Εκτύπωση

Αθήνα 19/05/2023
Αρ. πρωτ.: 50707


ΘΕΜΑ: Κατάρτιση προγράμματος επιδότησης διαμονής παιδιών σε παιδικές κατασκηνώσεις, έτους 2023.

 


Άρθρο 1
ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ


Σκοπός του Προγράμματος Διαμονής Παιδιών σε Παιδικές Κατασκηνώσεις είναι η ψυχαγωγία των τέκνων εργαζομένων και ανέργων. Αντικείμενο του προγράμματος είναι η επιδότηση των δικαιούχων για τη διαμονή των παιδιών τους σε παιδικές κατασκηνώσεις με τη χορήγηση Επιταγής Διαμονής σε Παιδικές Κατασκηνώσεις.
 


Άρθρο 2
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ - ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ - ΑΡΙΘΜΟΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ


1. Ως «Δικαιούχοι» του προγράμματος ορίζονται γονείς ή ασκούντες την επιμέλεια (ανάδοχοι, κηδεμόνες κ.ο.κ.) τέκνων κατά την έννοια της παρ. 3 του παρόντος:

i) Εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων,
ii) ασφαλισμένοι στον e-ΕΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο διάστημα από 01.01.2022 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων,
iii) άνεργοι εγγεγραμμένοι με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στο Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ, με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων τουλάχιστον τριών (3) μηνών.

Για τις κατηγορίες δικαιούχων (i) και (ii) και για τις περιπτώσεις των εγγεγραμμένων μέχρι δώδεκα (12) μήνες στο Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της ως άνω κατηγορίας (iii) δικαιούχων, το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, του προηγούμενου του έτους υλοποίησης του προγράμματος, φορολογικού έτους δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30.000,00€.
Για τις περιπτώσεις των εγγεγραμμένων άνω των δώδεκα (12) μηνών στο Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της ως άνω κατηγορίας (iii) δικαιούχων, το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, του προηγούμενου του έτους υλοποίησης του προγράμματος, φορολογικού έτους δεν πρέπει να υπερβαίνει τα εισοδηματικά κριτήρια της υπουργικής απόφασης που εκδίδεται σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 79 του Ν. 4756/2020 (Α΄ 235), περί χορήγησης επιδόματος θέρμανσης, όπως εκάστοτε ισχύει, βάσει των οριζομένων στις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 4921/2022 (Α΄ 75), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 21 του Ν. 5006/2022 (Α΄ 239).
Για όλες τις κατηγορίες δικαιούχων (i, ii & iii) στην περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί ακόμη η σχετική φορολογική δήλωση σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από την ΑΑΔΕ προθεσμίες, θα λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους βάσει της σχετικής φορολογικής δήλωσης.
2. Δεν θεωρούνται δικαιούχοι/ωφελούμενοι του προγράμματος:

α. Όσοι επιδοτούνται για συναφή παροχή από οποιονδήποτε άλλο φορέα για το έτος 2023.
β. Οι επιλεγέντες δικαιούχοι - ωφελούμενοι στο πλαίσιο κατασκηνωτικών προγραμμάτων της ΔΥΠΑ παρελθόντων ετών, στους οποίους επεβλήθη ως κύρωση η μη συμμετοχή στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα έτους 2023 σύμφωνα με το άρθρο 15 της υπ΄ αρ. 38249/20.04.22 κοινής υπουργικής απόφασης.

3. Ως «Ωφελούμενοι» του προγράμματος ορίζονται:

Τα ανήλικα τέκνα των δικαιούχων της παρ. 1 του παρόντος που γεννήθηκαν από 01.01.2007 έως 14.06.2017.
Τα ως άνω ηλικιακά όρια είναι δυνατόν να επανακαθοριστούν στη Δημόσια Πρόσκληση με βάση τις ισχύουσες διατάξεις.

4. Οι πληροφορίες για την εξακρίβωση της πλήρωσης των προϋποθέσεων συμμετοχής των παρ. 1, 2 και 3 αναζητούνται αυτεπαγγέλτως. Για τις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η αυτεπάγγελτη αναζήτηση, επισυνάπτονται στην ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής του άρθρου 7 της παρούσας δικαιολογητικά, όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίζει.
5. Ο αριθμός των ωφελούμενων παιδιών των δικαιούχων για το έτος 2023 ανέρχεται σε 70.000 περίπου.
6. Ο αριθμός των ωφελούμενων παιδιών με αποδεδειγμένη αναπηρία σε ποσοστό 50% και άνω που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εξαρτάται απόλυτα από τον αριθμό των προσφερόμενων από τις κατασκηνωτικές επιχειρήσεις θέσεων για παιδιά της κατηγορίας αυτής.
 


