Εκτύπωση

Αθήνα 13/07/2017
Αρ. πρωτ.:

ΠΟΛ. 1099


ΘΕΜΑ:
Τροποποίηση της ΠΟΛ 1022/2017 απόφασης Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αναφορικά με τον Τύπο και περιεχόμενο των δηλώσεων φόρου πλοίων πρώτης κατηγορίας του ν. 27/1975 (ΦΕΚ Α΄ 77/22.4.1975) φορολογικών ετών 2017 και μετά, υποβολή αυτών με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου και καθορισμός δικαιολογητικών.

 

1. Η παράγραφος 11 του άρθρου 2 της ΠΟΛ 1022/2017 απόφασης του Διοικητή Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΦΕΚ Β΄492) αντικαθίσταται ως εξής:

«11. Η δήλωση φόρου πλοίων πρώτης κατηγορίας υποβάλλεται για ολόκληρο το τρέχον έτος, εντός των οριζομένων από τον Ν. 27/1975 προθεσμιών, όπως αναλυτικά αναφέρονται στο άρθρο 4 της παρούσης. Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους συμβούν γεγονότα, τα οποία δύνανται να μεταβάλουν τη φορολογική υποχρέωση και τον τελικώς οφειλόμενο ετήσιο φόρο, οι μεταβολές δηλώνονται από τους φορολογούμενους ηλεκτρονικά μέσω υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων για τις οποίες δεν προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις προθεσμία υποβολής. Κατά την υποβολή των δηλώσεων αυτών δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα του άρθρου 54 του Ν. 4174/2013 (ΚΦΔ), καθόσον οι εν λόγω μεταβολές δεν οφείλονται σε λάθος ή παράλειψη των φορολογούμενων, αλλά σε πραγματικά γεγονότα, τα οποία συμβαίνουν μετά τις προθεσμίες υποβολής της σχετικής δήλωσης.
Τα γεγονότα αυτά είναι:

α) Διαγραφή του πλοίου από τα ελληνικά νηολόγια.
β) Διακοπή της διαχείρισης από την Ελλάδα πλοίου υπό ξένη σημαία.
γ) Διακοπή της εκμετάλλευσης στην Ελλάδα πλοίου υπό σημαία Ε.Ε και Ε.Ο.Χ. πλην της ελληνικής.
δ) Αλλαγή πλοιοκτήτριας εταιρείας πλοίου είτε υπό ελληνική είτε υπό σημαία Ε.Ε και Ε.Ο.Χ. πλην της ελληνικής είτε υπό ξένη σημαία.
ε) Αλλαγή διαχειρίστριας εταιρείας στην οποία η πλοιοκτήτρια εταιρεία είχε αναθέσει την διαχείριση πλοίου υπό ξένη σημαία ή υπό σημαία Ε.Ε και Ε.Ο.Χ. πλην της ελληνικής.
στ) Καταβολή φόρου χωρητικότητας στην αλλοδαπή για πλοία με ξένη σημαία του άρθρου 26 του Ν. 27/1975.
ζ) Επίσημη καταμέτρηση του πλοίου, από την αρμόδια υπηρεσία του Υ.ΝΑ.Ν.Π. για την αλλαγή των Κ.Ο.Χ. αυτού.
η) Αιτούμενη αργία του πλοίου, με βάση τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν. 27/1975.»

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Κατηγορία: Εγκύκλιοι - ΠΟΛ
Εμφανίσεις: 3539