Εκτύπωση

Αθήνα 01/08/2022
ΚΥΑ.:
77094

 

ΘΕΜΑ: Σύστημα Διαχείρισης, Αξιολόγησης, Παρακολούθησης και Ελέγχου - Διαδικασία Εφαρμογής της Δράσης «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για τη πρόσβασή παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης» της χρονικής περιόδου 2022-2023, συγχρηματοδοτούμενης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο + στο πλαίσιο του Εταιρικού Συμφώνου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη (ΕΣΠΑ) για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 και από εθνικούς πόρους.

 

 

Άρθρο 1
ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΝΤΑΞΗΣ - ΟΡΙΣΜΟΙ


Η παρούσα κοινή υπουργική απόφαση για τη δράση Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για τη πρόσβασή παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης, εκδίδεται κατ΄ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 104 του Ν. 4941/2022 με την οποία καθιερώνεται πρόγραμμα οικονομικής στήριξης οικογενειών για τη πρόσβαση βρεφών και νηπίων σε υπηρεσίες σχολικής αγωγής και φροντίδας καθώς και για τη πρόσβαση παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης με την εφαρμογή σύγχρονων παιδαγωγικών πρακτικών και δραστηριοτήτων εκτός σχολικού ωραρίου.

Στις ομάδες στόχους της δράσης εντάσσονται ιδίως βρέφη, νήπια και παιδιά που προβλέπονται στη Σύσταση ΕΕ 2021/1004 (ΕΕΕΕ L 223/14/22.6.2021) για τη θέσπιση Ευρωπαϊκής Εγγύησης για τα παιδιά.

Η δράση έχει παιδοκεντρικό χαρακτήρα και σκοπεί στην διασφάλιση της πρόσβασης των βρεφών, νηπίων και παιδιών και παιδιών και ατόμων με αναπηρία σε ποιοτικές υπηρεσίες προσχολικής εκπαίδευσης και φροντίδας καθώς και ποιοτικές υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης.

Η χρηματοδότησή της αντλεί πόρους των 13 Περιφερειακών Προγραμμάτων 2021-2027 και εμπίπτει στον Ειδικό Στόχο του άρθρου 4, παρ. 1, στοιχείο ια του Κανονισμού 1057/2021 για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 καθώς και εθνικούς πόρους κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στη παρούσα κοινή υπουργική απόφαση.
2.«Δικαιούχος» της δράσης, υπό την έννοια του σημείου 6 του άρθρου 2 του Ν. 4914/2022 (Α΄ 61) και της παρ. 6 του άρθρου 104 Ν. 4941/2022 (Α΄ 133), ορίζεται η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) Ανώνυμη Εταιρεία εφεξής ΕΕΤΑΑ.
«Ωφελούμενα», ορίζονται τα βρέφη, νήπια και παιδιά προσχολικής εκπαίδευσης καθώς και τα παιδιά σχολικής ηλικίας, έφηβοι και άτομα με αναπηρία, που εμπίπτουν στις κατηγορίες και πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 3.1. α-δ και επιλέγονται σύμφωνα με τις διαδικασίες του άρθρου 8 προκειμένου να λάβουν «αξία τοποθέτησης» (voucher) στις κατηγορίες Δομών του άρθρου 5 της παρούσας [εφεξής ωφελούμενα παιδιά].
«Αιτών», ορίζεται ο νόμιμος εκπρόσωπος του ωφελούμενου παιδιού ή ατόμου με αναπηρία, που θα υποβάλει την αίτηση.
«Νόμιμος/η εκπρόσωπος», ορίζεται ο γονέας ή το πρόσωπο που έχει τη γονική μέριμνα ή την επιμέλεια των ωφελούμενου, ο ανάδοχος γονέας, ο επίτροπος ή ο συμπαραστάτης, ή το πρόσωπο που έχει τη φροντίδα ΑΜΕΑ (εφεξής νόμιμος εκπρόσωπος).
«Φορέας/Δομή», ορίζεται ο πάροχος θέσεων προσχολικής αγωγής και φροντίδας και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών ή και ατόμων με αναπηρία, όπως προσδιορίζεται στο άρθρο 5 της παρούσας.
«Αξία τοποθέτησης» (voucher), ορίζεται το αντίτιμο το οποίο καταβάλλεται στον Φορέα για παροχή υπηρεσιών φροντίδας και φιλοξενίας στη δομή/δομές του, για λογαριασμό του ωφελούμενου παιδιού ή και ατόμου με αναπηρία, κατόπιν σχετικής εξουσιοδότησης του νόμιμου εκπροσώπου τους προς την ΕΕΤΑΑ, συμφώνως προς τα ανώτατα όρια τιμών, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 6 της παρούσας.
«Εκτελούντες την Επεξεργασία», όσον αφορά στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των υποκειμένων, ορίζονται για λογαριασμό των από κοινού Υπευθύνων Επεξεργασίας Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, βάσει:

α) Της παρ. 6 του άρθρου 104 του Ν. 4941/2022, η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) Α.Ε.
β) της παρ. 2 του άρθρου 53 του Ν. 4914/2022, οι Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης των Περιφερειακών Προγραμμάτων.

Άρθρο 2
ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ


Η δράση στοχεύει στη διασφάλιση της ισότιμης και χωρίς αποκλεισμούς πρόσβασης των βρεφών, νηπίων και παιδιών και ιδίως των βρεφών, νηπίων και παιδιών σε ανάγκη, σε ποιοτικές υπηρεσίες αγωγής και εκπαίδευσης στην προσχολική και σχολική ηλικία, σε συνέπεια και με τα ειδικότερα οριζόμενα στη Σύσταση ΕΕ 2021/1004 για τη θέσπιση μίας Ευρωπαϊκής Εγγύησης για τα Παιδιά» (Child Guarantee) (ΕΕΕΕ L 223/14/22.6.2021). Επιπρόσθετα, η δράση στοχεύει στην πρόσβαση παιδιών και ΑΜΕΑ σε υπηρεσίες εξωσχολικών δραστηριοτήτων απασχόλησης.

Επίσης, η δράση στοχεύει στη διασφάλιση της πρόσβασης στις ανωτέρω υπηρεσίες και για ωφελούμενα βρέφη, νήπια παιδιά και παιδιά και άτομα ΑΜΕΑ, που λόγω εισοδηματικών ή και άλλων κριτηρίων εκφεύγουν από το πλαίσιο εφαρμογής της πολιτικής Ευρωπαϊκή Εγγύηση για τα παιδιά.
 

Άρθρο 3
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ


1. Αντικείμενο της δράσης αποτελεί

α) η παροχή θέσεων φροντίδας παιδιών βρεφικής ηλικίας και προσχολικής ηλικίας έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση, όπως αυτή ορίζεται από το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο, σε Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς αντίστοιχα,
β) η παροχή θέσεων φροντίδας παιδιών βρεφικής και προσχολικής ηλικίας από 8 μηνών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση και παιδιών με αναπηρία από 2,5 ετών έως 6,5 ετών, σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας, όπως αυτή ορίζεται από το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο,
γ) η παροχή θέσεων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών σχολικής ηλικίας από 5 έως 12 ετών και παιδιών της ίδιας ηλικίας με ελαφράς μορφής κινητικές ή αισθητηριακές αναπηρίες, σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.), όπως αυτή ορίζεται από το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο,
δ) η παροχή θέσεων φροντίδας παιδιών, εφήβων και ατόμων με κάθε είδους κινητική, νοητική, αναπτυξιακή ή αισθητηριακή αναπηρία, σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π.Α.μεΑ.), όπως αυτή ορίζεται από το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Τα ανωτέρω όρια ηλικίας θα εναρμονίζονται με το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

2. Η «αξία τοποθέτησης» (voucher)

α) καλύπτει όλες τις υπηρεσίες που οι Δομές των ανωτέρω σημείων (α) έως (δ) είναι υποχρεωμένες να παρέχουν κατ΄ ελάχιστο, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την ίδρυση και λειτουργία τους, ήτοι το εκάστοτε ισχύον θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο που αφορά στην ίδρυση και λειτουργία Βρεφικών, Βρεφονηπιακών, Βρεφονηπιακών Σταθμών Ολοκληρωμένης Φροντίδας, Παιδικών Σταθμών, Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π.Α.μεΑ.) λαμβάνοντας υπόψη και την υπό στοιχεία ΕΑΛΕ/Γ.Π.80157 κοινή υπουργική απόφαση (Β΄ 4898/2018).
β) διατηρείται σε ισχύ καθ΄ όλη τη διάρκεια του προγράμματος υπό τις προϋποθέσεις εγγραφής σε Δομή και πιστοποίησης του φυσικού αντικειμένου, για το δηλωθέν διάστημα φοίτησης του ωφελούμενου παιδιού/ατόμου με αναπηρία.
γ) δύναται να ενεργοποιηθεί έως και την 2 η Μαϊου 2023 για την εγγραφή στις κατηγορίες των δομών Βρεφικών, Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών (περιλαμβανομένων και των Βρεφονηπιακών Σταθμών Ολοκληρωμένης Φροντίδας) και Κ.Δ.Α.Π.Α.μεΑ. ενώ για την εγγραφή στις κατηγορίες δομών Κ.Δ.Α.Π. έως την 1η Δεκεμβρίου 2022 Για όσες αξίες τοποθέτησης για Κ.Δ.Α.Π. δεν ενεργοποιηθούν εντός της ανωτέρω προθεσμίας, η ΕΕΤΑΑ δύναται αναλόγως και του διαθέσιμου προϋπολογισμού της κατηγορίας φορέων/δομών της περίπτωσης αυτής να προβεί σε κατάλληλη διαδικασία εκ νέου απόδοσης αξιών τοποθέτησης με βάση τους πίνακες κατάταξης του άρθρου 8 της παρούσας. Ενεργοποίηση της δυνατότητας αυτής μπορεί να λάβει χώρα ως το αργότερο την 31.1.2023.

3. Η δράση υλοποιείται μέσα από ετήσιο κύκλο πρόσκλησης που αντιστοιχεί σε ένα σχολικό έτος, μέγιστης διάρκειας 11 μηνών, δηλαδή από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 έως την 31η Ιουλίου του 2023, όση και η μέγιστη διάρκεια ισχύος της «αξίας τοποθέτησης» για τα ωφελούμενα παιδιά που θα επιλεγούν.
 

Άρθρο 4
ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ


1. Η αίτηση υποβάλλεται από το νόμιμο εκπρόσωπο του παιδιού ή ατόμου με αναπηρία που δύναται να ωφεληθεί της δράσης, που είναι:

- Γονέας παιδιού βρεφικής, προσχολικής, σχολικής ηλικίας, εφήβου και ατόμου με αναπηρία, σύμφωνα με τις περιπτώσεις που περιγράφονται στα σημεία α) έως δ) της παρ. 1 του άρθρου 3, της παρούσας.
- Άτομο, το οποίο έχει με δικαστική απόφαση την επιμέλεια του παιδιού ή και άτομο που βρίσκεται σε χηρεία.
- Άτομο, το οποίο έχει οριστεί δικαστικός συμπαραστάτης ή ασκεί επιμέλεια του συμπαραστατούμενου με δικαστική απόφαση ή έχει τη φροντίδα του ατόμου με αναπηρία ή είναι ανάδοχος γονέας με ενεργή αναδοχή στο Εθνικό Μητρώο Εγκεκριμένων Αναδοχών.