Άρθρο 3
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ


1. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί για το έτος 2023 από την 15η Ιουνίου έως: α)και την 10η Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και β) την 20η Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω. Το ως άνω χρονικό διάστημα δύναται να τροποποιηθεί με τη Δημόσια Πρόσκληση.
2. Η διάρκεια διαμονής κάθε παιδιού ορίζεται έως 15 συνεχόμενες ημέρες κατ΄ ανώτατο όριο (συμπεριλαμβανομένων και των ημερών προσέλευσης και αναχώρησης). Η ως άνω διάρκεια διαμονής διπλασιάζεται, όταν επιλέγονται εγκαταστάσεις κατασκηνωτικών επιχειρήσεων στους Δήμους Ιστιαίας - Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης - Αγ. Άννας.
 


Άρθρο 4
ΕΠΙΤΑΓΗ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ


1. Η «Επιταγή Διαμονής σε Παιδικές Κατασκηνώσεις» ενσωματώνει μια συγκεκριμένη οικονομική αξία και ο αποκλειστικός σκοπός της είναι η ανταλλαγή της μέσω της ηλεκτρονικής ενεργοποίησής της με υπηρεσίες των παρόχων του άρθρου 5 της παρούσας για τη διαμονή των ωφελούμενων τέκνων των δικαιούχων, σύμφωνα με τους όρους της Δημόσιας Πρόσκλησης.
2. Το ύψος της οικονομικής αξίας της επιταγής που αποτελεί την επιδότηση του δικαιούχου για τη διαμονή του τέκνου του σε παιδική κατασκήνωση, καλύπτει το ημερήσιο τροφείο του παιδιού του δικαιούχου για όσες ημέρες αυτό διέμεινε στην κατασκήνωση και με ανώτατο όριο τις ημέρες διαμονής της παρ. 2 του άρθρου 3 της παρούσας.
Το ημερήσιο τροφείο περιλαμβάνει τις υπηρεσίες διαμονής, τις προβλεπόμενες βάσει της υποχρεωτικής υποδομής και στελέχωσης των παιδικών κατασκηνώσεων - εξοχών υπηρεσίες σύμφωνα με το Κανονιστικό Πλαίσιο Ίδρυσης και Λειτουργίας Παιδικών Κατασκηνώσεων - Εξοχών και γενικά όλες τις λοιπές υπηρεσίες που παρέχονται στην κατασκήνωση, σύμφωνα με τους όρους της Δημόσιας Πρόσκλησης.

Το ημερήσιο τροφείο ανέρχεται κατά περίπτωση:

α) Στα 34,12€ ημερησίως, συμπεριλαμβανομένων όλων των επιβαρύνσεων, για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και
β) στα 58,80€ ημερησίως, συμπεριλαμβανομένων όλων των επιβαρύνσεων, για τα παιδιά με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω.

3. Η «Επιταγή Διαμονής σε Παιδικές Κατασκηνώσεις» έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού αριθμού για κάθε ωφελούμενο τέκνο δικαιούχου, ο οποίος δημιουργείται αυτόματα στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ, ισχύει δε αποκλειστικά για τους σκοπούς του συγκεκριμένου προγράμματος μέχρι τη λήξη αυτού.
4. Η επιδότηση μέσω της «Επιταγής Διαμονής σε Παιδικές Κατασκηνώσεις» δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους να επιλέγουν οι ίδιοι τους παρόχους παιδικών κατασκηνώσεων σύμφωνα με τις ανάγκες των παιδιών τους.
5. Οι δικαιούχοι οφείλουν να χρησιμοποιήσουν την Επιταγή των ωφελουμένων τους κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος. Σε διαφορετική περίπτωση αποκλείονται από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα του επόμενου έτους, με απόφαση του ΔΣ της ΔΥΠΑ, εξαιρέσει των δικαιούχων ΑμεΑ ή όσων δηλώνουν παιδί ΑμεΑ στην αίτησή τους.
 


