Open menu
28 | 03 | 2024

Αθήνα 26/03/2015
Αρ. πρωτ.: Γ36/02/70

ΙΚΑ 14

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση διατάξεων του Ν. 4321/2015 που αφορούν ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών.

Με την παρούσα σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 28 του Ν. 4321/2015 (ΦΕΚ 32/τ. Α΄/21-3-2015) «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας», με τις οποίες θεσπίζεται μεταβατικό πλαίσιο ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, πλην NAT, και σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα για την εφαρμογή τους:

1. ΕΚΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ - ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΥΠΑΓΩΓΗΣ
1.1. Οφειλές που εντάσσονται στη ρύθμιση.
Στις διατάξεις της παρούσας ρύθμισης εντάσσονται:

Κατόπιν υποβολής αίτησης του οφειλέτη:

• Οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες την 02/03/2015, ήτοι οφειλές περιόδων απασχόλησης έως 31/01/2015 συμπεριλαμβανομένου και του Δώρου Χριστουγέννων 2014 (στους φορείς που προβλέπεται).
Για τον Ο.Α.Ε.Ε. οφειλές χρονικής περιόδου έως 31/12/2014 και για τον Ο.Γ.Α. οφειλές χρονικής περιόδου έως 30/06/2014.
• Οι καθυστερούμενες έως την ανωτέρω ημερομηνία οφειλές, που τελούν σε αναστολή είσπραξης.
• Οφειλές μέχρι την ως άνω χρονική περίοδο που είναι ενταγμένες σε υφιστάμενα προγράμματα ρύθμισης. Στις περιπτώσεις αυτές για τον υπολογισμό του αριθμού των δόσεων της ρύθμισης του Ν. 4321/2015 συνυπολογίζεται το πλήθος των δόσεων που έχει ήδη καταβληθεί στην προϋφιστάμενη ρύθμιση.
• Οφειλές που αφορούν επιστροφές παροχών και ενοίκια ακινήτων, συνολικού ύψους έως 500.000 €.

Αυτοδίκαια:

Το υπόλοιπο της οφειλής, εφόσον αυτό υπερβαίνει τις 15.000 €, των οφειλετών που είναι ενταγμένοι στον προσωρινό διακανονισμό του άρθρου 48 του Ν.3943/2011 .
Οι οφειλέτες αυτοί, εντάσσονται στη ρύθμιση του παρόντος νόμου αυτοδίκαια για 100 δόσεις, έχουν όμως τη δυνατότητα υπαγωγής σε μικρότερο αριθμό δόσεων μετά από αίτησή τους που υποβάλλεται μέχρι την 30/04/2015.

1.2 Οφειλές που δεν εντάσσονται στην παρούσα ρύθμιση
Στην παρούσα ρύθμιση δεν εντάσσονται οφειλές από:

• Προαιρετική ασφάλιση
• Έκπτωτους προμηθευτές
• Φαρμακοποιούς
• Αχρεωστήτως καταβληθείσα μισθοδοσία
• Υπεξαίρεση

1.3 Προϋποθέσεις υπαγωγής:

• Υποβολή αίτησης μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Απριλίου έτους 2015.
• Καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 01.03.2015 και εφεξής (για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καταβολή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών μισθολογικών περιόδων από 01/02/2015 και εφεξής).

2. ΑΡΜΟΔΙΟ ΟΡΓΑΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ
Αρμόδιο όργανο για την έκδοση απόφασης ρύθμισης με τις διατάξεις του παρόντος νόμου για τους οφειλέτες του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ και τους οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στο Μητρώο Οφειλετών του Κ.Ε.Α.Ο. είναι οι Διευθυντές των οικείων Περιφερειακών ή Τοπικών Υποκαταστημάτων Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. ή ο Διευθυντής του Περιφερειακού ΚΕ.Α.Ο. που ανήκει ο οφειλέτης.

3. ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ
3.1.
Το σύνολο της οφειλής (κύρια οφειλή και προσαυξήσεις), κεφαλαιοποιείται τον προηγούμενο μήνα από αυτόν της ρύθμισης και δύναται να εξοφληθεί μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις. Στους οφειλέτες που εντάσσονται στην παρούσα ρύθμιση χορηγούνται εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων και προσθέτων τελών, εξαιρουμένων των αυτοτελώς προστίμων (ΠΕΠ, ΠΕΑΠ, ΠΕΠΑΕ), ως ακολούθως:

• Εφάπαξ καταβολή - ποσοστό έκπτωσης 100%.
• Ρύθμιση έως τριάντα-έξι (36) μηνιαίες δόσεις - έκπτωση 80%.
• Ρύθμιση από τριάντα-εφτά (37) έως πενήντα (50) μηνιαίες δόσεις - έκπτωση 70%.
• Ρύθμιση από πενήντα-μία (51) έως εβδομήντα-δύο (72) μηνιαίες δόσεις-έκπτωση 60%
• Ρύθμιση από εβδομήντα-τρεις (73) έως εκατό (100) μηνιαίες δόσεις-έκπτωσης 50%.

Σε κάθε περίπτωση το ποσό της μηνιαίας δόσης για τις ρυθμιζόμενες ασφαλιστικές οφειλές, δεν μπορεί να είναι μικρότερο των πενήντα (50) €.
Από το μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση η κύρια οφειλή, όταν αυτή υπερβαίνει τα 5.000 €, βαρύνεται με μηνιαίο επιτόκιο 0,25% (ετήσιο 3%). Για ύψος οφειλής έως 5.000 € δεν επιβάλλεται καμία προσαύξηση.

3.2. Στην παράγραφο 8 του παρόντος νόμου προβλέπονται ευνοϊκότερες διατάξεις ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών προς το Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. για Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Ε. μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο του Δημοσίου, τους Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού, καθώς και για τα Ν.Π.Ι.Δ. και τους Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού που επιδιώκουν κοινωφελείς και άλλους δημόσιους σκοπούς, περιλαμβάνονται στο Επικαιροποιημένο Μητρώο Υπηρεσιών και Φορέων της Ελληνικής Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και υπάγονται στις ειδικές διατάξεις του Ν. 1892/90, όπως ισχύει.
Η ίδια δυνατότητα παρέχεται επιπλέον σε:

• Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ) του Ν. 4015/2011, όπως ισχύει,
• Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ) κάθε βαθμού και Σ.Ε. του Ν.2810/2000, όπως ίσχυσε πριν την τροποποίησή του, που βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης,
• Συνεταιριστικές Εταιρείες του αρθ.32 του Ν.2810/2000 οι οποίες δεν έχουν μετατραπεί σε Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ),
• ΚΕΣΕ, οι οποίες διατηρούνται με το άρθρο 50 του Ν.4315/2014 .

Πιο συγκεκριμένα, οι οφειλές των εν λόγω νομικών προσώπων που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες 2/3/2015 (αφορούν εισφορές περιόδου μέχρι και τον Ιανουάριο έτους 2015), κεφαλαιοποιούνται έως 31/12/2014 και ρυθμίζονται, κατόπιν αιτήσεως, έως 150 ισόποσες, μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 50% επί των προσαυξήσεων και πρόσθετων τελών.
Προϋπόθεση για την υπαγωγή στην ανωτέρω ρύθμιση είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών από 01/03/2015.

3.3 Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης επιτρέπεται η καθυστέρηση, κατά ένα μήνα, καταβολής μίας δόσης ανά δωδεκάμηνο προγράμματος ρύθμισης.

4. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ
Οφειλέτες του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. και οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στο Μητρώο Οφειλετών του Κ.Ε.Α.Ο., υποβάλλουν αίτηση για υπαγωγή στην παρούσα ρύθμιση απευθείας στην υπηρεσία Κ.Ε.Α.Ο ή στην ταμειακή υπηρεσία του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ.. που ανήκει ο οφειλέτης (συν/νο υπόδειγμα), χωρίς να απαιτείται προσκόμιση υπηρεσιακού σημειώματος από το φορέα.
Για το σύνολο των οφειλών του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. μετά την καταχώριση της αίτησης εκδίδεται άμεσα η απόφαση ρύθμισης με βάση τις οφειλές που, κατά την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης εμφανίζονται ως ληξιπρόθεσμες στη βάση δεδομένων του Ο.Π.Σ.-Ι.ΚΑ. βάσει των Ελέγχων Δηλωθέντων Καταβληθέντων (ΕΔΚ). Αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης το Τμήμα Εσόδων του αρμόδιου υποκαταστήματος του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. υποχρεούται να προβεί σε έλεγχο. Αν από τον έλεγχο προκύψει οφειλή αναγόμενη σε χρονική περίοδο της ρύθμισης, είναι δυνατή είτε η εφάπαξ εξόφλησή της είτε η ένταξή της στη ρύθμιση με ανακαθορισμό του ποσού των δόσεων.
Η αίτηση καταχωρείται στο μηχανογραφικό σύστημα, με τύπο ρύθμισης 83 και αποδίδεται αυτόματα αριθμός πρωτοκόλλου . Με την αποθήκευση της αίτησης και τη δημιουργία της σχετικής απόφασης ρύθμισης, ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλλει την α΄ δόση στην υπηρεσία που εξέδωσε την απόφαση προκειμένου η ρύθμιση να καταστεί ενεργή και να του χορηγηθεί η σχετική απόφαση.
Για την υπαγωγή σε ρύθμιση των οφειλετών από επιστροφές παροχών και ενοίκια ακινήτων, συνολικού ύψους έως 500.000 €, θα επιλέγεται ο τύπος ρύθμισης 84 ενώ για τα πρόσωπα της παραγράφου 8 του παρόντος νόμου, θα πρέπει να επιλέγεται ο τύπος ρύθμισης 85
Δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για υπαγωγή στη ρύθμιση του παρόντος άρθρου υφίσταται άπαξ μέχρι και την 30η Απριλίου 2015.
Καταληκτική ημερομηνία καταβολής των δόσεων της συγκεκριμένης ρύθμισης αποτελεί η τελευταία εργάσιμη κάθε μήνα.
Επισήμανση σχετικά με τη μετάπτωση από υφιστάμενες ρυθμίσεις στην παρούσα:

Στις περιπτώσεις όπου ο οφειλέτης με ενεργή προηγούμενη ρύθμιση, αιτείται την υπαγωγή του στην παρούσα, τα αρμόδια όργανα οφείλουν να ελέγχουν το πλήθος των δόσεων που έχουν ήδη καταβληθεί στην προηγούμενη ρύθμιση που ήταν σε ισχύ. Από τον ανώτατο αριθμό δόσεων της νέας ρύθμισης (100 δόσεις) θα αφαιρείται ο αριθμός των δόσεων που έχουν καταβληθεί στην προηγούμενη ενεργή ρύθμιση. Ο αριθμός αυτός θα είναι ο ανώτατος αριθμός δόσεων που μπορεί να επιλέξει οφειλέτης στην παρούσα ρύθμιση.
Η ρύθμιση θα υλοποιείται με καταχώριση του αριθμού δόσεων στο ΟΠΣ-ΙΚΑ από το χρήστη - υπάλληλο.

Παράδειγμα: Οφειλέτης με ενεργή ρύθμιση της Νέας Αρχής που έχει καταβάλλει μέχρι σήμερα 18 δόσεις μπορεί να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση με αριθμό δόσεων από 1 έως 82 δόσεις.

Εφιστούμε την προσοχή σας για ανάλογη εφαρμογή και κατά τον υπολογισμό της ρύθμισης, ώστε να εξασφαλίζεται η ορθή ενημέρωση του οφειλέτη για το ύψος και τον αριθμό των δόσεων που δικαιούται.
Ειδικές περιπτώσεις:

