Εκτύπωση
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Με κάρτα αγορές άνω των € 3.000
Ανατροπές στις συναλλαγές των καταναλωτών για προϊόντα και υπηρεσίες από την 1η Απριλίου.


Μετρητά τέλος για αγορές αξίας άνω των 3.000 ευρώ από την 1η Απριλίου! Από την ημερομηνία αυτή και μετά, κάθε συναλλαγή των καταναλωτών, εφόσον η αξία της υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ, θα γίνεται είτε µέσω πιστωτικής κάρτας είτε µέσω χρεωστικής κάρτας είτε µε τραπεζική επιταγή.

Πρόκειται για μέτρο που εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική του υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αφού έτσι η Εφορία θα μπορεί να ελέγχει πλέον ανά πάσα στιγμή, µέσω των τραπεζών, όλες τις συναλλαγές στην αγορά από ένα σημαντικό ύψος και άνω. το αρχικό μέτρο που ψηφίστηκε πέρυσι αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει ενεργοποιηθεί προέβλεπε την υποχρεωτική εξόφληση µέσω κάρτας ή επιταγής των συναλλαγών των καταναλωτών (αγορές προϊόντων και παροχή υπηρεσιών) όταν το ποσό υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ. Θεωρήθηκε ωστόσο ότι, προκειμένου η αγορά να προσαρμοστεί πιο εύκολα, είναι σκόπιμο κατά τους πρώτους μήνες εφαρμογής του το µέτρο να αφορά συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ και µόνο από την 1η Ιανουαρίου 2012 να ισχύσει το όριο των 1.500 ευρώ.
Τα παραπάνω προβλέπει το σχέδιο της υπουργικής απόφασης που επεξεργάζεται ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος, για το οποίο έχει δοθεί το πράσινο φως από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου.
Για ΑΓΟΡΑ με δόσεις.

Αν τώρα οι αγορές άνω των 3.000 ευρώ γίνονται µε δόσεις, η αξία της συναλλαγής θα εµφανίζεται ολόκληρη στην απόδειξη, ωστόσο ο πελάτης θα επιβαρύνεται τµηµατικά κάθε µήνα µε το ποσό της άτοκης ή έντοκης δόσης, όπως ακριβώς ισχύει σήµερα. Για παράδειγµα, αν κάποιος αγοράσει µια οικοσκευή αξίας 6.000 ευρώ και συµφωνήσει η πληρωµή της να γίνει σε 12 άτοκες δόσεις, ενώ θα πάρει απόδειξη για όλο το ποσό, θα χρεώνεται κάθε µήνα µε 500 ευρώ στον λογαριασµό της κάρτας του.
Γιά τις επιχειρήσεις. Ειδικά όσον αφορά τις επιχειρήσεις, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι βρίσκονται ήδη σε ισχύ οι υποχρεωτικές συναλλαγές µέσω επαγγελματικών λογαριασμών για ποσά αξίας άνω των 3.000 ευρώ. Πρόκειται για ρύθμιση που επίσης έχει ψηφιστεί από πέρυσι αλλά καθυστέρησε να εφαρμοστεί. Αυτό που ακόμη δεν ισχύει, αλλά θα καθιερωθεί σύντομα µε την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, είναι η υποχρέωση των συµβαλλόμενων σε κάθε συναλλαγή ναενημερώνουν ηλεκτρονικά την κεντρική βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών.
Η υποχρέωση αυτή επρόκειτο να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου της φετινής χρονιάς, ωστόσο αναβλήθηκε εξαιτίας διαδικαστικών θεμάτων και δυσκολιών που εντοπίστηκαν κατά την επεξεργασία του.
Επισημαίνεται τέλος ότι από την 1η Απριλίου τίθεται σε ισχύ και το μέτρο της φοροκάρτας, όπου θα καταγράφεται η αξία της κάθε συναλλαγής και την οποία θα μπορούννα χρησιμοποιούν προαιρετικά οι φορολογούμενοι στις συναλλαγές τους. Η κάρτα θα είναι ανώνυμη και ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να αντικαταστήσει τις αποδείξεις.

 

«ΑΓΚΑΘΙΑ» ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ


Μια σειρά από αναπάντητα ερωτήματα αφορούν την εφαρμογή του μέτρου. τι θα ισχύει, για παράδειγμα, µε καταναλωτές που δεν διαθέτουν χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, αλλά ούτε και πρόσβαση σε τράπεζα; ∆εν θα προχωρά η συναλλαγή;
Μια σκέψη, όπως λένε πηγές του υπουργείου οικονομικών, είναι σε αυτές τις περιπτώσεις ο έμπορος να κόβει ένα παραστατικό, το οποίο στη συνέχεια θα υποχρεούται να καταθέσει εκείνος στην τράπεζα.
Επίσης, τι θα ισχύει αν η συναλλαγή αφορά παροχή υπηρεσιών π.χ. εργασίες ανακαίνισης ενός σπιτιού; Διότι οι περισσότεροι επαγγελματίες της οικοδομής συναλλάσσονται µόνο µε μετρητά, ενώ ακόμη και αν η πληρωμή γίνει µέσω επιταγής, ο πελάτης θα επιβαρυνθεί µε προμήθεια προς την τράπεζα. ∆εν αποκλείεται ακόµη ορισμένοι καταναλωτές, στην προσπάθειά τους να αποκρύψουν εισοδήματα από την εφορία, να ζητούν από τον έμπορο να τους «σπάσει» τη συναλλαγή των 3.000 ευρώ σε μικρότερα ποσά.

Τα Νέα 11/2/11

Γονική Κατηγορία: Ειδήσεις Οικονομικού τύπου
Κατηγορία: Οικονομικός τύπος 2011
Εμφανίσεις: 2545