Άρθρο 5
ΠΑΡΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ


Ως «Πάροχοι» νοούνται κατασκηνωτικές επιχειρήσεις, που λειτουργούν σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση.
 


Άρθρο 6
ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΩΝ ΜΗΤΡΩΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΩΝ


1. Με Δημόσια Πρόσκληση του Διοικητή της ΔΥΠΑ, που εκδίδεται εντός 15 ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας, προσκαλούνται οι δικαιούχοι και οι πάροχοι να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα.
2. Με τη Δημόσια Πρόσκληση προσδιορίζονται οι προϋποθέσεις και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά συμμετοχής των δικαιούχων-ωφελουμένων και των παρόχων, η προθεσμία και η διαδικασία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων και των απαιτουμένων δικαιολογητικών, η διαδικασία κατάρτισης των Μητρώων Δικαιούχων και Παρόχων, η διαδικασία σύναψης συμβάσεων, ενεργοποίησης των επιταγών, πρόωρης αναχώρησης και προσωρινής απουσίας, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την υλοποίηση του προγράμματος.
3. Η Δημόσια Πρόσκληση αναρτάται στον ιστότοπο της ΔΥΠΑ (www.dypa.gov.gr) και του «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».
 


Άρθρο 7
ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ -ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ -ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ


1. Οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων δικαιούχων υποβάλλονται προς την ΔΥΠΑ αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίσει. Σε περίπτωση υποβολής αίτησης με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που ορίζεται στην Πρόσκληση, η αίτηση δεν λαμβάνεται υπόψη.
2. Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις υποβάλλονται μέσα στην προθεσμία που ορίζεται στην Πρόσκληση. Μετά τη λήξη της προθεσμίας δεν είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων.
3. Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) για τα στοιχεία που διαλαμβάνονται σε αυτήν και υπόκειται σε δειγματοληπτικούς ελέγχους σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10 του Ν. 3230/2004 (Α΄ 44). Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται στην αίτηση επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.
4. Στην αίτηση συμπληρώνονται υποχρεωτικά τα στοιχεία που απαιτούνται για την εξακρίβωση της πλήρωσης των προϋποθέσεων συμμετοχής του άρθρου 2 και τη μοριοδότηση του άρθρου 8, καθώς και τα στοιχεία των ανήλικων τέκνων, ωφελούμενων και μη, προκειμένου για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και τη μοριοδότηση των δικαιούχων.
5. Ο υποψήφιος φέρει την ευθύνη της πλήρους και ορθής συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής του αίτησης. Διόρθωση των αιτήσεων επιτρέπεται με νέες αιτήσεις που υποβάλλονται έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων σε αντικατάσταση των προηγουμένων. Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων δεν είναι δυνατή η συμπλήρωση στοιχείων ή μελών ή η διόρθωσή τους.
6. Η υποβολή αίτησης συμμετοχής συνιστά εξουσιοδότηση προς τη ΔΥΠΑ για τη χρήση και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων του αιτούντος και των ωφελουμένων τέκνων του αποκλειστικά για τους σκοπούς της παρούσας.
7. Μη επισύναψη στην ηλεκτρονική αίτηση των δικαιολογητικών που ορίζονται από τη Δημόσια Πρόσκληση καθώς και προκύπτουσα μη πλήρωση των όρων της Δημόσιας Πρόσκλησης και αναντιστοιχία των δηλουμένων στην αίτηση στοιχείων με τα υποβληθέντα ή αυτεπαγγέλτως αναζητηθέντα δικαιολογητικά, συνεπάγεται αποκλεισμό του δικαιούχου ή ωφελουμένων τέκνων του από το Πρόγραμμα.
 


Άρθρο 8
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ - ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΜΗΤΡΩΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ


1. Η ΔΥΠΑ επεξεργάζεται τις αιτήσεις και προβαίνει στη μοριοδότηση των υποψηφίων που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 2 της παρούσας.
2. Τα κριτήρια μοριοδότησης και ο αριθμός μορίων ανά κριτήριο έχουν ως εξής:

