Εκτύπωση
Αθήνα 02/06/2017

Αρ. πρωτ.:  62588

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


ΘΕΜΑ: Έναρξη λειτουργίας πληροφοριακού συστήματος για την ηλεκτρονική υποβολή γνωστοποίησης των δραστηριοτήτων που διέπονται από το καθεστώς της γνωστοποίησης του N .4442/2016

 

Α. Αναφορικά με την εφαρμογή των Υπουργικών Αποφάσεων για την άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων με την διαδικασία της γνωστοποίησης, ήτοι:

i. Μεταποιητικών Επιχειρήσεων Τροφίμων και Ποτών (ΥΑ ΦΕΚ 1061/Β/28-3-2017)
ii. Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων αυτών που λειτουργούν εντός τουριστικών καταλυμάτων, (ΚΥΑ ΦΕΚ 1723/Β/18-5-2017)
iii. Τουριστικών Καταλυμάτων και Κολυμβητικών Δεξαμενών που λειτουργούν εντός αυτών (ΚΥΑ ΦΕΚ 1750/Β/19-5-2017 και ΚΥΑ ΦΕΚ 1654/Β/15-5-2017),

κατ΄ εξουσιοδότηση του Ν. 4442/2016 (Α΄230), σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:

1. Πριν την έναρξη λειτουργίας της εγκατάστασης υποβάλλεται γνωστοποίηση από τον φορέα της οικονομικής δραστηριότητας, εφόσον πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας και έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις και δικαιολογητικά που απαιτούνται.

2. Ο φορέας άσκησης μιας οικονομικής δραστηριότητας δεν υποβάλλει στη διοίκηση κανένα έγγραφο, αλλά υποχρεούται να τηρεί στην έδρα της επιχείρησης φάκελο με όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη λειτουργία της οικονομικής δραστηριότητας (π.χ. επιμέρους άδειες, εγκρίσεις, βεβαιώσεις, πιστοποιητικά κλπ).

3. Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο μεταβληθούν τα στοιχεία της δραστηριότητας, τα οποία έχουν γνωστοποιηθεί, ο φορέας της οικονομικής δραστηριότητας υποχρεούται σε προηγούμενη γνωστοποίηση της επιδιωκόμενης μεταβολής.

4. Σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας της δραστηριότητας ο φορέας υποχρεούται σε υποβολή ακύρωσης της γνωστοποίησης.

5. Από την 06/06/2017, η γνωστοποίηση υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας https: //notifybusiness.gov.gr

6. Ο φορέας που επιθυμεί να υποβάλει γνωστοποίηση της έναρξης λειτουργίας της δραστηριότητάς του, εγγράφεται στο σύστημα μέσω των κωδικών που χρησιμοποιεί για την εισαγωγή στο σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (taxisNet). Η γνωστοποίηση που υποβάλλεται στο σύστημα φέρει μοναδικό αριθμό που παράγεται από το σύστημα. Το αρχείο με τον μοναδικό αριθμό επέχει θέση αποδεικτικού υποβολής της γνωστοποίησης.

7. Τα στελέχη εκ των αρμόδιων αρχών του δημόσιου τομέα που έχουν οριστεί για τη διαχείριση των γνωστοποιήσεων εγγράφονται στο πληροφοριακό σύστημα και αποκτούν λογαριασμούς με τα κατάλληλα δικαιώματα, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις γνωστοποιήσεις που τα αφορούν. Γνωστοποιήσεις που υποβάλλονται και βρίσκονται στη βάση δεδομένων του συστήματος διαβιβάζονται από την παραλαμβάνουσα αρχή προς τις λοιπές αρμόδιες αρχές, προκειμένου οι τελευταίες να ενημερώνονται περί της έναρξης λειτουργίας μιας εγκατάστασης και να προγραμματίζουν τους κατά νόμο προβλεπόμενους ελέγχους.

8. Για την υποστήριξη τόσο των επιχειρήσεων όσο και των στελεχών των αρμόδιων αρχών, εγχειρίδια λειτουργίας του συστήματος, καθώς και λίστα συχνών ερωτήσεων (FAQ) θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα www.notifybusiness.aov.gr. Επιπλέον, με την έναρξη λειτουργίας του συστήματος, θα είναι διαθέσιμο Γραφείο Υποστήριξης στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..


Β. Στην ως άνω διαδικασία εμπίπτει, από τη θέση σε λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος, και η διαδικασία γνωστοποίησης του άρθρου 8 του Ν. 4302/2014 όπως έχει εξειδικευτεί με την ΚΥΑ υπ΄ αρ. 53346/645/Φ.61/10.5.2017 (ΦΕΚ 1668/Β).

Ως θεώρηση της υπογραφής νοείται η ηλεκτρονική αυθεντικοποίηση των χρηστών μέσω των κωδικών πρόσβασης στο σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (taxisNet).

Κατηγορία: Εγκύκλιοι - ΠΟΛ
Εμφανίσεις: 3557