Εκτύπωση

Αθήνα 28/06/2022
Αρ. πρωτ.:
3603

 

ΘΕΜΑ: Καθορισμός του χρόνου έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της ειδικής εφαρμογής της παρ. 6 του άρθρου 30 του Ν. 4934/2022 (Α΄ 100), των τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για τη λειτουργία της, των απαραίτητων διαλειτουργικότητων, εξειδίκευση των συναφών παροχών για τον καθορισμό των δικαιούχων, καθορισμός των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, της χρονικής περιόδου της δράσης και κάθε άλλης αναγκαίας λεπτομέρειας.

 

 

Άρθρο 1
Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής



1. Με την παρούσα απόφαση ρυθμίζονται τα ειδικότερα ζητήματα για την δράση οικονομικής ενίσχυσης για την στήριξη του εγχώριου τουρισμού στη Σάμο και τη Βόρεια Εύβοια του άρθρου 30 του Ν. 4934/2022 (Α΄ 100), σύμφωνα με την εξουσιοδοτική διάταξη της παρ. 15.
2. Φορέας υλοποίησης είναι η εταιρία του Ελληνικού Δημοσίου με τίτλο «Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε. - ΕΔΥΤΕ Α.Ε. που εποπτεύεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
3. Για τους σκοπούς της παρούσας η δράση αναφέρεται ως πρόγραμμα «North Evia-Samos Pass».
 


Άρθρο 2
Δικαιούχοι - ωφελούμενοι της δράσης -Αποκλεισμοί



1. Ως «Δικαιούχοι» του προγράμματος «North Evia-Samos Pass», ορίζονται όλα τα ενήλικα φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, τα οποία είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με βάση τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2020.

Ειδικά για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 67 του Ν. 4172/2013 ή ένας εκ των δύο, σε περίπτωση χωριστής δήλωσης, κατά την περ. β΄ της παρ. 4 του άρθρου 67 του Ν. 4172/2013.
Ως τρόπος επιλογής των δικαιούχων ορίζεται η χρονική σειρά υποβολής των αιτήσεων, και με την προϋπόθεση ότι πληρούνται τα κριτήρια υπαγωγής των αιτήσεων στο πρόγραμμα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του παρόντος άρθρου και μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων ανά Φάση όπως περιγράφονται στο αρθρο 12 της παρούσας.
2. Ως «Ωφελούμενοι» των δικαιούχων του προγράμματος «North Evia-Samos Pass», ορίζονται:

α) τα ενήλικα τέκνα του δικαιούχου που δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2020 και
β) ο/η σύζυγος του δικαιούχου ή το πρόσωπο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με αυτόν.

3. Για τους σκοπούς της παρούσας ως τέκνο νοείται κάθε φυσικό, νόμιμα αναγνωρισμένο ή υιοθετημένο τέκνο και γενικά κάθε τέκνο του οποίου ο δικαιούχος έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια.
4. Σε περιπτώσεις συζύγων, προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή τέκνων που αμφότεροι είναι δικαιούχοι του προγράμματος κατά την έννοια της παρ. 1, ο ένας εκλαμβάνεται ως ωφελούμενος του άλλου.
5. Δεν θεωρούνται δικαιούχοι - ωφελούμενοι της οικονομικής ενίσχυσης:

α) Οι επιλεγέντες ως δικαιούχοι - ωφελούμενοι στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2021-2022 του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, ανεξαρτήτως από το αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι,
β) οι επιλεγέντες ως δικαιούχοι - ωφελούμενοι του προγράμματος για τον Κοινωνικό Τουρισμό της Δ.Υ.Π.Α. 2022 - 2023 καθώς και της δράσης «Τουρισμός για όλους» του Υπουργείου Τουρισμού, δυνάμει του άρθρου 45 του Ν. 4933/2022 (Α΄ 99) και
γ) οι επιλεγέντες ως δικαιούχοι - ωφελούμενοι συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο.

6. Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης ή σε περίπτωση που διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων της παρούσας ή ότι ο λαβών την ενίσχυση δεν είναι δικαιούχος, επιβάλλεται πέραν των προβλεπόμενων από άλλες διατάξεις κυρώσεων η άμεση επιστροφή προς το ελληνικό Δημόσιο του συνόλου της χορηγηθείσας ενίσχυσης, ως αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ, ν.δ. 356/1974, Α΄ 90).
 