α. Ιδιότητα ΑμεΑ σε ποσοστό 50% και άνω: 50 μόρια.
β. Ιδιότητα μονογονέα: 10 μόρια.
γ. Αριθμός ανηλίκων τέκνων (ηλικίας έως 18 ετών): 15 μόρια για κάθε τέκνο.
Κρίσιμος χρόνος συνδρομής των κριτηρίων α΄ έως γ΄ είναι ο χρόνος λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στη Δημόσια Πρόσκληση.
δ. Ύψος ετήσιου συνολικού οικογενειακού εισοδήματος, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικού και τεκμαρτού, του προηγούμενου του έτους υλοποίησης του προγράμματος φορολογικού έτους - ή του αμέσως προηγούμενου αυτού φορολογικού έτους στην περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί ακόμη η σχετική φορολογική δήλωση σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από την ΑΑΔΕ προθεσμίες -, ως εξής:

1. Έως 10.000,99: 30 μόρια,
2. από 10.001,00 έως 20.000,99€: 20 μόρια,
3. από 20.001,00 έως 30.000,00 €: 10 μόρια.

3. Οι πληροφορίες για τα κριτήρια μοριοδότησης αναζητούνται αυτεπάγγελτα από τους αρμόδιους φορείς.

Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η αυτεπάγγελτη αναζήτηση, οι πληροφορίες αναζητούνται από σχετικά δικαιολογητικά, όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίσει.
4. Ωφελούμενα τέκνα κατά την έννοια του άρθρου 2 της παρούσας με αποδεδειγμένη αναπηρία σε ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω δύναται να ενταχθούν στο πρόγραμμα, ανεξαρτήτως του αριθμού μορίων των δικαιούχων γονέων τους κατ΄ εξαίρεση των παρ. 1 και 2 του παρόντος, εφόσον κατά την κατάρτιση του Μητρώου Παρόχων προκύψει ότι οι προσφερόμενες θέσεις για παιδιά με αναπηρία από τις συμμετέχουσες κατασκηνωτικές επιχειρήσεις επαρκούν για τη διαμονή όλων των ωφελουμένων τέκνων της κατηγορίας αυτής για τα οποία έχουν υποβληθεί αποδεκτές αιτήσεις.
5. Οι δικαιούχοι της παροχής μετά τη μοριοδότησή τους κατατάσσονται σε προσωρινό Μητρώο στο οποίο αναγράφονται:

ο Κωδικός Αριθμός Αίτησης των δικαιούχων, τα τέσσερα τελευταία ψηφία του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου τους (ΑΦΜ) και τα τέσσερα τελευταία ψηφία του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισής τους (ΑΜΚΑ), τα αρχικά και τελικά γράμματα του ονοματεπωνύμου των ωφελούμενων παιδιών ανά δικαιούχο και τα τέσσερα τελευταία ψηφία του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) αυτών, ο συνολικός αριθμός μορίων των δικαιούχων, τα μόρια που αντιστοιχούν σε καθένα από τα κριτήρια κατάταξης της παρ. 2 του παρόντος, η σειρά κατάταξης των δικαιούχων με βάση τη συνολική μοριοδότηση των κριτηρίων και η ένδειξη έκδοσης Επιταγής Διαμονής σε Παιδικές Κατασκηνώσεις για κάθε ωφελούμενο τέκνο ανά επιλεγέντα δικαιούχο.

6. Για τους υποψήφιους που δεν πληρούν ή που δεν αποδεικνύεται ότι πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 2 της παρούσας, όπως αυτές εξειδικεύονται από τη Δημόσια Πρόσκληση, συντάσσεται προσωρινός Πίνακας Αποκλειομένων, με αναφορά στον συγκεκριμένο λόγο αποκλεισμού τους.
7. Τέκνα που δηλώθηκαν ως ωφελούμενα στην αίτηση, χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 3 του άρθρου 2 της παρούσας, δεν θα ληφθούν υπόψη κατά την κατάρτιση του Μητρώου Δικαιούχων, αλλά θα συμπεριληφθούν σε ξεχωριστό πίνακα αποκλειομένων τέκνων.
8. Το προσωρινό Μητρώο Δικαιούχων και οι προσωρινοί πίνακες Αποκλειομένων των ως άνω παρ. 5, 6 και 7 αναρτώνται στον ιστότοπο της ΔΥΠΑ (www.dypa. gov.gr).
9. Οι υποψήφιοι που κατέθεσαν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής έχουν δικαίωμα υποβολής προς το ΔΣ της ΔΥΠΑ μίας και μόνο ηλεκτρονικής ένστασης κατά των αποτελεσμάτων του προσωρινού Μητρώου Δικαιούχων και του προσωρινού Πίνακα Αποκλειομένων εντός της αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) ημερών από την επομένη ημέρα της δημοσιεύσεώς τους στον ιστότοπο της ΔΥΠΑ, όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίσει.
10. Κατόπιν εξέτασης των ενστάσεων από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΥΠΑ, καταρτίζονται:

α) το Οριστικό Μητρώο Δικαιούχων και

β) οι οριστικοί Πίνακες Αποκλειομένων.

