Εκτύπωση

Αθήνα 11/02/2022

Αρ. πρωτ.: ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/12468/434

 

ΘΕΜΑ: Χορήγηση επιδότησης, από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας οικιακών καταναλωτών και καταναλωτών ειδικών τιμολογίων, των οποίων οι παροχές συνδέονται στην χαμηλή τάση.

 

 Άρθρο 1
Σκοπός - Πεδίο Εφαρμογής


Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι o καθορισμός των δικαιούχων, οικιακών καταναλωτών και καταναλωτών ειδικών τιμολογίων, της επιδότησης της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τον ειδικό λογαριασμό με την ονομασία «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης», του ύψους επιδότησης σε ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), της διαδικασίας, του τρόπου και του χρόνου χορήγησής της, του χρόνου εκκαθάρισης, της περιόδου κατανάλωσης, των ανώτατων και κατώτατων ορίων κατανάλωσης, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη χορήγηση της ανωτέρω επιδότησης.
 

 

 

 

Άρθρο 2
ΕΔικαιούχοι της επιδότησης


Δικαιούχοι της επιδότησης είναι οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση την χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, («Εφεξής κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας») μόνο για τους αριθμούς παροχής που αφορούν την κύρια κατοικία τους, όπως έχουν δηλωθεί στο πεδίο 204 της δήλωσης εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 κατά την 31.12.2021, καθώς και οι καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι δικαιούχοι ειδικών τιμολογίων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) και Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ).

 

 

 

Άρθρο 3
Ύψος Επιδότησης - Διάρκεια Χορήγησης Επιδότησης


1. Η επιδότηση παρέχεται για την κατανάλωση του μηνός Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του έτους 2022.
2. Για τους οικιακούς καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, εκτός των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και του Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ), ορίζεται για ημερολογιακό μήνα 30 ημερών πρώτο διάστημα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από 0 έως 150 kWh και δεύτερο διάστημα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από 151 kWh έως 300 kWh. Τα παραπάνω διαστήματα κατανάλωσης για έκαστο μήνα εφαρμογής του μέτρου αναπροσαρμόζονται αναλογικά με βάση τις ημέρες κάθε μήνα.

Για τον Ιανουάριο του έτους 2022, η μοναδιαία επιδότηση για το πρώτο διάστημα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ορίζεται στο ποσό των εκατόν εξήντα (160) ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (MWh) επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και για το δεύτερο διάστημα κατανάλωσης ορίζεται στο ποσό των εκατόν είκοσι (120) ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (MWh) επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Για τον Φεβρουάριο του έτους 2022, η μοναδιαία επιδότηση για το πρώτο διάστημα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας του πρώτου εδαφίου ορίζεται στο ποσό των εκατόν πενήντα (150) ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (MWh) επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και για το δεύτερο διάστημα κατανάλωσης του πρώτου εδαφίου ορίζεται στο ποσό των εκατόν δέκα (110) ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (MWh) επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
3. Για τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, εφαρμόζεται μοναδιαία επιδότηση για τις πρώτες 300 kWh κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μήνα με 30 ημέρες. Το παραπάνω διάστημα κατανάλωσης για έκαστο μήνα εφαρμογής του μέτρου αναπροσαρμόζεται αναλογικά με βάση τις ημέρες κάθε μήνα.

Για τον μήνα Ιανουάριο, η μοναδιαία επιδότηση του πρώτου εδαφίου ορίζεται στο ποσό των εκατό ογδόντα (180) ευρώ ανά Μεγαβατώρα επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (Wh) και για τον Φεβρουάριο στο ποσό των εκατό εβδομήντα (170) ευρώ ανά Μεγαβατώρα επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (MWh).

Για τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και είναι δικαιούχοι του Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ), η μηνιαία επιδότηση για τον μήνα Ιανουάριο ορίζεται στο ποσό των εκατό ογδόντα (180) ευρώ ανά Μεγαβατώρα επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (ΜWh) ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και για τον μήνα Φεβρουάριο στο ποσό των εκατό εβδομήντα (170) ευρώ ανά Μεγαβατώρα επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (Wh) ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης.
4. Η επιδότηση της παρ. 2 χορηγείται σε οικιακούς καταναλωτές μόνο για τους τους αριθμούς παροχής που αφορούν την κύρια κατοικία τους, όπως έχουν δηλωθεί στο πεδίο 204 της δήλωσης εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 κατά την 31.12.2021.

Τα ανωτέρω στοιχεία ανακτώνται από βάση δεδομένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και ενημερώνονται ο αρμόδιος διαχειριστής δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και οι Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, τηρουμένης της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων.

Η επιδότηση της παρ. 3 χορηγείται σε όλους τους καταναλωτές οι οποίοι είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ή του Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ).
5. Αν από την εφαρμογή της έκπτωσης των παρ. 2 και 3 προκύπτει αρνητική χρέωση προμήθειας, ο προμηθευτής εφαρμόζει μηδενική χρέωση.
6. Σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις εκτός των καταναλωτών, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και είναι δικαιούχοι του Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ) για τον μήνα Φεβρουάριο, η επιδότηση χορηγείται για τις πρώτες 300 kWh εκάστου μήνα με 30 ημέρες (310 kWh για τους μήνες με 31 ημέρες και 280 kWh για μήνα με 28 ημέρες).