Άρθρο 3
Οικονομική ενίσχυση και επιμερισμός
 


1. Το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης, που αποτελεί την επιδότηση του δικαιούχου και των ωφελούμενων, προσδιορίζεται ως εξής:

α) για τους δικαιούχους του προγράμματος «North Evia-Samos Pass» που θα επιλέξουν ως προορισμό τους Δήμους Ιστιαίας - Αιδηψού και Μαντουδίου - Λίμνης -Αγίας Άννας, η ενίσχυση ανέρχεται σε εκατόν πενήντα (150) ευρώ για όλες τις Φάσεις της δράσης όπως αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 12, πλην της Φάσης 2 (Αυγούστου) που ανέρχεται στα εκατό (100) ευρώ.
β) για τους δικαιούχους του προγράμματος «North Evia-Samos Pass» που θα επιλέξουν ως προορισμό τη Σάμο, η ενίσχυση ανέρχεται σε τριακόσια (300) ευρώ για όλες τις Φάσεις της δράσης όπως αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 12, πλην της Φάσης 2 (Αυγούστου) που ανέρχεται στα διακόσια (200) ευρώ.

2. Η οικονομική ενίσχυση της δράσης είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
 


Άρθρο 4
Διαδικασία έκδοσης της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας
 


1. Μέσω της ειδικής εφαρμογής που δημιουργείται από την ΕΔΥΤΕ Α.Ε., οι δικαιούχοι της δράσης, όπως προβλέπονται στο άρθρο 2, δύνανται να αιτούνται την έκδοση άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας στην οποία πιστώνεται, από την ΕΔΥΤΕ Α.Ε., το αναλογούν ποσό, σύμφωνα με το άρθρο 3.

Η ανωτέρω κάρτα εκδίδεται από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό, κατά την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 3 του Ν. 4557/2018 (Α΄ 139), αντίστοιχα.
2. Η είσοδος του φυσικού προσώπου - δικαιούχου στην ειδική εφαρμογή, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov. gr-ΕΨΠ), πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησής του με τη χρήση των κωδικών - διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet), σύμφωνα με το άρθρο 24 του Ν. 4727/2020 (Α΄ 184).
3. Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή, αντλούνται και εμφανίζονται τα στοιχεία των ωφελούμενων, με βάση τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2020, το φυσικό πρόσωπο καταχωρίζει στα εμφανιζόμενα στο σύστημα πεδία τα στοιχεία επικοινωνίας του, και ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, τα οποία στη συνέχεια πιστοποιεί.

Στη συνέχεια, δηλώνει τον προορισμό της επιλογής του, ήτοι Σάμο ή Βόρεια Εύβοια. Ακολούθως, δηλώνει ότι ο ίδιος και οι ωφελούμενοι αυτού δεν έχουν επιλεγεί ως δικαιούχοι -ωφελούμενοι στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2021-2022 του Ο.Α.Ε.Δ., του προγράμματος για τον Κοινωνικό Τουρισμό της Δ.Υ.Π.Α. 2022, της δράσης «Τουρισμός για όλους» του Υπουργείου Τουρισμού, δυνάμει του άρθρου 45 του ν. 4933/2022 (Α΄ 99) ή συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο. Παράλληλα δηλώνει ότι το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στη χρεωστική κάρτα θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά από τον ίδιο για την κάλυψη δαπανών τοπικής μεταφοράς, εστίασης και διαμονής του ιδίου και των ωφελούμενών του και δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψή του.

Οι δηλώσεις των προηγούμενων εδαφίων συνιστούν ταυτοχρόνως και υπεύθυνες δηλώσεις του ν. 1599/1986 (Α΄ 75), ως προς την αλήθεια του περιεχομένου τους.

