Εκτύπωση

Αθήνα 09/11/2018
Αρ. πρωτ.:

ΠΟΛ. 1208

ΘΕΜΑ: Διαβίβαση δεδομένων των παραστατικών πωλήσεων που εκδίδονται από Φ.Η.Μ., που είναι εγκατεστημένες σε πρατήρια καυσίμων, σε εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου θέρμανσης και σε προμηθευτές υγραερίου ή πεπιεσμένου φυσικού αερίου σε πρατήρια, σε βάση δεδομένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

 

Για την υλοποίηση των οριζομένων στις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 20 του Ν. 3842/2010, όπως ισχύει, ορίζουμε την έκταση εφαρμογής, το περιεχόμενο, τον χρόνο της υποχρέωσης διαβίβασης δεδομένων και λοιπά θέματα ως ακολούθως:

 

Άρθρο 1
Έκταση εφαρμογής- περιεχόμενο υποχρέωσης


Οι οντότητες με αντικείμενο δραστηριότητας την εμπορία καυσίμων μέσω πρατηρίων, την πώληση πετρελαίου θέρμανσης, καθώς και την προμήθεια υγραερίου ή πεπιεσμένου φυσικού αερίου σε πρατήρια, υποχρεούνται να διαβιβάζουν, ηλεκτρονικά, τα ακόλουθα δεδομένα των εκδιδόμενων παραστατικών πωλήσεων με τη χρήση Φ.Η.Μ., η έκδοση των οποίων ορίζεται με τις διατάξεις των άρθρων 8 και 12 του Ν. 4308/2014:

α) Για τα εκδιδόμενα λογιστικά στοιχεία χονδρικής πώλησης (τιμολόγια):

α) Α.Φ.Μ. εκδότη
β) Α.Φ.Μ. αντισυμβαλλόμενου
γ) Είδος παραστατικού
δ) Ημερομηνία έκδοσης παραστατικού
ε) Είδος καυσίμου
στ) Ποσότητα καυσίμου
ζ) Αξία συναλλαγής προ Φ.Π.Α.
η) Αξία Φ.Π.Α. που επιβαρύνει τη συναλλαγή

β) Για τα εκδιδόμενα λογιστικά στοιχεία λιανικής πώλησης για λιανική πώληση αγαθών:

α) Α.Φ.Μ. εκδότη
β) Είδος παραστατικού
γ) Ημερομηνία έκδοσης παραστατικού
δ) Είδος καυσίμου
ε) Ποσότητα καυσίμου
στ) Μικτή αξία πώλησης

 

 
Άρθρο 2
Χρόνος διαβίβασης


Τα δεδομένα των εκδιδόμενων παραστατικών πωλήσεων, που αναφέρονται στο προηγούμενο άρθρο, διαβιβάζονται από τις υπόχρεες οντότητες αποκλειστικά ηλεκτρονικά, σε βάση δεδομένων της Α.Α.Δ.Ε. ανά Φ.Η.Μ. και για κάθε ένα παραστατικό που εκδίδεται, το αργότερο με το πέρας των διενεργούμενων συναλλαγών, σε ημερήσια βάση. Οι τεχνικές προδιαγραφές πρωτοκόλλου επικοινωνίας και κρυπτογράφησης για τη διαβίβαση δεδομένων σε βάση δεδομένων της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται στην Απόφαση Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. ΠΟΛ. 1166/2018 (Β΄ 3603).

 

 
Άρθρο 3
Ισχύς της Απόφασης


1. Η παρούσα ισχύει από την 1 Ιανουαρίου 2019.
2. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Κατηγορία: Εγκύκλιοι - ΠΟΛ
Εμφανίσεις: 10102