Οφειλέτες - ελεύθεροι επαγγελματίες με μηδενικό εισόδημα
Οφειλέτες του Ο.Α.Ε.Ε. που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα και οφειλέτες - ασφαλισμένοι του Ε.Τ.Α.Α. που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, με αποδεδειγμένα μηδενικό εισόδημα κατά το έτος χρήσης 2014, υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στην παρούσα ρύθμιση μετά την πάροδο του 12μηνου αναστολής αναγκαστικών μέτρων και οπωσδήποτε μέχρι 31/03/2016.
Οι ρυθμίσεις της παρούσας δεν έχουν εφαρμογή για οφειλές ατομικών επιχειρήσεων προς το Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. από απασχόληση προσωπικού.
Οφειλέτες που τηρούν τον προσωρινό διακανονισμό

Όπως προαναφέρθηκε, οι οφειλέτες με υπολειπόμενο ποσό οφειλής άνω των 15.000 €, που έχουν υπαχθεί και τηρούν τους όρους του προσωρινού διακανονισμού του άρθρου 48 του Ν.3943/2011, θα ενταχθούν αυτοδίκαια στις 100 δόσεις της παρούσης ρύθμισης. Εκτός αν με αίτησή τους που μπορεί να υποβληθεί μέχρι 30.4.2015 ζητήσουν την υπαγωγή τους σε μικρότερο αριθμό δόσεων.
Κατά την προσέλευση των οφειλετών στις υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την καταβολή της τρέχουσας δόσης χορηγείται Ενημερωτικό Φυλλάδιο, προκειμένου να ενημερωθούν για τις διατάξεις του παρόντος νόμου.
Οι εν λόγω ρυθμίσεις του προσωρινού διακανονισμού θα εμφανιστούν «Ανενεργές» από 1/4/2015. Ήδη στις υπηρεσίες σας έχει αποσταλεί μέσω e-mail λίστα με τους Α.Μ.Ο. αρμοδιότητάς σας που υπάγονται αυτοδίκαια στη νέα ρύθμιση, οπότε τα αρμόδια όργανα οφείλουν να προβούν από την παραπάνω ημερομηνία στις ακόλουθες ενέργειες:

• Καταχώρηση αίτησης ρύθμισης στο σύστημα για υπαγωγή στην παρούσα για κάθε Α.Μ.Ο. αρμοδιότητάς τους
• Δημιουργία της σχετικής Απόφασης Ρύθμισης, την οποία θα επιδώσουν στον οφειλέτη όταν αυτός προσέλθει και καταβάλει την πρώτη δόση της νέας ρύθμισης (έως 30/4/2014).

Εκπτώσεις που δικαιούται ο οφειλέτης και υπολογίστηκαν βάσει των καταβολών του και σύμφωνα με τις διατάξεις του προσωρινού διακανονισμού που διατηρούσε, θα μεταφερθούν στη νέα ρύθμιση σε επόμενο χρόνο, με κεντρική ροή.
5. ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΣΗ ΡΥΘΜΙΣΗΣ
Στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, να εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών, τυγχάνει απαλλαγής επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται με την εξόφληση.
6. ΑΠΩΛΕΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗΣ
Η ρύθμιση απόλλυται σε περίπτωση:

α. καθυστέρησης πέραν της μίας δόσης ρύθμισης, για ένα μήνα, ανά δωδεκάμηνο προγράμματος ρύθμισης
β. μη καταβολής τρεχουσών εισφορών

Η απώλεια της ρύθμισης έχει ως συνέπειες:

• την απώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης,
• την κατάσταση ως απαιτητού του συνόλου του υπολοίπου της οφειλής και των προηγούμενων προσαυξήσεων και τόκων,
• την επιδίωξη της είσπραξής της με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα.

Επισημαίνεται ότι οι οφειλέτες που θα απολέσουν το δικαίωμα συνέχισης της ρύθμισης, δύνανται να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις της υποπαραγράφου ΙΑ. 1 της παραγράφου ΙΑ του Ν. 4152/2013.
7. ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ
I.
Για τους οφειλέτες που εντάσσονται σε ρύθμιση σύμφωνα με τον παρόντα νόμο, τηρούν τους όρους αυτού και καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές:

• Αναστέλλεται η ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων κατά τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του αρθρ. 1 του α.ν.86/1967 (Α 136), όπως ισχύει
• Αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε ή, εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της, διακόπτεται.
• Αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων εφόσον έχει καταβληθεί η πρώτη δόση.
• Αναστέλλεται ο χρόνος παραγραφής των οφειλών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις της παρ.8 του άρθρου 2 του Ν.2556/1997 (Α΄270).

