Εκτύπωση

ΙΚΑ 11/08/2008
Τ00/470/23
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 76

 

Θέμα: Ένταξη από 1/8/08 στον κλάδο Σύνταξης του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. του Ταμείου Σύνταξης Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Τ.Σ.Π. – Ε.Τ.Ε.), του Ταμείου Σύνταξης Προσωπικού της Τραπέζης της Ελλάδος (Τ.Σ.Π.-Τ.Ε.) και των κλάδων Σύνταξης του Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Ασφαλιστικής Εταιρείας «Η ΕΘΝΙΚΗ» (Τ.Α.Π.Α.Ε. – Ε.) και του Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού της Ε.Τ.Β.Α. (Τ.Α.Π.-Ε.Τ.Β.Α.). Αντιμετώπιση Θεμάτων Ασφάλισης - Εσόδων και Υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.).

 

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις των άρθρων 1, 2 και 5 παρ.1 Γ) του Ν. 3655/08 (Φ.Ε.Κ. 58/3-4-08 τ. Α΄): «Διοικητική και οργανωτική μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις» και σας παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες για την αντιμετώπιση των θεμάτων Ασφάλισης - Εσόδων που ανακύπτουν από την εφαρμογή τους:

 

Α. ΓΕΝΙΚΑ

Σύμφωνα με τις κοινοποιούμενες διατάξεις, τα Ταμεία και οι κλάδοι Σύνταξης που αναφέρονται ανωτέρω στο θέμα, εντάσσονται από 1/8/08 στον κλάδο Σύνταξης του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ.

Οι ασφαλισμένοι των ανωτέρω Ταμείων και κλάδων Σύνταξης υπάγονται στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. αλλά εξακολουθούν να διέπονται ως προς τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και τον τρόπο υπολογισμού της Σύνταξης από τις διατάξεις της νομοθεσίας των εντασσομένων Ταμείων και κλάδων, όπως ισχύουν με τις γενικές διατάξεις νόμων και του Ν. 3655/08.

Από την ημερομηνία της ένταξης (1.8.08) των ανωτέρω Ταμείων και κλάδων, όσοι προσλαμβάνονται σε εταιρείες και πιστωτικά ιδρύματα, το προσωπικό των οποίων ασφαλίζονταν στα τ. Ταμεία και τους κλάδους αυτών, υπάγονται πλέον υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. και διέπονται από την νομοθεσία του.

Σύμφωνα με τις ίδιες διατάξεις, τα ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη για τους μέχρι την ημερομηνία ένταξης ασφαλισμένους των ως άνω Ταμείων και κλάδων μειώνονται ισόποσα και σταδιακά, κάθε τρία (3) χρόνια και μέσα σε μια δεκαετία, αρχής γενομένης από 1.1.2013, μέχρι να εξισωθούν πλήρως με τα ισχύοντα στο Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. (6,67% ασφαλισμένου - 13,33% εργοδότη - σύνολο 20%).

Ειδικά για τον εντασσόμενο κλάδο Σύνταξης του Τ.Α.Π.Α.Ε. «Η ΕΘΝΙΚΗ», προβλέπεται η μείωση των εισφορών ασφαλισμένου αμέσως από την ημερομηνία αυτή και καθορίζεται σε ποσοστό 6,67% του δε εργοδότη η μείωση επέρχεται σταδιακά σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη είναι πλέον πόροι του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.ΑΜ., όπως και τα έσοδα από κοινωνικούς πόρους, οι πρόσοδοι περιουσίας, η απόδοση των κεφαλαίων και των αποθεματικών, καθώς και κάθε άλλο έσοδο των τ. Ταμείων και κλάδων που εντάσσονται στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.

Εκκρεμείς δίκες που αφορούν διαφορές ή υποθέσεις των εντασσόμενων φορέων και κλάδων, συνεχίζονται από το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. χωρίς να επέρχεται διακοπή δίκης. Δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται ισχύουν έναντι του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.

Εξάλλου με τις διατάξεις της παρ.1 Γ) του άρθρου 5 του ίδιου νόμου, συνιστάται στη Διοικητική Περιφέρεια Αττικής μεταξύ άλλων, «Υποκατάστημα ασφαλισμένων των εντασσόμενων Ταμείων και κλάδων, Τ.Σ.Π. - Α.Τ.Ε., Τ.Σ.Π.-Ε.Τ.Ε., Τ.Σ.Π.-Τ.Ε., Τ.Α.Π.-Ε.Τ.Β.Α. και Τ.Α.Π.Α.Ε. - ΕΘΝΙΚΗ» επιπέδου Τοπικού Υποκαταστήματος, υπαγόμενο στο Περιφερειακό Υποκατάστημα Αθήνας του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ., με αρμοδιότητα την αντιμετώπιση των θεμάτων συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων των εντασσόμενων στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. φορέων και κλάδων.