Ο δικαιούχος καταχωρίζει επίσης το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα επιλογής του, από το οποίο θα εκδοθεί η κάρτα, αιτείται την έκδοση της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού.
4. Στην περίπτωση εγκεκριμένης αίτησης δεν επιτρέπεται ανάκληση ή η υποβολή δεύτερης αίτησης.
5. Δικαιούχοι και ωφελούμενοι με κύρια κατοικία στις επιλέξιμες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου, όπως αυτή προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2020 (Έντυπο Ε1 της ΑΑΔΕ) δεν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ή να περιλαμβάνονται ως ωφελούμενοι σε αίτηση με προορισμό την περιοχή της κύριας κατοικίας τους.
6. Σε περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2020, δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης από τον δικαιούχο.
7. Με την είσοδο στην πλατφόρμα και την υποβολή της αίτησης, ο δικαιούχος πιστοποιεί την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων και συναινεί στην επεξεργασία των στοιχείων που υποβάλλει και των διαθέσιμων στοιχείων της ΑΑΔΕ.
8. Για τη συμπλήρωση της εικόνας του δικαιούχου και των ωφελούμενων και τον έλεγχο πλήρωσης των προϋποθέσεων χορήγησης της ενίσχυσης, η Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. δύναται να αποτυπώνει στην πλατφόρμα λοιπές πληροφορίες, που τηρούνται στα ηλεκτρονικά αρχεία της ΑΑΔΕ ή αποστέλλονται σε αυτή από άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.
 


Άρθρο 5
Διαδικασία έκδοσης της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας από τα Κ.Ε.Π.
 


1. Η περιγραφόμενη στο άρθρο 4 διαδικασία έκδοσης της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω των Κ.Ε.Π., από πιστοποιημένο υπάλληλο, κατόπιν σχετικής αίτησης του φυσικού προσώπου - δικαιούχου.

Ο υπάλληλος του Κ.Ε.Π. εισέρχεται στην ειδική εφαρμογή κατόπιν αυθεντικοποίησής του με τους Κωδικούς Δημόσιας Διοίκησης.

Στη συνέχεια, ο υπάλληλος συμπληρώνει στα πεδία που εμφανίζονται στο σύστημα τα στοιχεία επικοινωνίας του, και ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα από το οποίο θα εκδοθεί η κάρτα.

Επιπλέον, δηλώνει, για λογαριασμό του φυσικού προσώπου, τον προορισμό της επιλογής του δικαιούχου, ήτοι Σάμο ή Βόρεια Εύβοια και, κατόπιν σχετικής επιβεβαίωσης από τον δικαιούχο, ότι ο δικαιούχος και οι ωφελούμενοι αυτού δεν έχουν επιλεγεί ως δικαιούχοι - ωφελούμενοι στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2021-2022 του ΟΑΕΔ, του προγράμματος για τον Κοινωνικό Τουρισμό της Δ.Υ.Π.Α. 2022, της δράσης «Τουρισμός για όλους» του Υπουργείου Τουρισμού, δυνάμει του άρθρου 45 του Ν. 4933/2022 (Α΄ 99) ή συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο.

Παράλληλα δηλώνει ότι το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στη χρεωστική κάρτα θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά από τον ίδιο για την κάλυψη δαπανών τοπικής μεταφοράς, εστίασης και διαμονής του ιδίου και των ωφελούμενών του και δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψή του.

Οι δηλώσεις των προηγούμενων εδαφίων συνιστούν ταυτοχρόνως και υπεύθυνες δηλώσεις του δικαιούχου του ν. 1599/1986 (Α΄ 75), ως προς την αλήθεια του περιεχομένου τους.

Τέλος, αιτείται την έκδοση της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού για λογαριασμό του φυσικού προσώπου.
2. H ανωτέρω διαδικασία έκδοσης της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας δύναται να πραγματοποιείται και με εξουσιοδότηση του εκπροσώπου του φυσικού προσώπου.
3. Για την εξυπηρέτηση των χρηστών του πληροφοριακού συστήματος, διατίθεται εγχειρίδιο χρήσης της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής καθώς και υπηρεσία εξυπηρέτησης των χρηστών (help desk) για την αναφορά και επίλυση προβλημάτων και την παροχή οδηγιών.
4. Η άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα εκδίδεται λαμβάνοντας ως ημερομηνία λήξης την τελευταία ημερολογιακή ημέρα του μήνα που αφορά η φάση, σύμφωνα με το άρθρο 12.
 


