Εκτύπωση

Αθήνα 12/05/2023
Αρ. πρωτ.:

Α. 1068


ΘΕΜΑ:
Τροποποίηση της υπό στοιχεία Α.1185/2021 κοινής απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Διοικητή της ΑΑΔΕ «Όροι, προϋποθέσεις και απαιτούμενοι έλεγχοι, για την απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας» (Β΄ 3985).

 

 

Άρθρο 1


Η περ. δ) της παρ. 2 του άρθρου 2 της υπό στοιχεία Α.1185/2021 κοινής απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Διοικητή της ΑΑΔΕ (Β΄ 3985), αντικαθίσταται ως εξής:

«δ) άδεια παραγωγής, εγκατάστασης και λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας, εφόσον απαιτούνται από την κείμενη νομοθεσία.

Ειδικά για την περίπτωση μονάδων που βρίσκονται σε καθεστώς δοκιμαστικής λειτουργίας για τη σύνδεσή τους στο Σύστημα Μεταφοράς ή στο Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, για τις οποίες δεν έχει ακόμη εκδοθεί άδεια λειτουργίας, υποβάλλεται βεβαίωση του αρμόδιου Διαχειριστή ότι η μονάδα λειτουργεί υπό καθεστώς δοκιμαστικής λειτουργίας, στην οποία επιπλέον αναφέρεται και το χρονικό διάστημα για το οποίο η μονάδα λειτουργεί υπό το καθεστώς αυτό.

Μετά την έκδοση της άδειας λειτουργίας των ανωτέρω μονάδων, αυτή υποβάλλεται στην αρμόδια ΕΛ.Υ.Τ.».


Άρθρο 2


Μεταβατικές διατάξεις Οι διατάξεις της περ. δ) της παρ. 2 του άρθρου 2 της υπό στοιχεία Α.1185/2021 κοινής απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Διοικητή της ΑΑΔΕ (Β΄ 3985), όπως αντικαθίστανται με το άρθρο 1 της παρούσας, έχουν εφαρμογή και για τις αιτήσεις των δικαιούχων απαλλαγής προσώπων που εμπίπτουν στις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της ως άνω περ. δ), οι οποίες έχουν υποβληθεί, βάσει του άρθρου 2 της ως άνω ΚΥΑ, μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης.

Για τις εν λόγω αιτήσεις, ως ημερομηνία υπαγωγής των δικαιούχων απαλλαγής προσώπων στις διατάξεις της περ. ζ της παρ. 1 του άρθρου 78 τουν. 2960/2001, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της υπό στοιχεία Α.1185/2021, θεωρείται η ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

 


Άρθρο 3 Έναρξη ισχύος

 


1. Η παρούσα απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
2. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Κατηγορία: Εγκύκλιοι - ΠΟΛ
Εμφανίσεις: 369