Εκτύπωση

ΙΚΑ 07/10/2008
Ε99/14

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 99

 

Θέμα: Υποχρεωτική η αυτεπάγγελτη αναζήτηση πιστοποιητικού σπουδών τέκνων ως απαραίτητο δικαιολογητικό για την απονομή σύνταξης από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

 

Σας κοινοποιούμε την με αριθμ. ΔΙΑΔΠ/Α/21955/11-8-2008 (ΦΕΚ 1689/Β΄/21-8-2008) Κοινή Απόφαση του Υφυπουργού Εσωτερικών και των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, για την έκδοση της οποίας μας ενημέρωσε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, του Υπουργείου Εσωτερικών,
με το έγγραφό της, ΔΙΑΔΠ/Α/24227/9-9-2008, σχετικά με την υποχρεωτική αυτεπάγγελτη αναζήτηση του πιστοποιητικού σπουδών τέκνων, για τη διαδικασία απονομής σύνταξης από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και παρακαλούμε για ενημέρωσή σας και εφαρμογή.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση ισχύει από 21 Νοεμβρίου 2008 ημερομηνία κατά την οποία το πιστοποιητικό σπουδών τέκνων εντάσσεται στην υποχρεωτική αυτεπάγγελτη διαδικασία αναζήτησης πιστοποιητικών όταν αυτό είναι απαραίτητο ως δικαιολογητικό για τη χορήγηση σύνταξης από τις Μονάδες μας, χωρίς να χρειάζεται πλέον να το προσκομίσουν οι πολίτες.
Η διαδικασία αυτεπάγγελτης αναζήτησης του πιστοποιητικού σπουδών έχει ως εξής:

α) Προσδιορίζεται με σαφήνεια από την αιτούσα υπηρεσία ότι η έκδοση του εν λόγω πιστοποιητικού απαιτείται για τη χορήγηση σύνταξης του γονέα.
β) Παρέχονται από την υπηρεσία που αναζητά το πιστοποιητικό επαρκή ταυτοποιητικά στοιχεία των προσώπων για τα οποία ζητείται το πιστοποιητικό, σύμφωνα με το σχετικό σημείωμα, (έγγραφο υποχρεωτικής αυτεπάγγελτης αναζήτησης πιστοποιητικού τέκνων), το οποίο είναι αναπόσπαστο μέρος της εν λόγω Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
γ) Η αιτούσα υπηρεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ οφείλει εντός 24 ωρών από την παραλαβή του αιτήματος του πολίτη, να αποστείλει το σχετικό σημείωμα στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, για να παραλάβει το πιστοποιητικό σπουδών. Στο σημείωμα αυτό εκτός των άλλων στοιχείων πρέπει να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του υπαλλήλου, που το αναζητά καθώς και τη διαδικασία για την οποία αναζητείται το δικαιολογητικό σπουδών.
Η αποστολή του σημειώματος γίνεται με FAX και εάν υπάρχουν περισσότερα του ενός αιτήματα μπορούν να ομαδοποιηθούν στο ίδιο σημείωμα.
δ) Εντός 48 ωρών από τη λήψη του συγκεκριμένου σημειώματος, η αρμόδια υπηρεσία για την έκδοση του πιστοποιητικού, οφείλει να αποστείλει με τηλεομοιοτυπία (FAX) το ζητούμενο πιστοποιητικό στην υπηρεσία, η οποία το έχει αναζητήσει.
ε) Το πιστοποιητικό το οποίο αποστέλλεται στην υπηρεσία που το έχει αναζητήσει επικυρώνεται από αυτή, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Ν.3230/2004. Στις περιπτώσεις όπου η υποβολή του απαιτείται σε πρωτότυπο, η αποστολή του πιστοποιητικού, από την αρμόδια υπηρεσία που το εκδίδει γίνεται ταχυδρομικά.
Επίσης οι αρμόδιες υπηρεσίες μας οφείλουν να τροποποιήσουν τα σχετικά έντυπα για την απονομή σύνταξης καθώς και τα ενημερωτικά και πληροφοριακά έντυπα γιατί πλέον το εν λόγω πιστοποιητικό δε χρειάζεται να προσκομίζεται από τους πολίτες.
Τέλος, όσον αφορά τα απαραίτητα για την επικοινωνία στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων από τις οποίες θα αναζητείται το πιστοποιητικό αυτό, θα σας γνωστοποιηθούν με νεώτερο έγγραφό μας, αφού συγκεντρωθούν από το Υπουργείο και καταχωρηθούν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από την οποία θα πρέπει να τα αντλήσετε.

Γονική Κατηγορία: Ασφαλιστικά
Κατηγορία: ΙΚΑ: Εγκύκλιοι - Διαταγές
Εμφανίσεις: 966