Εκτύπωση

Αθήνα 19/02/2001
Αρ. Πρωτ.:  1017701/306/Α΄0012

ΠΟΛ. 1040
 

ΘΕΜΑ: Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, οικονομικού έτους 2001, καθώς και των λοιπών εντύπων και των δικαιολογητικών εγγράφων που υποβάλλονται με αυτήν.

 

ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:.....

κ.λ.π.

Αποφασίζουμε

¶ρθρο 1


Ορίζουμε ότι, για το οικονομικό έτος 2001, ο τύπος και το περιεχόμενο:

α) της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (Ε1),
β) της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (Μόνο για εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και από γεωργικές επιχειρήσεις) (Ε1Α),
γ) της αναλυτικής κατάστασης για τα μισθώματα ακινήτων (Φ-01.002)- (Ε2),
δ) του μηχανογραφικού δελτίου οικονομικών στοιχείων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών (Ε3), για εισόδημα από ατομική, εταιρική ή κοινοπρακτική άσκηση εμπορικού (βιομηχανικού, βιοτεχνικού κτλ.), γεωργικού ή ελευθέριου επαγγέλματος,
ε) της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων (Φ-01.042),
στ) της δήλωσης στοιχείων ακινήτων που υπάρχουν την 1 η Ιανουαρίου 2001 (Ε9),
ζ) του εντύπου ειδικών περιπτώσεων (καλλιτεχνών-τραγουδιστών κέντρων διασκέδασης και εκμεταλλευτών ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων) (ΕΙ 4),
η) της δήλωσης περιουσιακών στοιχείων (Ε15), έχουν όπως τα σχετικά υποδείγματα τα οποία επισυνάπτονται στην παρούσα, ως παραρτήματα της Α, Β, Γ, Δ, Ε, ΣΤ, Ζ και Η, αντιστοίχως.

 

¶ρθρο 2


1. Τα έντυπα της αναλυτικής κατάστασης για τα μισθώματα ακινήτων (Ε2), του μηχανογραφικού δελτίου οικονομικών στοιχείων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών (Ε3), της βεβαίωσης αποδοχών και συντάξεων, της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), του εντύπου ειδικών περιπτώσεων (καλλιτεχνών - τραγουδιστών κέντρων διασκέδασης και εκμεταλλευτών -ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων) (Ε14), καθώς και της δήλωσης περιουσιακών στοιχείων (ΕΙ 5), συνοδεύουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, ανάλογα με την κατηγορία των δηλούμενων εισοδημάτων και, εφόσον υποβάλλονται ταυτόχρονα, αποτελούν αδιαίρετη ενότητα με αυτήν και πρέπει να συμπληρώνονται σε όλες τις ενδείξεις τους. Ειδικά για το έντυπο Ε9, διευκρινίζεται ότι, σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια του έτους 2000 δεν έγινε καμιά μεταβολή στην περιουσιακή ή οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου, η οποία να επιδρά σε οποιαδήποτε ένδειξη της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) που είχε υποβληθεί κατά τα προηγούμενα οίκον, έτη 1997, 1998 , 1999 και 2000, τότε δεν υπάρχει υποχρέωση να υποβληθεί μαζί με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οίκον, έτους 2001 και δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9).
2. Η δήλωση φόρου εισοδήματος, οποιουδήποτε επιτηδευματία, υπογράφεται υποχρεωτικά, σύμφωνα με το άρθρο 49 του ν.2065/1992 και από τον προϊστάμενο του λογιστηρίου ή από τον υπεύθυνο λογιστή που τηρεί τα βιβλίο αυτού ή, αν δεν απασχολείται λογιστής, από το πρόσωπο που συμπράττει στη σύνταξη της δήλωσης, οι οποίοι βεβαιώνουν ότι τα στοιχεία που αναγράφονται στη δήλωση συμφωνούν με τα δεδομένο των βιβλίων και ότι, το εισόδημα που δηλώνεται, έχει προσδιοριστεί, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Κάτω από την υπογραφή του προσώπου που υπογράφει τη δήλωση, αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση αυτού και ο αριθμός φορολογικού μητρώου. Ο προϊστάμενος του λογιστηρίου του επιτηδευματία ή άλλο πρόσωπο που υπογράφει τη δήλωση, έχει όλες τις ευθύνες που προβλέπονται από το ν. 1599/1986. Η παράλειψη της υπογραφής του λογιστή πρέπει να αιτιολογείται από το φορολογούμενο με δήλωση του ν. 1599/1986.
3. Η αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακινήτων (Ε2), του μηχανογραφικού δελτίου οικονομικών στοιχείων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών (Ε3), η βεβαίωση αποδοχών ή συντάξεων, η δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9), μπορεί να υποβληθούν σε προεκτυπωμένα έντυπα από τους υπόχρεους που έχουν τη δυνατότητα προεκτύπωσής τους με μηχανογραφικά μέσα τα οποία όμως πρέπει να πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές και να αναφέρουν τα στοιχεία που περιέχονται στα αντίστοιχα έντυπα που επισυνάπτονται στην απόφαση αυτή (σχετική 1120810/2760/Α΄0012/ ΠΟΛ.1295/16-11-1995 απόφαση Υπουργού Οικονομικών).
 

 

¶ρθρο 3


Οι φορολογούμενοι που ασκούν ατομική επιχείρηση με τη δήλωση εισοδήματος υποβάλλουν και τα εξής δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία, εφόσον συντρέχει περίπτωση:

α) Σε περίπτωση τήρησης βιβλίων Γ΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ. αντίγραφο ισολογισμού με ανάλυση του λογαριασμού "Κέρδη και Ζημίες" νόμιμα υπογραμμένο, καθώς και αντίγραφο του λογαριασμού "Εκμετάλλευσης".
β) Τρία (3) αντίτυπα δηλώσεων των πραγματοποιούμενων σε κάθε διαχειριστική χρήση επενδύσεων και αφορολόγητων εκπτώσεων των διαφόρων αναπτυξιακών νόμων (ν.δ. 4002/59 ν 289/76, ν. 1262/82, ν.1892/90 και ν. 2601/98).
γ) Κατάσταση σε δύο (2) αντίτυπα, στην οποία θα εμφανίζεται το είδος των δαπανών, κατά κατηγορία, καθώς και το ποσό που διατέθηκε μέσα στη χρήση 2000 για την πραγματοποίηση παραγωγικών επενδύσεων του ν. 1892/1990 ή του ν. 2601/1998, προκειμένου να καλυφθούν τα ειδικά αφορολόγητα αποθεματικά επενδύσεων με βάση το άρθρο 22 του ν, 1828/1989 , που έχουν σχηματισθεί από τα μη αναληφθέντα κέρδη των οίκον, ετών 1998, 1999 και 2000.
δ) Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (ΦΕΚ 75 Α’). στην οποία δηλώνεται ότι τα στοιχεία της πιο πάνω περίπτωσης γ’ προκύπτουν από τα τηρηθέντα βιβλία και στοιχεία του Κ.Β,Σ.
ε) Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (ΦΕΚ 75 Α’), για το ειδικό αποθεματικό επενδύσεων του άρθρου 22 του ν. 1828/1989 , που έχει σχηματίσει η επιχείρηση από τα μη αναληφθέντα κέρδη της κλειόμενης διαχειριστικής χρήσης, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

αα) Το ποσό των καθαρών κερδών της χρήσης.
ββ) Το ποσό των κερδών που διατέθηκε για το σχηματισμό τακτικού αποθεματικού, όπου υπάρχει τέτοια υποχρέωση.
γγ) Το ποσό των κερδών που αναλήφθηκε.
δδ) Το ποσό των μη αναληφθέντων καθαρών κερδών της χρήσης και
εε) Το ποσό των καθαρών κερδών που διατέθηκε για το σχηματισμό του ειδικού αυτού αποθεματικού επενδύσεων.

στ) Αίτηση με την οποία ζητά η επιχείρηση τον έλεγχο της παραγωγικής επένδυσης του ν. 1892/1990 ή του ν. 2601/1998 που πραγματοποιήθηκε (ολοκληρώθηκε) μέσα στο έτος 2000. Σε περίπτωση κατά την οποία η επένδυση του ν. 2601/1998 έχει υπαχθεί και στη φορολογική απαλλαγή και σε επιδότηση τόκων, θα αναγράφεται στην αίτηση η σχετική ΠΡΑΞΗ ΥΠΑΓΩΓΗΣ. Με την αίτηση συνυποβάλλεται κατάσταση στην οποία θα αναγράφονται αναλυτικά όλες οι δαπάνες που αναφέρονται στην παραγωγική επένδυση που πραγματοποιήθηκε κα; τσ στοιχεία των αντίστοιχων φορολογικών στοιχείων που εκδόθηκαν, Τα ανωτέρω εφαρμόζονται ανάλογα και σε περίπτωση που οι παραγωγικές επενδύσεις του ν. 2601/1998 πραγματοποιήθηκαν μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).
ζ) Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που αναφέρονται στην παράγραφο 4 της 1018247/10216/ΠΟΛ 1061/21-2-2000 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομιών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εφόσον η εταιρία προβαίνει σε εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 13 του άρθρου 4 του ν, 2753/1999 (ΦΕΚ 249 Α’).