Στην διάρθρωση του Υποκαταστήματος αυτού περιλαμβάνεται και «Τμήμα Ανακεφαλαίωσης και Αναγνώρισης Χρόνου Ασφάλισης» με τις αρμοδιότητες που αναφέρονται στην παρ.1 Α) του ίδιου άρθρου.

Η τοπική αρμοδιότητα του Υποκαταστήματος εκτείνεται σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια.

Β. ΠΡΟΣΩΠΑ ΥΠΑΓΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΔΩΝ

1. Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Τ.Σ.Π. - Ε.Τ.Ε.)

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του καταστατικού του Ταμείου αυτού στην ασφάλισή του υπήγοντο υποχρεωτικά:

α) Όλοι οι ανήκοντες στο υπαλληλικό (κύριο και βοηθητικό) και υπηρετικό προσωπικό της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

β) Οι Διοικητές και οι Υποδιοικητές της Τράπεζας.

γ) Οι δικηγόροι και νομικοί σύμβουλοί της.

2. Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού της Τραπέζης της Ελλάδος (Τ.Σ.Π. - Τ.Ε.)

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του καταστατικού του Ταμείου αυτού στην ασφάλισή του υπήγοντο υποχρεωτικά:

α) Το κύριο και βοηθητικό προσωπικό της Τράπεζας της Ελλάδος από τον διορισμό τους.

β)Οι Διοικητές και οι Υποδιοικητές της Τράπεζας και τα μέλη του Συμβουλίου της Νομισματικής Πολιτικής που δεν είναι μέλη της Διοίκησης της Τράπεζας, εφόσον δεν είναι ασφαλισμένοι ή συνταξιούχοι οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης κατά την διάρκεια της θητείας τους.

γ) Οι έμμισθοι δικηγόροι ή Νομικοί Σύμβουλοι.

δ) Ο δικαστικός σύμβουλος.

ε) Οι καθαρίστριες και οι ιατροί της Τράπεζας εφόσον παρέχουν υπηρεσίες τακτικώς και επί τρεισήμισι (3½) ώρες τουλάχιστον ημερησίως, αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό.

3. Κλάδος Σύνταξης του Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Ε.Τ.Β.Α. (Τ.Α.Π. - Ε.Τ.Β.Α.)

Σύμφωνα με το άρθρο 13 του καταστατικού του ανωτέρω Ταμείου, στην ασφάλιση του κλάδου Σύνταξης αυτού υπήγοντο υποχρεωτικά:

Το προσωπικό της Εθνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Β.Α.), η οποία ανήκει σήμερα στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, κύριο και βοηθητικό οποιουδήποτε κλάδου και βαθμού ( εξαιρουμένων των καθαριστριών) εφόσον παρείχε υπηρεσία προς αυτήν επί μηνιαίο μισθό και κατά πλήρη απασχόληση.

4.Κλάδος Σύνταξης του Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Ασφαλιστικής Εταιρείας «Η ΕΘΝΙΚΗ» (Τ.Α.Π.Α.Ε. - Ε.)

Στην ασφάλιση του κλάδου Σύνταξης του ανωτέρω Ταμείου υπήγοντο σύμφωνα με το άρθρο 3 του καταστατικού του υποχρεωτικά και αυτοδίκαια:

α) Τα πρόσωπα ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και ιθαγένειας που παρείχαν κατά κύρια απασχόληση εξαρτημένη εργασία με μηνιαία αντιμισθία στην ασφαλιστική εταιρεία «Η ΕΘΝΙΚΗ».

β) Οι έμμισθοι δικηγόροι της εταιρείας.

γ) Οι έμμισθοι δικηγόροι του Ταμείου.

Δεν υπήγοντο στην ασφάλιση του κλάδου ως συνεργαζόμενοι με την εταιρεία πράκτορες, μεσίτες ασφαλειών, πραγματογνώμονες, νομικοί, ιατρικοί, τεχνικοί και λοιποί σύμβουλοί της.

Γ. ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΝ ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΔΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ ΜΕΧΡΙ 31/7/08.

Βάση υπολογισμού των εισφορών για την ασφάλιση των υπαγόμενων προσώπων στο Τ.Σ.Π. - Ε.Τ.Ε., στο Τ.Σ.Π. - Τ.Ε. και στον κλάδο Σύνταξης του Τ.Α.Π. - Ε.Τ.Β.Α. ήταν, σύμφωνα με τα άρθρα 5 και 14 αντίστοιχα των οικείων καταστατικών, οι πάσης φύσεως αποδοχές τους, τακτικές ή έκτακτες, οι οποίες αφορούν τον βασικό μισθό, τις προσαυξήσεις παραμονής το βαθμό, τα επιδόματα πολυετούς υπηρεσίας, γάμου και τέκνων, θέσεως, τεχνικού και κάθε άλλο επίδομα, τα έξοδα παράστασης, την αμοιβή υπερωριακής εργασίας, τα επιδόματα εορτών και αδείας και κάθε άλλη παροχή.