Σε περίπτωση που η μηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι μεγαλύτερη των ως άνω ορίων σε kWh, η επιδότηση δίνεται μέχρι του ορίου αυτού.

Σε περίπτωση που η επιδότηση δίνεται για διάστημα μικρότερο ενός πλήρους μήνα, η συνολική επιδοτούμενη ποσότητα τροποποιείται με αναλογία ημερών, ήτοι 10 kWh/ημέρα.
Ενδεικτικά, για οικιακό καταναλωτή συμβεβλημένο σε κυμαινόμενο τιμολόγιο προμήθειας εκτός ειδικού τιμολογίου και μόνο όσον αφορά την παροχή της κύριας κατοικίας του, ειδικά για μήνα με 31 ημέρες, η μοναδιαία επιδότηση ορίζεται στο ποσό των 160 ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (MWh) επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τις πρώτες 155 kWh και 120 ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (MWh) για μηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από 155 kWh μέχρι 310 kWh.
7. Για τις καταμετρούμενες καταναλώσεις παροχών, των οποίων η περίοδος καταμέτρησης δεν συμπίπτει με τους ημερολογιακούς μήνες, οι ποσότητες που κατα-μετρώνται ανάγονται σε μηνιαίες ποσότητες ενέργειας με αναλογία ημερών.

Οι υπολογισμοί ολοκληρώνονται όταν είναι διαθέσιμες οι καταμετρήσεις που καλύπτουν την υπόψη περίοδο.

 

 

 

Άρθρο 4
Μεθοδολογία υπολογισμού της επιδότησης και διαδικασία απόδοσης της στους δικαιούχους


1. Η επιδότηση υπολογίζεται, για κάθε δικαιούχο, ως το γινόμενο της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας του κάθε μήνα, έως τα όρια κατανάλωσης του άρθρου 3, επί του ποσού της μοναδιαίας επιδότησης του μήνα αυτού και εφαρμόζεται στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, έναντι ή εκκαθαριστικούς, οι οποίοι εκδίδονται εντός πέντε (5) ημερών από την έναρξη ισχύος της παρούσας και εφεξής και καλύπτουν περιόδους κατανάλωσης, που εμπίπτουν στην περίοδο εφαρμογής του μέτρου.

Στους ανωτέρω λογαριασμούς ενσωματώνεται και η επιδότηση, που αφορά στην περίοδο εφαρμογής του μέτρου και δεν έχει υπολογιστεί στους λογαριασμούς, που έχουν εκδοθεί σε ημερομηνία προγενέστερη από την ως άνω οριζόμενη.
2. Η επιδότηση παρέχεται υποχρεωτικά με τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον αυτοί περιλαμβάνουν χρέωση αναπροσαρμογής του κυμαινόμενου τιμολογίου με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
3. Η χορήγηση της επιδότησης στους δικαιούχους γίνεται από τον εκάστοτε Προμηθευτή, ο οποίος τον εκπροσωπεί κατά την περίοδο εφαρμογής του παρόντος μέτρου.

Για το σκοπό αυτό, ο Προμηθευτής καταχωρεί στο λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος του δικαιούχου σχετική πιστωτική εγγραφή, με την ένδειξη «Πίστωση Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης», εκπεφρασμένο ως το γινόμενο της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας επί το ονομαστικό ποσό της επιδότησης ανά kWh, ενδεικτικά για οικιακό καταναλωτή ενταγμένο στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο για τις πρώτες 310kWh του μηνός Ιανουαρίου, η επιδότηση είναι 310kWh x 0,18€/ kWh = 55,8 €.

 

 

 

 