 

¶ρθρο 4


Η δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων συνοδεύεται κατά περίπτωση και από τις εξής βεβαιώσεις:

α) βεβαίωση για τα έσοδα από μερίσματα, τόκους και λοιπά εισοδήματα από κινητές αξίες από μερίσματα συνεταιρισμών, αγροτικές επιδοτήσεις, για αμοιβές από ελευθέρια επαγγέλματα κτλ.. που καταβλήθηκαν στο δικαιούχο και για τους φόρους που έχουν παρακρατηθεί για τα έσοδα αυτά,
β) Βεβαίωση με το ποσό της διατροφής που επιδικάστηκε ή συμφωνήθηκε συμβολαιογραφικά η οποία εκδίδεται από τον υπόχρεο σε καταβολή σύζυγο, για το συνολικό ποσό της διατροφής που κατέβαλε ετησίως και θα συνυποβάλλεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος από το δικαιούχο σύζυγο, προκειμένου να αποδείξει αυτός το ποσό της διατροφής που εισέπραξε.
γ) Βεβαιώσεις των φόρων που έχουν παρακρατηθεί.
δ) Βεβαιώσεις για τα ποσό κερδών από τη συμμετοχή σε εταιρίες, κοινωνίες ή κοινοπραξίες της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ν, 2238/1994 ή σε ΕΠΕ. Επίσης, θα επισυνάπτεται βεβαίωση για τα ποσά επιχειρηματικής αμοιβής προς ομόρρυθμους εταίρους ή κοινωνούς ή εταίρους - διαχειριστές ΕΠΕ από ΟΕ ή ΕΕ ή κοινωνία κληρονομικού δικαίου ή
ε) Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δηλώνει στο έντυπο Ε2 κάποιο ακίνητο του ως κενό για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι (6) μηνών μέσα στην κρινόμενη περίοδο, φωτοαντίγραφα των λογαριασμών της ΔΕΗ ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο (π-χ. λογαριασμοί ύδρευσης, κοινοχρήστων κτλ.) από το οποίο να αποδεικνύεται ότι το ακίνητο ήταν κενό για το υπόψη χρονικό διάστημα.
στ) Σε περίπτωση δωρεάν παραχώρησης της χρήσης κατοικίας από το γονέα που έχει την κυριότητα ή την επικαρπία αυτής προς τα τέκνα του ή από τα τέκνα που έχουν την κυριότητα ή την επικαρπία αυτής προς τους γονείς τους, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία, υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 αυτού προς τον οποίο γίνεται η παραχώρηση, προκειμένου να απαλλαγεί από το φόρο εισοδήματος ο κύριος ή αυτός που έχει την επικαρπία.

 

¶ρθρο 5


Με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων συνυποβάλλονται, κατά περίπτωση, τα παρακάτω νόμιμο στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται η συνδρομή των προϋποθέσεων για την αναγνώριση δικαιωμάτων (απαλλαγών, εξαιρέσεων κτλ.):

α) Για την απαλλαγή από τη φορολογία εισοδήματος των μισθών, των συντάξεων και της πάγιας αντιμισθίας που χορηγούνται σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και σε πρόσωπα που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό πάνω από 80%, η γνωμάτευση της αρμόδιας Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής της οικείας νομαρχίας ή της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής του Στρατού, από την οποία να προκύπτει ότι τα πρόσωπα αυτά είναι τυφλά ή παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες, σε ποσοστό πάνω από 80%, ή βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα κύριας ασφάλισης, από την οποία να προκύπτει ότι τα πρόσωπα αυτά συνταξιοδοτήθηκαν λόγω ολικής τύφλωσης ή αναπηρίας σε ποσοστό πάνω από 80% από βαριές κινητικές αναπηρίες,
Δεν αναγνωρίζεται η τυχόν προσαύξηση του ποσοστού. Ειδικά για τους ολικώς -τυφλούς, αντί για γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής μπορεί να υποβληθεί βεβαίωση της αρμόδιας νομαρχίας ότι είναι γραμμένοι ότι γενικά μητρώο τυφλών. Τα δικαιολογητικά αυτό ορίζονται με την 10351θθ/400/Α΄ 0012/ΠΟΛ.1087/9.3.93 (Φ.Ε.Κ. 198 Β’) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
β) Ληξιαρχική πράξη θανάτου, .γέννησης ή διαζευκτήριο, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος επικαλείται ως προστατευόμενα μέλη του τέκνα, αδελφούς και ανήλικους συγγενείς του μέχρι τρίτου βαθμού.
γ) Βεβαίωση αναγνωρισμένης σχολής του εσωτερικού ή του εξωτερικού, καθώς και δημόσιων ή ιδιωτικών ινστιτούτων επαγγελματικής κατάρτισης στο εσωτερικό, από την οποία να προκύπτει ότ» τα ενήλικα τέκνα του φορολογουμένου σπουδάζουν σε αυτήν, εφόσον έχουν ηλικία μέχρι 25 ετών και θεωρείτο» ότι αυτά βαρύνουν το φορολογούμενο. Στη βεβαίωση αναγνωρισμένης ιδιωτικής σχολής εσωτερικού και δημόσιου ή ιδιωτικού ινστιτούτου επαγγελματικής κατάρτισης στο εσωτερικό, πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός της άδειας που χορήγησε το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων και του Φ.Ε.Κ. όπου δημοσιεύθηκε αυτή.
δ) Τα στοιχεία που αποδεικνύουν την ηλικία και το βαθμό συγγένειας των προσώπων, τα οποία ο φορολογούμενος επικαλείται ότι τον βαρύνουν, ότι τα πρόσωπα αυτά συνοικούν με αυτόν και ότι τα εισοδήματα καθενός από αυτά δεν υπερβαίνουν το ποσό των 300 000 δρχ το χρόνο, ή εφόσον έχουν αναπηρία 67% και πάνω, ότι τα εισοδήματα τους δεν υπερβαίνουν το ποσό των 600.000 δρχ, το χρόνο, ανεξάρτητα από το αν τα εισοδήματα αυτά απαλλάσσονται του φόρου ή φορολογούνται με τις διατάξεις του ν. 2238/1994 ή με ειδικό τρόπο.
Στη δεύτερη περίπτωση, των ανάπηρων μελών, απαιτείται και γνωμάτευση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής της Νομαρχίας, όπου έχει την κατοικία του ο φορολογούμενος, από την οποία να προκύπτει η ύπαρξη αναπηρίας 67% και πάνω από νοητική καθυστέρηση, φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση.
ε) Στοιχεία που αποδεικνύουν το ποσό του υπερτιμήματος από πώληση αυτοκινήτου ( παράγραφος 3 άρθρου 7 ν. 1160/1981 , Φ.Ε.Κ. 147 Α’) και τον καταλογισμό φόρου στο φορολογούμενο.
στ) Κατάσταση στην οποία να αναφέρονται τα στοιχεία των προσώπων που παρέχουν υπηρεσίες στον υπόχρεο ως οικιακοί βοηθοί, οδηγοί, δάσκαλοι, κηπουροί και λοιπό υπηρετικό προσωπικό, καθώς και το ποσό των ετήσιων αμοιβών που καταβλήθηκαν σε καθένα από αυτά τα πρόσωπα.
ζ) Κατάσταση στην οποία να αναφέρονται τα στοιχεία των προσώπων που παρέχουν υπηρεσίες λόγω ναυτολόγησης τους σε σκάφη αναψυχής του υπόχρεου, καθώς και το ποσό των ετήσιων αμοιβών που καταβλήθηκαν σε καθένα από αυτά τα πρόσωπα.
η) Για την απόδειξη της διάστασης των συζύγων, απαιτείται αντίγραφο αγωγής για διαζύγιο ή διατροφή ή πρακτικό κατανομής της κοινής περιουσίας για συναινετικό διαζύγιο, σε περίπτωση υποβολής χωριστών δηλώσεων αυτών.
θ) Επικυρωμένο αντίγραφο της οικείας δικαστικής απόφασης από την οποία να προκύπτει ότι ο γονέας που απόκτησε το μεγαλύτερο ποσό συνολικού εισοδήματος έχει χάσει τη γονική μέριμνα, σε περίπτωση εφαρμογής των διατάξεων της παραγράφου 3 του άρθρου 5 του ν. 2238/1994 και του όγδοου εδαφίου της περίπτωσης β’ της παραγράφου 1 του άρθρου 16 του ίδιου νόμου και της αναλογικής εφαρμογής στις περιπτώσεις γ’, ε’ και στ’ της ίδιας παραγράφου.
ι) Επικυρωμένο αντίγραφο της οικείας δικαστικής απόφασης, με βάση την οποία περιήλθαν σε ανήλικο τέκνο περιουσιακό στοιχεία ως υποκατάστατα στοιχείων που αναφέρονται στις περιπτώσεις β’, γ’ και δ’ της παραγράφου 4 του άρθρου 5 του ν. 2238/1994 , όπως η παράγραφος αυτή αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 3 του ν, 2873/2000 (ΦΕΚ 285 Α’), από τα οποία αποκτιούνται εισοδήματα που φορολογούνται στο όνομα του τέκνου ή του γονέα, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο αυτή.
ία) Σε περίπτωση υποβολής δήλωσης σχολάζουσας κληρονομιάς ή επιδικίας ή μεσεγγύησης από τον κηδεμόνα, τον προσωρινό διαχειριστή ή το μεσεγγυούχο, κατά περίπτωση, καθώς και σε περίπτωση υποβολής δήλωσης για λογαριασμό ανηλίκων ή δικαστικώς ή νομίμως απαγορευμένων ή αυτών που βρίσκονται υπό δικαστική αντίληψη από τον επίτροπο ή τον κηδεμόνα ή τον αντιλήπτορα, κατά περίπτωση, το νόμιμο στοιχείο από το οποίο αποδείχνεται ο ορισμός των πιο πάνω προσώπων.
ιβ) Φωτοαντίγραφο τιμολογίου αγοράς ταμειακής μηχανής.
ιγ) Εάν ο φορολογούμενος δηλώνει ότι κατοικεί μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους, προκειμένου να τύχει μείωση του φόρου με βάση το άρθρο 118 του ν. 2238/1994 , η βεβαίωση που ορίζεται από τις 1040801/750/ΠΟΛ. 1123/Α΄0012/8-4-1997 (ΦΕΚ 328 Β/21-4-19Θ7) και 1102824/1568/Α΄0012/ ΠΟΛ.1202/2-11-1999 αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών,
ιδ) Σε περίπτωση κατοίκου χώρας - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποκτά εισόδημα στην Ελλάδα "πλέον του 90% του συνολικού του εισοδήματος, προκείμενου να τύχει αυτός απαλλαγή του φόρου του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας, καθώς και τις μειώσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του ν, 2238/1994 , βεβαίωση της αλλοδαπής φορολογικής Αρχής για το συνολικό εισόδημα του και το εισόδημα που απόκτησε στην Ελλάδα.

 

¶ρθρο 6


Με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων συνυποβάλλονται κατά περίπτωση και τα εξής δικαιολογητικά, από τα οποία αποδεικνύεται η πραγματοποίηση από το φορολογούμενο των δαπανών των παραγράφων 1 , 2 και 6 του άρθρου 8 του ν. 2238/1994 τις οποίες αυτός επικαλείται για έκπτωση οπό το εισόδημα του.
 