Για τους υπαγόμενους στην ασφάλιση του Τ.Α.Π.Α.Ε. - Ε. («Η ΕΘΝΙΚΗ») βάση υπολογισμού των εισφορών ήταν, σύμφωνα με το άρθρο 23 του καταστατικού του Ταμείου, οι πάσης φύσεως αποδοχές τους.

Τα ανωτέρω εφαρμόζονται τόσο για τους υπαχθέντες στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα - πλήν Ο.Γ.Α.- μέχρι 31/12/92 («παλαιοί» ασφαλισμένοι) όσο και τους υπαχθέντες για πρώτη φορά στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα μετά την 1.1.93 («νέοι» ασφαλισμένοι), χωρίς τους περιορισμούς της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. και του ανώτατου ορίου ασφαλιστέων αποδοχών αντίστοιχα.

Δ. ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΜΕΧΡΙ 31.7.08

Τα ποσοστά ασφάλισης βάσει των οποίων υπολογίζονταν οι καταβλητέες εισφορές υπέρ των εντασσόμενων Ταμείων και κλάδων έχουν ως ακολούθως:

1. Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Τ.Σ.Π. - Ε.Τ.Ε.)

«ΠΑΛΑΙΟΙ» ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ

• Εισφορά ασφαλισμένου :

11 %

• Εισφορά εργοδότη :

26,50 %

ΣΥΝΟΛΟ :

37,50 %

«ΝΕΟΙ» ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ

• Εισφορά ασφαλισμένου :

6,67 %

• Εισφορά εργοδότη :

13,33 %

ΣΥΝΟΛΟ :

20 %

2. Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού της Τραπέζης της Ελλάδος (Τ.Σ.Π. - Τ.Ε.)

«ΠΑΛΑΙΟΙ» ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ

• Εισφορά ασφαλισμένου :

11%

• Εισφορά εργοδότη :

26%

ΣΥΝΟΛΟ :

37%

«ΝΕΟΙ» ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ

• Εισφορά ασφαλισμένου :

6,67 %

• Εισφορά εργοδότη :

13,33 %

ΣΥΝΟΛΟ :

20 %

3. Κλάδος Σύνταξης του Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Ε.Τ.Β.Α. (Τ.Α.Π. - Ε.Τ.Β.Α.)

«ΠΑΛΑΙΟΙ» ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ

• Εισφορά ασφαλισμένου :

13 %

• Εισφορά εργοδότη :

26 %

ΣΥΝΟΛΟ :

39 %

«ΝΕΟΙ» ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ

• Εισφορά ασφαλισμένου :

6,67 %

• Εισφορά εργοδότη :

13,33 %

ΣΥΝΟΛΟ :

20 %

4.Κλάδος Σύνταξης του Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Ασφαλιστικής Εταιρείας «Η ΕΘΝΙΚΗ» ( Τ.Α.Π.Α.Ε. - Ε.)

«ΠΑΛΑΙΟΙ» ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ

• Εισφορά ασφαλισμένου :

7 %

• Εισφορά εργοδότη :

20 %

ΣΥΝΟΛΟ :

27 %

«ΝΕΟΙ» ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ

• Εισφορά ασφαλισμένου :

6,67 %

• Εισφορά εργοδότη :

13,33 %

ΣΥΝΟΛΟ :

20 %

Ε. ΚΩΔΙΚΟΙ ΠΑΚΕΤΩΝ ΚΑΛΥΨΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΑΠΟ 1.8.08 ΚΑΙ ΕΦΕΞΗΣ

Δεδομένου ότι δεν πρόκειται να ανακύψουν θέματα αναδρομικής ασφάλισης, δηλαδή ασφάλισης στους εντασσόμενους κλάδους για περιόδους μέχρι 31.7.08, ενδιαφέρουν μόνο οι Κωδικοί Πακέτου Κάλυψης (Κ.Π.Κ) που θα χρησιμοποιούνται για την απεικόνιση της ασφάλισης τόσο των «παλαιών» όσο και των «νέων» ασφαλισμένων των εντασσόμενων κλάδων Σύνταξης των αναφερόμενων στο θέμα της παρούσας εγκυκλίου τ. Ταμείων, ενόψει του δευτέρου εδαφίου της παρ.1 του άρθρου 2 των κοινοποιούμενων διατάξεων, σύμφωνα με τις οποίες, οι ασφαλισμένοι αυτοί εξακολουθούν να διέπονται ως προς τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης από τις καταστατικές διατάξεις των εντασσόμενων στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ τ. Ταμείων.