Άρθρο 5
ΔΟΜΕΣ - ΦΟΡΕΙΣ


1. Δομές παροχής υπηρεσιών φροντίδας, φιλοξενίας βρεφών, νηπίων, παιδιών ή/και ατόμων μεΑ, οι οποίες λειτουργούν νομίμως, δύνανται να είναι μόνο:

- Βρεφικοί, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί.
- Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Ολοκληρωμένης Φροντίδας (Β.Ν.Σ.Ο.Φ).
- Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.).
- Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ανα­πηρία (Κ.Δ.Α.Π.ΑμεΑ.).

Ειδικότερα, για τις ανάγκες της παρούσας, οι Δομές διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

 

Κατηγορίες Δομών

Κατηγορίες Θέσεων

Α.

Βρεφικοί, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί

Α1

Βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών.

Α2

Πρ-νήπια από 2,5 ετών έως 4 ετών.

Β.

Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Ολοκληρωμένης Φροντίδας (Β.Σ.Ο.Φ)

Β1

Βρέφη από 8 μηνών έως 2,5 ετών.

Β2

Προ-νήπια από 2,5 ετών έως 4 ετών.

Β3

Προ-νήπια με αναπηρία από 2,5 ετών έως 6,5 ετών.

Γ.

Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.)

Γ

Παιδιά από 5 έως 12 ετών και παιδιά με ελαφράς μορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα.

Δ.

Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π. ΑμεΑ.)

Δ

Παιδιά με αναπηρία, έφηβοι και άτομα κάθε είδους με κινητική, νοητική, αναπτυξιακή ή αισθητηριακή αναπηρία.

Τα ανωτέρω όρια ηλικίας, όλων των κατηγοριών δο­μών, εναρμονίζονται με το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Ο αριθμός των θέσεων που προσφέρουν οι Δομές, δεν μπορεί να υπερβαίνει το σύνολο της δυναμικότητάς τους. Προς το σκοπό αυτό οι Φορείς υποβάλλουν για τη/ τις δομή/ές τους στην ΕΕΤΑΑ σχετική Υπεύθυνη Δήλωση σύμφωνα με τα πρότυπα και τις διαδικασίες που προβλέπονται στην πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ.

2. Δεν περιλαμβάνεται στο αντικείμενο της παρούσας δράσης, η παροχή υπηρεσιών από:

α) Μονάδες Απασχόλησης Βρεφών ή/και Παιδιών για λίγες ώρες (έως 4 ώρες).
β) Κέντρα Μελέτης, Φροντιστήρια, Κέντρα Κατάρτισης.
γ) Αθλητικούς Συλλόγους και Σωματεία, Σχολές Καράτε, Σχολές Ξιφασκίας, Σχολές Χορού, Ωδεία κ.λπ., των οποίων το καταστατικό δεν αναφέρει σαφώς τη δημιουργία και λειτουργία ΚΔΑΠ ανεξαρτήτως του εάν έχουν λάβει άδεια λειτουργίας της αντίστοιχης κατηγορίας δομής, καθώς και
δ) Δομές/φορείς που έχουν αποκλειστεί από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα λόγω διαπίστωσης παρατυπιών κατά την εφαρμογή της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

3.

α) Όλες οι κατηγορίες των δομών παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις εγκαταστάσεις τους κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στο οικείο θεσμικό πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας τους και δεν μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες που δεν περιγράφονται από το θεσμικό πλαίσιο της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας τους.

β) Οι δομές ΚΔΑΠ, δε δύνανται να εξαργυρώνουν voucher σε οιονδήποτε τρίτο φορέα όπως σε τρίτους που λειτουργούν ως φροντιστήρια μαθημάτων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ή φροντιστήρια διδασκαλίας ξένων γλωσσών με στόχο την πιστοποίηση του επιπέδου επάρκειας των γνώσεων των παιδιών ή αθλητικά σωματεία.

Η δε λειτουργία τους δε δύνανται να ταυτίζεται με αυτή των αθλητικών σωματείων κ.λπ.

4. Οι Φορείς με δομές της κατηγορίας Α1 ή Β1 (βρεφικοί σταθμοί) οφείλουν να εγγράφουν βρέφη από την ηλικία (μήνες) που αναφέρεται στην άδειά τους ή από τον κανονισμό λειτουργίας των σταθμών, εφόσον πρόκειται για δημοτικούς σταθμούς. Σε άλλη περίπτωση η εγγραφή δε θα θεωρείται έγκυρη.
5. Οι Φορείς με παιδικούς σταθμούς συστεγαζόμενους με νηπιαγωγεία, υποχρεούται να υποβάλουν στην ΕΕΤΑΑ, Υπεύθυνη Δήλωση (του νόμιμου εκπροσώπου τους) μέσω της διαδικασίας του e-gov, από την οποία να προκύπτει ο αριθμός των φιλοξενούμενων παιδιών προσχολικής ηλικίας (2,5 έως 4 ετών) και ο αριθμός των παιδιών σχολικής ηλικίας (4 έως 5 ετών) ο οποίος δεν υπερβαίνει τα οριζόμενα στην αρχική ή αναθεωρημένη άδεια λειτουργίας τους, καθώς και ότι τηρούν όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται στην περ. β του άρθρου 3 της υπό στοιχεία Δ22/οικ.11828/293/2017 (Β΄ 1157), όπως ισχύει για τη χωριστή παροχή των προσφερόμενων υπηρεσιών.
6. Οι Φορείς θα πρέπει να απασχολούν το προσωπικό που προβλέπεται από το αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο, βάσει του συνολικού αριθμού των εγγεγραμμένων σε αυτές παιδιών [εντός και εκτός δράσης] και οπωσδήποτε μέχρι του ορίου της προβλεπόμενης δυναμικότητας κάθε δομής καθ΄ όλη τη διάρκεια παρέμβασης της Δράσης. Επιπλέον, θα πρέπει να μεριμνούν για την κάλυψη των προσωπικού της δομής ώστε να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση η αναγκαία αναλογία προσωπικού προκειμένης της απρόσκοπτης παροχής υπηρεσιών προς τα παιδιά, σύμφωνα με το πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία τους.
Δεν υπολογίζονται στο απαιτούμενο από το πλαίσιο λειτουργίας του κάθε φορέα προσωπικό, οι εκτελούντες πρακτική άσκηση καθώς και οι προσφέροντες εθελοντική εργασία.
7. Οι Δομές της παρ. 1 δύνανται να είναι ή να ανήκουν στους παρακάτω Φορείς:

- Δήμους και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου αυτών,
- Επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ή Εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του άρθρου 741 του Αστικού Κώδικα,
- Άλλα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, που νομίμως έχουν τη δυνατότητα παροχής αυτών των υπηρεσιών.

8. Οι Δομές της παρ. 1 οφείλουν να διαθέτουν καθ΄ όλη τη διάρκεια του Προγράμματος σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία το σύνολο του εξοπλισμού ΤΠΕ που απαιτείται για την υποστήριξη της ηλεκτρονικής παρακολούθησης της παρουσίας των ωφελούμενων παιδιών ή και ατόμων με αναπηρία, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέ­πονται στην Πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ.
9. Απαραίτητη προϋπόθεση για φιλοξενία ωφελούμενων της δράσης είναι η ένταξη του φορέα/δομής στο Μητρώο Φορέων/Δομών της δράσης που διατηρεί η ΕΕΤΑΑ.
10. Οι Φορείς/Δομές, μέσω της συμμετοχής τους στο Πρόγραμμα, αποδέχονται την ακρίβεια των στοιχείων που τηρούνται από το Πληροφοριακό Σύστημα της ΕΕ- ΤΑΑ.
 

Άρθρο 6
ΕΤΗΣΙΑ ΟΡΙΑ ΔΑΠΑΝΗΣ


1. Τα ανώτατα ετήσια όρια δαπάνης σε ευρώ, που θα καταβάλλονται από την ΕΕΤΑΑ ανά κατηγορία Δομής (Α, Β, Γ, Δ) και ανά κατηγορία θέσης αυτών (Α1, Α2, Β1, Β2, Β3, Γ, Δ), που θα καλυφθούν και για το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών, συμφώνως προς την παρ. 2 του άρθρου 3 της παρούσας, είναι:

 

Κατηγορίες Δομών

Ετήσια όρια δαπάνης ανά κατηγορία θέσης

Κατηγορίες Θέσεων

Χωρίς σίτιση

Με σίτιση

Α.

Βρεφικοί, Βρεφονηπιακοί & Παιδικοί Σταθμοί

Α1

2.612 €

3.239 €

Α2

1985 €

2612 €

Β.

Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Ολοκληρωμένης Φροντίδας(Β.Σ.Ο.Φ.)

Β1

2.612 €

3.239 €

Β2

1985€

2612 €

Β3

5.500 €

Γ

Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ)

Γ

1.330 €

Δ.

Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών & Ατόμων με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π.Α.μεΑ.)

Δ

5.000 €

Ε.

Βρεφικοί, Βρεφονηπιακοί & Παιδικοί Σταθμοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Ολοκληρωμένης Φροντίδας(Β.Σ.Ο.Φ.)

Κατηγορίας θέσεων Α1-Α2, Β1- Β2

2.178

Η περίπτωση της γραμμής Ε του πίνακα ετησίων ορίων δαπάνης αναφέρεται στη κατηγορία αξίας συμμετοχής ωφελουμένων παιδιών που μετά τη μοριοδότησή τους κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 8 και 13, λαμβάνουν χρηματοδότηση από τους πόρους του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

2. Επισημαίνεται ότι, τα ανωτέρω ποσά αφορούν:

α. Στις κατηγορίες Δομών/θέσεων Α1, Α2, Β1, Β2 που, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησής τους, το ωράριο λειτουργίας τους είναι οκτώ (8) ώρες ημερησίως, και καλύπτουν το συνολικό κόστος των κατ΄ ελάχιστο παρεχόμενων υπηρεσιών σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της κάθε Δομής, πλην της μετακίνησης,
β. στην κατηγορία Δομής/Θέσης Β3 που, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησής της, το ωράριο λειτουργίας της είναι οκτώ (8) ώρες ημερησίως και καλύπτουν το συνολικό κόστος των κατ΄ ελάχιστο παρεχόμενων υπηρεσιών, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της κάθε Δομής, συμπεριλαμβανομένης της σίτισης και της μετακίνησης,
γ. στην κατηγορία Δομής/Θέσης Γ που, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησής της και όπως αναφέρονται στην άδεια ίδρυσης και λειτουργίας και καλύπτουν το συνολικό κόστος των κατ΄ ελάχιστο παρεχόμενων υπηρεσιών για την κάθε βάρδια τουλάχιστον τεσσάρων (4) ωρών,
δ. στην κατηγορία Δομής/Θέσης Δ που, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησής της, το ωράριο λειτουργίας της είναι οκτώ (8) ώρες ημερησίως, και οι υπηρεσίες θα πρέπει να καλύπτουν το συνολικό κόστος των κατ΄ ελάχιστο παρεχόμενων υπηρεσιών, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την ίδρυση και λειτουργία αυτής, συμπεριλαμβανομένης της σίτισης και της μετακίνησης, η παροχή των οποίων είναι υποχρεωτική στο πλαίσιο της παρούσας.