Άρθρο 6
Πίστωση της οικονομικής ενίσχυσης και ενεργοποίηση άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας

 


1. Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής της αίτησης του φυσικού προσώπου και εφόσον επαληθευθεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου, η ΕΔΥΤΕ Α.Ε. διαβιβάζει στο πιστωτικό ίδρυμα ή τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό, τηρουμένων των κατάλληλων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, το όνομα, το επώνυμο, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του δικαιούχου, την ακριβή ημερομηνία λήξης της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και το ποσό της ενίσχυσης, για τον σκοπό της έκδοσης της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και της πίστωσης του ποσού της ενίσχυσης, και εμβάζει, ταυτόχρονα, στο πιστωτικό ίδρυμα ή τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στον δικαιούχο.
2. Στη συνέχεια, το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας:

α) γραπτό μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή, με ενσωματωμένες οδηγίες για την ενεργοποίηση της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και

β) μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

Αφότου εισέλθει στον ανωτέρω σύνδεσμο, ο δικαιούχος δημιουργεί προσωπικό κωδικό πρόσβασης (password) και λαμβάνει κωδικό επιβεβαίωσης, με νέο γραπτό μήνυμα (sms), προκειμένου να ενεργοποιήσει την άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα.

3. Το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός, χωρίς να συνάπτει πελατειακή σχέση με έκαστο δικαιούχο, θα εκδίδει και θα διανέμει αποκλειστικά με ψηφιακά μέσα, άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, η οποία θα αξιοποιείται ως το αποκλειστικό μέσο πληρωμής για τη διάθεση της ενίσχυσης των δικαιούχων και θα καταναλώνεται αποκλειστικά σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και αποκλειστικά για τις συγκεκριμένες επιλέξιμες τερματικές συσκευές συναλλαγών (POS) των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων του άρθρου 7.
Ειδικότερα, η λίστα των επιλέξιμων τερματικών συσκευών συναλλαγών (POS), θα κοινοποιείται από την ΕΔΥΤΕ Α.Ε., ενώ τα πιστωτικά Ιδρύματα ή οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, που θα συμμετέχουν στη δράση, οφείλουν να ενημερώνουν τα συστήματά τους εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών.

Το ανωτέρω ποσό δεν θα μπορεί να μεταφερθεί σε άλλο λογαριασμό ή να γίνει ανάληψη αυτού, και στην άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα δεν δύναται να πιστωθεί άλλο χρηματικό ποσό, εκτός από ποσά που παρέχονται μέσω της ΕΔΥΤΕ Α.Ε., στο πλαίσιο της παρούσας δράσης.

Το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός θα διανέμει ηλεκτρονικά τις άυλες ψηφιακές χρεωστικές κάρτες εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών από την παραλαβή του εκάστοτε σχετικού αρχείου με τους επιβεβαιωμένους δικαιούχους όπως θα αποστέλλεται από την ΕΔΥΤΕ Α.Ε..
4. Η συμμετοχή του πιστωτικού ιδρύματος ή του χρηματοπιστωτικού οργανισμού στη δράση θα πραγματοποιείται με υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο πλαίσιο ειδικής πρόσκλησης συμμετοχής που θα εκδώσει η ΕΔΥΤΕ Α.Ε..

Η συμμετοχή στη δράση και η υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος συνεπάγεται την πλήρη αποδοχή των όρων και των δεσμεύσεων που περιγράφονται στην παρούσα και της ως άνω πρόσκλησης αλλά και κάθε σχετικού θεσμικού πλαισίου που αφορά στην παρούσα δράση.
 


Άρθρο 7
Κατηγορίες συνεργαζόμενων επιχειρήσεων
 


1. Το πιστωθέν χρηματικό ποσό δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο και μόνο για την πραγματοποίηση συναλλαγών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σωρευτικά:

α. σε περιοχές με Ταχυδρομικό Κωδικό που αναφέρεται στο Παράρτημα Ι, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέροςτης παρούσας και
β. συγκεκριμένα στους τομείς του τουρισμού (διαμονή, εστίαση) και των τοπικών μεταφορών, με Κωδικούς Κατηγορίας Εμπόρου (Merchant Category Codes - MCC) που αναρτώνται στην σελίδα της δράσης στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr ΕΨΠ) και επικαιροποιούνται από την ΕΔΥΤΕ Α.Ε., σύμφωνα με τα στοιχεία που αποστέλλονται από τα πιστωτικά ιδρύματα και τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όπως προβλέπεται στο άρθρο 8.