Οι Κ.Π.Κ που πρέπει να χρησιμοποιούνται είναι οι εξής:

• Για «παλαιούς» ασφαλισμένους :

017

• Για «νέους» ασφαλισμένους :

οι Κ.Π.Κ. που προβλέπονται από τον ΟΣΥΚ με την χρήση της Ειδικής Περίπτωσης 13.

ΣΤ. ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ - ΒΑΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΙΣΦΟΡΩΝ - ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - Κ.Π.Κ.

Σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της παρ.1 του άρθρου 2 των κοινοποιούμενων διατάξεων, από την ένταξη των Ταμείων και κλάδων του άρθρου 1, δηλαδή από 1/8/08, όσοι προσλαμβάνονται σε εταιρείες και πιστωτικά ιδρύματα των οποίων το προσωπικό ασφαλίζονταν στα τ. Ταμεία και κλάδους Σύνταξης, υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. και διέπονται από την νομοθεσία του .

Συνεπώς η ασφάλιση των εν λόγω προσώπων στο Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. θα χωρεί όπως και για τους λοιπούς ασφαλισμένους κατά τα γνωστά (βάση υπολογισμού εισφορών, ποσοστά ασφάλισης, υπαγωγή στον Κ.Β.Α.Ε. αν η εργασία είναι από τις υπαγόμενες στις διατάξεις του, ασφάλιση στο Ε.Τ.Ε.Α.Μ., Κωδικοί Πακέτων Κάλυψης, κ.λ.π.).

Ζ. ΥΠΟΒΟΛΗ Α.Π.Δ.

1. ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Για την υποβολή της Α.Π.Δ. δημιουργήθηκε νέος Κωδικός Ειδικότητας «933382» : «Προσωπικό Εθνικής Ασφαλιστικής (παλαιοί ασφαλισμένοι)» με Κ.Π.Κ. 018 (συν. ποσοστό ασφαλίστρου 27%, ασφαλισμένου 7 % και εργοδότη 20 %).

1.1 Η υποβολή της Α.Π.Δ. θα γίνει με δύο ξεχωριστές εγγραφές ανά εργαζόμενο για την ίδια μισθολογική περίοδο ως ακολούθως:

α΄ εγγραφή

 

β΄ εγγραφή

 

ΚΑΔ

6601

ΚΑΔ

6601

Κ. Ειδικότητας

933382

Κ. Ειδικότητας

341230

Κ.Π.Κ.

018

Κ.Π.Κ.

135

Τ. Αποδ.

01

Τ. Αποδ.

21

1.2. Για τους «νέους ασφαλισμένους» απασχολούμενους κατά την ημερομηνία της ένταξης (1.8.08) θα καταχωρείται στην ΑΠΔ ο ΚΑΔ 6601 με τις ήδη υπάρχουσες ειδικότητες και την ειδική περίπτωση 22, ώστε να προκύπτει ο αντίστοιχος Κ.Π.Κ.

1.3. Για νεοπροσλαμβανόμενους από 01/08/2008 και μετά θα χρησιμοποιείται ο ΚΑΔ 6601 με τις αντίστοιχες ειδικότητες και Κ.Π.Κ.

2. ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Δημιουργήθηκε νέος Κωδικός Ειδικότητας «933383»: «Προσωπικό Τραπέζης Ελλάδας (παλαιοί ασφαλισμένοι)» με Κ.Π.Κ. 0019 (συν. ποσοστό ασφαλίστρου : 37%, ασφαλισμένου 11% και εργοδότη 26%).

Η απεικόνιση της ασφάλισης στην ΑΠΔ. θα γίνεται με δύο ξεχωριστές εγγραφές για την ίδια μισθολογική περίοδο ανά εργαζόμενο ως εξής:

α΄ εγγραφή

 

β΄ εγγραφή

 

ΚΑΔ

6511

ΚΑΔ

6511

Κ. Ειδικότητας

933383

Κ. Ειδικότητας

341230

Κ.Π.Κ.

019

Κ.Π.Κ.

135

Τ. Αποδ.

01

Τ. Αποδ.

40

3. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Δημιουργήθηκε νέος Κωδικός Ειδικότητας «933384» «Προσωπικό ΕΤΕ (παλαιοί ασφαλισμένοι) κατά τον χρόνο της ένταξης» με Κ.Π.Κ. 020 (συν. ποσοστό ασφαλίστρου 37,5 %, ασφαλισμένου 11% και εργοδότη 26,5 %).