 

Α. ΔΑΠΑΝΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ


1. Για την απόδειξη της δαπάνης που καταβλήθηκε για ενοίκιο κύριας κατοικίας, καθώς και κατοικίας για την ικανοποίηση στεγαστικών αναγκών των τέκνων που φοιτούν σε αναγνωρισμένες σχολές ή σχολεία του εσωτερικού, απαιτούνται οι αποδείξεις που έχουν εκδοθεί από τον εκμισθωτή ή το νόμιμο εκπρόσωπο του, οπό τις οποίες προκύπτει τα συνολικό ποσό του ενοικίου που καταβλήθηκε από το φορολογούμενο κατά την κρίσιμη χρονική περίοδο, που χρησιμοποίησε το ακίνητο.
2. Σε περίπτωση απώλειας μιας ή περισσότερων αποδείξεων, εφόσον από αυτές που υπάρχουν σχηματίζεται πλήρης πεποίθηση ότι έχει καταβληθεί το ενοίκιο της οικείας χρονικής περιόδου, το συνολικό ποσό του ενοικίου υπολογίζεται με βάση αυτές τις αποδείξεις.
3. Αντί των οικείων αποδείξεων καταβολής του ενοικίου, ο φορολογούμενος δικαιούται να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 1599/1986 , από την οποία να προκύπτει το ποσό του ενοικίου που καταβλήθηκε από αυτόν ως και τα στοιχεία των δικαιούχων στους οποίους το κατέβαλε και τον αριθμό του φορολογικού μητρώου των εκμισθωτών.
‘Αν οι εκμισθωτές δεν κατοικούν ούτε διαμένουν στην Ελλάδα, αναγράφεται ο αριθμός φορολογικού μητρώου του πληρεξουσίου τους ή του νόμιμου εκπροσώπου τους. Αν είναι ανήλικοι που δεν έχουν αριθμό φορολογικού μητρώου, αναγράφεται αυτός του προσώπου που έχει την επιμέλεια τους.
Όμοια υπεύθυνη δήλωση πρέπει να υποβάλλεται από το φορολογούμενο σε περίπτωση που συνυποβάλλει, με την οικεία δήλωση του απλά φωτοαντίγραφα των αποδείξεων καταβολής του ενοικίου.

 


Β. ΔΑΠΑΝΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ ΖΩΗΣ Η’ ΘΑΝΑΤΟΥ


Για την απόδειξη της καταβολής του ποσού των ασφαλίστρων, με βάση τις οικείες ασφαλιστικές συμβάσεις, απαιτείται απόδειξη είσπραξης του ποσού των ασφαλίστρων ή σχετική βεβαίωση, από τις οποίες προκύπτει το είδος της ασφαλιστικής κάλυψης και το καθαρό καταβαλλόμενο ποσό των ασφαλίστρων, χωριστά από τυχόν οποιαδήποτε άλλη σχετική επιβάρυνση του ασφαλισμένου. Επίσης, τα στοιχεία του συμβαλλομένου και των ασφαλιζόμενων προσώπων.
 

 

Γ. ΔΑΠΑΝΗ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ


Για την απόδειξη της καταβολής των διδάκτρων για ιδιαίτερα, κατ’ οίκον, μαθήματα και για φροντιστήρια απαιτείται απόδειξη παροχής υπηρεσιών για το ποσό της αμοιβής, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.

 

 

Δ. ΔΑΠΑΝΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ


Για την απόδειξη της καταβολής του ποσού των ασφαλιστικών εισφορών σε ταμεία ασφάλισης του υπόχρεου, απαιτείται η σχετική βεβαίωση ή απόδειξη του ασφαλιστικού φορέα, από την οποία προκύπτει το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που η καταβολή τους είναι υποχρεωτική από το νόμο, καθώς και το ποσό των καταβαλλόμενων εισφορών στις περιπτώσεις προαιρετικής ασφάλισης σε ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο, χωριστά από τυχόν αλλά ποσά για εκπρόθεσμη κτλ. καταβολή των εισφορών.

 

 

Ε. ΔΑΠΑΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ


1. Έξοδα για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις.

Διπλότυπη απόδειξη, η οποία εκδίδεται από τον ιατρό κατά την είσπραξη της αμοιβής, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.

2. Έξοδα νοσηλείας.

α) Προκειμένου για νοσήλιο σε ιδιωτικές κλινικές :

(αα) Διπλότυπη απόδειξη της κλινικής, από την οποία να προκύπτει το ποσό της δαπάνης, για τη νοσηλεία του ασθενή. Για την έκδοση αυτής της απόδειξης εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.
(ββ) Βεβαίωση του διευθυντή της κλινικής για το χρόνο νοσηλείας του ασθενή και το ποσό των εξόδων αυτής, αναλυτικά κατά είδος εξόδου-

β) Προκειμένου για νοσήλια σε κρατικά και λοιπά νοσηλευτικά ιδρύματος

(αα) Διπλότυπη απόδειξη είσπραξης του νοσηλευτικού ιδρύματος, από την οποία να προκύπτει το ποσό της δαπάνης, για τη νοσηλεία του ασθενή.
(ββ) Βεβαίωση του διευθυντή του νοσηλευτικού ιδρύματος, για το χρόνο νοσηλείας του ασθενή και το ποσό των εξόδων αυτής, αναλυτικά κατά είδος εξόδου

Στις πιο πάνω υποπεριπτώσεις, όταν στην οικεία απόδειξη είσπραξης αναγράφεται ο χρόνος της νοσηλείας και αναλυτικά τα έξοδα της κατά είδος εξόδου, δεν απαιτείται η πιο πάνω ιδιαίτερη, βεβαίωση του διευθυντή του νοσηλευτικού ιδρύματος, νοσοκομείου ή κλινικής.

3. Έξοδα για την απασχόληση νοσοκόμου.

α) Βεβαίωση του θεράποντα ιατρού, με την οποία να βεβαιώνεται το είδος της νόσου από την οποία πάσχει ο ασθενής, η διάρκεια της, καθώς και η ανάγκη απασχόλησης νοσοκόμου, λόγω της σοβαρότητας της νόσου.
β) Απόδειξη είσπραξης της αμοιβής από το πρόσωπο που πρόσφερε υπηρεσίες ως νοσοκόμος, στην οποία πρέπει να αναφέρεται το ονοματεπώνυμο του, το όνομα του πατέρα του, ο αριθμός φορολογικού μητρώου ή ταυτότητος, η διεύθυνση της κατοικίας του και η χρονική διάρκεια παροχής των υπηρεσιών του, νόμιμα χαρτοσημασμένη και υπογραμμένη.

4. Έξοδα σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων και προσώπων που πάσχουν από κινητική αναπηρία, οι οποίες εδρεύουν στην Ελλάδα.

α) Διπλότυπη απόδειξη παροχής υπηρεσιών, η οποία εκδίδεται από την επιχείρηση που εισπράττει την αμοιβή σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.
β) Βεβαίωση του διευθυντή ή του νόμιμου εκπροσώπου της επιχείρησης για τον ακριβή χρόνο της περίθαλψης του προσώπου που κατέβαλε ή για το οποίο καταβλήθηκε η δαπάνη, καθώς και το ποσό αυτής κατά κατηγορία δαπάνης,

5. Έξοδα αγοράς και τοποθέτησης οργάνων στο σώμα του ασθενή και αντικατάστασης μελών του σώματος του με τεχνητά.

Σε περίπτωση που η σχετική δαπάνη αποτελεί μέρος των εξόδων νοσοκομειακής περίθαλψης, απαιτούνται τα δικαιολογητικά που προαναφέρθηκαν στην πιο πάνω περίπτωση 2. Σε περίπτωση που ο ίδιος ο ασθενής προμηθεύεται τα όργανα ή τα τεχνητά μέλη από το ελεύθερο εμπόριο, απαιτείται απόδειξη λιανικής πώλησης. Η απόδειξη αυτή, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, πρέπει να περιέχει, εκτός οπό τα στοιχεία που ορίζουν αυτές οι διατάξεις, και το ονοματεπώνυμο του αγοραστή, καθώς και το είδος του πωλούμενου πράγματος.
Σε περίπτωση αγοράς γυαλιών όρασης ή φακών επαφής ή ακουστικών βαρηκοίας, εκτός από την απόδειξη που προβλέπει ο Κ.Β,Σ., απαιτείται και βεβαίωση γιατρού, η οποία παραμένει στο φάκελο του φορολογουμένου και ισχύει ως δικαιολογητικό αγοράς γυαλιών όρασης, φακών επαφής και ακουστικών βαρηκοΐας (για μια πενταετία).

6. Ειδικές δαπάνες περίθαλψης ανάπηρων παιδιών.

α) Διπλότυπη απόδειξη είσπραξης, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.
β) Βεβαίωση του διευθυντή της σχολής ή του θεραπευτηρίου από την οποία να προκύπτει ότι το τέκνο του υπόχρεου πάσχει από ανίατο νόσημα ή είναι τυφλό ή κωφάλαλο ή έχει διανοητική καθυστέρηση, ο ακριβής χρόνος της φοίτησης ή της περίθαλψης, γενικά, του ανάπηρου τέκνου, για το οποίο καταβλήθηκε η αμοιβή, καθώς και το ποσό της, αναλυτικά, κατά κατηγορία δαπάνης.
γ) Στοιχεία, από τα οποία να αποδείχνεται ότι τα τέκνα είναι άγαμα ή διαζευγμένα ή τελούν σε κατάσταση χηρείας και ότι το ετήσιο φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημα τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 600.000 δρχ.

7. Νοσήλια που καταβάλλονται στην αλλοδαπή

Προκειμένου για έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης που καταβάλλονται στην αλλοδαπή απαιτούνται οι σχετικές βεβαιώσεις των αλλοδαπών ιατρών ή νοσοκομείων, οι οποίες πρέπει να είναι θεωρημένες από τον αρμόδιο Έλληνα πρόξενο και μεταφρασμένες νόμιμα, Αν δεν υπάρχει ελληνικό προξενείο, η θεώρηση αυτών των αποδείξεων πρέπει να γίνεται από την τοπική αρχή του ξένου Κράτους, η οποία έχει τη σχετική εξουσιοδότηση.