Σε περίπτωση που ο οφειλέτης απολέσει το ευεργέτημα της ρύθμισης, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.
II. Για οφειλέτες - φυσικά πρόσωπα που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα και οφειλέτες - ασφαλισμένους του Ε.Τ.Α.Α, που αποδεδειγμένα κατά το έτος χρήσης 2014 έχουν μηδενικό εισόδημα, αναστέλλεται μετά από αίτησή τους, το σύνολο των εισπρακτικών μέτρων και διώξεων για περίοδο δώδεκα (12) μηνών.
Για την απόδειξη του μηδενικού εισοδήματος θα υποβάλλεται συνημμένα με την αίτηση αναστολής μέτρων, αντίγραφο της Φορολογικής Δήλωσης ή Εκκαθαριστικό Σημείωμα για το οικονομικό έτος 2015, ή ελλείψει αυτών Υπεύθυνη Δήλωση του αρθ. 8 του Ν. 1599/86. Οφειλέτες που θα υποβάλλουν Υπεύθυνη Δήλωση, υποχρεούνται να προσκομίσουν αντίγραφο Εκκαθαριστικού Σημειώματος μετά την ολοκλήρωση υποβολής της φορολογικής δήλωσης στη Γ.Γ.Π.Σ..
Επιδόματα ανεργίας και προνοιακές παροχές δεν συμπεριλαμβάνονται στα εισοδήματα που λαμβάνονται υπόψη.
Μετά την πάροδο των δώδεκα μηνών, ο οφειλέτης υπάγεται σε ρύθμιση σύμφωνα με τις κοινοποιούμενες διατάξεις, μετά από αίτηση που υποβάλλεται μέχρι 31/03/2016. III. Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης και εφόσον πληρούνται οι όροι της και καταβάλλονται οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές ο αρμόδιος Φ.ΚΑ. χορηγεί στους υπόχρεους μηναίο πιστοποιητικό οφειλών, στο οποίο πιστοποιείται και το υπολειπόμενο ποσό οφειλής και το οποίο επέχει θέση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας.
Για τις επιχειρήσεις του εδαφίου ε΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 8 του Α.Ν. 1846/51 , όπως ισχύει, που θα υπαχθούν σε καθεστώς ρύθμισης με τις διατάξεις της παρούσας και είναι συνεπείς με τους όρους αυτής, θα χορηγείται πιστοποιητικό οφειλής, για την είσπραξη λογαριασμών δημοσίου έργου, χωρίς παρακράτηση, εφόσον το έργο για το οποίο χορηγείται το πιστοποιητικό δεν οφείλει τρέχουσες ή ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σε περίπτωση ύπαρξης οφειλής του έργου θα χορηγείται πιστοποιητικό οφειλής με παρακράτηση, τη συνολική οφειλή του έργου.
8. ΑΠΟΔΙΔΟΜΕΝΑ ΠΟΣΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ ΕΙΣ ΧΕΙΡΑΣ ΤΡΙΤΟΥ
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.9 του αρθ.63 του Ν.3996/2011 (ΦΕΚ 170/τ. Α΄), όπως αντικαθίστανται με το αρθ. 10 του παρόντος νόμου, τα εντός του μήνα της ρύθμισης, αποδιδόμενα ποσά από κατασχέσεις εις χείρας τρίτων που είχαν επιβληθεί πριν την υπαγωγή στη ρύθμιση, λαμβάνονται υπόψη για την υπαγωγή στη ρύθμιση και για την κάλυψη τρεχουσών δόσεων ρύθμισης, η δε κατάσχεση αίρεται μετά την υπαγωγή σε ρύθμιση και την υποβολή σχετικού αιτήματος.
9. ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ - ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
1.
Ανακαθορισμός ποσού ρύθμισης: Αν από τον έλεγχο προκύψει οφειλή αναγόμενη σε χρονική περίοδο της ρύθμισης, είναι δυνατή είτε η εφάπαξ εξόφλησή της είτε η ένταξή της στη ρύθμιση με ανακαθορισμό του ποσού των δόσεων.
