Εκτύπωση

Αθήνα 23/03/2021
Αρ. πρωτ.:

Ε. 2069

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση της υπ΄ αριθ. 434/2013 γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου το Κράτους αναφορικά με την απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) της αιθυλικής αλκοόλης που προορίζεται για την παραγωγή προϊόντος με την ονομασία «ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ» το οποίο χαρακτηρίστηκε ως φάρμακο από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).

 

Σας κοινοποιούμε, προς ενημέρωση και εφαρμογή, την υπ΄ αριθ. 434/2013 γνωμοδότηση του Β΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.), η οποία έγινε αποδεκτή από τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Σύμφωνα με την εν λόγω γνωμοδότηση ο χαρακτηρισμός ενός προϊόντος ως φαρμάκου πραγματοποιείται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) με την έκδοση σχετικής διοικητικής πράξης, ήτοι την έκδοση άδειας κυκλοφορίας.

Ως εκ τούτου, η (ουδέτερη) καθαρή αιθυλική αλκοόλη, αυτούσια ή τα υδατικά της διαλύματα, ανεξαρτήτως αλκοολικού τίτλου, έστω και με την έξωθεν προσθήκη μη φαρμακευτικών ουσιών η οποία διατίθεται ως «φαρμακευτικό οινόπνευμα» και έχει χαρακτηριστεί από τον Ε.Ο.Φ. ως φάρμακο, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, απαλλάσσεται από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. δ. της παρ. 1 του άρθρου 83 του Ν.2960/01 (Α΄ 265).

Κατηγορία: Εγκύκλιοι - ΠΟΛ
Εμφανίσεις: 1283