3. Εφόσον, το ωράριο που προβλέπεται στην άδεια της Δομής είναι μικρότερο των προαναφερθέντων κατά περίπτωση ωραρίων λειτουργίας, ή η δομή λειτουργεί λιγότερες ώρες από αυτές που προβλέπονται στην άδειά της, προσαρμόζεται αναλόγως το ποσό, ανά εξυπηρετούμενο παιδί (για παράδειγμα, για ΚΔΑΠ βάρδιας δύο ωρών, βάσει αδείας, το ανώτατο όριο δαπάνης θα αντιστοιχεί στα 2/4 της 4ωρης βάρδιας) και εφαρμόζεται κατά την πληρωμή του φορέα/δομής.
4. Σε περίπτωση, κατά την οποία ο νόμιμος εκπρόσωπος του ωφελούμενου λάβει voucher, που δεν ενεργοποίησε, λόγω έλλειψης θέσης στη συγκεκριμένη κατηγορία δομής στην οποία ανήκει ηλικιακά το παιδί, μπορεί να το ενεργοποιήσει για πρώτη φορά σε άλλη κατηγορία θέσης της ίδιας κατηγορίας δομής (από Α1, Β1 σε Α2, Β2, αντίστοιχα) καθ΄ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς μέχρι την 1η εργάσιμη εκάστου μήνα, εκτός των δύο (2) τελευταίων μηνών Ιουνίου και Ιουλίου 2023, αντίστοιχη προς την εν τω μεταξύ σημειωθείσα μεταβολή της ηλικίας του παιδιού. Στην περίπτωση αυτή, αναπροσαρμόζεται αντιστοίχως η αξία του voucher.
Για τη κατηγορία δομής Γ, η ενεργοποίηση του voucher μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι τη 1η ημέρα του μηνός Δεκεμβρίου 2022.
Για τη κατηγορία Δομών Δ, η ενεργοποίηση του voucher μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι τη 2α Μαΐου 2023.
5. Προκειμένου για την πληρωμή της «αξίας τοποθέτησης» για όλες τις κατηγορίες δομών ανά μήνα απαιτείται οι απουσίες του ωφελούμενου παιδιού να μην υπερβαίνουν τις δέκα (10) ημέρες.

Οι ημέρες απουσίας που αιτιολογούνται με κατάλληλα κατά περίπτωση έγγραφα, όπως βεβαίωση ιατρού ή νοσοκομείου, δεν προσμετρώνται στις απουσίες. Από το ανωτέρω όριο των δέκα (10) ημερών εξαιρείται ο μήνας Σεπτέμβριος 2022, για την περίπτωση που η ενεργοποίηση των αξιών τοποθέτησης - και για λόγους που δεν απορρέουν από υπαιτιότητα των αιτούντων - δεν πραγματοποιηθεί εντός του χρονικού διαστήματος σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 4 του παρόντος άρθρου.
 

Άρθρο 7
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ


1. Για την επιλογή των ωφελούμενων εκδίδεται Πρόσκληση/σεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την ΕΕΤΑΑ, βάσει της/των οποίας/ων καλούνται οι νόμιμοι εκπρό­σωποι να υποβάλλουν αίτηση. Στην κάθε Πρόσκληση περιλαμβάνονται κατ΄ ελάχιστο τα κατωτέρω:

- Οι προϋποθέσεις συμμετοχής, τα κριτήρια επιλογής και η μοριοδότηση ανά κριτήριο των δυνητικών ωφελούμενων.
- Η αίτηση συμμετοχής και κατάλογος με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
- Η προθεσμία και ο τρόπος υποβολής της αίτησης και των απαιτούμενων δικαιολογητικών.
- Η διαδικασία ανακοίνωσης αποτελεσμάτων.
- Ο τρόπος ρύθμισης των περιπτώσεων ισοβαθμιών.
- Ο τρόπος και χρόνος άσκησης διοικητικών προσφυγών/ενστάσεων.
- Οι όροι και μέγιστος χρόνος ενεργοποίησης του δικαιώματος πρόσβασης, διατήρησης και χρήσης των υπηρεσιών των προγραμμάτων, και κάθε άλλη λεπτομέρεια που κριθεί αναγκαία.

2. Οι αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά υποβάλλονται στην ΕΕΤΑΑ από τους νομίμους εκπροσώπους των ωφελούμενων, σύμφωνα με τις διαδικασίες που περιγράφονται στην οικεία Πρόσκληση.

Η υποβολή των αιτήσεων και των αντίστοιχων, κατά περίπτωση, δικαιολογητικών (με την επισύναψη αρχείων pdf) θα γίνεται μόνο μέσω της «ειδικής εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων».

Η είσοδος στην ηλεκτρονική εφαρμογή θα γίνεται με τη χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet), αποκλειστικά του αιτούντα.

Ο τρόπος και η διαδικασία υποβολής και ολοκλήρωσης της ηλεκτρονικής αίτησης, καθώς και οι τεχνικές λεπτομέρειες για την άντληση ή την επαλήθευση των απαιτούμενων στοιχείων, προκειμένου να ελεγχθεί η πλήρωση των κριτηρίων επιλογής ή/και να καταταγούν οι υποβληθείσες αιτήσεις κατά τη σειρά μοριοδότησης του άρθρου 8 της παρούσας, περιγράφονται στην οικεία Πρόσκληση.
3. Η ΕΕΤΑΑ διασυνδέεται μέσω του Κέντρου Διαλει-τουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ σύμφωνα με το άρθρο 84 του Ν. 4727/2020 (Α΄ 184) και το άρθρο 47 του Ν. 4623/2019 (Α΄ 134) για την αξιοποίηση των κατάλληλων διαδικτυακών υπηρεσιών και την άντληση στοιχείων και απαιτούμενων δικαιολογητικών των αιτούντων ενδεικτικά από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΕΑΔ), του Μητρώου Πολιτών, της Η.ΔΙ.Κ.Α. ΑΕ κ.λπ., τηρώντας τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας περί Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
 

Άρθρο 8
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ - ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ


1. Τα κριτήρια επιλογής αφορούν:

α. Στο οικογενειακό εισόδημα: Δικαίωμα υποβολής συμμετοχής στο σύνολο των δομών/φορέων της δράσης για λήψη πλήρους αξίας τοποθέτησης σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 6, έχουν διά των νομίμων εκπροσώπων τους παιδιά οικογενειών, των οποίων το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα φορολογικού έτους 2021 δεν υπερβαίνει το ποσό των 36.000 € κατά τις ακόλουθες διακρίσεις:

- έως 27.000€ έως δύο (2) παιδιά.
- έως 30.000€ για τρία (3) παιδιά.
- έως 33.000€ για τέσσερα (4) παιδιά, και τις
- έως 36.000€ από πέντε (5) παιδιά και άνω.

β. για τους σκοπούς κάλυψης συμμετοχής στις δομές Α1, Α2, Β1 και Β2 για λήψη μειωμένης αξίας τοποθέτησης σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 6, έχουν διά των νομίμων εκπροσώπων τους παιδιά οικογενειών των οποίων το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα φορολογικού έτους 2021 δεν υπερβαίνει το ποσό των 42.000 € κατά τις ακόλουθες διακρίσεις:

- έως 33.000 € έως δύο (2) παιδιά.
- έως 36.000 € για τρία (3) παιδιά.
- έως 39.000 € για τέσσερα (4) παιδιά, και τις
- έως 42.000 € από πέντε (5) παιδιά και άνω.

Στην πρόσκληση του άρθρου 18 της παρούσας εξειδικεύονται οι επιμέρους προϋποθέσεις επιλογής των εισοδηματικών κριτηρίων επιλογής ωφελουμένων.

2. Εξαιρείται του περιορισμού αναφορικά ως προς το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, όπως αυτό προσδιορίζεται στην Πρόσκληση, ο/η νόμιμος/η εκπρόσωπος του εν δυνάμει ωφελούμενου παιδιού με σωματικές, πνευματικές, ψυχικές παθήσεις ή αναπηρίες ή του ατόμου με αναπηρία, που υποβάλει αίτηση:

α) για τις κατηγορίες των θέσεων Β3 (Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Ολοκληρωμένης Φροντίδας - ΒΝΣΟΦ) και Δ (ΚΔΑΠΑμεΑ) του άρθρου 5.
β) για τις κατηγορίες των θέσεων Α2 ή Γ (Παιδικός Σταθμός ή Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών), με την προϋπόθεση της προσκόμισης:

- Έγγραφης Υπεύθυνης Δήλωσης του νόμιμου εκπροσώπου του Φορέα/Δομής περί αποδοχής του παιδιού, και
- γνωμάτευσης ιατρού, ότι αυτό είναι ωφέλιμο για το παιδί και ότι έχει τη δυνατότητα ένταξης σε πλαίσιο λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού ή του Κ.Δ.Α.Π. τυπικής ανάπτυξης.

3. Επίσης, εξαιρούνται των περιορισμών αναφορικά ως προς το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, όπως αυτό προσδιορίζεται στην Πρόσκληση, οι αιτούντες νόμιμοι εκπρόσωποι που ανήκουν στην κατηγορία ΑμεΑ (με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%), που αιτούνται για βρεφικούς, βρεφονηπιακούς ή και παιδικούς σταθμούς (Κατηγορία θέσης Α1, Α2, Β1, Β2) και ΚΔΑΠ.
4. Τα δικαιολογητικά συμμετοχής που θα αφορούν στο οικογενειακό εισόδημα και την οικογενειακή και κοινωνική κατάσταση των αιτούντων, τα οποία είτε θα αντληθούν αυτόματα με διεπαφές από τα Πληροφοριακά Συστήματα του Κέντρου Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είτε θα επισυνάπτονται (up load) κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, θα εξειδικεύονται με την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος της ΕΕΤΑΑ.
Λαμβάνεται υπόψη και υπολογίζεται το εισόδημα και των δύο (2) γονέων [μερών/συζύγων] ή του γονέα σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, καθώς και το εισόδημα των εξυπηρετούμενων ατόμων, εφόσον υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση.

Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, θα προκύπτει από την Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου (Εκκαθαριστικό του Σημείωμα) του Υπ. Οικονομικών του φορολογικού έτους 2021 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1/1/2021 -31/12/2021). Στο εισόδημα περιλαμβάνεται το δηλωθέν και τα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά, όπως αυτά αποτυπώνονται στο πεδίο Δ.1. του Εκκαθαριστικού Σημειώματος.