Για τους παλαιούς ασφαλισμένους θα καταχωρούνται στην ΑΠΔ. δύο ξεχωριστές εγγραφές για κάθε μισθολογική περίοδο ανά εργαζόμενο.

Διακρίνουμε δε δύο περιπτώσεις:

Περίπτωση α: παλαιοί ασφαλισμένοι προσληφθέντες μέχρι 31.12.2004:

α΄ εγγραφή

 

β΄ εγγραφή

 

ΚΑΔ

6511

ΚΑΔ

6511

Κωδικός Ειδικότητας

933384

Κωδικός Ειδικότητας

412230

Κ.Π.Κ.

020

Κ.Π.Κ.

135

Τ. Αποδ.

01

Τ. Αποδ.

21

Περίπτωση β: παλαιοί ασφαλισμένοι προσληφθέντες από 1.1.2005 και μετά:

α΄ εγγραφή

 

β΄ εγγραφή

 

ΚΑΔ

6511

ΚΑΔ

6511

Κωδικός Ειδικότητας

93334

Κωδικός Ειδικότητας

412236

Κ.Π.Κ

020

Κ.Π.Κ

133

Τ.Αποδ.

01

Τ.Αποδ.

44

Για τις παραπάνω περιπτώσεις καταχωρούνται αντίστοιχα οι ημέρες ασφάλισης και αποδοχές.

Προκειμένου για νέους που προσλήφθηκαν μέχρι 31.12.2004 θα χρησιμοποιείται στον ΚΑΔ 6511 η ειδική περίπτωση 22 ενώ για τους νέους που προσλήφθηκαν από 1.1.2005 και μετά θα χρησιμοποιείται η ειδική περίπτωση 13.

Για τους νεοπροσλαμβανομένους (παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι) από 1.8.2008 και εφεξής η ασφάλιση είναι πλήρης και θα χρησιμοποιείται ο Κ.Α.Δ. 6511 με τις αντίστοιχες ειδικότητες και Κ.Π.Κ.

4. ΕΤΒΑ

Για την ασφάλιση του προσωπικού που απασχολείται στην ΕΤΒΑ (ΟΜΙΛΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ) δημιουργήθηκε νέος Κωδικός Ειδικότητας «933385»: «Προσωπικό ΕΤΒΑ (παλαιοί ασφαλισμένοι)» με ΚΠΚ 021(συν. ποσοστό ασφαλίστρου 39 %, ασφαλισμένου 13% και εργοδότη 26 % ).

Για τους παλαιούς ασφαλισμένους θα καταχωρούνται δύο ξεχωριστές εγγραφές για κάθε μισθολογική περίοδο ανά εργαζόμενο.

Διακρίνουμε δε δύο περιπτώσεις:

Περίπτωση α: παλαιοί ασφαλισμένοι προσληφθέντες μέχρι 31.12.2004:

α΄ εγγραφή

 

β΄ εγγραφή

 

ΚΑΔ

6511

ΚΑΔ

6511

Κωδικός Ειδικότητας

933385

Κωδικός Ειδικότητας

412230

Κ.Π.Κ.

021

Κ.Π.Κ.

135

Τ. Αποδ.

01

Τ. Αποδ.

21

Περίπτωση β: παλαιοί ασφαλισμένοι προσληφθέντες από 1.1.2005 και εφεξής:

α΄ εγγραφή

 

β΄ εγγραφή

 

ΚΑΔ

6511

ΚΑΔ

6511

Κωδικός Ειδικότητας

933385

Κωδικός Ειδικότητας

412236

Κ.Π.Κ.

021

Κ.Π.Κ.

133

Τ. Αποδ.

01

Τ. Αποδ.

44

Για τις παραπάνω περιπτώσεις καταχωρούνται αντίστοιχα οι ημέρες ασφάλισης και αποδοχές.

Προκειμένου για νέους ασφαλισμένους που προσελήφθηκαν μέχρι 31/12/2004 θα χρησιμοποιείται στον ΚΑΔ 6511 η ειδική περίπτωση 22, ενώ για τους νέους ασφαλισμένους που προσελήφθηκαν από 1/1/2005 θα χρησιμοποιείται η ειδική περίπτωση 13.

Για τους νεοπροσλαμβανομένους (παλαιούς και νέους ασφαλισμένους) από 01/08/2008 και εφεξής η ασφάλιση είναι πλήρης και θα χρησιμοποιείται ο Κ.Α.Δ. 6511 με τις αντίστοιχες ειδικότητες και Κ.Π.Κ.

Επισυνάπτεται πίνακας τύπων αποδοχών, που θα χρησιμοποιούνται για την υποβολή των Α.Π.Δ. όλων των προαναφερόμενων (Εθνική Ασφαλιστική, Τράπεζα της Ελλάδος, Εθνική Τράπεζα και ΕΤΒΑ).