Το Μητρώο και οι Πίνακες Αποκλειομένων αναρτώνται στον ιστότοπο της ΔΥΠΑ (www. dypa.gov.gr).

11. Το προσωρινό και οριστικό Μητρώο Δικαιούχων και οι προσωρινοί και οριστικοί Πίνακες Αποκλειομένων καταρτίζονται από τον Διοικητή της ΔΥΠΑ.
 


Άρθρο 9
ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ -ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ-ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΜΗΤΡΩΟΥ ΠΑΡΟΧΩΝ


1. Οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων παρόχων υποβάλλονται προς την ΔΥΠΑ αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο.

Λεπτομέρειες για τη διαπίστευση των χρηστών, τη συμπλήρωση και ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων καθώς και για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά καθορίζονται με τη Δημόσια Πρόσκληση.

Σε περίπτωση υποβολής αίτησης με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που ορίζεται ρητά στην Πρόσκληση, η αίτηση δεν λαμβάνεται υπόψη.
2. Η ηλεκτρονική αίτηση υποβάλλεται μέσα στην προθεσμία που ορίζεται στην Πρόσκληση. Μετά τη λήξη της προθεσμίας δεν είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων.
3. Οι δυνητικοί πάροχοι φέρουν την ευθύνη της πλήρους και ορθής συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής τους αίτησης. Διόρθωση των αιτήσεων επιτρέπεται με νέες αιτήσεις που υποβάλλονται έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων σε αντικατάσταση των προηγουμένων.
4. Η ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής επέχει θέση δήλωσης αποδοχής των όρων και των προϋποθέσεων του προγράμματος καθώς και υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) για τα στοιχεία που διαλαμβάνονται σε αυτήν. Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται στην αίτηση επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.
5. Οι πάροχοι οφείλουν να επισυνάψουν στην ηλεκτρονική αίτησή τους δικαιολογητικά που δεν είναι δυνατόν να αναζητηθούν αυτεπαγγέλτως ή δεν είναι σε ισχύ, ως η Δημόσια Πρόσκληση ορίσει, άλλως αποκλείονται από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.
6. Δεν είναι δυνατή υποβολή αιτήσεων από παρόχους στους οποίους έχει επιβληθεί κύρωση αποκλεισμού από το πρόγραμμα, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 15 της υπ΄ αρ. 38249/2022 (Β΄ 2025) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εξειδικεύτηκαν στην εκδοθείσα κατ΄ εξουσιοδότηση του άρθρου 6 αυτής υπ΄ αρ. 4/2022 Δημόσια Πρόσκληση.
7. Αρμόδιο όργανο για την ένταξη των παρόχων στο Μητρώο ορίζεται ο Προϊστάμενος του ΚΠΑ2 της περιοχής αρμοδιότητας των εγκαταστάσεων της κατασκήνωσης στο οποίο έχει υποβληθεί η σχετική αίτηση.
8. Μετά την ένταξη των Παρόχων στο Μητρώο, η υποβληθείσα αίτησή τους επέχει θέση σύμβασης με την ΔΥΠΑ, η οποία διέπεται από το σύνολο των όρων και των προϋποθέσεων της Δημόσιας Πρόσκλησης
9. Κατόπιν της κατά τα ως άνω επεξεργασίας των αιτήσεων των παρόχων καταρτίζεται το Μητρώο Παρόχων από τον Διοικητή της ΔΥΠΑ.
10. Το Μητρώο Παρόχων αναρτάται στον ιστότοπο της ΔΥΠΑ (www.dypa.gov.gr).
 


Άρθρο 10
ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΩΝ


1. Οι δικαιούχοι και οι πάροχοι συνάπτουν σύμβαση για τη διαμονή των ωφελουμένων στην κατασκήνωση, η οποία συνυποβάλλεται ηλεκτρονικά κατά την ενερ­γοποίηση των επιταγών, όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίσει.