 

ΣΤ. ΔΑΠΑΝΗ ΔΩΡΕΩΝ

 

1. Για την απόδειξη της καταβολής του ποσού των δωρεών ή χορηγιών, απαιτούνται τα ακόλουθα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά :

α) Προκειμένου για δωρεά ακινήτου :

(αα) Αντίγραφο του συμβολαίου δωρεάς.
(ββ) Πιστοποιητικό του οικείου Υποθηκοφυλακείου για τη μεταγραφή του ακινήτου.

β) Προκειμένου για δωρεά ιατρικών μηχανημάτων και ασθενοφόρων αυτοκινήτων:

(αα) Βεβαίωση του δωρεοδόχου ότι έγινε αποδεκτή η δωρεά.
(ββ) Αντίγραφο του πρωτοκόλλου παράδοσης - παραλαβής.
(γγ) Σε περίπτωση αγοράς και άμεσης παράδοσης των δωρούμενων αντικειμένων, το νόμιμο στοιχείο που προβλέπεται από τον Κ. Β. Σ., από το οποίο προκύπτει η αξία τους.

Σε περίπτωση που ο δωρητής κατείχε από πριν τα δωρηθέντα αντικείμενα, η αξία τους προσδιορίζεται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.

γ) Προκειμένου για χρηματικά ποσά :

(αα) Διπλότυπη απόδειξη ή γραμμάτιο είσπραξης του ποσού της δωρεάς ή χορηγίας, η οποία εκδίδεται από το νόμιμο εκπρόσωπο του δωρεοδόχου.
(ββ) Βεβαίωση ή αντίγραφο της οικείας πράξης του νόμιμου εκπροσώπου του δωρεοδόχου από την οποία να προκύπτει η αποδοχή της δωρεάς και η καταχώρηση του ποσού αυτής στα επίσημα βιβλία του δωρεοδόχου.

2. Σε περίπτωση δωρεάς ακινήτου ή χρηματικών ποσών με όρο. βεβαίωση του νόμιμου εκπροσώπου του δωρεοδόχου από την οποία να προκύπτει το ύψος του καθαρού προϊόντος που περιέρχεται στο δωρεοδόχο.
3. Στην περίπτωση κατά την οποία το ποσό της δωρεάς ή χορηγίας κατατίθεται σε ειδικό λογαριασμό του δωρεοδόχου ή του αποδέκτη της χορηγίας, που έχει ανοιχθεί σε τράπεζα ή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, εκτός των παραπάνω δικαιολογητικών, απαιτείται και το οικείο γραμμάτιο είσπραξης της τράπεζας ή ,του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, στο οποίο πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία που αναφέρονται στις διατάξεις του άρθρου 8 του ν. 2238/1994.
Αν το πρωτότυπο έχει δοθεί στο δωρεοδόχο για την είσπραξη του ποσού που δωρήθηκε, υποβάλλεται αντίγραφο του γραμματίου, κυρωμένο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή την Τράπεζα, από την οποία εκδόθηκε.
4. Τα δικαιολογητικά για την έκπτωση των δωρεών χρηματικών ποσών προς αθλητικά σωματεία, ορίζονται στην οικεία διάταξη,
5. Πέρα από τα πιο πάνω δικαιολογητικά, σε περίπτωση που τα χρηματικά ποσά των δωρεών και χορηγιών, που καταβλήθηκαν μέσα στο έτος 2000, υπερβαίνουν αθροιστικά για κάθε δωρεοδόχο τις 100 000 δρχ. ετησίως, απαιτείται και το πρωτότυπο του παραστατικού καταβολής του φόρου 20%.

 

 

Ζ. ΔΑΠΑΝΗ ΤΟΚΩΝ


Για την απόδειξη της καταβολής των τόκων απαιτείται, προκειμένου για:

α) Στεγαστικά δάνεια, σχετική βεβαίωση της τράπεζας ή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ή του ταχυδρομικού ταμιευτηρίου ή άλλου πιστωτικού οργανισμού, από την οποία να προκύπτει ότι πρόκειται για στεγαστικό δάνειο για απόκτηση πρώτης κατοικίας (αγορά ή ανέγερση ή αποπεράτωση), ότι έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση σε ακίνητο του φορολογουμένου ή του άλλου συζύγου ή των τέκνων τους που τους βαρύνουν, το ποσό μόνο των δεδουλευμένων συμβατικών τόκων (ληξιπρόθεσμων και απαιτητών) που όφειλε και κατέβαλε αυτός μέσα στο έτος 2000, καθώς και το έτος σύναψης του δανείου.
Εάν δεν αναγράφεται στη βεβαίωση αυτή σε ποιον ανήκει το ακίνητο, στο οποίο έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση, πρέπει να επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν, 1599/1986, στην οποία να βεβαιώνεται ότι το ακίνητο ανήκει στο φορολογούμενο ή στη σύζυγο ή στα τέκνα τους, που τους βαρύνουν και ο αριθμός εγγραφής στο βιβλίο μεταγραφών του οικείου Υποθηκοφυλακείου (στην ίδια υπεύθυνη δήλωση βεβαιώνεται ότι πρόκειται για δάνειο για αγορά πρώτης κατοικίας, αν αυτό δεν βεβαιώνεται στην οικεία βεβαίωση της τράπεζας ή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κτλ.).
β) Νέα δάνεια που λαμβάνονται για εξόφληση παλιών στεγαστικών δανείων που είχαν ληφθεί για αγορά πρώτης κατοικίας, βεβαίωση της τράπεζας ή γενικά του φορέα που χορήγησε το νέο δάνειο, από την οποία να προκύπτει ότι πρόκειται για νέο δάνειο για εξόφληση παλιού στεγαστικού δανείου, που είχε ληφθεί για αγορά πρώτης κατοικίας με υποθήκη ή προσημείωση σε ακίνητο του φορολογουμένου ή του άλλου συζύγου ή των τέκνων τους που τους βάρυναν, το ανεξόφλητο ποσό του παλιού δανείου και ο χρόνος λήξης του, ότι οι δεδουλευμένοι τόκοι που καταβλήθηκαν στο έτος 2000 αφορούν το τμήμα του νέου δανείου που καταβλήθηκε γιο εξόφληση του υπόλοιπου ποσού του παλιού δανείου που δεν είχε εξοφληθεί μέχρι τη σύναψη του νέου δανείου, καθώς και ότι έχει εγγραφεί και γ»α το νέο δάνειο υποθήκη ή προσημείωση σε ακίνητο του φορολογουμένου ή του άλλου συζύγου ή των τέκνων τους που τους βαρύνουν.
γ) Στεγαστικά δάνεια για απόκτηση πρώτης κατοικίας που χορηγούνται από ασφαλιστικές επιχειρήσεις στους υπαλλήλους τους. βεβαίωση αυτής που να περιλαμβάνει τα στοιχεία που αναφέρονται στην προηγούμενη περίπτωση α’.
δ) Προκαταβολές που έχουν χορηγηθεί από τα Ταμεία Αλληλοβοήθειας Στρατού. Ναυτικού και Αεροπορίας, σχετική βεβαίωση αυτών, από την οποία να προκύπτει ότι ο φορολογούμενος είναι βοηθηματούχος του αντιστοίχου Ταμείου, ότι η προκαταβολή χορηγήθηκε σ’ αυτόν με βάση τις διατάξεις του άρθρου 18 του ν. δ. 398/1974 (Φ,Ε.Κ. 116 Α’) για απόκτηση πρώτης κατοικίας, το ποσό των τόκων, καθώς και ότι οι τόκοι αυτοί είναι δεδουλευμένοι και καταβλήθηκαν μέσα στο έτος 2000.
ε) Δάνειο που έχουν χορηγηθεί από τράπεζες, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τα ταχυδρομικά ταμιευτήρια και λοιπούς πιστωτικούς οργανισμούς στο φορολογούμενο για αναστήλωση, επισκευή, συντήρηση ή εξωραϊσμό διατηρητέων κτισμάτων, καθώς και κτισμάτων που βρίσκονται σε περιοχές χαρακτηριζόμενες ως παραδοσιακά τμήματα πόλεων ή ως παραδοσιακοί οικισμοί, βεβαίωση αυτών που να περιλαμβάνει το ποσό των δεδουλευμένων τόκων που καταβλήθηκαν μέσα στο έτος 2000.
Στις πιο πάνω περιπτώσεις αν, εκτός από τους τόκους που είναι δεδουλευμένοι, καταβλήθηκαν τόκοι υπερημερίας, τα ποσά αυτών των τόκων πρέπει να αναφέρονται χωριστά στην οικεία βεβαίωση, δεδομένου ότι τα ποσά αυτά δεν εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα.

 

 

Η. ΔΑΠΑΝΗ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΜΕΡΙΔΙΩΝ ΗΜΕΔΑΠΏΝ ΜΕΤΟΧΙΚΏΝ ΚΑΙ ΜΕΙΚΤΏΝ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ


Για την αναγνώριση της δαπάνης που ορίζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 37 του ν. 2874/2000 (ΦΕΚ 286 Α’) απαιτείται βεβαίωση της Εταιρίας Διαχείρισης για την έκδοση τίτλου ονομαστικών μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, στην οποία πρέπει να αναφέρονται το ονοματεπώνυμο του δικαιούχου ή των δικαιούχων, αν αγοράζουν από κοινού περισσότεροι του ενός, το ποσό της αγοράς, το έτος αγοράς και οι αριθμοί Τίτλου, Πελάτη και Μητρώου.

 

 

Θ. ΔΑΠΑΝΗ ΠΑ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Ή ΟΙΚΙΑΚΏΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ


Για την απόδειξη της καταβολής της δαπάνης για αγορά και εγκατάσταση συστημάτων ή οικιακών συσκευών χρήσης φυσικού αερίου ή άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, απαιτούνται τα νόμιμα δικαιολογητικά, που εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.