Η μη υποβολή φορολογικής δήλωσης των αιτουσών/αιτούντων καθώς και του ετέρου μέλους σε περίπτωση ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης για το 2021, συνιστά λόγο απόρριψης της αίτησης.
2. Σύστημα μοριοδότησης.
Τα κριτήρια μοριοδότησης που θα ληφθούν υπόψη, αφορούν στο οικογενειακό εισόδημα και σε κριτήρια οικογενειακής και κοινωνικής κατάστασης και εφαρμόζονται για την επιλογή των ωφελούμενων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις συμμετοχής.
Τα κριτήρια μοριοδότησης για την επιλογή των ωφελούμενων θα ισχύσουν, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις συμμετοχής.
Για το ετήσιο δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα, τα μόρια που θα δοθούν δίδονται υπολογίζονται βάσει του τύπου:

ΜΟΡΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ= 90 - (Ε-Π) / 500

Όπου:

Το Ε, ισούται με το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και των δύο συζύγων/μερών καθώς και των εξυπηρετούμενων ατόμων εφόσον υπάρχουν (όπως αποτυπώνεται στο πεδίο Δ.1. ΕΚΚ.) καθώς και τα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά και Π αντιστοιχεί στο ποσό των 500€ για κάθε παιδί, που εντάσσεται στα ηλικιακά όρια του άρθρου 5 της παρούσας (έως την ηλικία των 12 ετών).

Η ανωτέρω τιμή του Π, δηλαδή των 500 €, ισχύει και για κάθε παιδί/άτομο με αναπηρία άνω των 12 ετών.

Για τα εισοδήματα που ο ανωτέρω τύπος δίνει αρνητικό αποτέλεσμα, η μοριοδότηση είναι μηδενική. Στην περίπτωση κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι αιτούντες υπερβαίνουν τα οριζόμενα στην Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της ΕΕΤΑΑ. εισοδηματικά κριτήρια, τότε δεν βαθμολογούνται σε κανένα κριτήριο και απορρίπτονται.

Η μοριοδότηση των ανωτέρω κριτηρίων παρουσιάζεται αναλυτικά και στον ακόλουθο πίνακα:

 

ΚΡΙΤΗΡΙΑ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΡΙΩΝ

α. Κριτήριο Εισοδήματος: Ετήσιο συνολικό εισόδημα

90 - (Ε - Π)/500

β. Κοινωνικά κριτήρια -οικογενειακή κατάσταση

Περιγραφή κριτηρίου

Μόρια

 

ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΙΟΥΝ ΣΕ - Μονογονεϊκές Οικογένειες [οικογένειες με παιδιά εκτός γάμου, διαζευγμένοι γονείς, καταστάσεις χηρείας, γονείς σε διάσταση]

40

- Τρίτεκνες- Πολύτεκνες οικογένειες

40

ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΙΟΥΝ ΣΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ με - Γονέα/νόμιμο εκπρόσωπο άνεργο με δελτίο ανεργίας σε ισχύ ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο επιβεβαίωσης της ανεργίας (Είτε ένας εκ των δύο είναι άνεργος είτε και οι δύο, αθροιστικά λαμβάνουν 30 μόρια)

30

 

ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΙΟΥΝ ΣΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ με - Γονέα/νόμιμο εκπρόσωπο ΑμεΑ, με αναπηρία 35% και άνω (Είτε ένας εκ των δύο γονέων είναι ΑμεΑ είτε και οι δύο, αθροιστικά λαμβάνουν 30 μόρια)

30

- Αδέλφια ΑμεΑ, με αναπηρία 35% και άνω

30

 

3. Διαδικασία επιλογής των ωφελούμενων

Η διαδικασία επιλογής των ωφελούμενων από την ΕΕΤΑΑ, διεξάγεται από Επιτροπές και πραγματοποιείται βάσει του συστήματος μοριοδότησης και κατάταξης, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 13 ως προς την πηγή χρηματοδότησης, μέχρις εξαντλήσεως του προϋπολογισμού της πράξης, όπως αυτό εξειδικεύεται στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.
Το σύστημα επιλογής βασίζεται στον καθορισμό των απαραίτητων δικαιολογητικών που πρέπει να υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους, στον ορισμό μηχανισμού ελέγχου των δικαιολογητικών αυτών και στη βαθμολόγηση και κατάταξη των ενδιαφερόμενων βάσει του συστήματος μοριοδότησης.
Η ΕΕΤΑΑ ελέγχει την πληρότητα των δικαιολογητικών των ενδιαφερομένων, όπως αυτά εξειδικεύονται στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος που εκδίδει και ειδικότερα προβαίνει στις κάτωθι ενέργειες:

α) Επεξεργασία στοιχείων των αιτήσεων με πληροφοριακό σύστημα, διασταύρωση και έλεγχο των σχετικών στοιχείων και δικαιολογητικών. Οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις, όπου είναι δυνατόν, γίνονται με χρήση των διεπαφών που παρέχονται από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
β) Μοριοδότηση των ωφελουμένων, σύμφωνα με τα κριτήρια της παρ. 2 του παρόντος άρθρου και κατάταξή τους με σειρά προτεραιότητας έναντι των υπολοίπων υποψηφιοτήτων.
γ) Δημιουργία πινάκων, σε ηλεκτρονική μορφή, στους οποίους θα περιέχονται τα επιλεγέντα ωφελούμενα παιδιά και ΑμεΑ, με βάση την κατά προτεραιότητα μοριοδότησή τους και με σειρά κατάταξης μέχρις εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού της Δράσης και σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 13.
δ) Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
ε) Εξέταση τυχόν διοικητικών προσφυγών/ενστάσεων που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά και σύμφωνα με τις διαδικασίες που περιγράφονται στην Πρόσκληση.
στ) Οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων.

4. Μετά την επιλογή, η ΕΕΤΑΑ χορηγεί «αξία τοποθέτησης» (voucher) σε κάθε ωφελούμενο παιδί ή άτομο με αναπηρία, διά του ατιούντος - νομίμου εκπροσώπου αυτού.

Η «αξία τοποθέτησης» είναι αυστηρά προσωπική και δεν εξαργυρώνεται, δε μεταβιβάζεται, ούτε πωλείται.
5. Στην περίπτωση που, ενώ υποβλήθηκε εμπρόθεσμα από τους αιτούντες φορολογική δήλωση έτους 2021, πλην όμως κατά τον χρόνο εφαρμογής των κριτηρίων του παρόντος άρθρου δεν έχει εκκαθαριστεί αυτή από την αρμόδια φορολογική αρχή, τότε είναι δυνατή η συμπερίληψη των ωφελουμένων της Δράσης, με την οριστικοποίηση της εκκαθάρισης, εφόσον υπάρχουν αδιάθετα ποσά στην αντίστοιχη κατηγορία χρηματοδότησης.

Με την πρόσκληση του άρθρου 18 της παρούσας καθορίζεται η χρονική διάρκεια της χρήσης της δυνατότητας αυτής.
 

Άρθρο 9
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ VOUCHER


1. Ενέργειες νόμιμων εκπροσώπων των ωφελουμένων:

α. Αφού λάβουν την «αξία τοποθέτησης» (voucher), για την εγγραφή του παιδιού τους ή του ατόμου με αναπηρία, οι νόμιμοι εκπρόσωποι των ωφελουμένων μπορούν να απευθύνονται σε οποιαδήποτε αντίστοιχη σε υπηρεσίες Δομή της επιλογής τους.
β. Για τις κατηγορίες των Δομών Α1, Α2, Β1, Β2, Β3 και ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ οι ενεργοποιήσεις των vouchers δύνανται να πραγματοποιούνται καθ΄ όλη τη διάρκεια του κύκλου του προγράμματος έως την 2α Μαϊου 2023.

Για τη κατηγορία των Δομής Γ η ενεργοποίηση των vouchers θα μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2022. Σε διαφορετική περίπτωση απόλλυται το χορηγηθέν δικαίωμα χορήγησης αξίας τοποθέτησης στις δομές αυτές.

Για όσες αξίες τοποθέτησης για ΚΔΑΠ δεν ενεργοποιηθούν εντός της ανωτέρω προθεσμίας, η ΕΕΤΑΑ δύναται αναλόγως και του διαθέσιμου προϋπολογισμού της κατηγορίας φορέων/δομών της περίπτωσης αυτής να προβεί σε κατάλληλη διαδικασία εκ νέου απόδοσης αξιών τοποθέτησης με βάση τους πίνακες κατάταξης του άρθρου 8 της παρούσας.

Ενεργοποίηση της δυνατότητας αυτής μπορεί να λάβει χώρα ως το αργότερο την 31.1.2023. Σε αντίθετη περίπτωση η αξία τοποθέτησης ακυρώνεται.
γ. Εκτυπώνουν την Κάρτα Παρουσίας (ΚΑΠΑ), την οποία αντλούν από την ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ από την ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, την οποία θα φέρουν μαζί τους, κατά την προσέλευση και αποχώρηση από τη δομή τα ωφελούμενα παιδιά, προκειμένου για τη σάρωσή της στην ειδική εφαρμογή που θα περιέχεται σε κινητή συσκευή, tablet ή ταμπλέτα της Δομής.
δ. Η εγγραφή γίνεται με την υπογραφή τυποποιημένης σύμβασης, μεταξύ του νόμιμου εκπροσώπου του ωφελούμενου παιδιού που υπέβαλε και την αίτηση συμμετοχής με το Φορέα/Δομή, στην οποία θα προσδιορίζονται ιδίως:

- Οι προσφερόμενες υπηρεσίες, οι οποίες ξεκινούν την 1.9.2022 με την επιφύλαξη του δεύτερου εδαφίου της παρ. 5 του άρθρου 6 ή την 1η εργάσιμη κάθε μήνα, εφόσον η σύμβαση έχει υπογραφεί μέχρι και την ημερομηνία αυτή.
- Το χρονικό διάστημα ενεργοποίησης των vouchers.
- Το ανώτατο κόστος των προσφερόμενων υπηρεσιών.
- Οι υποχρεώσεις των νόμιμων εκπροσώπων, και ιδίως για την ευθύνη φύλαξης και χρήσης της προσωπικής κάρτας καταγραφής παρουσίας του κατόχου του voucher.
- Οι υποχρεώσεις του Φορέα, και ιδίως για τη μη μετατροπή συστατικών στοιχείων των υπηρεσιών τους (ενδεικτικά αναφέρονται όροι όπως η χρονική διάρκεια λειτουργίας, το ωράριο λειτουργίας εβδομαδιαίως και ημερησίως, τυχόν μετακίνηση).

ε. Ο νόμιμος εκπρόσωπος του ωφελούμενου παιδιού υπογράφει το τυποποιημένο έντυπο, με το οποίο παρέχει στην ΕΕΤΑΑ εξουσιοδότηση να διενεργεί τις πληρωμές προς το Φορέα για λογαριασμό του.

2. Ενέργειες Φορέων/Δομών:

α. Με την ολοκλήρωση των εγγραφών και εντός προθεσμίας, η οποία ορίζεται στην πρόσκληση/εις, οι Φορείς/ Δομές, έχουν πρόσβαση και υποβάλουν ηλεκτρονικά στην εφαρμογή της ΕΕΤΑΑ με τίτλο «Ειδική Εφαρμογή για την καταχώριση αξιών τοποθέτησης» όλα τα ακόλουθα έγγραφα:

- σύμβαση της παρ. 1δ για το κάθε ωφελούμενο παιδί.
- εξουσιοδότηση της παρ. 1ε.
- υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου περί αποδοχής των όρων του προγράμματος και δήλωσης αριθμού λογαριασμού Τραπέζης, στον οποίο θα γίνονται οι πληρωμές.