2. Δεν είναι επιλέξιμες επιχειρήσεις οι οποίες διαθέτουν αποκλειστικά τερματικές συσκευές συναλλαγών (POS) που ανήκουν στην κατηγορία των Web/Virtual Pos.
3. Μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής οι δικαιούχοι μπορούν να επαληθεύουν, με αναζήτηση βάσει του ΑΦΜ της επιχείρησης, εφ΄ όσον το γνωρίζουν, τη δυνατότητα χρήσης της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Η εφαρμογή επιστρέφει την πληροφορία σχετικά με την συμμετοχή ή μη της συγκεκριμένης επιχείρησης στη δράση.
 


Άρθρο 8
Υποχρεώσεις πιστωτικών ιδρυμάτων και χρηματοπιστωτικών οργανισμών που εκδίδουν τερματικά αποδοχής καρτών (POS)
 


1. Τα αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα και χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί που εκδίδουν, βάσει σχετικής άδειας, τερματικά αποδοχής καρτών (POS), υποχρεούνται να διαβιβάσουν στην ΕΔΥΤΕ Α.Ε. τα στοιχεία εκείνα των POS που πληρούν σωρευτικά τους κανόνες της δράσης και συγκεκριμένα:

α. Ο ταχυδρομικός κώδικας της διεύθυνσης εγκατάστασης του POS, θα πρέπει να βρίσκεται σε περιοχές με Ταχυδρομικό Κωδικό που αναφέρεται στο Παράρτημα Ι,
β. Η δραστηριότητα της επιχείρησης εμπίπτει στους τομείς του τουρισμού (διαμονή, εστίαση) και των τοπικών μεταφορών και
γ. Δεν ανήκουν στην κατηγορία των Web/Virtual Pos.

2. Τα στοιχεία που διαβιβάζονται ανά τερματικό αποδοχής καρτών (POS), σύμφωνα με την παρ. 1, είναι ιδίως ο ΑΦΜ της επιχείρησης, ο Κωδικός Κατηγορίας Εμπόρου (Merchant Category Codes - MCC), ο ταχυδρομικός κώδικας της εγκατάστασης και το POS ID.
3. Τα πιστωτικά ιδρύματα της παρ. 1 υποχρεούνται να κοινοποιούν, την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε εβδομάδας στην ΕΔΥΤΕ Α.Ε., νεότερα POS που θα πληρούν τις ως άνω περιγραφόμενες προϋποθέσεις ώστε να καθίστανται και αυτά επιλέξιμα για τη δράση.
 


Άρθρο 9
Διαδικασία εκκαθάρισης οικονομικής ενίσχυσης.
 


1. Αμέσως μετά την ημερομηνία λήξης της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 5, το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει και να ενημερώσει την ΕΔΥΤΕ.Α.Ε. σχετικά με το συνολικό ποσό το οποίο, για οποιονδήποτε λόγο, δεν έχει πιστωθεί στους δικαιούχους ή δεν έχει χρησιμοποιηθεί από αυτούς και επιστρέφει το ανωτέρω ποσό στην ΕΔΥΤΕ Α.Ε.
2. Η περαιτέρω αναζήτησή των ανωτέρω ποσών από τον δικαιούχο αποκλείεται.
 


Άρθρο 10
Ειδικές ρυθμίσεις για τη λειτουργία της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής
 


1. Η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή διαλειτουργεί με το φορολογικό μητρώο της Α.Α.Δ.Ε., με σκοπό την άντληση των ακόλουθων στοιχείων:

α. ΑΦΜ, Όνομα, Επώνυμο, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο χρήστη,
β. Πληροφορία αν είναι εξαρτώμενο μέλος σε δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2020 και
γ. Πληροφορία για την ύπαρξη δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2020.

2. Αν ο ΑΦΜ είναι υπόχρεος υποβολής φορολογικής δήλωσης για το έτος 2020 ή σύζυγος/ΜΣΣ μίας υποβληθείσας δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2020, επιστρέφονται τα στοιχεία:

