Εκτύπωση

IΚΑ 24/11/2008
Ε57/56

 

Θέμα: Βεβαίωση Ασφ/κής Ενημερότητας.

 

Με αφορμή ερωτήματα Υποκ/τών μας, σχετικά με την υποχρέωση προσκόμισης ασφ/κής ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο προσώπων που δεν είναι υπόχρεοι καταβολής ασφ/κών εισφορών, σας γνωρίζουμε ότι σχετικές οδηγίες έχουν δοθεί με την εγκ. Ι.Κ.Α. 45/2001 (Υ.Α. Φ21/156/6-3- 2001).
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ.1 της παραπάνω Υπουργικής Απόφασης η υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας, καθίσταται υποχρεωτική στις περιπτώσεις για την εξόφληση τίτλων πληρωμής ή την είσπραξη όλων των εκκαθαρισμένων απαιτήσεων των επιχειρήσεων από το Δημόσιο, Νομικά Πρόσωπα δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), Δήμους και Κοινότητες, Νομαρχιακές Αυτοδικοικήσεις, Δημόσιες, Δημοτικές και Κοινοτικές Επιχειρήσεις Δημόσιας ή Κοινής Ωφέλειας και γενικά επιχειρήσεις και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός καθορίζεται από την ισχύουσα κάθε φορά νομοθεσία, καθώς και από αυτούς που ενεργούν πληρωμές με εντολή ή εξουσιοδότηση των πιό πάνω, εφόσον το ακαθάριστο ποσό του κάθε τίτλου ή της εκκαθαρισμένης απαίτησης υπερβαίνει τα 3.000 €.
Οι διατάξεις του άρθρου 8 παρ. 5 εδαφ. ε΄ του α.ν. 1846/51, όπως κάθε φορά ισχύουν, εξακολουθούν να εφαρμόζονται, όπου απαιτείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας ανεξαρτήτως ποσού. 

Γονική Κατηγορία: Ασφαλιστικά
Κατηγορία: ΙΚΑ: Εγκύκλιοι - Διαταγές
Εμφανίσεις: 987