β. Οι Φορείς/Δομές υποβάλλουν στην εφαρμογή της ΕΕΤΑΑ με τίτλο «Μητρώο Φορέων/Δομών» συμπληρωματικά έγγραφα που προσδιορίζονται στην σχετική ανακοίνωση της ΕΕΤΑΑ και αφορούν ιδίως στην άδεια ίδρυσης, νόμιμης λειτουργίας και εκπροσώπησης του Φορέα, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

3. Κατόπιν ελέγχου των δικαιολογητικών ενός Φορέα/Δομής και όταν κρίνεται απαραίτητο, η ΕΕΤΑΑ συντάσσει σχετικό Έντυπο Διοικητικού Ελέγχου ανά Δομή και ενημερώνει το Φορέα.
 

Άρθρο 10
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ/ΔΟΜΩΝ -ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΝΟΜΙΜΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ


1) Οι Φορείς/Δομές υποχρεούνται:

α) Να καταχωρούν το κάθε ωφελούμενο παιδί/άτομο με αναπηρία στην εφαρμογή της ΕΕΤΑΑ με τίτλο «Ειδική Εφαρμογή για την καταχώριση αξιών τοποθέτησης» και να επισυνάπτουν τις υπογεγραμμένες συμβάσεις και τις εξουσιοδοτήσεις των νόμιμων εκπροσώπων των ωφελούμενων σε ηλεκτρονική μορφή, σε ημερομηνία που θα καθορίζεται από την πρόσκληση.

Σε κάθε νέα εγγραφή, η ανάρτηση των ανωτέρω εγγράφων μπορεί να πραγματοποιείται μέχρι και την πρώτη (1η) εργάσιμη του αντίστοιχου μήνα.

Σε διαφορετική περίπτωση, ο Φορέας δεν θα μπορεί να αιτηθεί την πληρωμή του από το Πρόγραμμα για το συγκεκριμένο μήνα και η ενεργοποίηση του voucher θα πραγματοποιείται από τον επόμενο μήνα.
β) Να καταγράφουν την είσοδο και έξοδο των ωφελούμενων στις δομές του Προγράμματος, με χρήση ειδικής εφαρμογής κινητής τηλεφωνίας που θα διαθέτει η ΕΕΤΑΑ στους συμμετέχοντες Φορείς, μέσω του ιστότοπου του Προγράμματος.

Η εν λόγω εφαρμογή, θα χρησιμοποιείται για τη σάρωση κώδικα (barcode) ή/και QR Code που θα περιέχεται στην Κάρτα Παρουσίας (ΚΑΠΑ), την οποία θα φέρουν μαζί τους κατά την προσέλευση και αποχώρηση τα ωφελούμενα παιδιά.
Ο Φορέας θα μεριμνά για την ύπαρξη και διατήρηση σε επιχειρησιακή λειτουργία του αναγκαίου εξοπλισμού (ιδίως κινητά τηλέφωνα τύπου smartphone ή tablet και Η/Υ με σύνδεση στο διαδίκτυο), την εγκατάσταση και κατάλληλη ρύθμιση της εν λόγω εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα που θα χρησιμοποιηθούν για την καταγραφή παρουσιών, τη δήλωση στο Π.Σ. της ΕΕΤΑΑ των στοιχείων των στελεχών που θα κάνουν χρήση του εξοπλισμού, καθώς και την παροχή εκπαίδευσης στα εν λόγω στελέχη, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν την εφαρμογή με ευχέρεια και αποτελεσματικότητα. Αναλυτικές οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης της εφαρμογής θα παρέχονται στον ιστότοπο της ΕΕΤΑΑ.
Κάθε παρουσία που έχει καταγραφεί μέσω της εφαρμογής κινητής τηλεφωνίας θα θεωρείται αυτοδικαίως ως έγκυρη. Αντίθετα, για κάθε παρουσία που θα έχει καταγραφεί από τα στελέχη της Δομής στο Π.Σ., προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρη, θα απαιτείται επιβεβαίωση από το νόμιμο εκπρόσωπο του ωφελούμενου παιδιού που έχει δηλωθεί.
Τα προβλεπόμενα Μηνιαία Δελτία Παρακολούθησης, που αποτελούν την βάση για την έκδοση των Συγκεντρωτικών Καταστάσεων Πληρωμής, θα δημιουργούνται αυτόματα από το Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) της ΕΕΤΑΑ στο διάστημα από την 1η έως και την 5η εργάσιμη ημέρα του επομένου μήνα από αυτόν τον οποίο αφορούν και θα περιλαμβάνουν αποκλειστικά και μόνον τις έγκυρες ημερήσιες παρουσίες των εξυπηρετούμενων (ωφελούμενων).
γ) Να συμπληρώνουν ηλεκτρονικά μέσω του Π.Σ. της ΕΕΤΑΑ, τη Συγκεντρωτική Κατάσταση Παραστατικών ανά πηγή χρηματοδότησης και ανά δομή, σε μηνιαία βάση και να την υποβάλλουν ηλεκτρονικά στην ΕΕΤΑΑ., ψηφιακά υπογεγραμμένη από το Νόμιμο Εκπρόσωπο του φορέα, το αργότερο μέχρι την 15η ημέρα κάθε μήνα για τη θεμελίωση της δαπάνης.
δ) Να δηλώνουν υπευθύνως και να καταχωρούν ορθά, τη συνολική δυναμικότητα της κάθε δομής τους, όπως αυτή ορίζεται από το αντίστοιχο ισχύον θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της, με τον ακριβή αριθμό των φιλοξενούμενων παιδιών, ανά κατηγορία θέσης, όποτε τους ζητηθεί από την ΕΕΤΑΑ.
ε) Εάν διαθέτουν δομή Παιδικού ή/και Βρεφονηπιακού Σταθμού συστεγαζόμενου με νηπιαγωγείο, να υποβάλουν στην ΕΕΤΑΑ, Υπεύθυνη Δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου τους μέσω της διαδικασίας του e-gov, από την οποία να προκύπτει ο αριθμός των φιλοξενούμενων παιδιών προσχολικής ηλικίας (2,5 έως 4 ετών) και ο αριθμός των παιδιών νηπιακής ηλικίας (4 και 5 ετών), όπως έχει δηλωθεί στην αντίστοιχη εφαρμογή του Υπουργείου Παιδείας.

Η ανωτέρω Υπεύθυνη Δήλωση κρίνεται απαραίτητη για την πληρωμή του Φορέα, και δε περίπτωση μη προσκόμισής της ο φορέας δεν δύναται να πληρωθεί.
στ) Να μεριμνούν για τη συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών απουσίας των παιδιών/ατόμων ωφελούμενων του Προγράμματος, και να τα αποστέλλουν στην ΕΕΤΑΑ, όταν αυτά ζητηθούν.
ζ) Να τηρούν αρχείο του προγράμματος με όλα τα στοιχεία και δικαιολογητικά που αφορούν στην υλοποίηση της δράσης έως την ολοκλήρωση και την αποπληρωμή της, όπως ορίζονται στη παρούσα και εξειδικεύονται στη πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ, για διάστημα πέντε (5) ετών από την 31η Δεκεμβρίου του έτους κατά το οποίο πραγματοποιείται η τελευταία πληρωμή από την ΕΕΤΑΑ.

Η ΕΕΤΑΑ ενημερώνει τους φορείς/δομές για την ημερομηνία έναρξης της περιόδου διαθεσιμότητας των εγγράφων κατά την περίοδο ολοκλήρωσης της δράσης, μέσω σχετικής ανακοίνωσης.

Τα στοιχεία και τα δικαιολογητικά διατηρούνται είτε με τη μορφή πρωτοτύπων ή επικαιροποιημένων αντιγράφων των πρωτοτύπων. Το αρχείο του προγράμματος δύναται να τηρείται ηλεκτρονικά.
η) Να θέτουν στη διάθεση, εφόσον ζητηθούν, καθόλη τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος και για όσο χρόνο οι φορείς/δομές υποχρεούνται για τη τήρησή τους, όλα τα έγγραφα, δικαιολογητικά και στοιχεία της δράσης στην ΕΕΤΑΑ, στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος/των Προγραμμάτων που τη χρηματοδοτούν, Αρχή Ελέγχου και σε όλα τα ελεγκτικά όργανα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
θ) Να αποδέχονται τους επιτόπιους ελέγχους ελεγκτικών αρχών/οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή εθνικών ελεγκτικών οργάνων, προβλεπόμενους ελέγχους και τις επιτόπιες επαληθεύσεις που θα διενεργούνται από την ΕΕΤΑΑ τόσο στην έδρα τους όσο και στους χώρους όπου υλοποιείται η δράση και να διευκολύνουν τους ελέγχους, προσκομίζοντας οποιοδήποτε στοιχείο αφορά στην υλοποίηση του προγράμματος, εφόσον ζητηθεί.
ι) Να κάνουν χρήση της αυτοματοποιημένης εφαρμογής της ΕΕΤΑΑ σχετικά με την παρακολούθηση της δράσης και να προσαρμόσουν όσες από τις παραπάνω διαδικασίες (α- η) εμπίπτουν στη λειτουργία της εφαρμογής.
Η τήρηση των υποχρεώσεων της παρούσας παραγράφου εκ μέρους των Φορέων/Δομών που συμμετέχουν στα προγράμματα της δράσης είναι απαραίτητη τόσο για τη καταβολή της αξίας συμμετοχής των ωφελούμενων παιδιών στα προγράμματα της Δράσης, όσο και για τη παραμονή των Φορέων/Δομών στα προγράμματα αυτής.

Σε περίπτωση που από τους ελέγχους της ΕΕΤΑΑ ή των αρμοδίων οργάνων εποπτείας λειτουργίας των Φορέων/Δομών διαπιστωθεί μη τήρηση των υποχρεώσεων της παρούσας παραγράφου ή αναντιστοιχία μεταξύ των δηλούμενων και των πραγματικών παρουσιών των ωφελούμενων στη Δράση η ΕΕΤΑΑ αναλόγως της βαρύτητας του ευρήματος δύναται είτε να μην καταβάλλει την αναλογούσα στον Φορέα/Δομή αξία συμμετοχής είτε και να προβεί στην διαγραφή τούτων από το πρόγραμμα και την αντίστοιχη ακύρωση των αξιών συμμετοχής των ωφελούμενων.

2. Υποχρεώσεις νομίμων εκπροσώπων των ωφελουμένων για τη διατήρηση του voucher του ωφελούμενου:

α) Κατά την ημερήσια προσέλευση και αποχώρηση των ωφελούμενων τέκνων/ατόμων με αναπηρία προς/ από τη Δομή, οι νόμιμοι εκπρόσωποι ή εξουσιοδοτημένοι συνοδοί των ωφελούμενων οφείλουν να φέρουν μαζί τους την Κάρτα Παρουσίας (ΚΑΠΑ), η οποία εκτυπώνεται μέσω της εφαρμογής της ΕΕΤΑΑ ή να μεριμνούν ώστε για την περίπτωση μεγαλύτερης ηλικίας παιδιών να είναι διαθέσιμη σε αυτά η Κάρτα Παρουσίας.