Η. ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ - ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

Σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις των τ. Ταμείων, οι τρέχουσες εισφορές για τους ασφαλισμένους των εντασσόμενων κλάδων Σύνταξης έπρεπε να καταβληθούν εντός του πρώτου δεκαημέρου του επόμενου της πληρωμής των αποδοχών μηνός.

Η διάταξη αυτή θα ισχύσει για τις τρέχουσες εισφορές των περιόδων απασχόλησης μέχρι 31/7/08, η καταβολή των οποίων θα πραγματοποιηθεί κατά τα ισχύοντα στα εντασσόμενα τ. Ταμεία.

Η καταβολή των τρεχουσών εισφορών για τις μισθολογικές περιόδους από 1/8/08 και εφεξής θα πραγματοποιείται κατά τα ισχύοντα στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., με την χρήση δηλαδή του Αριθμού Μητρώου Εργοδότη (Α.Μ.Ε.) που έχει αποδοθεί στους εργοδότες του τ. Ταμείου και εντός των προθεσμιών που προβλέπονται από την νομοθεσία του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. (άρθρο 9 παρ. 6 του Ν. 3232/04 σχετική Εγκύκλιος 14/04 της Διεύθυνσής μας).

Εκπρόθεσμες καταβολές θα επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη κατά τα προβλεπόμενα από τις ανωτέρω διατάξεις (ν.3232/04).

Θ. ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ Α.Π.Δ.

Για μισθολογικές περιόδους 1/8/2008 έως 30/9/2008 (Γ τρίμηνο 2008) η Α.Π.Δ. με Τύπο Δήλωσης Συμπληρωματική (04) μπορεί να υποβληθεί μηχανογραφημένη στο Υποκατάστημα της έδρας του εργοδότη μέχρι 30/1/2009 χωρίς την επιβολή κυρώσεων.

Ι. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΛΟΙΠΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Για την αντιμετώπιση λοιπών θεμάτων που ανέκυψαν ή πρόκειται να ανακύψουν από την εφαρμογή των κοινοποιούμενων διατάξεων θα παρασχεθούν νεότερες οδηγίες.

Πίνακας Τύπων αποδοχών

ΤΥΠΟΙ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΑΠΔ ΚΟΙΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ σε συνδυασμό με συνεισπραττόμενες εισφορές Κ.Π.Κ. 135 και 133

Κ.Π.Κ. 135

ΚΩΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ

ΕΝΔΕΙΞΗ ΗΜΕΡΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Κ.Π.Κ.

21

Τακτικές αποδοχές

ΝΑΙ

135

22

Δώρο Χριστουγέννων

ΟΧΙ

135

23

Δώρο Πάσχα

ΟΧΙ

135

24

Επίδομα Αδείας

ΟΧΙ

135

25

Επίδομα Ισολογισμού

ΟΧΙ

135

26

Αποδοχές Ασθενείας

ΝΑΙ

135

27

Αναδρομικές αποδοχές

ΟΧΙ

135

28

Bonus

ΟΧΙ

135

29

Υπερωρίες

ΟΧΙ

135

30

Λοιπές αποδοχές

ΟΧΙ

135

31

Εισφορές χωρίς αποδοχές

ΟΧΙ

135

Κ.Π.Κ. 133

40

Επίδομα Ισολογισμού

ΟΧΙ

133

41

Υπερωρίες

ΟΧΙ

133

42

Αναδρομικές αποδοχές

ΟΧΙ

133

43

Bonus

ΟΧΙ

133

44

Τακτικές αποδοχές

ΝΑΙ

133

45

Δώρο Χριστουγέννων

ΟΧΙ

133

46

Δώρο Πάσχα

ΟΧΙ

133

47

Επίδομα Αδείας

ΟΧΙ

133

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3655

Διοικητική και οργανωτική μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΜΕΡΟΣ Α΄

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ - ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ (ΙΚΑ - ΕΤΑΜ)

ΑΡΘΡΟ 1 - Ένταξη στον κλάδο σύνταξης

Από την 1η του τέταρτου μήνα μετά το μήνα δημοσίευσης του παρόντος νόμου, το Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού ΗΣΑΠ (ΤΣΠ - ΗΣΑΠ), το Ταμείο Συντάξεων του Προσωπικού της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος (ΤΣΠ - ΕΤΕ) και το Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤΣΠ - ΤΕ), καθώς και οι κλάδοι σύνταξης του Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Ασφαλιστικής Εταιρείας «Η ΕΘΝΙΚΗ» (ΤΑΠΑΕ - Ε). του Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού ΟΤΕ (ΤΑΠ - ΟΤΕ) και του Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού ΕΤΒΑ (ΤΑΠ - ΕΤΒΑ) εντάσσονται στου κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

ΑΡΘΡΟ 2 - Όροι και προϋποθέσεις ένταξης

1. Από της εντάξεως των Ταμείων και κλάδων του άρθρου 1 όσοι προσλαμβάνονται σε εταιρίες και πιστωτικά ιδρύματα των οποίων το προσωπικό ασφαλιζόταν στα ανωτέρω Ταμεία και κλάδους σύνταξης, υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στην ασφάλιση του ΙΚΑ -ΕΤΑΜ και διέπονται από τη νομοθεσία του.

