Εκτύπωση
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Ακίνητα: «Κοσμοσυρροή» για διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑΟι ιδιοκτήτες ακινήτων σπεύδουν να διορθώσουν ή να συμπληρώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους προκειμένου να κερδίσουν τις εκπτώσεις στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Μέχρι χθες, τέταρτη ημέρα λειτουργίας την ηλεκτρονικής εφαρμογής στο Taxisnet για τη διόρθωση του Ε9, περίπου 60.000 φορολογούμενοι υπέβαλαν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9. Όσοι φορολογούμενοι υποβάλλοντας τις διορθωτικές δηλώσεις Ε9 επιτυγχάνουν να μειώσουν τα αρχικά ποσά του ΕΝΦΙΑ που τους επιβλήθηκαν κατά 300 ευρώ ή και περισσότερο, δεν βλέπουν στις οθόνες των υπολογιστών τους να αναρτώνται τα νέα διορθωμένα εκκαθαριστικά σημειώματα, αλλά αντικρίζουν ένα μήνυμα με το οποίο καλούνται να προσέλθουν στις αρμόδιες ΔΟΥ, προσκομίζοντας τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να αποδείξουν ότι τα νεότερα στοιχεία που δήλωσαν για τα ακίνητά τους είναι αληθή, ώστε να οριστικοποιηθεί η εκκαθάριση των διορθωτικών δηλώσεων Ε9 και να βεβαιωθεί ο μειωμένος ΕΝΦΙΑ.

Προβλήματα
Ο ρυθμός υποβολής των νέων διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων επιβραδύνεται πάντως εξαιτίας προβλημάτων δυσλειτουργίας που παρουσιάζει κατά καιρούς η ηλεκτρονική εφαρμογή.

Ο αριθμός των φορολογουμένων που θα υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις Ε9 εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 1.000.000.

Δεδομένων ότι η προθεσμία που έχει τεθεί λήγει στις 30 Νοεμβρίου, δηλαδή περίπου σε 2 εβδομάδες, και ότι υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής που δεν επιτρέπουν την ομαλή υποβολή των δηλώσεων και καθυστερούν την όλη διαδικασία, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να παρατείνει την προθεσμία υποβολής των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 για τουλάχιστον ακόμη 15 ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής «Ε9-Περιουσιολόγιο» που λειτουργεί στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο σύστημα Taxisnet από την περασμένη Παρασκευή, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής εκπρόθεσμων, αρχικών ή τροποποιητικών (διορθωτικών), δηλώσεων Ε9 για τα έτη 2010, 2011, 2012, 2013 και 2014.

Λάθη
Αξιοποιώντας τη δυνατότητα αυτή, οι φορολογούμενοι μπορούν να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις που έχουν κάνει στη συμπλήρωση της δήλωσης Ε9 και τα οποία τους έχουν στοιχίσει την επιβάρυνσή τους με υπέρογκα ποσά Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Μπορούν δηλαδή να μειώσουν τον «φουσκωμένο» ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν εξαιτίας των δικών τους λαθών ή παραλείψεων.

Μέχρι χθες, τέταρτη ημέρα λειτουργίας την ηλεκτρονικής εφαρμογής στο Taxisnet για τη διόρθωση του Ε9, περίπου 60.000 φορολογούμενοι υπέβαλαν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 ...

Συγγραφείς: Ημερησία

Περισσότερα http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26499&subid=2&pubid=113390650

Κατηγορία: Ειδήσεις Οικονομικού τύπου
Εμφανίσεις: 4580