Η εν λόγω κάρτα φέρει ειδικό κωδικό σε μορφή γραμμωτού κώδικα (barcode) ή QR code, η οποία θα σαρώνεται μέσω ειδικής εφαρμογής κινητής τηλεφωνίας της Δομής, προκειμένου να καταχωρείται αυτόματα η παρουσία του ωφελούμενου στο Πληροφοριακό Σύστημα της ΕΕΤΑΑ και με τον τρόπο αυτό, να βεβαιώνεται η παροχή των υπηρεσιών φροντίδας και φιλοξενίας του ωφελούμενους από τη Δομή κατά την αντίστοιχη ημέρα.

Αναλυτικές οδηγίες για την εκτέλεση της παραπάνω διαδικασίας, καθώς και εναλλακτικοί τρόποι καταγραφής των παρουσιών (σε περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η εκτέλεσή της ανωτέρω διαδικασίας), παρέχονται στην Πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ.
β) Η Κάρτα Παρουσίας (ΚΑ.ΠΑ) δεν πρέπει, για οιοδήποτε λόγω, να παραμένει στη δομή ούτε να παραδίδεται στη δομή ή σε τρίτο πρόσωπο μη συνδεόμενο με τα ωφελούμενα της δράσης και θα πρέπει να σαρώνεται μόνο όταν το ωφελούμενο παιδί προσέλθει στη δομή. Σε άλλη περίπτωση, αποτελεί παρατυπία και ο δικαιούχος ΕΕΤΑΑ δύναται να προχωρήσει, αρχικά σε (μια και μόνη) σύσταση προς το νόμιμο εκπρόσωπο του ωφελούμενου και στη συνέχεια, σε επανάληψη αυτού, σε αφαίρεση/ακύρωση του voucher.
γ) Οι νόμιμοι εκπρόσωποι των ωφελούμενων, δε δύνανται να αλλάζουν Φορέα/Δομή, με τον οποίο είχαν υπογράψει σύμβαση για τη φιλοξενία/απασχόληση του παιδιού τους χωρίς σπουδαίο λόγο (όπως μετακόμιση, ασθένεια κ.α.). Σε περίπτωση συνδρομής σπουδαίου λόγου, θα πρέπει να δηλώνεται η διακοπή της παροχής υπηρεσίας/διαγραφή του ωφελούμενου από τον ίδιο το νόμιμο εκπρόσωπό του, μέσω της σχετικής εφαρμογής της ΕΕΤΑΑ, όπως περιγράφεται στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.
δ) Να κάνουν, υποχρεωτικά, χρήση της αυτοματοποιημένης εφαρμογής της ΕΕΤΑΑ, σχετικά με την παρακολούθηση του προγράμματος.
ε) Η ενεργοποίηση της αξίας τοποθέτησης από το νόμιμο εκπρόσωπο συνεπάγεται την υποχρέωση καθημερινής συμμετοχής των ωφελούμενων στις υπηρεσίες των δομών/φορέων του προγράμματος. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι για περίοδο άνω του ημερολογιακού μηνός το παιδί δεν δέχεται τις υπηρεσίες των δομών/ φορέων αναιτιολόγητα, η ΕΕΤΑΑ δύναται να προβεί σε ακύρωση της χορηγηθείσας αξίας τοποθέτησης.

Άρθρο 11
ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΦΟΡΕΩΝ


1. Επιλέξιμες δαπάνες/επιλέξιμες δαπάνες Ε.Κ.Τ.+:

Ως επιλέξιμες δαπάνες για το σύνολο των πηγών χρηματοδότησης της δράσης ορίζονται οι πληρωμές της ΕΕΤΑΑ για λογαριασμό του ωφελούμενου παιδιού προς τους φορείς, οι οποίες αντιστοιχούν στο υλοποιηθέν φυσικό αντικείμενο.

Από τις εν λόγω πληρωμές της δράσης, επιλέξιμες για συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ (Ε.Κ.Τ. +), είναι εκείνες που αφορούν σε αξίες συμμετοχής που παρέχονται σε ωφελούμενα άτομα οι αιτήσεις των οποίων εμπίπτουν στο εισοδηματικό όριο της παρ. 4 του άρθρου 13 της παρούσας.
Η περίοδος επιλεξιμότητας των ανωτέρω δαπανών αρχίζει από την 1η Σεπτεμβρίου 2022. Οι δαπάνες καθίστανται επιλέξιμες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης του νόμιμου εκπροσώπου του ωφελούμενου παιδιού με το Φορέα/Δομή.

2. Δικαιολογητικά δαπανών:

Για την αποδοχή της επιλεξιμότητας των δαπανών απαιτούνται νόμιμα παραστατικά, τα οποία εκδίδουν οι Φορείς/Δομές προς την/τον αιτούντα σε μηνιαία βάση, όπως προβλέπεται από τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου των Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2021-2027 και το Δημόσιο Λογιστικό.

3. Η ΕΕΤΑΑ τηρεί ειδικό ηλεκτρονικό φάκελο με όλα τα δικαιολογητικά έγγραφα και παραστατικά σχετικά με τις πληρωμές για κάθε Φορέα/Δομή, κατά τα οριζόμενα στις παρ. 1 β) και γ του άρθρου 10.

Οι ανωτέρω πληρωμές καταχωρούνται σε ξεχωριστή λογιστική μερίδα για κάθε πράξη.

Η ΕΕΤΑΑ υποχρεούται να τηρήσει τα εν λόγω αρχεία για το διάστημα που ορίζουν οι σχετικοί Κανονισμοί μετά την τελευταία πληρωμή.
4. Σε κάθε παραστατικό που αφορά πληρωμές της πράξης αναγράφεται ο τίτλος της πράξης και η πηγή χρηματοδότησης στην οποία κατανέμεται η πληρωμή.
5. Το φυσικό αντικείμενο εκφράζεται σε ανθρωπομήνες φιλοξενίας τέκνων/ατόμων με αναπηρία.

Η πιστοποίηση του φυσικού αντικειμένου από την ΕΕΤΑΑ γίνεται με βάση τα ηλεκτρονικά Μηνιαία Δελτία Παρακολούθησης, τα οποία εκδίδονται από το Πληροφοριακό Σύστημα της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε..
6. Η πιστοποίηση του οικονομικού αντικειμένου από την ΕΕΤΑΑ γίνεται με βάση τις Συγκεντρωτικές Καταστάσεις Παραστατικών της παρ. 8 του παρόντος άρθρου, τις οποίες υποβάλλουν οι Φορείς το αργότερο μέχρι την 15η ημέρα κάθε μήνα (ή την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα σε περίπτωση αργίας) και αφορούν στον προηγούμενο μήνα. Συγκεντρωτικές Καταστάσεις Παραστατικών που υποβάλλονται μετά την 15η του μήνα εξετάζονται τον επόμενο μήνα.
7. Για τη διενέργεια των πληρωμών οι Φορείς υποβάλλουν στην ΕΕΤΑΑ ανά πηγή χρηματοδότησης και ανά Δομή, Συγκεντρωτική Κατάσταση Παραστατικών.

Η Συγκεντρωτική Κατάσταση Παραστατικών αναγράφει τα πλήρη φορολογικά στοιχεία ταυτότητας του Φορέα/ Δομής, την περίοδο αναφοράς, και περιλαμβάνει σε μορφή πίνακα κατ΄ ελάχιστον τα:

α) α/α παραστατικού (Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών που έχει εκδώσει ο φορέας προς τους νόμιμους εκπροσώπους των ωφελουμένων),

β) ημερομηνία έκδοσης,

γ) ονοματεπώνυμο ωφελούμενου παιδιού, και

δ) το ποσό της περιόδου αναφοράς.

8. Όλα τα προαναφερόμενα έγγραφα πιστοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου αποστέλλονται στο δικαιούχο ΕΕΤΑΑ σε ηλεκτρονική μορφή και ψηφιακά υπογεγραμμένα (εξαιρουμένης της σύμβασης με το νόμιμο εκπρόσωπο του ωφελούμενου παιδιού, η οποία πρέπει να φέρει φυσικές υπογραφές και των δύο (2) συμβαλλόμενων και σφραγίδα του Φορέα), σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην/στις Πρόσκληση/Προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
9. Η ΕΕΤΑΑ., με βάση τις Συγκεντρωτικές Καταστάσεις Παραστατικών και τα Ηλεκτρονικά Μηνιαία Δελτία Παρακολούθησης, επιβεβαιώνει τη συμφωνία του φυσικού και του οικονομικού αντικειμένου και πιστώνει τον τραπεζικό λογαριασμό κάθε φορέα.
10. Η πίστωση του λογαριασμού πραγματοποιείται μετά την υποβολή των ανωτέρω στοιχείων και υπό την πλήρωση των κατωτέρω προϋποθέσεων και είναι δυνατό να αφορά στο σύνολο των δομών ενός φορέα:

α) να έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς της ΕΕΤΑΑ. που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος, τα αντίστοιχα ποσά του προϋπολογισμού,

β) να έχουν αναρτηθεί όλα τα απαιτούμενα έγγραφα έγκυρα και ορθά συμπληρωμένα και καταχωρημένα,

γ) να μην συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας.

Ειδικά κατά τον χρόνο έναρξης υλοποίησης του κύκλου της δράσης οι πληρωμές των δύο πρώτων μηνών γίνονται μετά τη πίστωση των πόρων στην ΕΕΤΑΑ.

11. Σε περίπτωση διακοπής της παρεχόμενης υπηρεσίας για λόγο που δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του/της Φορέα/Δομής, αποδίδεται στο αντίτιμο του τρέχοντος μηνός. 

 

Άρθρο 12
ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΠΑΡΚΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ


1. Η χρηματοδότηση της πράξης αποτελεί εξ ολοκλήρου Δημόσια Δαπάνη και προέρχεται από κοινοτικούς, εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και πόρους από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με εφάπαξ χρηματοδότηση, σύμφωνα με τον πίνακα του άρθρου 13.

Η υλοποίηση της πράξης καθώς και όλα τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τα εγκριτικά έγγραφα δεν μεταβιβάζονται ούτε εκχωρούνται σε οποιονδήποτε τρίτο.
2. Οι κατανομές - χρηματοδοτήσεις από το ΠΔΕ και τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΚΥ προς την ΕΕΤΑΑ διενεργούνται τμηματικά, βάσει των προβλέψεων του Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου, με πίστωση των λογαριασμών που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος για κάθε πράξη, με διαχειριστή την ΕΕΤΑΑ.
3. Προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή χρηματοδότηση της πράξης, η ΕΕΤΑΑ υποβάλει το πρώτο αίτημα κατανομής της χρηματοδότησης, ίσο με το 40% του συνολικού προϋπολογισμού εκάστης πράξης, αμέσως μετά τις αποφάσεις ένταξης των οικείων Περιφερειακών Προγραμμάτων.
4. Τα επόμενα αιτήματα κατανομής της χρηματοδότησης από την ΕΕΤΑΑ υποβάλλονται ανά τρίμηνο, με βάση τα στοιχεία που διαθέτει και ειδικότερα:

(α) έως τις 20 Δεκεμβρίου 2022, υποβάλλεται αίτημα έως το 30% του συνολικού προϋπολογισμού εκάστης πράξης,

(β) έως την 1η Απριλίου 2023 υποβάλλεται αίτημα ίσο με το υπόλοιπο του συνολικού προϋπολογισμού εκάστης πράξης.