Οι ασφαλισμένοι των ανωτέρω Ταμείων και κλάδων σύνταξης, υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και εξακολουθούν να διέπονται, ως προς τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, από τις διατάξεις της νομοθεσίας των εντασσόμενων Ταμείων και κλάδων, όπως ισχύουν με τις γενικές διατάξεις νόμων και τις διατάξεις του νόμου αυτού.

Η διάταξη του δευτέρου εδαφίου της περ. ι΄ της παρ. 11α του άρθρου 2 του Ν. 3029/2002 (ΦΕΚ 160 Α΄) καταργείται από 1.1.2013.

2. Εκκρεμείς δίκες που αφορούν διαφορές ή υποθέσεις των εντασσόμενων φορέων και κλάδων, συνεχίζονται από το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ χωρίς να επέρχεται διακοπή δίκης. Δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται ισχύουν έναντι του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

3. Τα ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη, για τους μέχρι την ημερομηνία ένταξης ασφαλισμένους των ως άνω Ταμείων και κλάδων, μειώνονται ισόποσα και σταδιακά, κάθε τρία (3) χρόνια και μέσα σε μία δεκαετία, αρχής γενομένης από 1.1.2013, μέχρι να εξισωθούν πλήρως με τα αντίστοιχα ισχύοντα στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Ειδικά οι εισφορές ασφαλισμένων του κλάδου σύνταξης του ΤΑΠΑΕ «Η ΕΘΝΙΚΗ» μειώνονται αμέσως από την ίδια ως άνω ημερομηνία, και καθορίζονται σε ποσοστό 6,67%, του δε εργοδότη σταδιακά, και σύμφωνα με τα αναφερόμενα παραπάνω.

4. Πόροι του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ είναι και οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη, τα έσοδα από κοινωνικούς πόρους, οι πρόσοδοι περιουσίας, η απόδοση των κεφαλαίων και των αποθεματικών, καθώς και κάθε άλλο έσοδο των Ταμείων και κλάδων που εντάσσονται.

Πέραν των ανωτέρω, οι εργοδότριες Τράπεζες, Τράπεζα της Ελλάδος και Εθνική καταβάλλουν ετησίως και για δεκαπέντε χρόνια στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ ποσό ίσο με το ύψος του ελλείμματος του ΤΣΠ - ΤΕ και του ΤΣΠ - ΕΤΕ, όπως αυτό είχε προσδιοριστεί την 31.12.1992 και το οποίο για την Τράπεζα της Ελλάδος ανέρχεται στο ποσό των είκοσι τριών εκατομμυρίων ευρώ (23.000.000,00 €) για δε την Εθνική Τράπεζα στο ποσό των είκοσι πέντε εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (25.500.000,00 €). Η απόδοση του ποσού κάθε έτους θα γίνεται εντός του μηνός Δεκεμβρίου αρχής γενομένης από το 2009.

5. Το σύνολο του ενεργητικού και παθητικού που προέρχεται από τα εντασσόμενα Ταμεία και κλάδους, καθώς και η κινητή και ακίνητη περιουσία τους, περιέρχονται από την ημερομηνία ένταξης στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, ως καθολικό διάδοχο αυτών, χωρίς την καταβολή φόρου, τέλους ή δικαιώματος υπέρ του Δημοσίου, οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων νομικών προσώπων.

6. Με απόφαση του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, αν η κινητή και ακίνητη περιουσία των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από τους οποίους προέρχονται οι εντασσόμενοι κλάδοι δεν είναι κατανεμημένη κατά κλάδους, κατανέμεται κατά την αναλογία του ποσοστού εισφορών, που προβλέπεται για κάθε κλάδο πριν την ένταξή του στο διάδοχο φορέα.

7. Οι μετοχές του ΤΑΠ - ΟΤΕ επί του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας Διαχείρισης Ειδικού Κεφαλαίου ΤΑΠ - ΟΤΕ ΑΕ (ΕΔΕΚΤ - ΟΤΕ ΑΕ) του άρθρου 12 του Ν. 2768/1999 (ΦΕΚ 273 Α΄) περιέρχονται αυτοδικαίως στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ από της εντάξεως του κλάδου σύνταξης του ΤΑΠ - ΟΤΕ στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ ως καθολικού διαδόχου.