α. Όνομα, Επώνυμο, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ (αν υπάρχει) υπόχρεου,
β. Όνομα, Επώνυμο, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ (αν υπάρχει) Συζύ-γου/ΜΣΣ,
γ. Όνομα, Επώνυμο, ΑΦΜ (αν υπάρχει), ΑΜΚΑ (αν υπάρχει), έτος γέννησης (αν υπάρχει) εξαρτώμενων μελών (τέκνων). Σημειώνεται ότι ένα εκ των ΑΦΜ/ΑΜΚΑ πρέπει να είναι συμπληρωμένο υποχρεωτικά,
δ. Διεύθυνση κύριας κατοικίας (από έντυπο Ε1 - Πίνακα 5 για το έτος 2020) τόσο για τον Υπόχρεο όσο και για Σύζυγο/ΜΣΣ (αν υπάρχει),
ε. Ταχυδρομικός Κώδικας κύριας κατοικίας (από έντυπο Ε1 - Πίνακα 5 για το έτος 2020) τόσο για τον Υπόχρεο όσο και για Σύζυγο/ΜΣΣ (αν υπάρχει),
στ. Πληροφορία αν ο υπόχρεος και ο/η σύζυγος/ΜΣΣ είχαν επιλέξει για το 2020 ξεχωριστή φορολογική δήλωση και
ζ. Πληροφορία αν ο υπόχρεος υποβολής της φορολογικής δήλωσης έχει αποβιώσει.


Άρθρο 11
Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα

 


1. Η ΕΔΥΤΕ Α.Ε. αναλαμβάνει τον τεχνικό σχεδιασμό, την υλοποίηση της ειδικής εφαρμογής, καθώς και την οργάνωση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και άλλων δεδομένων από κάθε πηγή, την τήρηση υπό συνθήκες που διασφαλίζουν την ακεραιότητα, την εμπιστευτικότητα και τη διαθεσιμότητα των δεδομένων και κάθε άλλο θέμα που αφορά στην ομαλή λειτουργία της εφαρμογής σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 [Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων -ΓΚΠΔ (L 119) και τον ν. 4624/2019 (Α΄ 137). Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που καταχωρίζονται στην ανωτέρω εφαρμογή, συλλέγονται, τηρούνται και τυγχάνουν περαιτέρω επεξεργασίας αποκλειστικά για τον σκοπό της χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης του άρθρου 1.
2. Τα δεδομένα τηρούνται για τους ως άνω σκοπούς για περίοδο δύο (2) ετών και στη συνέχεια διαγράφονται.
 


Άρθρο 12
Φάσεις, κατανομή και συνολική διάρκεια της δράσης

 


1. Η δράση αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε τέσσερις (4) διαδοχικές φάσεις και συγκεκριμένα Φάση 1 (Ιουλίου 2022), Φάση 2 (Αυγούστου 2022), Φάση 3 (Σεπτεμβρίου 2022) και Φάση 4 (Οκτωβρίου 2022).

Ο αριθμός άυλων ψηφιακών χρεωστικών καρτών ανά επιλέξιμη περιοχή και ανά Φάση καθορίζεται ως εξής:

Φάση 1: Βόρεια Εύβοια 8000/Σάμος 4000

Φάση 2: Βόρεια Εύβοια 4050/Σάμος 2025

Φάση 3: Βόρεια Εύβοια 7300/Σάμος 3650

Φάση 4: Βόρεια Εύβοια 2000/Σάμος 1000


2. Τυχόν υπόλοιπα ποσά της Φάσης 1 μεταφέρονται στη Φάση 3 και των Φάσεων 2 και 3 στη Φάση 4, προσαυξάνοντας τον αριθμό των άυλων ψηφιακών χρεωστικών καρτών για τις φάσεις αυτές, με την επιφύλαξη μη υπέρβασης του αρχικώς προϋπολογισθέντος ποσού, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 3 και στην παρ. 1 του παρόντος.
3. Οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης υποβολής αιτήσεων κάθε φάσης προσδιορίζονται ως εξής:

Φάση 1: μετά την Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022 έως και Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022
Φάση 2: από Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022 έως και Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022
Φάση 3: από Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022 έως και Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022
Φάση 4: από Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022 έως και Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022
Οι ως άνω ημερομηνίες λήξης υποβολής αιτήσεων κάθε φάσης ισχύουν εφόσον δεν έχει εξαντληθεί νωρίτερα ο προϋπολογισμός κάθε φάσης.

4. Η δράση ολοκληρώνεται την 31/12/2022.
 


Άρθρο 13
Έναρξη ισχύος



Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι
Επιλέξιμοι Ταχυδρομικοί Κωδικοί (ΤΚ) Επιχειρήσεων

Περιοχή Ταχυδρομικός Κωδικός (ΤΚ)
Βόρεια Εύβοια 34004, 34005, 34010, 34012, 34200, 34300
Σάμος 83100, 83101, 83102, 83103, 83104, 83200

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Κατηγορία: Εγκύκλιοι - ΠΟΛ
Εμφανίσεις: 836