 

 

Ι. ΕΦΑΠΑΞ ΔΑΠΑΝΗ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ, ΛΟΓΩ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ


Για την αναγνώριση της δαπάνης χωρίς δικαιολογητικά των 650.000 δρχ- απαιτούνται τα ακόλουθα δικαιολογητικά, από τα οποία πιστοποιείται η ιδιότητα του φορολογουμένου ή του κάθε προσώπου που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει, ως αναπήρου, τυφλού κτλ., λόγω της οποίας δικαιούται ο φορολογούμενος την έκπτωση αυτής της δαπάνης:

1) Προκειμένου για αναπήρους με αναπηρία 67% και πάνω από νοητική καθυστέρηση, φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση, γνωμάτευση της οικείας πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, η διαδικασία για την έκδοση της οποίας ορίζεται στην 1035166/400/Α΄0012/ΠΟΛ.1087/9,3,93 (Φ.Ε.Κ. 198 Β΄) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
2) Προκειμένου για τυφλούς, βεβαίωση της αρμόδιας Διεύθυνσης της οικείας νομαρχίας ότι είναι γραμμένοι στο γενικό μητρώο τυφλών, που τηρείται σ’ αυτήν,
3) Προκειμένου για νεφροπαθείς που τελούν υπό αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν κάνει μεταμόσχευση νεφρού, καθώς και πρόσωπα που πάσχουν από μεσογειακή δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία και κάνουν μεταγγίσεις αίματος, σχετική βεβαίωση του φορέα (νοσοκομείο, ιδιωτική κλινική κτλ.) που έκανε τη μεταμόσχευση νεφρού ή που κάνει την αιμοκάθαρση ή τις μεταγγίσεις, από την οποία να προκύπτει η κατάσταση τους αυτή.
4) Προκειμένου για ανάπηρους αξιωματικούς ή οπλίτες ή θύματα πολέμου, καθώς και αναπήρους ή θύματα εθνικής αντίστασης ή εμφύλιου πολέμου, σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 1543/1985 (Φ.Ε.Κ. 73 Α’) και 1863/1985 (Φ.Ε.Κ. 204 Α’), όπως τροποποιήθηκαν με το νόμο 1976/1991 (Φ.Ε.Κ. 184 Α’), σχετική βεβαίωση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Ειδικά για τους ανάπηρους αξιωματικούς και οπλίτες, καθώς και τα θύματα πολέμου αρκούν τα αποκόμματα των εκδιδομένων στο όνομα τους μηνιαίων επιταγών εισπράξεων της σύνταξης τους, οι οποίες φέρουν πριν από τον αριθμό τους το γράμμα Γ ή Δ. Επίσης, ειδικά για τα πρόσωπα που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 1579/1950 (Φ.Ε.Κ. 286 Α’) και ν-δ. 330/1947 (Φ.Ε.Κ. 84 Α΄) απαιτείται σχετική βεβαίωση της Έλληνας· Αστυνομίας.
Τέλος, ειδικά για αξιωματικούς οι οποίοι έχουν τεθεί σε κατάσταση πολεμικής διαθεσιμότητας ή για αξιωματικούς που εξαιτίας πολεμικού τραύματος ή νοσήματος που επήλθε λόγω κακουχιών σε πολεμική περίοδο, βρίσκονται σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου, βεβαίωση της αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας που τους χορηγεί τις αποδοχές τους.

 

 

Κ. ΔΑΠΑΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΜΕΛΩΝ ΜΕ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 600.000 ΔΡΧ.


Για την αναγνώριση της δαπάνης που ορίζεται στην παράγραφο 6 του άρθρου 8 του ν. 2238/1994, απαιτούνται τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

1) Δήλωση, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν.1599/1986, από την οποία να προκύπτει:

α) ότι το πρόσωπο για το οποίο έγινε η δαπάνη συγκατοικεί με το φορολογούμενο,
β) ότι αυτό έχει ή δεν έχει υποχρέωση για υποβολή δικής του δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (σε καταφατική περίπτωση θα συνυποβάλλεται θεωρημένο φωτοαντίγραφο αυτής), και
γ) το ποσό του συνολικού ετήσιου καθαρού πραγματικού εισοδήματος του προσώπου αυτού, είτε αυτό φορολογείται είτε απαλλάσσεται, με διάκριση αυτού του εισοδήματος κατά κατηγορία.

2) Δικαιολογητικό αναπηρίας 67% και πάνω από νοητική καθυστέρηση, φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση, όπως αυτό καθορίζεται με την οικεία κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
3) Δικαιολογητικά των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, όπως αυτό καθορίζονται με την παράγραφο Ε αυτού του άρθρου.

 

 

¶ρθρο 7


Αν οι δαπάνες που αναφέρονται στο προηγούμενο άρθρο καταβάλλονται από τον ίδιο το φορολογούμενο, όμως τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται στον εργοδότη ή στο ασφαλιστικό ταμείο ή στην ασφαλιστική επιχείρηση για την κάλυψη από αυτούς μέρους του ποσού της οικείας δαπάνης, για την απόδειξη του υπόλοιπου ποσού της δαπάνης με το οποίο επιβαρύνθηκε ο φορολογούμενος, για την παροχή της έκπτωσης, απαιτείται σχετική βεβαίωση του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ή της ασφαλιστικής επιχείρησης από την οποία να προκύπτουν:

α) Τα στοιχεία του προσώπου για το οποίο καταβλήθηκε η δαπάνη.
β) Το συνολικό ποσό της δαπάνης για το οποίο υποβλήθηκαν δικαιολογητικά.
γ) Ο αριθμός και η ημερομηνία της απόδειξης παροχής υπηρεσιών ή της απόδειξης λιανικής πώλησης στην οποία αναγράφεται το ποσό της δαπάνης.
δ) Το ποσό της δαπάνης που καλύφθηκε από τον εργοδότη ή το ασφαλιστικό ταμείο ή την ασφαλιστική επιχείρηση.
ε) Το υπόλοιπο ποσό της δαπάνης με: το οποίο επιβαρύνεται σ φορολογούμενος. στ) Ότι τα ανωτέρω ποσά αφορούν δαπάνες που αναφέρονται περιοριστικά στις παραγράφους 1 και δ του άρθρου 8 του ν. 2238/1994,

 

¶ρθρο 8


Με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων υποβάλλονται και τα ακόλουθα, δικαιολογητικά, προκειμένου να αναγνωριστεί η συνδρομή των προϋποθέσεων παροχής των μειώσεων φόρου που ορίζονται στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του ν, 2238/1994 , για τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες που αποκτούν οι δικαιούχοι που αναφέρονται σε αυτήν την περίπτωση :

Α. Μισθωτοί γενικά που κατοικούν στις περιοχές που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 9 του ν. 2238/1994,

Βεβαίωση του δημάρχου ή του προέδρου της κοινότητας ή του προϊσταμένου άλλης αρμόδιας δημόσιας αρχής, από την οποία να προκύπτει ότι ο δικαιούχος μισθωτός έχει την κατοικία του στην περιφέρεια του δήμου ή της κοινότητας ή στην περιοχή που βρίσκεται η δημόσια αρχή, στους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Λέσβου. Χίου. Σάμου και Δωδεκανήσου, καθώς και σε περιοχή των νομών Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Φλώρινας, Πέλλης, Κιλκίς, Σερρών και Δράμας, η οποία περιλαμβάνεται σε ζώνη βάθους 20 χιλιομέτρων από τη μεθοριακή γραμμή, καθώς και η χρονική περίοδος του έτους κατά τη διάρκεια της οποίας ο δικαιούχος μισθωτός κατοίκησε σε αυτή την περιοχή.

Β. Μισθωτοί, που προσφέρουν υπηρεσίες στις παραπάνω περιοχές.

α) Ιδιωτικοί υπάλληλοι και εργατοτεχνίτες.

Βεβαίωση του εργοδότη τους, από την οποία να προκύπτει η χρονική περίοδος του έτους κατά τη διάρκεια της οποίας ο δικαιούχος πρόσφερε τις υπηρεσίες του σε κύρια ή δευτερεύουσα εγκατάσταση της επιχείρησης του εργοδότη, η οποία βρίσκεται στις παραπάνω περιοχές, ως και η δημόσιο οικονομική υπηρεσία, στην οποία αυτός υποβάλλει την οικεία οριστική (εκκαθαριστική) δήλωση απόδοσης του φόρου που παρακρατήθηκε κατά την καταβολή των μισθών στο δικαιούχο,

β) Υπάλληλοι του Δημοσίου γενικά, των νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου, των δημόσιων επιχειρήσεων και των οργανισμών κοινής ωφελείας.

Βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας, από την οποία να προκύπτει η χρονική περίοδος του έτους κατά τη διάρκεια της οποίας ο δικαιούχος πρόσφερε τις υπηρεσίες του στις παραπάνω περιοχές και, εφόσον από τις κείμενες διατάξεις υπάρχει υποχρέωση υποβολής οριστικής (εκκαθαριστικής) δήλωσης, η δημόσια οικονομική υπηρεσία στην οποία υποβάλλεται αυτή η δήλωση, όπως και στην προηγούμενη περίπτωση.
Ειδικά, προκειμένου για τους υπαλλήλους των στρατιωτικών υπηρεσιών στην παραπάνω βεβαίωση μπορεί να αναφέρεται μόνο η χρονική περίοδος του έτους κατά τη διάρκεια της οποίας ο δικαιούχος στρατιωτικός γενικά, πρόσφερε τις υπηρεσίες του στην περιφέρεια των παραπάνω περιοχών.
Όσοι από τους δικαιούχους των προηγούμενων περιπτώσεων πρόσφεραν υπηρεσίες ή κατοίκησαν, σύμφωνα με τα παραπάνω, σε περιοχή των νομών Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Φλώρινας, Πέλλης, Κιλκίς, Σερρών και Δράμας, η οποία περιλαμβάνεται σε ζώνη βάθους 20 χιλιομέτρων από τη μεθοριακή γραμμή, οφείλουν να προσκομίζουν και βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας της νομαρχίας από την οποία να προκύπτει ότι η κατοικία ή ο τόπος εργασίας του δικαιούχου βρίσκεται μέσα στη ζώνη των 20 χιλιομέτρων στους παραπάνω νομούς,
Η βεβαίωση αυτή υποβάλλεται από το δικαιούχο εφόσον αυτό θα του το ζητήσει ο προϊστάμενος της αρμόδιας δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας Η αρμόδια υπηρεσία της νομαρχίας, προκειμένου να εκδώσει τη βεβαίωση αυτή, σε περίπτωση ττου κάποια πόλη ή χωριό βρίσκεται κατά τμήμα μόνο μέσα στη ζώνη των 20 χιλιομέτρων από τη μεθοριακή γραμμή υπολογίζει ότι βρίσκεται μέσα στη ζώνη αυτή ολόκληρη η πόλη ή το χωριό.