Η ενεργοποίηση των επιταγών δεν θεωρείται ολοκληρωμένη χωρίς την ηλεκτρονική επισύναψη της σύμβασης.
2. Η σύναψη σύμβασης μεταξύ δικαιούχου και παρόχου και η ηλεκτρονική ενεργοποίηση των επιταγών γεννούν την αξίωση του δεύτερου να εισπράξει από την ΔΥΠΑ ποσό αντίστοιχο με την οικονομική αξία της Επιταγής Διαμονής σε Παιδικές Κατασκηνώσεις, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 4 της παρούσας, ως αντάλλαγμα του συνόλου των παρεχομένων υπηρεσιών για τις πραγματικές ημέρες διαμονής του παιδιού στην κατασκήνωση.
 


Άρθρο 11
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ


Οι διοικητικοί και επιτόπιοι έλεγχοι διενεργούνται από υπαλλήλους της ΔΥΠΑ σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και τα οριζόμενα στη σχετική Δημόσια Πρόσκληση.
 


Άρθρο 12
ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ


1. Οι αιτήσεις των παρόχων και τα σχετικά δικαιολογητικά για την αποπληρωμή του προγράμματος, όπως αυτά ορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση, υποβάλλονται ηλεκτρονικά από την επομένη της λήξης της σύμβασης της παρ. 1 του άρθρου 10 της παρούσης και οπωσδήποτε έως την 31.10.2023. Αιτήσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα απορρίπτονται.
2. Σε περίπτωση μη ηλεκτρονικής ενεργοποίησης των επιταγών δεν είναι δυνατή η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης αποπληρωμής.
3. Αρμόδιο όργανο για την αποπληρωμή του προγράμματος ορίζεται ο Προϊστάμενος του ΚΠΑ 2 της περιοχής αρμοδιότητας της έδρας της επιχείρησης/παρόχου.
4. Δεν είναι δυνατή η αποπληρωμή πριν από τη διενέργεια του ελέγχου υπαγωγής του παρόχου στο πρόγραμμα ή στην περίπτωση αρνητικού ελέγχου υπαγωγής (ελέγχων του άρθρου 11 της παρούσης).
5. Η αποπληρωμή των παρόχων ολοκληρώνεται εντός 30 εργασίμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής αιτήσεως με πλήρη δικαιολογητικά με τον περιορισμό της παρ. 4 του παρόντος.
6. Οι πάροχοι φυλάττουν τα σχετικά δικαιολογητικά, ώστε να τα επιδεικνύουν στις αρμόδιες αρχές, για το διάστημα που ορίζεται κάθε φορά από τη φορολογική Διοίκηση.
 


Άρθρο 13
ΕΠΙΛΥΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ


Κάθε διαφορά που προκύπτει κατά την υλοποίηση του προγράμματος επιλύεται με απόφαση του ΔΣ της ΔΥΠΑ.
 


Άρθρο 14
ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ - ΚΥΡΩΣΕΙΣ -ΑΧΡΕΩΣΤΗΤΩΣ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΝΤΑ ΠΟΣΑ


1. Με απόφαση του Δ.Σ. της ΔΥΠΑ, η παράβαση των όρων του προγράμματος από τους δικαιούχους και τους παρόχους, εκτός της διακοπής της επιδότησης, μπορεί να επιφέρει τον αποκλεισμό τους από το πρόγραμμα έως τρία (3) χρόνια και έως πέντε (5) χρόνια αντίστοιχα, όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίζει, ή την επιβολή διοικητικού προστίμου, ως εξής:

- Για δικαιούχους: από το διπλάσιο της συνολικής αξίας των επιταγών του δικαιούχου/ωφελουμένων που έχει στην κατοχή του έως 500€.
Για παρόχους: από το δεκαπλάσιο της συνολικής αξίας κάθε επιταγής για την οποία σημειώνεται παράβαση και έως 10.000€.

2. Ποσά που υποβλήθηκαν σε παρόχους για την επιδότηση ανοικείως λαβόντων την παροχή αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα από τους κατόχους των επιταγών.
 


Άρθρο 15
ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ


Η Δημόσια Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους παρόχους εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας και της εθνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί Δημοσίων Συμβάσεων.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Κατηγορία: Εγκύκλιοι - ΠΟΛ
Εμφανίσεις: 406