Η μεταβίβαση των μετοχών της προηγούμενης παραγράφου απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, τέλος χαρτοσήμου, εισφορά, δικαίωμα ή οποιαδήποτε επιβάρυνση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.

Οι διατάξεις της παρ. 12 του άρθρου 5 του ν. 3029/2002 εφαρμόζονται από της εντάξεως του ΤΑΠ - ΟΤΕ στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

Η περίπτωση β΄ της παρ. 4 του άρθρου πρώτου του καταστατικού της εταιρίας ΕΔΕΚΤ - ΟΤΕ ΑΕ του άρθρου 12 του Ν. 2768/1999 αντικαθίσταται ως εξής:

«β. Η παροχή υπηρεσιών και συμβουλών, η σύνταξη μελετών χρηματοοικονομικής φύσεως για τη διαχείριση και τις επενδύσεις, καθώς και η ανάληψη της διαχείρισης και αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης του άρθρου 1 του Ν. 3586/2007 (ΦΕΚ 151 Α΄)

8. Εντός εξαμήνου από την ένταξη, συντάσσεται ειδική οικονομική μελέτη, για κάθε εντασσόμενο κλάδο και Ταμείο, που προκηρύσσεται και ανατίθεται από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών. Αν διαπιστωθούν ελλείμματα, το κράτος αναλαμβάνει την κάλυψή τους. Κατά τα λοιπά για τη χρηματοδότηση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 4 του Ν. 3029/2002.

9. Για τα λοιπά θέματα, που δεν ρυθμίζονται από τις διατάξεις του άρθρου αυτού, εφαρμόζονται οι διατάξεις των παραγράφων 7, 8, 9 και 10 του άρθρου 5 του Ν. 3029/2002.

10. Χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί σε άλλο φορέα κύριας ασφάλισης πλην ΙΚΑ - ΕΤΑΜ συνυπολογίζεται στο χρόνο ασφάλισης του εντασσόμενου κλάδου κατά τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης. Στην περίπτωση που ο φορέας αυτός είναι το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, ο ανωτέρω διανυθείς χρόνος λογίζεται ως ενιαίος. To αυτό ισχύει και για τους ασφαλισμένους των κλάδων σύνταξης των Ταμείων που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 5 του Ν. 3029/2002.

Οι ρυθμίσεις των άρθρων 140 και 141, των παραγράφων 2, 6 και 8 του άρθρου 143, των παραγράφων 2, 5,6 και 7 του άρθρου 144 και των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 145 του παρόντος νόμου έχουν εφαρμογή και στους ασφαλισμένους των ενταχθέντων στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ κλάδων σύνταξης του Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Ιονικής Λαϊκής Τράπεζας, του Ταμείου Συντάξεων Προσωπικού Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Συντάξεων και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Γεωργικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων.

ΑΡΘΡΟ 5 - Διοικητική οργάνωση

Γ) Υποκατάστημα ασφαλισμένων των εντασσόμενων Ταμείων και κλάδων, ΤΣΠ -ΑΤΕ, ΤΣΠ - ΕΤΕ, ΤΣΠ - ΤΕ, ΤΑΠ - ΕΤΒΑ και ΤΑΠΑΕ - ΕΘΝΙΚΗ α) Τμήμα Απονομής Συντάξεων (ΤΣΠ - ΑΤΕ)

β) Τμήμα Απονομής Συντάξεων (ΤΣΠ - ΕΤΕ)

γ) Τμήμα Απονομής Συντάξεων (ΤΣΠ - Τράπεζα της Ελλάδος, ΤΑΠ - ΕΤΒΑ, ΤΑΠ ΑΕ - ΕΘΝΙΚΗ)

δ)Τμήμα Διοικητικών Μέσων Θεραπείας

ε) Τμήμα Πληρωμών Συντάξεων και Οικονομικού

στ) Τμήμα Ανακεφαλαίωσης και Αναγνώρισης Χρόνου Ασφάλισης

ζ) Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης και Αρχείου.

Οι αρμοδιότητες των Τμημάτων του Υποκαταστήματος είναι ανάλογες με τις αρμοδιότητες των αντίστοιχων Τμημάτων του Υποκαταστήματος ασφαλισμένων του εντασσόμενου κλάδου σύνταξης του ΤΑΠ - ΟΤΕ.

Γονική Κατηγορία: Ασφαλιστικά
Κατηγορία: ΙΚΑ: Εγκύκλιοι - Διαταγές
Εμφανίσεις: 1234