Εκτύπωση
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

«Μοίρασε» τον ΦΜΑΠ σε... 4 εκ. μικροϊδιοκτήτες


Μόνο σαμπάνιες δεν άνοιξαν προχθές το βράδυ οι μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων για το Χριστουγεννιάτικο δώρο του κ. Αλογοσκούφη με την κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και τη μετακύλιση του φορολογικού βάρους που κατέβαλλαν κάθε χρόνο, στα 4 εκατομμύρια των μικροϊδιοκτητών, και τις επιχειρήσεις στους οποίους από την 1-1-2008 επιβάλλεται ετήσιο χαράτσι με την ονομασία Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) στα πάσης φύσεως κτίσματα, οικόπεδα, πισίνες κ.λπ.

Μάλιστα, όπως είπε γνωστός παράγοντας της αγοράς με σημαντική ακίνητη περιουσία, με τον τρόπο που εισάγεται το τέλος ακίνητης περιουσίας μοιάζει σαν ο κ. Αλογοσκούφης να τετραγώνισε τον κύκλο επιμερίζοντας τον φόρο που ως τώρα επιβάρυνε λίγους από 50-100 ευρώ στο σύνολο των ιδιοκτητών.
Η επιβολή του φόρου ακινήτων υπαγορεύτηκε επίσης από την εισπρακτική λογική του νέου προϋπολογισμού που προβλέπει το εξωφρενικό ποσό των 7 δισ. ευρώ ως επιπλέον φόρους για την επόμενη χρονιά.
Εκτός από τους μικροϊδιοκτήτες που καλούνται να πληρώσουν φόρο ακόμα και για μια γκαρσονιέρα, το πατρικό σπίτι στο χωριό ή ένα οικοπεδάκι που απέκτησαν με χίλια ζόρια, σοβαρό πλήγμα δέχονται οι χιλιάδες μικρές ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες επιχειρήσεις που διαθέτουν ένα μόνο ακίνητο, το οποίο ιδιοχρησιμοποιούν, τα ξενοδοχεία τα οποία μέχρι σήμερα απαλλάσσονταν από τον ΦΜΑΠ για το 50% της αξίας των γηπέδων που χρησιμοποιούν για τουριστική εκμετάλλευση.
Τα εκπαιδευτήρια αλλά και οι τράπεζες, καθώς το τέλος ακινήτων θα επιβάλλεται και στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα.
Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο νέος φόρος επιβάλλεται με βάση την αντικειμενική τιμή κάθε ακινήτου και το γεγονός ότι κατά κανόνα οι αντικειμενικές τιμές των καταστημάτων και των επαγγελματικών χώρων είναι υψηλές, ο φόρος κατοχής ακινήτων σε αυτές τις περιπτώσεις θα είναι μεγάλος, ιδίως αν βρίσκονται σε κεντρικές περιοχές με μεγάλη εμπορικότητα (Κολωνάκι, Ερμού, Σταδίου, Κηφισιά) οπότε και υψηλότερη αντικειμενική τιμή, ο φόρος θα είναι ακόμη πιο υψηλός.
Θολό συνεχίζει να παραμένει το τοπίο για το ύψος του φόρου, παρά τις διευκρινίσεις του κ. Αλογοσκούφη ότι ο φόρος θα υπολογιστεί με συντελεστή 0,1% επί των αντικειμενικών αξιών που ισχύουν σήμερα.
Κι αυτό γιατί δέκα αράδες παρακάτω το σχέδιο νόμου καταργεί όλες τις χαμηλές αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σε δεκάδες περιοχές στην περιφέρεια αλλά και τις υποβαθμισμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου και καθορίζει ελάχιστη αντικειμενική τιμή τα 1.000 ευρώ ανά τ.μ.
Ο υπουργός είπε ότι τον φόρο για τα ακίνητα των φυσικών προσώπων θα τον υπολογίσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με όσα στοιχεία έχει στη διάθεσή της από τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης (έντυπο Ε9) που έχουν υποβληθεί από το 2005 μέχρι και το 2008.
Με βάση όμως τα στοιχεία του Ε9 οι τιμές που προκύπτουν είναι αυθαίρετες και οδηγούν σε σημαντικές αποκλίσεις από τις πραγματικές τιμές, κάτι που, αν και επισημάνθηκε εγκαίρως, δεν έγινε καμιά προσπάθεια να διορθωθεί, ενώ και η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών έχει αποφανθεί ότι ο φόρος είναι ανεφάρμοστος χωρίς αξιόπιστη βάση δεδομένων.

Ενδεικτικά επισημαίνουμε ότι το Ε9 δεν περιλαμβάνει:

1. Το στοιχείο του πλάτους δρόμου (μικρότερου των 6 μέτρων): απόκλιση αξίας 20%.
2. Το στοιχείο των περισσότερων του ενός προσώπων του οικοπέδου, σε περίπτωση παράθεσής του στην ίδια γραμμή με τα κτίσματα: απόκλιση αξίας 5%.
3. Το στοιχείο του «κριτηρίου βάθους» (σύνολο προσόψεων ή προσώπων προς την επιφάνεια) επαγγελματικής στέγης ή οικοπέδου: απόκλιση αξίας μέχρι και 40%.
4. Το στοιχείο της διάκρισης του σταδίου ημιτέλειας ή αποπεράτωσης: απόκλιση αξίας μέχρι 40% (επιρροή στη συνολική αξία από 30% έως και 70%).
5. Το στοιχείο διάκρισης της χρήσης των βοηθητικών χώρων: απόκλιση αξίας μέχρι 35%.
6. Τον τρόπο κατασκευής: απόκλιση αξίας μέχρι και 70%!
7. Τον εξοπλισμό: απόκλιση αξίας μέχρι 10%.
8. Την απαιτούμενη σαφήνεια στην αναγραφή: «χρόνος κατασκευής» και τη μη διάκριση ανάμεσα σε χρόνο άδειας και χρόνο έναρξης χρήσης (περίπτωση έλλειψης άδειας οικοδομής): απόκλιση αξίας μέχρι 5%.

Χαμένοι από τον νέο φόρο το σύνολο των μικροϊδιοκτητών που εκτός από την κύρια κατοικία τους διαθέτουν κάποιο άλλο ακίνητο, εξοχικό, δευτερεύουσα κατοικία, πατρικό σπίτι στο χωριό.
Πλήττονται επίσης και οι μεσαίου επιπέδου ιδιοκτήτες που ως τώρα υπάγονταν στον ΦΜΑΠ, ενώ ωφελημένοι θα είναι 2-3 δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες με πραγματικά μεγάλη ακίνητη περιουσία.

 

«E» 14/12

Γονική Κατηγορία: Ειδήσεις Οικονομικού τύπου
Κατηγορία: Επιλογές
Εμφανίσεις: 9502