 

 

¶ρθρο 9


Με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων υποβάλλονται και τα παρακάτω δικαιολογητικά, προκειμένου να αναγνωρισθεί το δικαίωμα διενέργειας των εκπτώσεων οπό το ακαθάριστο εισόδημα από ακίνητα των δαπανών που ορίζονται στις περιπτώσεις α’ και ζ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 23 του ν. 2238/1994.

1) Για την απόδειξη των καταβαλλόμενων ασφαλίστρων κατά του κινδύνου πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων, υποβάλλεται βεβαίωση της ασφαλιστικής επιχείρησης, στην οποία έχει γίνει η ασφάλιση, από την οποία προκύπτει ποιο ακίνητο ασφαλίζεται (το είδος του ακινήτου, η διεύθυνση, ο όροφος, τα τετραγωνικά μέτρα), για ποιο ποσό, το είδος της ασφαλιστικής κάλυψης, το καθαρό ποσό των ασφαλίστρων χωριστά οπό τυχόν οποιαδήποτε άλλη σχετική επιβάρυνση, καθώς και τα στοιχεία του συμβαλλομένου. Αντί της βεβαίωσης αυτής, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η απόδειξη είσπραξης του ποσού των ασφαλίστρων αρκεί να αναγράφει όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνει η προηγούμενη βεβαίωση.
2) Για την απόδειξη των καταβαλλόμενων δαπανών για έξοδα επισκευής και συντήρησης (αγορά υλικών, ανταλλακτικών κτλ. και παροχή υπηρεσιών), καθώς και για την αμοιβή δικηγόρου για δίκες σε διαφορές απόδοσης μισθίου ή καθορισμού μισθώματος, υποβάλλεται το πρωτότυπο στοιχείο, το οποίο εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Β.Σ., όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.
3) Στην περίπτωση κατά την οποία οι υπηρεσίες που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο της περίπτωσης α’ της παραγράφου 1 του άρθρου 23 του ν. 2238/1994, παρέχονται με σύμβαση μίσθωσης εργασίας, απαιτείται αντίγραφο της ανακεφαλαιωτικής κατάστασης εντολών ασφάλισης, θεωρημένο από το Ι.Κ.Α., καθώς και πρωτότυπη εξοφλητική απόδειξη είσπραξης του ποσού της αμοιβής από την οποία να προκύπτει το ονοματεπώνυμο και το όνομα του πατέρα του προσώπου που πρόσφερε τις υπηρεσίες, ο αριθμός φορολογικού μητρώου ή ταυτότητας αυτού και η διεύθυνση κατοικίας του.
4) Σε περίπτωση που οι δαπάνες αυτές αφορούν αγορά υλικών, ανταλλακτικών κτλ. και παροχή υπηρεσιών για επισκευή και συντήρηση κοινόχρηστων χώρων ακινήτου, τα πιο πάνω δικαιολογητικό θα συγκεντρώνονται από το διαχειριστή της πολυκατοικίας, ο οποίος στο τέλος του ημερολογιακού έτους θα εκδίδει συγκεντρωτική κατάσταση των δαπανών αυτών, από την οποία θα προκύπτει το είδος της δαπάνης, ο αριθμός του τιμολογίου ή της απόδειξης λιανικής πώλησης, του τιμολογίου ή της απόδειξης παροχής υπηρεσιών ή εξοφλητικής απόδειξης είσπραξης, το ποσό της δαπάνης, καθώς και η κατανομή του συνόλου των δαπανών αυτών στον κάθε συνιδιοκτήτη, ανάλογα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας του στους κοινόχρηστους χώρους. Αντίγραφο της συγκεντρωτικής κατάστασης με συνημμένα φωτοαντίγραφα των πρωτότυπων δικαιολογητικών δαπανών θα προσκομίζονται από κάθε συνιδιοκτήτη με την υποβολή της ετήσιας δήλωσης φορολογίας του εισοδήματος του.
5) Πα την απόδειξη του ποσού της αποζημίωσης που καταβάλλει, βάσει νόμου, ο εκμισθωτής στο μισθωτή για τη λύση της μισθωτικής σχέσης ακινήτου, το δικαιολογητικό που εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.

 

¶ρθρο 10


1. Οι φορολογούμενοι που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση και υπόκεινται στον ειδικό προσδιορισμό του καθαρού εισοδήματος, με την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβάλλουν και τα παρακάτω, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία :

α) Φωτοαντίγραφο του σήματος του Ε.Ο.Τ, από το οποίο προκύπτει ο χαρακτηρισμός των δωματίων ή διαμερισμάτων ως Α’ ή Β’ ή Γ’ τάξης και ο αριθμός των ενοικιαζόμενων δωματίων ή διαμερισμάτων και προκειμένου γιο κάμπινγκ, ο αριθμός των θέσεων εγκατάστασης σκηνής ή τροχόσπιτου ή αυτοκινήτου.
β) Φωτοαντίγραφο του τριπλότυπου καταβολής του φόρου εισοδήματος για τους εκμεταλλευτές ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων ή διαμερισμάτων ή κάμπινγκ.
γ) Αντίγραφο της δήλωσης μεταβολής (θέσης της επιχείρησης σε αδράνεια).

2. Οι φορολογούμενοι που ασκούν ατομικά ελευθέριο επάγγελμα, από τα υπαγόμενα στον ειδικό προσδιορισμό καθαρού εισοδήματος, με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβάλλουν και τα παρακάτω, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία:

α) Φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης που χορηγήθηκε οπό τη δημόσια οικονομική υπηρεσία (Δ,Ο.Υ.), όπου υπάρχει, ότι υποβλήθηκε δήλωση έναρξης επαγγέλματος, ή ότι γράφτηκε ως μέλος στη δήλωση έναρξης νομικού προσώπου, καθώς και της βεβαίωσης για τη μεταβολή ή τη διακοπή των εργασιών, όπου συντρέχει περίπτωση.
β) Για τον προσδιορισμό του συντελεστή απόδοσης, εφόσον συντρέχει περίπτωση, υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 ότι πριν την έναρξη του επαγγέλματος τους δεν είχαν ασκήσει το επάγγελμα τους, ως μισθωτοί ή με οποιαδήποτε άλλη σχέση εργασίας, περισσότερο από μία δεκαετία.
γ) Για πρόσωπα που επικαλούνται τη μη εφαρμογή του ειδικού προσδιορισμού καθαρού Εισοδήματος ελεύθερων επαγγελματιών με βάση τις σταθερές επαγγελματικές δαπάνες.

αα) Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας, για άτομα ηλικίας πάνω από 65 ετών, εφόσον τα πρόσωπα αυτά ασκούν το επάγγελμα για δέκα 00) τουλάχιστον συνεχή χρόνια αμέσως πριν τη συμπλήρωση του 65 ου έτους της ηλικίας τους.
ββ) Προκειμένου για τυφλούς βεβαίωση της οικείας Νομαρχίας ότι είναι γραμμένοι στο γενικό μητρώο τυφλών που τηρείται σ’ αυτή.
γγ) Προκειμένου για αναπήρους, με ποσοστό αναπηρίας πάνω από ογδόντα τοις εκατό (80%), απόφαση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής της οικείας Νομαρχίας με την οποία θα βεβαιώνεται ότι είναι ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80% από νοητική καθυστέρηση, φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση.
δδ) Φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης που χορηγήθηκε από τη δημόσια οικονομική υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.), όπου υπάρχει, ότι υποβλήθηκε δήλωση έναρξης επαγγέλματος,
εε) Αντίγραφο ή επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του πτυχίου.

δ) Πέρα των ανωτέρω δικαιολογητικών, οι πιο κάτω κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, συνυποβάλλουν με την ετήσια δήλωση και τα εξής δικαιολογητικά.

Α) Οι ιατροί:

αα) Προκειμένου για χειρουργούς και μαιευτήρες, βεβαίωση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων ή μαιευτηρίων για την κλινική ειδικότητα που ασκούν.
ββ) Προκειμένου για τις άλλες ειδικότητες ιατρών, βεβαίωση του οικείου ιατρικού συλλόγου για την κλινική ειδικότητα που ασκούν.
γγ) Προκειμένου για οδοντιάτρους, βεβαίωση του οικείου οδοντιατρικού συλλόγου εφόσον ασκούν ορθοδοντικές εργασίες,

Β) Καλλιτέχνες ή τραγουδιστές των κέντρων διασκέδασης :

Προκειμένου για καλλιτέχνη ή τραγουδιστή των κέντρων διασκέδασης βεβαίωση από κάθε παραγωγό υλικών φορέων ήχου του άρθρου 47 του ν. 2121/1993 (κυρίως από κάθε δισκογραφική ή φωνογραφική εταιρία) και ο οποίος παραγωγός έχει παράγει τους υλικούς φορείς ήχου πάνω στους οποίους έχει εγγραφεί η ερμηνεία του τραγουδιστή, είτε με μορφή προσωπικού υλικού φορέα ήχου, είτε με συμμετοχή του μαζί με άλλους τραγουδιστές σε τέτοιο φορέα και αθροιστικά εφόσον συντρέχει περίπτωση, στην οποία θα αναγράφεται η συνολική ποσότητα (αριθμός) των διατεθέντων στην αγορά (πωλήσεις + αυτοπαραδόσεις) κάθε ειδικότερης κατηγορίας υλικών φορέων ήχου, αθροιστικά μέσα στα έτη 1999 και 2000 και όχι κατά ειδικότερη κατηγορία,

Στην πιο πάνω βεβαίωση δεν συμπεριλαμβάνεται:

αα) Η συμμετοχή του τραγουδιστή μαζί με άλλους τραγουδιστές σε υλικούς φορείς ήχου που αφορούν αναπαραγωγή παλαιών εκδόσεων τους και που διατέθηκαν στην αγορά στα έτη 1999 και 2000,
ββ) Η ερμηνεία του τραγουδιστή με μορφή προσωπικού υλικού φορέα ήχου που αφορά αναπαραγωγή παλαιών εκδόσεων του, των οποίων η πρώτη διάθεση στην αγορά πραγματοποιήθηκε το έτος 1989 και παλαιότερα.
γγ) Οι υλικοί φορείς ήχου που περιέχουν μία ή δύο ερμηνείες και που εκδίδονται είτε ως προπομποί κάποιου αναμενόμενου υλικού φορέα ήχου είτε ως επανεκτέλεση μιας παλιότερης ερμηνείας που αποσκοπεί στη διάσωση της.
δδ) Το ογδόντα τοις εκατό (80%) της ποσότητας (αριθμού) των υλικών φορέων ήχου προσφορών που διατίθενται από εφημερίδες, περιοδικό κτλ.