5. Ως προς τη χρηματοδότηση η οποία προέρχεται από πόρους του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η χρηματοδότηση διενεργείται προς την ΕΕΤΑΑ ΑΕ με πίστωση του λογαριασμού που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος για το πρόγραμμα αυτό, με την έκδοση χρηματικού εντάλματος από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών σε βάρος των πιστώσεων του ΑΛΕ 2310889001 του ειδικού φορέα Ε.Φ. 103-202-0000000.

Οι αναγκαίες πιστώσεις μεταβιβάζονται με εφάπαξ χρηματοδότηση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εντός του πρώτου τριμήνου εφαρμογής του προγράμματος και διατίθεται για την κάλυψη της δαπάνης αξίας τοποθέτησης των ωφελούμενων των περιπτώσεων Α1, Α2, Β1 και Β2, όπως περιγράφεται στη στήλη Δ του πίνακα 1. του άρθρου 13 της παρούσας.


Άρθρο 13
ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ


1. Η κατανομή του προϋπολογισμού του προγράμματος για το έτος 2022-2023 θα γίνει ανά περιφέρεια, πηγή χρηματοδότησης και κατηγορία Δομών, σύμφωνα με τους πίνακες 1 και 2 κατωτέρω.

Ως προς την κατηγορία των δομών του Πίνακα 1, η κατανομή του προϋπολογισμού γίνεται αρχικά για τα ποσά της στήλης (2) με εφαρμογή του εισοδηματικού κριτηρίου της φτώχειας που ορίζεται στην παρ. 4 και ακολούθως γίνεται κατά σειρά για τα ποσά της στήλης (3) και, τέλος, για τα ποσά της στήλης (4), μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού και σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρ. 3.

Με βάση αυτή την αρχική κατανομή, τα ποσά είναι ενδεικτικά και μπορούν να διαφοροποιηθούν κατά την εξέλιξη της δράσης μεταξύ διαφορετικών πηγών χρηματοδότησης του ίδιου πίνακα.

Ως προς την κατηγορία των δομών του Πίνακα 2, η κατανομή του προϋπολογισμού γίνεται αρχικά για τα ποσά της στήλης (2) με εφαρμογή του εισοδηματικού κριτηρίου της φτώχειας που ορίζεται στην παρ. 4 του παρόντος και με προτεραιότητα στα ωφελούμενα παιδιά ΑμεΑ για την κατηγορία ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ και ακολούθως γίνεται κατά σειρά για τα ποσά της στήλης (3), ως εξάντλησης του προϋπολογισμού και με προτεραιότητα στα ωφελούμενα παιδιά ΑΜΕΑ για την κατηγορία ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ. Δεν είναι δυνατή η «μετακίνηση» πόρων από τις κατηγορίες δομών του πίνακα 1 στις κατηγορίες δομών του πίνακα 2 ή αντίστροφα.
 


Πίνακας 1. Δομές κατηγορίας Α1, Α2, Β1, Β2, Β3

 

Α/Α

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (1)

ΠΟΣΟ (2)

ΣΥΓΧΡΗΜ/ΜΕΝΟ ΣΚΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΔΕ (ΜΗ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟ) (3)

ΤΑΚΤΙΚΟΣ Π/Υ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ (4)

1

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

7.648.333

104.581.324

40.000.000

2

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

26.000.000

3

ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

3.900.000

4

ΗΠΕΙΡΟΥ

3.250.000

5

ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

4.766.667

6

ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

3.313.725

7

ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

3.975.833

8

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

7.494.118

 

 

9

ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

3.076.667

 

 

10

ΑΤΤΙΚΗΣ

15.166.667

 

 

11

ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

1.998.733

 

 

12

ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

2.600.000

 

 

13

ΚΡΗΤΗΣ

5.427.933

 

 

ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΥ ΠΔΕ (ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΥ)

88.618.676 €

 

 

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ

 

233.200.000 €

 

Πίνακας 2. Δομές κατηγορίας Γ και Δ, με προτεραιότητα στην κατηγορία Δομής Δ

Α/Α

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (1)

ΠΟΣΟ (2)

ΣΥΓΧΡΗΜ/ΜΕΝΟ ΣΚΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΔΕ (ΜΗ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟ) (3)

1

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

4.118.333

50.282.251

2

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

14.000.000

3

ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

2.100.000

4

ΗΠΕΙΡΟΥ

1.750.000

5

ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

2.566.667

6

ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

1.784.314

7

ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

2.140.833

8

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

4.035.294

9

ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

1.656.667

10

ΑΤΤΙΚΗΣ

8.166.667

11

ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

1.076.241

12

ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

1.400.000

13

ΚΡΗΤΗΣ

2.922.733

ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΥ ΠΔΕ (ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΥ)

47.717.749 €

 

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ

98.000.000 €

 

2. Το κόστος υλοποίησης του προγράμματος με ίδια μέσα της ΕΕΤΑΑ για τη διαχείριση του έργου, ύψους 0,5% του συνολικού κόστους της δράσης, επιβαρύνει το συγχρηματοδοτούμενο μη επιλέξιμο σκέλος (στήλη 3) των Πινάκων 1 και 2 ανωτέρω.
3. Τα ανωτέρω ποσά χρησιμοποιούνται για να καλυφθούν κατά προτεραιότητα τα ωφελούμενα με πλήρη φάκελο ως εξής:

α. Τα ποσά των στηλών 2, 3 και 4 του Πίνακα 1 καλύπτουν κατά προτεραιότητα τα ωφελούμενα άτομα με οικογενειακό εισόδημα κάτω από τα οριζόμενα στην παρ. 4 του παρόντος, καθώς και τα ωφελούμενα άτομα που υποβάλλουν αιτήσεις για τις δομές κατηγορίας Β3.
β. Τα ποσά των στηλών 2 και 3 του Πίνακα 2 καλύπτουν κατά προτεραιότητα τα ωφελούμενα άτομα που υποβάλλουν αιτήσεις για τις δομές κατηγορίας Δ καθώς τα ωφελούμενα άτομα με οικογενειακό εισόδημα κάτω από τα οριζόμενα στην παρ. 4 του παρόντος.
γ. Ακολούθως, τα ποσά των στηλών 3 και 4 του Πίνακα 1 και της στήλης 3 του Πίνακα 2 καλύπτουν τα ωφελούμενα κατά τη σειρά μοριοδότησής τους, όπως αυτή προβλέπεται στο άρθρο 8, στο σύνολο της χώρας, μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού και σύμφωνα με την κατανομή της παρ. 1.
δ. Ειδικά δε η στήλη 4 του Πίνακα 1 καλύπτει μόνο τις περιπτώσεις της γραμμής Ε του πίνακα του άρθρου 6 της παρούσας.
ε. Την κατανομή των ποσών των εν λόγω στηλών σύμφωνα με τα ανωτέρω πραγματοποιεί η ΕΕΤΑΑ ως δικαιούχος των Πράξεων.

4. Για την χρηματοδότηση του προγράμματος από τους πόρους των στηλών 2 των Πινάκων 1 και 2 εφαρμόζεται εισοδηματικό κριτήριο ορισμού της φτώχειας που για τις ανάγκες της παρούσας δεν δύναται να υπερβαίνει το 60% του μέσου ισοδύναμου συνολικού διαθέσιμου οικογενειακού εισοδήματος, ήτοι το ποσό των 6.025 ευρώ.

Το συνολικό ισοδύναμο διαθέσιμο εισόδημα της οικογένειας προκύπτει μετά τη διαίρεσή του συνολικού διαθέσιμου εισοδήματος με το ισοδύναμο μέγεθος της οικογένειας.

Το ισοδύναμο μέγεθος του νοικοκυριού υπολογίζεται με βάση την τροποποιημένη κλίμακα του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία ορίζεται συντελεστής στάθμισης 1 για τον πρώτο ενήλικα, 0,5 για τον δεύτερο ενήλικα και μέλη 14 ετών και άνω και 0,3 για παιδιά κάτω των 14 ετών.
 

Άρθρο 14
ΣΥΣΤΑΣΗ-ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ


Οι Επιτροπές που αναφέρονται στο άρθρο 8 της παρούσας, καθώς και οιαδήποτε άλλη Επιτροπή κριθεί σκόπιμη στο πλαίσιο της υλοποίησης της πράξης από την ΕΕΤΑΑ, συστήνονται/συγκροτούνται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου της. Κατ΄ ελάχιστο, συστήνονται/συγκροτούνται:

α) η Επιτροπή Επιλογής Ωφελούμενων και

β) η Επιτροπή Εξέτασης ενδίκων προσφυγών/Ενστάσεων.

Οι ανωτέρω Επιτροπές αποτελούνται από υπαλλήλους της ΕΕΤΑΑ. Το Έργο των Επιτροπών αυτών εξειδικεύεται στις Αποφάσεις σύστασης/συγκρότησής τους και στις εκάστοτε Προσκλήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.
 

Άρθρο 15
ΔΙΑΚΟΠΗ - ΜΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ


1. Οι περιπτώσεις διακοπής ή μη χρήσης των παρεχόμενων υπηρεσιών, είτε κατόπιν δηλώσεως του νομίμου εκπροσώπου του ωφελούμενου είτε εφόσον συντρέχουν λόγοι διακοπής, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία και τον κανονισμό λειτουργίας της Δομής, εξετάζονται από την ΕΕΤΑΑ και εξειδικεύονται περαιτέ­ρω στην/στις πρόσκληση/προσκλήσεις της ΕΕΤΑΑ.
2. Οι νόμιμοι εκπρόσωποι των ωφελούμενων οφείλουν να κάνουν χρήση της αυτοματοποιημένης εφαρμογής ΕΕΤΑΑ για να διακόψουν.
3. Η «αξία τοποθέτησης» διατηρεί την ισχύ της σε περίπτωση αλλαγής της Δομής κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2022 - 2023.

Η νέα εγγραφή σε Φορέα/Δομή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έως την πρώτη εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα, από το μήνα διαγραφής.
 

Άρθρο 16
ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ


1. Προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και η ορθή εφαρμογή των ενεργειών της παρούσας, τα αρμόδια όργανα, συμφώνως προς το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το ΕΣΠΑ 2021-2027 και το δημόσιο λογιστικό, λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα με σκοπό:

α) Την τήρηση των εφαρμοζόμενων εθνικών και κοινοτικών διατάξεων.
β) Την εφαρμογή των διαδικασιών που διασφαλίζουν την ορθότητα και κανονικότητα των δαπανών που δηλώνονται στο πλαίσιο των Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2021-2027.
γ) Την επιλεξιμότητα των δαπανών και την αιτιολόγησή του.
δ) Την πρόληψη ή την διαπίστωση τυχόν παραβάσεων και την επιβολή κυρώσεων.
ε) Την αναστολή ή/και ακύρωση της χρηματοδότησης και την ανάκτηση τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών μετά τη διαπίστωση σχετικής παράβασης.
στ) Την εξασφάλιση επαρκούς διαδρομής ελέγχου.