Άρθρο 5
Διαδικασία Εκκαθάρισης της επιδότησης -Γνωστοποιήσεις - Έλεγχοι


1. Για κάθε μήνα εφαρμογής του μέτρου και για περίοδο 12 μηνών μετά την λήξη του, οι Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας οφείλουν να αποστείλουν την τελευταία εργάσιμη ημέρα έκαστου μήνα στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ, στη ΡΑΕ, στη ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε. και στον αρμόδιο διαχειριστή δικτύου διανομής ή συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σε ηλεκτρονική μορφή, αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των πελατών Χαμηλής, Μέσης και Υψηλής Τάσης, οι οποίοι εμπίπτουν σε επιδοτούμενη κατηγορία, τον 11ψήφιο αριθμό της κάθε παροχής, την ημερομηνία τυχόν έναρξης ή / και λήξης της εκπροσώπησης εντός του διαστήματος χορήγησης της επιδότησης του άρθρου 3, τα ποσά που πιστώθηκαν καθώς και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (πραγματική αν πρόκειται για εκκαθαριστικό λογαριασμό, υπολογιζόμενη αν πρόκειται για «έναντι» λογαριασμό) ανά μήνα εφαρμογής του μέτρου, ανά παροχή και ανά κατηγορία πελατών Χαμηλής, Μέσης και Υψηλής Τάσης.
Ενδεικτικά, για το μήνα Φεβρουάριο του 2022, η ανωτέρω διαδικασία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου 2022 και να επαναλαμβάνεται κάθε τελευταία εργάσιμη ημέρα των 12 επόμενων μηνών έως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου του έτους 2023. Ειδικά, για το μήνα Ιανουάριο του 2022, η ανωτέρω διαδικασία του πρώτου εδαφίου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός πέντε ημερών από την έναρξη ισχύος της παρούσας και επαναλαμβάνεται κάθε τελευταία εργάσιμη ημέρα των 12 επόμενων μηνών έως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιανουαρίου του έτους 2023.
2. Ο αρμόδιος διαχειριστής δικτύου διανομής ή συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τα αναλυτικά στοιχεία που υπέβαλαν οι Προμηθευτές για τον εκάστοτε μήνα εφαρμογής του μέτρου, αποστέλλει στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ, στη ΡΑΕ και στην ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε., εντός 10 ημερών από την αποστολή των στοιχείων από τους Προμηθευτές και για κάθε μήνα που οι Προμηθευτές στέλνουν στοιχεία σύμφωνα με την παρ. 1:

α) Τις πραγματικές ανά μήνα καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας των δικαιούχων που καταμετρήθηκαν από τον αρμόδιο διαχειριστή και εμπίπτουν στην περίοδο εφαρμογής του μέτρου, λαμβάνοντας υπόψη την αναφερόμενη μεθοδολογία υπολογισμού που περιγράφεται στο άρθρο 3 και
β) τους προμηθευτές οι οποίοι εκπροσωπούσαν τις παροχές κατά την περίοδο αυτή.

3. Η ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε. εντός 10 ημερών από την σχετική ενημέρωση από τους Προμηθευτές και λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της παρ. 1, ελέγχει τα ποσά που πρέπει να πιστωθούν σε κάθε Προμηθευτή και προβαίνει στην πίστωση των ποσών της επιδότησης του άρθρου 3 στους Προμηθευτές.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα μετά την αποστολή από τον αρμόδιο διαχειριστή δικτύου ή συστήματος των καταμετρημένων καταναλώσεων των δικαιούχων της επιδότησης και όχι αργότερα από την παρέλευση 13 μηνών από την λήξη του μέτρου, η ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε. υπολογίζει εκ νέου τα ποσά που πρέπει να πιστωθούν με βάση τις καταμετρηθείσες καταναλώσεις των δικαιούχων από τον αρμόδιο διαχειριστή και προβαίνει στην εκκαθάριση τους με σχετικές χρεοπιστώσεις προς τους Προμηθευτές.
4. Σε περίπτωση που προκύψουν αναιτιολόγητες αποκλίσεις κατά τον έλεγχο που πραγματοποιεί η ΡΑΕ σύμφωνα με την παρ. 7, η ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε. υποχρεούται να προχωρήσει σε επανέλεγχο και τυχόν εκκαθάριση των ποσών της επιδότησης προς τους Προμηθευτές, βάσει των απεσταλμένων από την ΡΑΕ στοιχείων της παρ. 7.
5. Η ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε., για κάθε μήνα εφαρμογής του μέτρου της παρούσας και για τους επόμενους 13 μήνες μετά την λήξη του, ενημερώνει την τελευταία ημέρα έκαστου μήνα τη ΡΑΕ και την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ σχετικά με τα ποσά που πιστώθηκαν ή εκκαθαρίσθηκαν στους Προμηθευτές, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην παρ. 3 και 4.
6. Σε περίπτωση που και μετά το πέρας των 12 μηνών μετά τη λήξη εφαρμογής του μέτρου εξακολουθούν να υπάρχουν περιπτώσεις δικαιούχων, των οποίων δεν έχει καταμετρηθεί η κατανάλωση, δεν πραγματοποιείται σχετική χρεοπίστωση από την ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε. προς τους Προμηθευτές που τους εκπροσωπούν.
7. Η ΡΑΕ για κάθε μήνα εφαρμογής του μέτρου προβαίνει σε έλεγχο των στοιχείων, που αποστέλλονται από τους Προμηθευτές, τους αρμόδιους διαχειριστές δικτύου ή/και συστήματος και την ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε. Εάν από τον έλεγχο, η ΡΑΕ διαπιστώσει αποκλίσεις οι οποίες δεν αιτιολογούνται επαρκώς, ενημερώνει την ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε. για το πλήθος των παροχών για τις οποίες πρέπει να προβεί σε επανέλεγχο και τυχόν εκκαθάριση της χορηγούμενης επιδότησης.
8. Σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης διατάξεων της παρούσας, η ΡΑΕ δύναται να επιβάλλει κυρώσεις, δυνάμει των διατάξεων του ν. 4001/2011 (Α΄ 179).
 

 

 

 

Άρθρο 6
Έναρξη ισχύος


Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Κατηγορία: Εγκύκλιοι - ΠΟΛ
Εμφανίσεις: 1314