Προκειμένου για συγκροτήματα ή κομπανίες η πιο πάνω ποσότητα θα διαιρείται με τον αριθμό των μελών και ο ακέραιος αριθμός που προκύπτει (στρογγυλοποιημένος στην αμέσως επόμενη μονάδα) είναι ο ζητούμενος αριθμός κυκλοφορίας δίσκων για τον κάθε τραγουδιστή του συγκροτήματος ή της κομπανίας, επίσης, στην οικεία βεβαίωση θα αναγράφεται επιπλέον το καλλιτεχνικό όνομα του συγκροτήματος ή της κομπανίας και τα ονόματα των καλλιτεχνών που το ή την απαρτίζουν.
Στην περίπτωση που σε υλικό φορέα ήχου έχει εγγραφεί η ερμηνεία περισσότερων του ενός τραγουδιστών, η πιο πάνω ποσότητα θα επιμερίζεται ανάλογα με τον αριθμό των ερμηνειών του κάθε τραγουδιστή και ο ακέραιος αριθμός που προκύπτει (στρογγυλοποιούμενος στην αμέσως επόμενη μονάδα) είναι ο ζητούμενος αριθμός κυκλοφορίας δίσκων για τον κάθε τραγουδιστή που συμμετέχει στο συγκεκριμένο υλικό φορέα ήχου.
Στην έννοια των υλικών φορέων ήχου συμπεριλαμβάνονται οι δίσκοι βινυλλίου, οι κόμπακτ δίσκοι, οι κασέτες, οι κόμπακτ κασέτες και οτιδήποτε άλλο συναφές.
Με ευθύνη των προαναφερόμενων παραγωγών, οι βεβαιώσεις θα εκδίδονται στο όνομα του καλλιτέχνη ή τραγουδιστή των κέντρων διασκέδασης και θα περιλαμβάνουν το σύνολο της ποσότητας των υλικών φορέων ήχου, που έχουν διατεθεί στην αγορά, αθροιστικά είτε στο όνομα του, είτε στα τυχόν καλλιτεχνικά ψευδώνυμα που χρησιμοποιεί.
Επιπλέον, ο καλλιτέχνης ή ο τραγουδιστής των κέντρων διασκέδασης, θα υποβάλε» υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 στην οποία θα δηλώνει τον αριθμό των εμφανίσεων του στα κέντρα διασκέδασης, αναψυκτήρια ή συναυλίες κατά κατηγορία, κατά τη χρήση 2000 μαζί με φωτοαντίγραφα των συμφωνητικών που προβλέπονται από τις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 82 του ν. 2238/1994 .
Σε όσες περιπτώσεις ο αριθμός των εμφανίσεων που αναγράφεται στα συμφωνητικά είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος από αυτές που πραγματικά έγιναν, θα προσκομίζεται βεβαίωση από τον αντισυμβαλλόμενο του τραγουδιστή, στην οποία θα αναγράφεται ο πραγματικός αριθμός των εμφανίσεων, επίσης οι ίδιες βεβαιώσεις θα χορηγούνται και σε όσες περιπτώσεις δεν έχουν κατατεθεί αρμοδίως τα προαναφερόμενα συμφωνητικά.

ε) Όσοι από τους ελεύθερους επαγγελματίες που υπάγονται στον ειδικό προσδιορισμό καθαρού εισοδήματος, με βάση τις διατάξεις των παραγράφων 2 και 6 του άρθρου 51 του ν. 2238/1994 , δεν αποδέχονται τον ειδικό προσδιορισμό εισοδήματος κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παράγραφοι) 7 του ίδιου άρθρου και νόμου , συνυποβάλλουν με τη δήλωση τους και κατάσταση δήλωσης των περιουσιακών τους στοιχείων.

3. Για τους αγρότες .

Για την έκπτωση από το καθαρό γεωργικό εισόδημα, που προσδιορίζεται με αντικειμενικά κριτήρια:

α) Του ποσού του καταβαλλόμενου ενοικίου για τη μίσθωση της γεωργικής γης απαιτείται η υποβολή επικυρωμένου φωτοαντίγραφου του μισθωτηρίου συμβολαίου για την ενοικίαση της γης ή σε περίπτωση που δεν υπάρχει μισθωτήριο, των αποδείξεων πληρωμής του ενοικίου ή υπεύθυνη δήλωση του ν, 1599/1986 από την οποία να προκύπτει το ποσό του ενοικίου που καταβλήθηκε, καθώς και τα στοιχεία των δικαιούχων και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του εκμισθωτή ή τον αριθμό της ταυτότητας του όταν δεν του έχει χορηγηθεί αριθμός φορολογικού μητρώου.
β) Για την κατά ποσοστό 25% ή 50%, κατά περίπτωση, μείωση της δαπάνης αγοράς καινούργιου πάγιου εξοπλισμού, απαιτείται η υποβολή φωτοαντιγράφων των τιμολογίων αγοράς, καθώς και η υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 με την οποία να βεβαιώνεται ότι ο εξοπλισμός είναι καινούργιος και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την κάλυψη αναγκών της γεωργικής εκμετάλλευσης.
Προκειμένου για αγρότες ηλικίας άνω των 65 ετών, για τη μη φορολόγηση του τεκμαρτού εισοδήματος από την παραχώρηση της χρήσης αγροτικών ακινήτων στα τέκνα τους που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες:

α) Φωτοαντίγραφο της ταυτότητας των άνω των 65 ετών αγροτών και των νέων αγροτών ηλικίας μέχρι 40 ετών ( παράγραφος 2 άρθρου 1 ν. 2520/1997 ).
β) Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 των τέκνων των αγροτών ότι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες,

4. Εφόσον τα πιο πάνω δικαιολογητικά έχουν ήδη συνυποβληθεί με δηλώσεις προηγούμενων ετών στην ίδια Δ.Ο.Υ. και δεν έχει επέλθει κάποια μεταβολή στα στοιχεία που αναγράφονται σ’ αυτά, δεν απαιτείται να συνυποβληθούν και πάλι. Αρκεί να υποβληθεί υπεύθυνη δήλωση του ν, 1599/1986, στην οποία θα αναγράφεται στη δήλωση ποιου οίκον. έτους έχει συνυποβληθεί το κάθε συγκεκριμένο δικαιολογητικό, ότι δεν έχει επέλθει μεταβολή στα στοιχεία που αναγράφονται σ’ αυτό και με την προϋπόθεση ότι, αν το συγκεκριμένο δικαιολογητικό είναι ορισμένης χρονικής ισχύος (π. χ. απόφαση υγειονομικής επιτροπής που ισχύει για τρία έτη), καλύπτει κατά το οίκον, έτος 2001.

 

 

¶ρθρο 11


Για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 15 , 16 , 17 , 18 & 19 του ν. 2238/1994 με την ετήσια φορολογική δήλωση υποβάλλονται όπου συντρέχει περίπτωση και τα παρακάτω δικαιολογητικά έγγραφα ή στοιχεία:

1. Για την απόδειξη ακινησίας του επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης ή του τρίτροχου ή δίτροχου αυτοκινούμενου οχήματος ιδιωτικής χρήσης, βεβαίωση της αρμόδιας δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας στην οποίο έχει υποβληθεί η δήλωση ακινησίας του άρθρου 22 του ν. 2367/1953 , όπως η βεβαίωση αυτή έχει καθορισθεί με την 1021342/279/Α΄0012/ ΠΟΛ.1050/22-2-94 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
2. Για τη μείωση της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης διαβίωσης των επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης το οποία είναι ειδικά διασκευασμένα για να οδηγούνται από πρόσωπα που παρουσιάζουν αναπηρία 67% και πάνω από φυσική αναπηρία, νοητική καθυστέρηση ή ψυχική πάθηση ή για νσ μεταφέρουν αυτά τα πρόσωπα, γνωμάτευση της οικείας πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής που εδρεύει σε κάθε νομό, που προβλέπεται από την 1035166/400/Α΄0012/ΠΟΛ.1087/9-3-1993 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
3. Για τη μείωση της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης διαβίωσης που προκύπτει με βάση αυτοκίνητο που ανήκει στην κυριότητα του φορολογουμένου για χρονικό διάστημα πάνω από 10 έτη, εφόσον αυτός έχει ηλικία πάνω από 60 ετών και αποκτά αποκλειστικά εισοδήματα από συντάξεις ή και από ιδιοκατοίκηση κυρίας και δευτερεύουσας κατοικίας, α) φωτοαντίγραφο της αστυνομικής του ταυτότητας, από την οποία να προκύπτει η ηλικία του και β) φωτοαντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος από το οποίο να προκύπτει ο χρόνος που ήταν στην κατοχή του το επιβατικό αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης.
4. Για τη μείωση της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης διαβίωσης που προκύπτει με βάση αυτοκίνητο πολιό (αντίκα) που υφίσταται για χρονικό διάστημα πάνω από 30 έτη από το έτος κατασκευής του, πιστοποιητικό αυθεντικότητας, το οποίο εκδίδεται από διεθνή ή ημεδαπό φορέα που έχει αρμοδιότητα να εκδίδει αυτό το πιστοποιητικό.
5. Για την απόδειξη της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης με βάση τη δεξαμενή κολύμβησης (πισίνα), φωτοαντίγραφο της άδειας κατασκευής ή του επίσημου σχεδιαγράμματος του γραφείου Πολεοδομίας από τα οποία να προκύπτει η επιφάνεια της δεξαμενής και αν πρόκειται για εξωτερική ή εσωτερική δεξαμενή κολύμβησης,
6. Για την απόδειξη της ετήσιας δαπάνης γιο δωρεές ή γονικές παροχές ή χορηγίες χρηματικών ποσών πάνω από εκατό χιλιάδες (100.000) δραχμές ετησίως, φωτοαντίγραφο της τυχόν δήλωσης άτυπης δωρεάς ή γονικής παροχής ή διπλότυπη απόδειξη ή γραμμάτιο είσπραξης του ποσού της δωρεάς ή χορηγίας, η οποία εκδίδεται από το δωρεοδόχο και σε κάθε περίπτωση κατάσταση με τα στοιχεία του δωρητή, του δωρολήπτη και το ποσό για κάθε δωρεά ή γονική παροχή ή χορηγία.
7. Για την ετήσια δαπάνη που καταβάλλεται για την απόσβεση δανείων (στεγαστικών - καταναλωτικών - -προσωπικών δανείων) ή πιστώσεων, βεβαίωση του δανειοδότη για το συνολικό ετήσιο ποσό των τοκοχρεολυτικών δόσεων που καταβλήθηκαν μέσα στο έτος 2000. Εάν πρόκειται για στεγαστικό δάνειο θα αναγράφονται στη βεβαίωση σε ξεχωριστές ενδείξεις το καταβληθέν κεφάλαιο και οι καταβληθέντες τόκοι.
Ειδικά για την απόσβεση των χρεώσεων μέσω πιστωτικών καρτών και καρτών πληρωμών (DINERS κτλ.) αντί για βεβαίωση θα υποβάλλεται αντίγραφο του μηναίου λογαριασμού του μηνός Ιανουαρίου 2001 που εκδίδεται από τον εκδότη της κάρτας, στο οποίο θα αναγράφονται, μεταξύ άλλων, η ένδειξη ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ, καθώς και το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε, μέσα στο έτος 2000, από τον κάτοχο της κάρτας για την εξόφληση υποχρεώσεων από τη χρήση της κάρτας του, είτε πρόκειται για πιστωτικές κάρτες είτε για κάρτες πληρωμών.
Εάν στο συνολικό ποσό που καταβλήθηκε από τον κάτοχο της κάρτας, μέσα στο 2000, περιλαμβάνονται και ποσά από αγορές περιουσιακών στοιχείων που αναφέρονται στους κωδικούς 719 - 724 και 733 - 736 του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (αγορά αυτοκινήτων, δίτροχων ή τρίτροχων αυτοκινούμενων οχημάτων, πλοίων αναψυχής κτλ-), ο διαχωρισμός των ποσών αυτών, τα οποία πρέπει να γραφτούν στους κωδικούς 727 - 728 της δήλωσης, θα γίνει από τον ίδιο το φορολογούμενο (κάτοχο της κάρτας).
8. Για την απόδειξη της ετήσιας δαπάνης για ανέγερση οικοδομών ή αγορά ακινήτων:

α) Σε περίπτωση ανέγερσης οικοδομής:

αα) Φωτοαντίγραφα του εντύπου υπολογισμού του ελάχιστου κόστους κατασκευής της οικοδομής και του πίνακα ανάλυσης κόστους κατασκευής στις επιμέρους εργασίες, που έχουν κατατεθεί στην αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία (μόνο για άδειες που εκδόθηκαν από 1-1-1995 και μετά).
ββ) Κατάσταση στην οποία θα περιγράφεται αναλυτικά το ακίνητο που κατασκευάζεται, η επιφάνεια του, η τοποθεσία και τα όρια του, το κατασκευαστικό στάδιο που βρισκόταν στην αρχή του έτους 2000 και οι εργασίες που έγιναν κατά τη διάρκεια του έτους αυτού, τον αριθμό των αποδείξεων δαπανών που διενεργήθηκαν μέσα στο έτος 2000 και τη συνολική αξία αυτών, ανεξάρτητα από το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας.

β) Σε περίπτωση κατασκευής δεξαμενής κολύμβησης (πισίνας) φωτοαντίγραφο της άδειας κατασκευής και κατάσταση των αποδείξεων δαπανών κατασκευής που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο έτος 2000.
γ) Σε περίπτωση αγοράς ακινήτου επικυρωμένα αντίγραφα των σχετικών συμβολαίων είτε βεβαίωση (ή περίληψη του οικείου συμβολαίου) του συμβολαιογράφου, στην οποία θα περιγράφεται αναλυτικά το ακίνητο, η επιφάνεια του, η τοποθεσία και τα όρια του, η αντικειμενική αξία και η αξία που δηλώνουν οι αντισυμβαλλόμενοι ότι συμφωνήθηκε, ο φόρος που καταβλήθηκε για τη μεταβίβαση αυτή, ο τρόπος καταβολής του τιμήματος, τα συμβολαιογραφικά έξοδα, καθώς και τα λοιπά έξοδα και τα στοιχεία των αντισυμβαλλομένων.

9. Για την απαλλαγή από το τεκμήριο δαπάνης απόκτησης πρώτης κατοικίας, επικυρωμένο αντίγραφο του συμβολαίου αγοράς ή της άδειας ανέγερσης και σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει και άλλη κατοικία, αντίγραφο του τίτλου απόκτησης (συμβόλαιο αγοράς, δωρεάς κτλ.) της άλλης κατοικίας ή της άδειας σε περίπτωση ανέγερσης αυτής, καθώς και του εντύπου Ε9 της δήλωσης εισοδήματος του ίδιου έτους ή των δύο προηγούμενων, στο οποίο αναγράφεται η κατοικία αυτή.
10. Αναλυτικό πίνακα με τα στοιχεία εσόδων (εισοδήματα, δωρεές κτλ.) και των δαπανών από τον οποίο να προκύπτει το ποσό του αναλωθέντος κεφαλαίου, που ο υπόχρεος επικαλείται για την κάλυψη της διαφοράς της δαπάνης.

 

¶ρθρο 12


1. Σε περίπτωση που η δήλωση του υπόχρεου υποβάλλεται από κληρονόμο του, μαζί με αυτήν, πρέπει να υποβάλλονται και τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) Ληξιαρχική πράξη θανάτου.
β) Πιστοποιητικό της αρμόδιας δημοτικής ή κοινοτικής αρχής από το οποίο να προκύπτει το είδος και ο βαθμός συγγένειας με τον κληρονομούμενο ή κληρονομητήριο.
γ) Πιστοποιητικό του Γραμματέα Πρωτοδικών ότι δεν έχει δημοσιευθεί διαθήκη ή, σε περίπτωση δημοσίευσης της. αντίγραφο της διαθήκης και πιστοποιητικό του Γραμματέα Πρωτοδικών ότι δεν έχει δημοσιευθεί νεότερη διαθήκη.

2. Σε κάθε περίπτωση, αν ο δηλών δεν κατοικεί ή δε διαμένει στην περιφέρεια της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας που είναι καθ’ ύλην ή κατά τόπο αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης του, πρέπει να διορίζει ως αντίκλητο του πρόσωπο, το οποίο κατοικεί ή διαμένει σε αυτή την περιφέρεια.

 

 

¶ρθρο 13


1. Για τα δικαιολογητικά των δηλώσεων που υποβάλλονται ηλεκτρονικά, ισχύουν όσα αναφέρονται στην 1014179/258/Α0012/ΠΟΛ.1036/12-2-2001 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
2. Τα σχετικά δικαιολογητικά που προβλέπονται από την παρούσα απόφαση, υποβάλλονται πρωτότυπα, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από τις διατάξεις της.
3. Στις περιπτώσεις που οι εκδότες των πιο πάνω δικαιολογητικών είναι αλλοδαποί και τα δικαιολογητικά αυτά (αποδείξεις κτλ. το οποία σ’ αυτές τις περιπτώσεις εκδίδονται σύμφωνα με τη νομοθεσία του ξένου κράτους) είναι διατυπωμένα σε ξένη γλώσσα, πρέπει μαζί με καθένα από αυτά τα δικαιολογητικά να υποβάλλεται και μετάφραση του στα ελληνικά. Η μετάφραση αυτή μπορεί να γίνεται από οποιαδήποτε αρχή, γενικά, ή πρόσωπο που έχει το σχετικό δικαίωμα.

 

 

¶ρθρο 14

 

Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οι οποίες υποβάλλονται στις αρμόδιες φορολογικές αρχές, χωρίς να έχουν υπογραφεί από τους υπόχρεους, θεωρείται ότι δεν έχουν υποβληθεί. Οι δηλώσεις αυτές θεωρούνται ότι έχουν υποβληθεί νομίμως, εφόσον τις υπογράψει ο φορολογούμενος ή τα πρόσωπα που έχουν σχετική εξουσιοδότηση, μέσα σε προθεσμία 10 ημερών από την πρόσκληση τους με έγγραφο του προϊστάμενου της αρμόδιας δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας, το οποίο τους αποστέλλεται με απόδειξη.

 

 

¶ρθρο 15


1. Η απόφασή μας Ε 4379 από 15 Μαρτίου 1984 (Φ Ε Κ 189 Β’) σχετικά με τα δικαιολογητικά που υποβάλλοντα με την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος του αλλοδαπού προσωπικού της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας και των αλλοδαπών εταιριών η φυσικών προσώπων που αναλαμβάνουν την εκτέλεση έργων αυτής εξακολουθεί να έχει εφαρμογή για τους υπόχρεους που αναφέρονται σε αυτήν.
2. Οι υπεύθυνες δηλώσεις του ν. 1599/1986 πρέπει να υπογράφοντα ενώπιον του αρμοδίου υπάλληλου της Δ.Ο.Υ., ο οποίος θα αναφέρει αυτό το γεγονός πάνω στο οικείο έντυπο η θα βεβαιώνεται το γνήσιο της υπογραφής των δηλούντων από όσους έχουν σχετικό δικαίωμα.

 

 

¶ρθρο 16


Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Κατηγορία: Εγκύκλιοι - ΠΟΛ
Εμφανίσεις: 7798