2. Επίπεδο-είδος ελέγχου και αρμόδια όργανα. Προς τους Φορείς/Δομές:

α) Διοικητικός έλεγχος ο οποίος διενεργείται από την ΕΕΤΑΑ.
β) Επιτόπιος έλεγχος ο οποίος διενεργείται από την ΕΕΤΑΑ δειγματοληπτικά. Ο επιτόπιος έλεγχος δύναται να διενεργείται σε οποιαδήποτε Φορέα/Δομή φιλοξενεί ωφελούμενο τέκνο/άτομο με αναπηρία, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.
γ) Διοικητικές και επιτόπιες επαληθεύσεις, οι οποίες διενεργούνται από την Ε.Υ.Δ. των Περιφερειακών Προγραμμάτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το εφαρμοζόμενο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου των του ΕΣΠΑ 2021-2027.
δ) Έλεγχοι, οι οποίοι διενεργούνται από την Αρχή Ελέγχου (ΕΔΕΛ), σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ν. 4914/2022 όπως αυτός ισχύει και το εφαρμοζόμενο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου των Περιφερειακών Προγραμμάτων από τα οποία συγχρηματοδοτείται η δράση/πράξη.
στ) Έλεγχοι οι οποίοι διενεργούνται από τα αρμόδια ευρωπαϊκά ελεγκτικά όργανα.

3. Οι επιτόπιες επαληθεύσεις καθώς και οι έλεγχοι συνίστανται στην επαλήθευση της παράδοσης των συγχρηματοδοτούμενων υπηρεσιών και της πραγματοποίησης των δαπανών που δηλώνει η ΕΕΤΑΑ, σύμφωνα με τους όρους της απόφασης ένταξης, καθώς και της συμμόρφωσης των συμμετεχόντων με τους εθνικούς και κοινοτικούς κανόνες καθ΄ όλη την περίοδο υλοποίησης.
4. Διαδρομή του Ελέγχου.
Για κάθε συγχρηματοδοτούμενη πράξη απαιτείται ο καθορισμός διαδικασιών για τη διασφάλιση της τήρησης όλων των εγγράφων σχετικά με τις δαπάνες και τους λογιστικούς ελέγχους που απαιτούνται για τη διασφάλιση επαρκούς διαδρομής ελέγχου.

Η διαδρομή ελέγχου θεωρείται επαρκής εφόσον πληρούνται τα ακόλουθα κριτήρια:

α) Η συμφωνία μεταξύ των συνολικών ποσών που πιστοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και των αναλυτικών λογιστικών εγγράφων και δικαιολογητικών που τηρούνται από την Αρχή Πιστοποίησης, από τις ΕΥΔ των Περιφερειακών Προγραμμάτων και την ΕΕΤΑΑ.

Οι λογιστικές καταχωρήσεις πρέπει να παρέχουν αναλυτικές πληροφορίες για τις πληρωμές που πραγματοποίησε η ΕΕΤΑΑ. Προς τούτο, πρέπει να περιλαμβάνουν την ημερομηνία καταχώρισης, το ποσό κάθε κονδυλίου της δαπάνης, τον προσδιορισμό των δικαιολογητικών εγγράφων, την ημερομηνία και μέθοδο της πληρωμής και να αποδεικνύονται από τα αναγκαία παραστατικά, τα οποία επισυνάπτονται.
β) Η επαλήθευση της καταβολής της δημόσιας συνεισφοράς στο Δικαιούχο.
γ) Η επαλήθευση της εφαρμογής των κριτηρίων επιλογής που καθορίζονται από τις Επιτροπές Παρακολούθησης των Περιφερειακών Προγραμμάτων.
δ) Η ύπαρξη για κάθε πράξη, κατά περίπτωση, των τεχνικών προδιαγραφών και του σχεδίου χρηματοδότησης, εγγράφων, εκθέσεων προόδου και εκθέσεων σχετικά με τις επαληθεύσεις και τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν.

5. Ανάκτηση αχρεωστήτως ή παρανόμως καταβληθέντων ποσών και περιπτώσεις αναστολής ή/και αποκλεισμού τα ων Φορέων/Δομών από τη Δράση.

α) Εάν κατά την υλοποίηση της Δράσης ή μετά από διοικητικό ή επιτόπιο έλεγχο της ΕΕΤΑΑ διαπιστωθεί η ύπαρξη παρατυπίας λόγω μη τήρησης ή παράλειψης των υποχρεώσεων που απορρέουν από την παρούσα ή και τις μεταξύ Φορέων/Δομών και ωφελούμενων συμβάσεις και που έχει ως αποτέλεσμα αχρεωστήτως ή παρανόμως καταβληθείσα δαπάνη, επιβάρυνση ή ζημία του ενωσιακού και εθνικού προσυλλογισμού, η ΕΕΤΑΑ αναζητά από το Φορέα/Δομή την επιστροφή της αξίας της χρηματοδότησης (voucher) που αντιστοιχεί στο είδος και έκταση της παρατυπίας.

Σε περίπτωση μη επιστροφής συντάσσεται από την ΕΕΤΑΑ έκθεση επιτόπιας επαλήθευσης και εισήγηση για δημοσιονομική διόρθωση, οι οποίες διαβιβάζονται αρμοδίως προκειμένου να καταλογισθεί εις βάρος του Φορέα/Δομής που έλαβε την αντίστοιχη χρηματοδότηση, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 42 του Ν. 4914/2022 και την κατ΄ εξουσιοδότηση τούτης εκδοθησόμενη δευτερογενή νομοθεσία.
β) Ειδικά για τις περιπτώσεις που η ζημιογόνος πράξη ή παράλειψη των Φορέων/Δομών συνιστά και «υπόνοια απάτης», ιδίως, αλλά όχι αποκλειστικά, όταν αυταπόδεικτα καταδεικνύεται πρόθεση απάτης από τα έγγραφα και στοιχεία που υποβάλλει ο Φορέας/Δομή στο πλαίσιο των υποχρεώσεων του, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις εγγράφων που κατά τον τύπο ή/και κατά το περιεχόμενό τους δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και κατά την πηγή και τον προορισμό τους παράγονται από την διοίκηση («βάσιμη υπόνοια απάτης»), η ΕΕΤΑΑ, πέραν των οριζόμενων στο υπό στοιχείο α) του παρόντος άρθρου και, ανάλογα με την έκταση και βαρύτητα της παρατυπίας, δύναται να μη συμπεριλαμβάνει τους Φορείς/Δομές στο Μητρώο ή/και να αναστείλει ή να αποκλείσει τη συμμετοχή αυτών στο Πρόγραμμα, σε τρέχουσες ή/και μελλοντικές προσκλήσεις της Δράσης.
γ) Η ΕΕΤΑΑ σε κάθε περίπτωση παρατυπίας που πληροί και τα χαρακτηριστικά της «υπόνοιας απάτης», ενημερώνει άμεσα την οικεία Διαχειριστική Αρχή του Περιφερει­ακού Προγράμματος για να προωθήσει η τελευταία τον φάκελο στη Συντονιστική Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (ΑΡΟ05), προκειμένου να διαβιβαστεί αρμοδίως ο φάκελος στην αρμόδια εθνική αρχή έρευνας (ελεγκτική ή εισαγγελική αρχή).

6. Ως προς τους πόρους που προέρχονται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τα τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά καταλογίζονται σε βάρος του ανοικείως λαβόντος με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ή του νομίμως εξουσιοδοτημένου από αυτόν οργάνου και εισπράττονται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.
 

Άρθρο 17
ΤΗΡΗΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


1. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της πράξης πρέπει να τηρούν τους κανόνες προβολής και επικοινωνίας όπως αυτοί καθορίζονται στον Καν. (ΕΕ)2021/1060 της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς αποτελούν ουσιαστικούς συντελεστές προβολής και, υπό την έννοια αυτή, δύνανται να χρησιμοποιούν, ορθολογικά, κάθε πρόσφορο μέσο προβολής και επικοινωνίας που συμβάλλει στη διαφάνεια και στη διάχυση λεπτομερών πληροφοριών.

Ο Δικαιούχος υποχρεούται να τηρεί τις απαιτήσεις των Κανόνων Πληροφόρησης και Δημοσιότητας που προσδιορίζονται στο Παράρτημα «Υποχρεώσεις Δικαιούχων» της απόφασης Ένταξης και στο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου των Προγραμμάτων.
2. Πρέπει να τηρούνται οι απαιτήσεις του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 «Για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων)», του ν. 4624/2019 καθώς και τα όσα ορίζονται από τις αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, προκειμένου να διασφαλίζονται όλες οι σχετικές προβλέψεις για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων και την προστασία τόσο των εν λόγω δεδομένων όσο και των δικαιωμάτων των υποκειμένων τους.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΕΤΑΑ σε συνεργασία με τη Διαχειριστική Αρχή του Περιφερειακού Προγράμματος επιμελούνται τρόπους κωδικοποίησης της δημοσιοποίησης των ωφελούμενων.
3. Η ΕΕΤΑΑ, μεριμνά για την αποστολή στους Φορείς/ Δομές του προγράμματος υλικού προβολής (τεχνικά χαρακτηριστικά για τον σχεδιασμό ανθεκτικής πλάκας ή πινακίδας, πρότυπα αφισών, φυλλαδίων κ.λπ., ή/και τεχνικά χαρακτηριστικά για τον σχεδιασμό τους) για την προβολή του Προγράμματος, σύμφωνα με τα προβλεπό­μενα του Οδηγού Προβολής και Επικοινωνίας του ΕΣΠΑ 2021-2027.
 

Άρθρο 18
ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ


1. Στην/στις Πρόσκληση/Προσκλήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος που εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας, δύναται να εξειδικεύονται οι όροι υλοποίησης της δράσης, οι επί μέρους υποχρεώσεις των συμμετεχόντων σε αυτή, καθώς και κάθε άλλη ρύθμιση ή λεπτομέρεια που είναι αναγκαία σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, εγχειρίδια, οδηγούς που διέπουν την (συγ)χρηματοδότησή της, κ.λπ.
2. Για το προσωπικό των δημοτικών δομών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που συμμετέχει στο Μητρώο δομών της ΕΕΤΑΑ και δηλώνεται από αυτές κατά την υλοποίηση της παρούσας δράσης εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 59 του Ν. 4821/2021 περί ανανέωσης συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Με βάση την εν λόγω διάταξη, οι συμβάσεις για το προσωπικό που θα προσλαμβάνεται με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου θα έχουν 12μηνη διάρκεια με δυνατότητα ανανέωσης η παράτασης για όσο χρονικό διάστημα η δράση ανανεώνεται και ισχύει.
3. Οι ρυθμίσεις της παρούσας απόφασης, η ισχύς της οποίας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως, εφαρμόζονται για τον ετήσιο κύκλο της δράσης 2022-2023.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Κατηγορία: Εγκύκλιοι - ΠΟΛ
Εμφανίσεις: 1152