2. Έλεγχος οφειλών από οικοδομοτεχνικά έργα: Ελλείψει του σχετικού υπηρεσιακού σημειώματος, για υπαγωγή σε ρύθμιση οφειλέτη του Ι.Κ.Α. -Ε.Τ.Α.Μ. θα αναζητούνται μέσω του Α.Φ.Μ. τυχόν οικοδομοτεχνικά έργα που πρέπει να ρυθμιστούν ταυτόχρονα (οφειλές κοινής επιχείρησης και οφειλές από οικοδομικά ή /και τεχνικά έργα, δημόσια ή ιδιωτικά, που εκτελεί το ίδιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο). Επισημαίνεται ότι το ελάχιστο ποσό δόσης των 50€, απαιτείται ανά απόφαση ρύθμισης και δεν επιμερίζεται στο σύνολο των ρυθμιζόμενων οφειλών που προκύπτουν από τους διαφορετικούς Α.Μ.Ο.
3. Εκπτώσεις: Οι εκπτώσεις στις προσαυξήσεις και στα πρόσθετα τέλη χορηγούνται μόνο στις περιπτώσεις ύπαρξης καταλογιστικών πράξεων για τις οποίες δεν προβλέπεται η παρεχόμενη εκ του νόμου έκπτωση (Π.Ε.Ε., απόφαση καταλογισμού παροχών, συντάξεων, κλπ).
4. Συμψηφισμός: Ο συμψηφισμός που προβλέπεται στο άρθρο 1 του Ν.4254/2014 (Α΄ 85), όπως τροποποιήθηκε με το αρθ. 16 του Ν.4305/14 και αφορά χρηματικές απαιτήσεις του οφειλέτη έναντι Δημοσίου που προέρχονται από επιστροφές Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και Φόρου Εισοδήματος με οφειλές στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, χωρεί και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στην παρούσα ρύθμιση, μέχρι του ποσού που αντιστοιχεί έως το 1/7 των εναπομεινασών δόσεων. Στην περίπτωση εφαρμογής των διαδικασιών συμψηφισμού εξοφλούνται κατά προτεραιότητα οι τελευταίες δόσεις.
5. Οφειλές σε περισσότερους ΦΚΑ: Σε περίπτωση ύπαρξης οφειλών σε περισσότερους του ενός ασφαλιστικούς οργανισμούς, η εξόφληση ή η ρύθμιση γίνεται ανά ασφαλιστικό οργανισμό. Ως εκ τούτου, ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει το σύνολο των οφειλών του προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, ή να επιλέξει να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει την οφειλή του προς έναν εξ αυτών, αφήνοντας σε εκκρεμότητα τις οφειλές προς τους λοιπούς. (ΦΕΚ 2699/Τ.Β΄/2013)

Σχετικά άρθρα
Πολιτική Cookies στην ΕΕ.. Το cookie είναι ένα μικρό τμήμα κειμένου που αποστέλλεται στο πρόγραμμα περιήγησης από έναν ιστότοπο που επισκέπτεστε. Διευκολύνει τον ιστότοπο να απομνημονεύει πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψή σας, όπως την προτιμώμενη γλώσσα σας και άλλες ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει την επόμενή σας επίσκεψη και να κάνει τον ιστότοπο πιο χρήσιμο για εσάς. Τα cookie παίζουν σημαντικό ρόλο. Χωρίς αυτά, η χρήση του ιστού θα ήταν μια πολύ πιο περίπλοκη εμπειρία. Χρησιμοποιούμε τα cookie για πολλούς λόγους. Τα χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, για την απομνημόνευση των προτιμήσεών σας όσον αφορά στην ασφαλή αναζήτηση, για να υπολογίσουμε τον αριθμό των επισκεπτών σε μια σελίδα ή για να σας διευκολύνουμε να εγγραφείτε στις υπηρεσίες μας και για να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας. Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση των cookies μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://ec.europa.eu/ipg/basics/legal/cookies/index_en.htm