Εκτύπωση
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Αθήνα 22/05/2013

Αρ. πρωτ.

ΠΟΛ. 1108

ΘΕΜΑ: Διαδικασίες λειτουργίας της διαδικτυακής εφαρμογής ενημέρωσης της εκκαθάρισης του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Α.Π.) φυσικών προσώπων έτους 2010, εκτύπωση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων - δηλώσεων και ημερομηνία ανάρτησης των σημειωμάτων αυτών.

ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:....κλπ.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Άρθρο 1
Δήλωση Φόρου Ακίνητης Περιουσίας


1. Η δήλωση Φ.Α.Π. φυσικών προσώπων συντίθεται ψηφιακά από το Υπουργείο Οικονομικών, με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9). Ο υπόχρεος λαμβάνει γνώση της τελικής διαμόρφωσης του περιεχομένου της δήλωσης και των βεβαιωθέντων ποσών Φ.Α.Π. φυσικών προσώπων με την έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος - δήλωσης ΦΑΠ του οικείου έτους.
2. Αν δεν προκύπτει φόρος για καταβολή, ο υπόχρεος λαμβάνει γνώση της περιουσιακής του κατάστασης και της φορολογητέας αξίας της ακίνητης περιουσίας του αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας, μέσω του διαδικτύου, στο διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) www.gsis.gr, στον οποίο αναρτώνται τα εκκαθαριστικά σημειώματα - δηλώσεις του οικείου έτους. Τα εκκαθαριστικά σημειώματα της περίπτωσης αυτής επέχουν θέση δήλωσης Φ.Α.Π. και εκτυπώνονται αποκλειστικά από τον υπόχρεο. Φυσικά πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν λάβει εκκαθαριστικό σημείωμα - δήλωση Φ.Α.Π. του οικείου έτους μέχρι την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της εφαρμογής αυτής, υποχρεούνται να ελέγξουν την ορθότητα του περιεχομένου της δήλωσης και την προσδιορισθείσα φορολογητέα αξία των ακινήτων τους, στο αναρτημένο εκκαθαριστικό σημείωμα - δήλωση Φ.Α.Π.. Ο γονέας ανήλικου τέκνου υποχρεούται να ελέγξει το εκκαθαριστικό σημείωμα -δήλωση Φ.Α.Π. του ανηλίκου τέκνου του οικείου έτους. Για φυσικά πρόσωπα, τα οποία κατά την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της εφαρμογής αυτής έχουν αποβιώσει, χορηγείται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., μετά από αίτηση οποιουδήποτε κληρονόμου, βεβαίωση με τα στοιχεία της περιουσιακής τους κατάστασης.

Άρθρο 2
Διαδικασία εισόδου στην εφαρμογή


1. Πρόσβαση στην εφαρμογή έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, το οποίο και απαιτείται να είναι ενεργός χρήστης των υπηρεσιών του Taxisnet.
2. Η σύζυγος, η οποία δεν είναι ενεργή χρήστης των υπηρεσιών του Taxisnet, διαρκούντος του έγγαμου βίου ελέγχει το εκκαθαριστικό σημείωμα Φ.Α.Π. του οικείου έτους, με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης του συζύγου της. Από την ημερομηνία ενεργοποίησης ονόματος χρήστη και κωδικού πρόσβασης από τη σύζυγο δεν είναι πλέον δυνατή η πρόσβαση στην εφαρμογή με τη χρήση των κωδικών του συζύγου. Από την ημερομηνία καταχώρησης της διακοπής ή της διάστασης της έγγαμης σχέσης στο υποσύστημα Taxis - Μητρώο, διακόπτεται η δυνατότητα χρήσης του ονόματος χρήστη και του κωδικού πρόσβασης του πρώην ή σε διάσταση συζύγου.

Άρθρο 3
Διαδικασία διόρθωσης των δηλώσεων -εκκαθαριστικών σημειωμάτων -δηλώσεων Φ.Α.Π. της παραγράφου 2 του άρθρου 1


Σε περίπτωση διαφωνίας του υποχρέου, για τον οποίο δεν προκύπτει φόρος για καταβολή, με τα στοιχεία των ακινήτων ή την προσδιορισμένη φορολογητέα αξία αυτών, όπως αναγράφονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα - δήλωση Φ.Α.Π., παρέχεται η δυνατότητα διόρθωσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΠΟΛ. 1225/2012 (Φ.Ε.Κ. 3573 Β΄) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, μέχρι την 31η Ιουλίου 2013.

Άρθρο 4
Ανάρτηση λοιπών εκκαθαριστικών σημειωμάτων - δηλώσεων Φ.Α.Π.


Στη διαδικτυακή εφαρμογή του άρθρου 1 αναρτώνται και:

α) τα ήδη εκδοθέντα εκκαθαριστικά σημειώματα Φ.Α.Π. φυσικών προσώπων, για τα οποία έχει προκύψει φόρος για καταβολή,
β) το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα - δήλωση Φ.Α.Π. φυσικού προσώπου, το οποίο προέκυψε μετά την υποβολή τροποποιητικής - ανακλητικής δήλωσης Φ.Α.Π..

Ο υπόχρεος δύναται να αναζητήσει και να εκτυπώσει το εκκαθαριστικό σημείωμα του Φ.Α.Π., ακολουθώντας τη διαδικασία εισόδου στην εφαρμογή που ορίζεται στο άρθρο 2.

Άρθρο 5
Λοιπά θέματα


1. Το εκκαθαριστικό σημείωμα - δήλωση Φ.Α.Π. φυσικού προσώπου, που χορηγείται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής, αποτελεί διοικητικό έγγραφο και είναι έγκυρο για κάθε χρήση από τον υπόχρεο, πλην των περιπτώσεων που προβλέπονται στο άρθρο 48 του Ν. 3842/2010 .
2. Ο υπόχρεος μπορεί να υποβάλει, όπου αυτό απαιτείται, μη επικυρωμένα αντίγραφα ή φωτοαντίγραφα των εκκαθαριστικών σημειωμάτων Φ.Α.Π. φυσικών προσώπων, που εκτυπώθηκαν από τη διαδικτυακή αυτή εφαρμογή, εφόσον αυτά συνοδεύονται από υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 , με την οποία θα βεβαιώνεται η πιστότητα - ακρίβεια των αναφερομένων σ αυτή στοιχείων.
3. Τα ηλεκτρονικά χορηγούμενα εκκαθαριστικά σημειώματα - δηλώσεις Φ.Α.Π. φυσικών προσώπων φέρουν μηχανική αποτύπωση της σφραγίδας της Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών και μηχανική αποτύπωση της υπογραφής του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων ή υπαλλήλου της Υπηρεσίας αυτής, προς τον οποίο παρέχεται η σχετική εξουσιοδότηση με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων.

Άρθρο 6
Ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της εφαρμογής έτους 2010


Ως ημερομηνία ανάρτησης των εκκαθαριστικών σημειωμάτων Φ.Α.Π. έτους 2010 ορίζεται η 29η Μαΐου 2013.

Άρθρο 7


Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Κατηγορία: Εγκύκλιοι - ΠΟΛ
Εμφανίσεις: 5465