ενημερώνει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» προκειμένου να ενημερωθούν οι δικαιούχοι και να συμπεριληφθούν στην επόμενη πληρωμή.
6. Για την πληρωμή ειδικής αποζημίωσης, η ειδική εντολή πληρωμής της παρ. 4 του παρόντος άρθρου επέχει θέση απόφασης ανάληψης υποχρέωσης.
7. Η εμφάνιση των σχετικών πληρωμών στη δημόσια ληψοδοσία, πραγματοποιείται με την έκδοση συμψηφιστικών χρηματικών ενταλμάτων από τη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
8. Η Διεύθυνση Λογαριασμών και Ταμειακού Προγραμματισμού, οι συμβαλλόμενες τράπεζες και τα λοιπά πιστωτικά ιδρύματα δεν θεωρούνται δημόσιοι υπόλογοι και ευθύνονται μόνο για τυχόν λάθη από δική τους υπαιτιότητα.
9. Δικαιολογητικά για την έκδοση των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων ορίζονται τα ακόλουθα:

α) Η απόφαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την έκδοση του συμψηφιστικού χρηματικού εντάλματος.
β) Η συγκεντρωτική κατάσταση της παρ. 2 του παρόντος άρθρου.
γ) Αντίγραφο της εντολής προς την Τράπεζα της Ελλάδος και αντίγραφο κίνησης (extrait) της Τράπεζας της Ελλάδος για τη χρέωση του λογαριασμού Νο 200.

 

 

 

Άρθρο 5
Αχρεωστήτως καταβληθέντα - αναδρομικότητα και συμψηφισμός πληρωμών


1. Με την επιφύλαξη τυχόν προστίμων που προβλέπονται από άλλες διατάξεις στα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν ψευδή στοιχεία στην αίτησή τους, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δηλώσεως.
2. Τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά καταλογίζονται σε βάρος του ανοικείως λαβόντος, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ή του νομίμως εξουσιοδοτημένου από αυτόν οργάνου και εισπράττονται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Γονική Κατηγορία: Εργατικά
Κατηγορία: Εγκύκλιοι για εργατικά θέματα
Εμφανίσεις: 1854