Εκτύπωση

Αθήνα 28/04/2014
Αρ. πρωτ.: 1065996

ΘΕΜΑ: Υποβολή βεβαιώσεων αποδοχών με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου (οικονομικό έτος 2014).

Σε απάντηση του εγγράφου σας σχετικά με το παραπάνω θέμα σας γνωρίζουμε ότι:

1. Με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 4 της ΠΟΛ 1039/2014 Απόφαση Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζεται ότι οι Δημόσιες Υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. την υπηρεσία των οποίων ασκεί το δημόσιο και γενικά όποιος παρακρατεί φόρο μισθωτών υπηρεσιών, φόρο από ελευθέρια επαγγέλματα και φόρο από εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και δεν έχει υποχρέωση υποβολής οριστικής δήλωσης Φ.Μ.Υ., οριστικής δήλωσης από ελευθέρια επαγγέλματα και οριστική δήλωση από εμπορικές επιχειρήσεις, υποβάλλουν υποχρεωτικά, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) σε ειδικές εφαρμογές που έχουν στηθεί για τον σκοπό αυτό, το σύνολο των στοιχείων που προβλέπεται να περιλαμβάνονται στις εκδιδόμενες βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων και λοιπών παροχών, στις εκδιδόμενες βεβαιώσεις αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα και στις εκδιδόμενες βεβαιώσεις από εμπορικές επιχειρήσεις που καταβλήθηκαν καθώς και τον φόρο που παρακρατήθηκε επί αυτών και το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του Ν. 3986/2011 (Α΄ 152) που παρακρατήθηκε (προκειμένου για βεβαιώσεις αποδοχών από μισθωτές υπηρεσίες).
2. Επίσης με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 10 της ίδιας ΠΟΛ επισημαίνεται ότι τα αρχεία των πιο πάνω βεβαιώσεων αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα και βεβαιώσεων εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις θα συνυποβάλλονται εκ νέου με τις αντίστοιχες οριστικές δηλώσεις από τους υπόχρεους υποβολής των δηλώσεων αυτών στις προθεσμίες που ορίζονται για αυτές τις υποβολές και σύμφωνα με όσα ορίζονται στις σχετικές Α.Υ.Ο.
3. Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι και τα ΝΠΔΔ εμπίπτουν στις ως άνω διατάξεις και οφείλουν να εκδίδουν βεβαιώσεις αποδοχών με την χρήση της ηλεκτρονικής μεθόδου.

Κατηγορία: Εγκύκλιοι - ΠΟΛ
Εμφανίσεις: 4550