Εκτύπωση

Αθήνα 07/07/2020
Αρ. πρωτ.:

Α. 1157

ΘΕΜΑ: Καθορισμός των απαιτούμενων δικαιολογητικών και κάθε άλλης αναγκαίας λεπτομέρειας για την απόδειξη της καταστροφής των πλοίων της δεύτερης κατηγορίας του Ν. 27/1975 (Α΄ 77), με βάση τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 17, όπως ισχύουν μετά την τροποποίηση τους με το άρθρο 58 του Ν. 4646/2019 (Α΄ 201).

 

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την απόδειξη καταστροφής πλοίων, που αποστέλλονται ή προσκομίζονται στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας του πλοίου, με σκοπό την ορθή εφαρμογή του τρόπου προσδιορισμού του φόρου πλοίων δεύτερης κατηγορίας του Ν. 27/1975 και την έκπτωση του βεβαιωθέντος φόρου για το μετά την καταστροφή χρονικό διάστημα καθορίζονται ως εξής:

1. Σε περίπτωση καταστροφής του πλοίου λόγω ναυαγίου, βύθισης, πυρκαγιάς, σύγκρουσης ή άλλης αιτίας, απαιτείται πιστοποιητικό κυριότητας της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής για τη νηολόγηση αυτού.

Στο πιστοποιητικό αυτό θα πρέπει να αναφέρεται ειδικότερα η αιτία καταστροφής του πλοίου και η ημερομηνία που έλαβε χώρα το γεγονός που επιβάλει τη διαγραφή του από το νηολόγιο, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν. 27/1975 .
2. Σε περίπτωση διάλυσης του πλοίου απαιτείται η βεβαίωση της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής για τη νηολόγηση του σχετικά με τον χρόνο διαγραφής από τα ελληνικά νηολόγια λόγω διάλυσης του.

Στη βεβαίωση αυτή θα πρέπει να προκύπτει η διάλυση του πλοίου και η ημερομηνία αυτής.
3. Με τον ίδιο τρόπο και διαδικασία αντιμετωπίζονται οι παραπάνω περιπτώσεις καταστροφής του πλοίου για γεγονότα που έχουν λάβει χώρα στην αλλοδαπή.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Κατηγορία: Εγκύκλιοι - ΠΟΛ
Εμφανίσεις: 2134